Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs kan stijgen naar 100 euro bij strenge winter

Een strenge winter kan voor veel huishoudens veranderen in een nachtmerrie. De gasprijs kan volgens een rapport van investeringsbank Morgan Stanley stijgen tot wel 100 euro per megawattuur (MWh).

Als dit scenario werkelijkheid wordt, komt de variabele gasprijs voor de consument uit op bijna 2 euro per kuub. Tegelijkertijd is er begin 2024 geen prijsplafond meer om huishoudens te beschermen tegen hoge energieprijzen.

Voorspellingen winter 2023/2024

Eerder waarschuwde de baas van het Internationaal Energieagentschap (IEA), Fatih Birol, al voor een hogere gasprijs komende winter. Nu heeft ook Morgan Stanley in haar rapport verschillende mogelijkheden geschetst.

Bij een milde winter, een zwakke vraag en een goede prestatie van hernieuwbare energiebronnen, kan de gasprijs flink gaan dalen. In dat gunstige scenario bedraagt de gasprijs op de groothandelsmarkt komende winter dan slechts 15 euro per MWh, wat beduidend lager is dan de huidige prijs.

In een mogelijk doemscenario komt de gasprijs uit op meer dan 100 euro per MWh, wat in buurt komt van het niveau eind vorig jaar. In een gemiddeld scenario zou de prijs 45 euro per MWh zijn.

Drie scenario’s

Een overzicht van de drie scenario’s die zich kunnen ontvouwen en de gevolgen voor de gasprijs van huishoudens.

1. Milde winter2. Gewogen gemiddelde3. Strenge winter
Europese gasprijs*€ 15 /MWh€ 45 /MWh€ 100 /MWh
Prijs variabel contract**€ 0,95 /m3€ 1,25 /m3€ 1,95 /m3
*Voorspellingen Morgan Stanley | **Inschatting energievergelijk.nl

Morgan Stanley’s analisten geven aan dat het op dit moment erg moeilijk is om accurate voorspellingen te maken.

Risico’s komende winter

Uit het rapport van Morgan Stanley blijkt dat er voor komende winter een aantal belangrijke risico’s zijn op een hogere gasprijs:

 • Volledig dichtdraaien van de gaskraan door Rusland
 • Kouder winterweer
 • Toenemende vraag naar gas uit Azië

Aan de andere kant zijn de gasvoorraden al goed gevuld en is de productie van gas uit Noorwegen nu weer op een degelijk niveau.

Ontwikkeling van de gasprijs

Op dit moment (14 juli) kost een contract voor gas in augustus op de Amsterdamse gasbeurs 27 euro per MWh, of 26,4 cent per kubieke meter. Dit is veel lager dan eerder dit jaar, toen de prijs ongeveer 75 cent per kubieke meter was.

Als we deze prijs van 26,4 cent doortrekken naar de consument, moeten we daar nog een aantal kosten bij optellen:

 • 49 cent per m3 energiebelasting en ODE
 • 16 cent per m3 btw
 • 10 tot 15 cent per m3 inkoopkosten

Dit resulteert in een dynamische dagprijs van 1,06 euro per m3, wat aardig overeen komt met de goedkoopste variabele contracten, die op dit moment schommelen rond de 1,12 tot 1,19 euro per m3.

Gas inkopen

Handelaren zijn nu al bezig met het kopen van gas voor de toekomst. Ze betalen nu 49,75 euro voor elke ‘megawattuur’ aan gas die ze in januari en februari 2024 willen krijgen. Dit komt neer op een prijs van ongeveer 1,30 euro per m3 voor huishoudens.

Deze prijs komt ongeveer overeen met de prijzen van de vaste energiecontracten die nu worden aangeboden.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

77 reacties

 • SSander

  Ik heb afgelopen winter de horrors van het variabele contract mogen meemaken. Dat nooit meer wat mij betreft. Ik heb niet de mogelijkheid tot zonnepanelen, houtstook en ik snap nog niet het nut van een thuisaccu in deze situatie, dus lijkt een vast contract mij verstandig. Ja, nu is het aan de dure kant, maar van de winter ben ik goedkoper uit.

  Reageren
  • HHans

   @Sander
   Ben het met Sander eens, ook wij hebben geen mogelijkheden voor andere energie bronnen. En nog wat laat je niet gek maken.

