Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs kan stijgen naar 100 euro bij strenge winter

Een strenge winter kan voor veel huishoudens veranderen in een nachtmerrie. De gasprijs kan volgens een rapport van investeringsbank Morgan Stanley stijgen tot wel 100 euro per megawattuur (MWh).

Als dit scenario werkelijkheid wordt, komt de variabele gasprijs voor de consument uit op bijna 2 euro per kuub. Tegelijkertijd is er begin 2024 geen prijsplafond meer om huishoudens te beschermen tegen hoge energieprijzen.

Voorspellingen winter 2023/2024

Eerder waarschuwde de baas van het Internationaal Energieagentschap (IEA), Fatih Birol, al voor een hogere gasprijs komende winter. Nu heeft ook Morgan Stanley in haar rapport verschillende mogelijkheden geschetst.

Bij een milde winter, een zwakke vraag en een goede prestatie van hernieuwbare energiebronnen, kan de gasprijs flink gaan dalen. In dat gunstige scenario bedraagt de gasprijs op de groothandelsmarkt komende winter dan slechts 15 euro per MWh, wat beduidend lager is dan de huidige prijs.

In een mogelijk doemscenario komt de gasprijs uit op meer dan 100 euro per MWh, wat in buurt komt van het niveau eind vorig jaar. In een gemiddeld scenario zou de prijs 45 euro per MWh zijn.

Drie scenario’s

Een overzicht van de drie scenario’s die zich kunnen ontvouwen en de gevolgen voor de gasprijs van huishoudens.

1. Milde winter2. Gewogen gemiddelde3. Strenge winter
Europese gasprijs*€ 15 /MWh€ 45 /MWh€ 100 /MWh
Prijs variabel contract**€ 0,95 /m3€ 1,25 /m3€ 1,95 /m3
*Voorspellingen Morgan Stanley | **Inschatting energievergelijk.nl

Morgan Stanley’s analisten geven aan dat het op dit moment erg moeilijk is om accurate voorspellingen te maken.

Risico’s komende winter

Uit het rapport van Morgan Stanley blijkt dat er voor komende winter een aantal belangrijke risico’s zijn op een hogere gasprijs:

 • Volledig dichtdraaien van de gaskraan door Rusland
 • Kouder winterweer
 • Toenemende vraag naar gas uit Azië

Aan de andere kant zijn de gasvoorraden al goed gevuld en is de productie van gas uit Noorwegen nu weer op een degelijk niveau.

Ontwikkeling van de gasprijs

Op dit moment (14 juli) kost een contract voor gas in augustus op de Amsterdamse gasbeurs 27 euro per MWh, of 26,4 cent per kubieke meter. Dit is veel lager dan eerder dit jaar, toen de prijs ongeveer 75 cent per kubieke meter was.

Als we deze prijs van 26,4 cent doortrekken naar de consument, moeten we daar nog een aantal kosten bij optellen:

 • 49 cent per m3 energiebelasting en ODE
 • 16 cent per m3 btw
 • 10 tot 15 cent per m3 inkoopkosten

Dit resulteert in een dynamische dagprijs van 1,06 euro per m3, wat aardig overeen komt met de goedkoopste variabele contracten, die op dit moment schommelen rond de 1,12 tot 1,19 euro per m3.

Gas inkopen

Handelaren zijn nu al bezig met het kopen van gas voor de toekomst. Ze betalen nu 49,75 euro voor elke ‘megawattuur’ aan gas die ze in januari en februari 2024 willen krijgen. Dit komt neer op een prijs van ongeveer 1,30 euro per m3 voor huishoudens.

Deze prijs komt ongeveer overeen met de prijzen van de vaste energiecontracten die nu worden aangeboden.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

77 reacties

 • AArthur

  Ik begrijp dat de gasprjjs momenteel laag is. Waarom wordt de wintervoorraad dan nu niet alvast aangevuld in plaats van te wachten tot de prijzen stijgen . Lees: ‘ ons voor de gek te houden ‘

  Reageren
  • EEdwin

   @Arthur dat wordt nu toch gedaan. Alleen zal dat ook in de winter nog steeds moeten gebeuren

   Reageren
 • JJeroendegr@Gmail.com

  Hoi allemaal,

  Idd weer een stukje waar alleen maar angst mee wordt gecreëerd. Wat als het een strenge winter wordt? Zelf zit ik momenteel dynamisch bij de ANWB en wacht ik op een mooie 3 jarige aanbieding. Even een vraag voor de kenner. Is het niet vreemd dat btw betaald wordt over het bedrag per m3 inclusief de belasting? Of reken ik het verkeerd?gr Jeroen

  Reageren
 • GGerrit

  Het jatten is al weer begonnnen

  Reageren
 • HHenk Bok

  Stop deze bangmakerij.

  Reageren
  • TTheu

   De media maakt de prijs volgens mij uit .
   Speculeren en onrust stoken

   Reageren
 • WWillem

  Waarom is de titel van dit artikel niet: “GASPRIJS KAN VERDER DALEN TOT 15 EURO BIJ (TEGENWOORDIG) NORMALE WINTER” ?
  Een maand geleden schreeuwde de pers ook al moord en brand toen de gasprijs van 25 naar 40 euro steeg. Energieleveranciers pasten meteen hun prijzen aan naar boven. De gasprijs is inmiddels weer gedaald naar 25 euro …. Hoor je niemand over !!

  Reageren
  • FFrits

   @Willem

   Dat is gasprijs is gedaald staat letterlijk in het artikel.
   Kun je lezen?

   Reageren
  • LLaurens

   @Willem Door het opwarmen van de aarde worden de winters steeds milder, en zal het gasverbruik afnemen. Daarmee zakken ook de prijzen. (O wacht ik droom)

   Reageren
   • KKatootje

    @Laurens grapjas… jij denkt dat de opwarming vd aarde zo ver gaat dat we in de winter niet meer hoeven te stoken. Daarnaast zal de prijs gaan stijgen hoe dan ook…want dat is wat het kabinet wil. Hoor je Kaag nog? De enige minister die der belofte heeft wasr gemaakt in dit kabinet “we moeten allemaal een stukje armer worden” nou dat heb ze geregeld hoor en dat zal neig meteen over zijn

    Reageren
   • JJohan

    @Laurens
    Komt door shell dat de aarde opwarmt. Die pompen er co2 in de lege olie en gasvelden. Co2 is niks anders dan restwarmte. Hahaha onzin verhaal aarde warmt op. Net zo onzin als zure regen, broeikaseffect gat in de ozonlaag aarde opwarming klimaatcrisis

    Reageren
    • EE. Kuipers

     @Johan

     Aldus wappie Johan

     Reageren
 • MMario

  Zo kan ik ook een artikel schrijven. Je hebt altijd 3 varianten. Goedkoop, normaal of hoog.

  Reageren
 • RRon

  Hot news!

  De gasprijs zakt naar -30 eurocent per m3 dit omdat de oorlog over is Rusland als compensatie gratis gas lever voor de aankomende winter.

  Dat is net zo betrouwbaar als het orginele artikel

  Reageren
 • MMichel

  Tja, gewoon een flutartikel, ronduit nietszeggend.
  Juist als er na roerige en onzekere tijden de rust weerkeert, moeten er altijd weer mensen die met zulke baggerartikelen aan komen zetten.
  Waarom,vraag ik me dan af, angst aanjagen, mensen proberen een bepaalde kant op te sturen?,of gewoon ordinaire stemmingmakerij?
  En als het heel hard vriest, dan vergaat de wereld mss wel.
  Hou toch op met die onzin.

  Reageren
 • HHenk

  Nou mensen wat je ook wil en voor kiest, kies dan met verkiezingen die er aan komen de partij die het heel anders aanpakken wil maar niet op de partij waar je altijd lid van geweest bent. Denk daar maar eens goed over na.

  Reageren
  • RRoelof

   @Henk
   Jouw reactie is al net zo nuttig als het artikel zelf

   Reageren
   • MMo

    @Roelof

    Nee Henk heeft gelijk! alleen de meeste mensen hebben niet genoeg inhoud om dit te begrijpen..

    Reageren
 • EErik

  De markt zoekt altijd weer zijn evenwicht. Hoge pieken worden steeds weer gevolgd door (diepe) dalen. Alle energie die men niet gebruikt, hoeft niet betaald cq terug gewonnen te worden. In tijden van extreme duurte / kou is het nuttig om in gebouwen en woonhuizen relatief kleine comfortzone’s te creëren. (Zoals vroeger al gebeurde met kamer en suite.

  Reageren
 • HHihans

  Is dit artikel promotie voor vast contract soms?
  Ik hou het bij dynamisch gasprijs daalt dagelijks en stroomtarief vandaag gratis en morgen overdag dik negatief.

  Reageren
 • LLuit

  wat een flut artikel: het kan vriezen, het kan dooien.
  en als de hemel naar beneden komt hebben we allemaal en blauwemuts op..