   Reageren
 • HHenk

  Oproepkraaiers Vorige maand paniek. Alles stijgt. Niet dus. Gewoon rustig blijven en dynamisch contract. Heb al veel bespaard. Vandaag auto opladen,wassen,vaatwasser ,droger,etc. tegen 15 Cent Kw/h

  Reageren
 • RRitch

  Het blijft gokken, maar dat de gasprijs ook weer kan gaan stijgen komende winter lijkt mij duidelijk. Gasleveringen blijven onzeker en er komt weinig nieuwe productie van lng bij. Tegelijkertijd lijkt Azie zoetjes aan meer gas in te kopen. Mensen die hier beweren dat vastzetten een stom idee is op dit moment, moeten achter hun hoofd krabben. Makkelijk gezegd, terwijl sommigen zoals ik moeten rondkomen met weinig en dan maar moet hopen op prijsdaling met een variabel of dynamisch contract. Geef mij maar wat zekerheid en minder stress.

  Reageren
 • HHans Wigel

  Coen jij bent echt een stumper!

  Reageren
 • GGijs van Dam

  Koen als je geen verstand van zaken hebt en alleen een van de vele financiële instellingen kan citeren, moet je je schamen en nooit meer over gas schrijven. Wat een slecht verhaal !!

  Reageren
  • EEelco

   @Gijs van Dam

   Lekker makkelijk om dit te roepen, zonder zelf ook maar 1 inhoudelijk argument te geven, waarom het dan zo slecht is.

   Reageren
 • HHugo

  Vaste contractjes aan het slijten tegen een vergoeding met bangpraterij…

  Reageren
 • MMarc

  Wat een onzin, gas gaat straks extreem goedkoop worden. Dit is om zoveel mogelijk contracten te verkopen, waarom zouden ze dat doen, niet om verlies te maken toch

  Reageren
  • MMaria

   @Marc zo denk ik er ook over ,ze maken de consument gek met al deze prijzen

   Reageren
  • CChrissie

   @Marc. Precies
   Mijn inziens ook

   Reageren
 • JJos

  Noorse gaskraan is volledig open …
  Onze Willem is daar niet voor niks geweest,toch….

  Reageren
 • KKees

  Gasprijs gaat naar 0,10 maar dankzie Robje Jette, komt er 0,59ct bij…….als het aan hem ligt 0,84 ct…..dus nooit d66 stemmen.

  Reageren
  • LLasgo

   @Kees
   Ik ben het helemaal met u eens. Die Rob Jetten is zo’n strebertje die straks de geschiedenisboekjes in wil. Hij begint stilaan narcistische trekjes te krijgen. Iedereen laat zich bang maken omtrent het klimaat. En straks op 22 november zijn er legio mensen die door bangmakerij op de D66 gaan stemmen. Je bent finaal de klos als partijen als D66, Groenlinks/PVDA, Partij voor de Dieren of Volt aan de macht komen! Dàt gaat de Nederlander écht geld kosten!!

   Reageren
   • RRoelof

    @Lasgo
    Kijk eens naar het nieuws wat er aan de hand is met het klimaat in de wereld en denk ook eens aan anderen in plaats van alleen aan uzelf

    Reageren
  • AAd

   @Kees
   En als Robje het niet meer doet komt gewoon de volgende! Dit op de man spelen van beleidsmakers is nu juist waarom leden van partijen en regering opstappen. Ga er zelf maar zitten en regel het maar even!

   Reageren
 • JJob

  Zo moeten contracten worden verkocht

  Reageren
 • PPerry jansen

  Hou.toch op met die opnajerij

  Reageren
  • RRené Gerritsen

   @Perry jansen

   Ze kunnen niet anders. Je verkoopt geen contracten als de prijzen dalen, dus maken ze de consumenten bang met speculatie over extreem hoge prijzen. Moesten we in juni niet halsoverkop een vast contact afsluiten, omdat de gasprijs enorm zou stijgen? De gasprijs is inmiddels weer terug bij het niveau van begin juni, je weet wel: dat niveau dat waarschijnlijk niet terug zou komen.

   Ik heb het vaker gezegd: angst is een slechte raadgever, maar toch zag ik hier reacties van mensen die maar snel de prijs hebben vastgezet op advies van “energie-experts”. En dan wel voor een veel hogere prijs, maar die zou doorstijgen… Toch?

   Reageren
   • MMaria

    @René Gerritsen daarom snap ik deze site ook niet ,het zijn allemaal maar voor spellingen en gek makelij

    Reageren
    • HHansel

     @Maria nee, dit is een commerciële site die ook geld verdient met de verkoop van contracten. En zij doen dit op een smerige manier, door mensen bang te maken met berichten zoals hierboven, bang maken en hopen dat men hier gaat vergelijken en afsluiten. Ik heb nog een dynamisch contract en ga pas in augustus of september over naar een vast contract, en daar heb ik geen vergelijkingssite voor nodig…

     Reageren
  • RRobin

   @Perry jansen
   Precies….kort en krachtig…

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.