  Reageren
 • JJacqueline

  Belasting op Belasting betaal je hier in Nederland, je betaalt al veel op je inkomen, spaargeld, eigen huis, water, gas en elektriciteit, boodschappen, tabak, drank, bekeuringen en ga zomaar door. Niet de energie maatschappij loopt met het geld van ons maar de Haagse politiek. Net bloedzuigers, zelfs na je dood moet er nog fors Belasting betaald worden. Grootste Haagse Belasting paradijs.

  Reageren
  • HHenk

   @Jacqueline
   Volledig gelijk , en de middeninkomens zijn weer de klos want die krijgen weer niets ,zoals energietoeslagen. Nee wij hebben geen “kosten” tjonge wat een belastingland is dit.

   Reageren
   • BBeste Henk , vraag aan je baas of je niet wat minder kan verdienen, krijg je ook compensatie

    @Henk

    Reageren
 • KKlaas

  Kan wel… kan ook niet…

  Reageren
 • BBats

  Voor mij is de gemoedsrust die een vaste prijs biedt, veel waardevoller dan de mogelijke winst van een dynamisch of variabel tarief. Dynamisch is echt niet de heilige graal, zoals sommigen denken. Zeker als je zonnepanelen hebt of geen slimme meter hebt. Het lijkt alsof we een spel van financiële roulette spelen, in het bijzonder met het vooruitzicht van stijgende gasprijzen als we richting de winter gaan. Er is een gestage trend van Azië, dat steeds actiever wordt op de gasmarkt, en dit speelt ook een rol. Er zijn mensen die zeggen dat het nu vastzetten van gasprijzen onverstandig is, maar ik zou hen aanraden hun standpunt opnieuw te overwegen. Zeker in het licht van de huidige onzekerheid rond de levering van gas en het gebrek aan groei in de productie van lng. Simpel gezegd, voor sommigen van ons die elke maand de touwtjes aan elkaar moeten knopen, is het riskant om alleen maar te hopen op een prijsdaling met een flexibel contract.

  Reageren
  • IIne

   @Bats
   Helemaal met je eens, vastigheid in deze gekke tijd is goed voor mijn gemoedsrust, en mocht ik dan straks toch teveel betalen is dat mijn eigen keus. Ik heb wel niet al die stress van steeds veranderende voorschot bedragen.

   Reageren
  • WWRM

   @Bats U heeft feitelijk gelijk De schade die geleden kan worden door explosief stijgende gas prijzen is vele male meer dan de winst die behaald kan worden bij dalende prijzen

   Een en ander uiteraard ook door de energiebelasting en netbeheer kosten zodat de gas prijs voor de eindgebruiker nooit onder een bepaald punt kan komen

   Reageren
 • JJack

  Hahaha…

  Reageren
 • PPipo

  @Hans Helemaal mee eens!

  Reageren
 • LLeo

  Gewoon weer Russische gas afnemen en alles is weer geregeld!!!

  Reageren
  • JJetze

   @Leo

   Geen gas van die leugenachtige agressieve moordenaars, ik zit nog liever de hele winter met een dikke winterjas aan in huis dan ook nog maar 1 kuub gas uit Rusland te gebruiken.

   Reageren
   • MMichael

    @Jetze
    Bedoel je die oorlog hitsige Amerikanen.. die moord en doodslag hebben gebracht, wereldwijd… beter Poetin, dan nazisme steunen

    Reageren
    • MMies

     @Michael

     Rusland kan er anders ook aardig wat van, Georgië, Tsjetsjenië, Afghanistan, en Wagner huurlingen in Afrika om maar iets te noemen.
     Plus als je kritiek hebt op Poetin, wordt je direct opgepakt.
     Rusland is geen vrij land.

     Reageren
   • PPiet

    @Jetze
    En die moordlustige Nederlanders jongen die de halve wereld hebben bezet met oorlogen… Owhja het land Amerika wat ik nooit zal erkennen die opgebouw is van bloed en oorlog, die over heel de wereld oorlog voeren. Jij hebt zeker je school niet afgemaakt en zou minder nieuws moeten kijken

    Reageren
 • JJeroen

  Wat een opnaaiers. Begin juni bij de anwb gasprijs 0,45. Nu 0,29. Had al verwacht dat als de Noorse gasvelden zouden gaan draaien, de gasprijs zou dalen. Energiebedrijven bieden nu contracten aan met hoge prijzen. Veel mensen gaan van het gas af. Overal schieten de zonnepanelen parken als paddenstoelen uit de grond. Gasprijs in Nederland is de hoogste in Europa net als benzine en diesel. In Den Haag zitten de graaiers. Belasting op belasting, wat een raar land.

  Reageren
  • WWolf

   @Jeroeng
   Goed gezien dit land wordt helemaal leeg gezogen door die graaiers welke kabinet we ook krijgen het is 1 potnat.

   Reageren
  • MMarcel

   @Jeroen

   Vergeet u niet bij de door u gemoemde bedragen nog even de 8 cent inkoopkosten kosten en 60 cent accijns op te tellen?

   Reageren
 • RRonnie

  En maar immigranten binnenhalen terwijl de infrastructuur dit bij lange na niet aan kan!, hier draaien wij met z’n allen voor op!,

  Meer mensen op een kluitje, meer vervuiling!, dit ziet Den Haag maar niet in, immigratie kost goud geld, terwijl criminaliteit, corruptie, gebrek aan huisvesting voor autochtone bewoners en andere ellende stijgt!, Nederland is vol!

  Reageren
  • JJeroen

   @Ronnie Goed punt! Daarmee heeft u helemaal gelijk.

   Reageren
  • IIneke

   @Ronnie

   Helemaal mee eens. Ik denk dat veel Nederlanders het hier mee eens zijn.

   Reageren
  • BBruuce

   @Ronnie
   Zo is dat op rotte met dat gespuis
   Geen euro meer aan weggeven.

   Reageren
  • JJohan

   @Ronnie
   Echte reactie op de inhoudt ook. Als de dijk overstroomt zal het bij jou ook aan de immigranten liggen natuurlijk

   Reageren
  • IIne

   @Ronnie

   Goed bezig, van de gasprijs naar onvervalst rassisme.

   Reageren
 • RRonnie

  En maar immigranten binnenhalen terwijl de infrastructuur dit bij lange na niet aan kan!, hier draaien wij met z’n allen voor op!,

  Meer mensen op een kluitje, meer vervuiling!, dit ziet Den Haag maar niet in, immigratie kost goud geld, terwijl criminaliteit, corruptie, gebrek aan huisvesting voor autochtone bewoners en andere ellende stijgt!, Nederland is vol!.

  Reageren
  • RRita

   @Ronnie
   Ik ben het er helemaal mee eens.

   Reageren
  • JJan

   @Ronnie ik ben het helemaal met jou eens .

   Reageren
  • JJos Geerts

   @Ronnie

   Domme redenering, mensen die dood gaan van de honger door oorlog of misoogsten in de Afrikaanse landen moeten wij met zijn allen opnemen. De arbeidsmigranten die hier naar toe gehaald worden omdat het goedkope arbeidskrachten zijn die moeten we weren.

   Reageren
   • MMichel

    @Jos Geerts
    Ja, en dan je eigen volk laten barsten?
    De rijen bij de voedselbank worden steeds groter, en aanbod is dieptriest
    Anderen helpen is prima, maar zodra je land en eigen inwoners negatief worden belast, dan moet er gewoon een stop op.

    Reageren
 • JJohn

  @Pietje
  Ja he,liberalisering dat is het beste voor Nederland en consumenten, laat me niet lachen meer dan 70 leveranciers dit zijn er zeker 50 te veel net als partijen in het kabinet 10 tot 14 partijen zijn er meer dan genoeg

  Reageren
 • JJan Noordermeer

  @Pietje,helemaal mee eens, wou dat iedereen dat nu eens door kreeg en massaal in opstand kwam tegen dat boeventuig.

  Reageren
  • EEduard

   @Jan Noordermeer
   Ik hoor dat heel vaak “massaal in opstand komen”. Hoe zou dat er uitzien? Op het Malieveld gaan staan? Iets vernielen en plunderen (zie Franse banlieues)? Emigreren naar een land waar het “beter” is (hypocriet tegenover “gelukzoekers”)? Eenmansbedrijf oprichten en BTW terugvragen?
   Ideeën graag!

   Reageren
 • NNico

  Paniek nergens voor nodig. Zoiets als vorig jaar gaat NOOIT meer gebeuren. Zal langzaam terugzakken naar niveau van voor de oorlog of iets daar boven…. en zal daar blijven staan. Hooguit zal hij naar 40 euro per mwh gaan bij toenemende vraag. Zoiets als vorig jaar gebeurt NOOIT meer.

  Reageren
  • MMo

   @Nico

   Glazen bol?????

   Reageren
 • CChahadu

  Als we weer een zomer als vorig jaar krijgen en het waterpeil zover zakt dat binnenschepen minder kunnen vervoeren (ook kolen) dan schiet de gasprijs weer omhooggevallen net als vorig jaar

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.