Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs kan komende winter weer fors gaan stijgen

De gasprijs kan de komende winter weer gaan pieken, waardoor de energierekening opnieuw de pan uit zal rijzen. Dat zei Fatih Birol, hoofd van het Internationaal Energieagentschap (IEA), in een interview met de Britse BBC.

Op het moment van schrijven bedraagt de gasprijs 36 euro per Megawattuur (MWh) of omgerekend 35 cent per kuub. Dat is een stijging van 56 procent ten opzichte van een maand geleden.

Herstel Chinese economie en strenge winter

Volgens Birol is er een reële kans op een scenario waarbij de Chinese economie erg sterk is en veel gas opkoopt, maar we ook een strenge winter hebben.

Die combinatie van factoren zal resulteren in een stijging van de aardgasprijzen, wat op zijn beurt de energietarieven van huishoudens flink onder druk kan zetten.

Naast de topman van de IEA, maakt ook de CEO van Centrica, eigenaar van British Gas, zich zorgen. Hij gaf vorige week aan dat de energierekeningen voor huishoudens waarschijnlijk hoog zullen blijven in de nabije toekomst, aangezien de groothandelsprijzen hoog blijven.

TIP
Met een vast contract ben je voor de komende winter verzekerd van gelijkblijvende tarieven. In ons laatste artikel vind je de goedkoopste leveranciers per contractvorm.

Russische gaslevering

Vorig jaar verminderde Rusland de gasleveringen naar Europa, waardoor er angst ontstond dat er stroomuitval zou kunnen plaatsvinden. Daardoor steeg de gasprijs afgelopen winter naar ongekende hoogtes.

Zelfs nu bestaan er angsten dat het regime van Vladimir Poetin de gaskraan naar Europa helemaal dichtdraait. Zonder dit gas ligt de gasprijs nog wat hoger dan het huidige niveau.

Hoewel de energieprijzen nu weer gedaald zijn, lijkt de gascrisis voorlopig nog niet voorbij.

Ontwikkeling energieprijzen

Voor de winter van 2023 ligt de gasprijs op moment van schrijven (3 juli) boven de 51 euro per MWh, wat neerkomt op een kuubprijs van zo’n 50 cent. Voor huishoudens in Nederland betekent dat een all-in prijs van circa € 1,30 per kuub.

Opvallend genoeg daalde de tarieven van de energiebedrijven begin deze maand wel iets, blijkt uit cijfers van energievergelijk.nl. Maar als de gasprijs langer hoog blijft of nog meer gaat stijgen, zullen energieleveranciers duurder moeten inkopen. De tarieven in de variabele contracten gaan dan onvermijdelijk omhoog.

Een overzicht van de gemiddelde energietarieven in het afgelopen jaar:

Gemiddelde gasprijs bij energiebedrijven
Gemiddelde stroomprijs bij energiebedrijven

Volg de laatste ontwikkelingen

Wil je alle ontwikkelingen rond de energieprijzen blijven volgen?

Ontvang dan de laatste updates via onze Twitter-pagina.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

49 reacties

 • MM

  Kan iemand mij vertellen of dynamische contracten duurder zouden worden als er ineens veel meer mensen die zouden nemen?

  Reageren
  • DDeHaag

   Beste @M

   Als je letterlijk dynamische contracten bedoelt, waarbij de gasprijs per dag en de stroomprijs per uur wijzigt: nee.

   Ga maar na: jij neemt met een vast contract X stroom en gas af, en zou dat met een dynamisch contract nog steeds doen. Er verandert dus niets aan de vraagkant van de markt, wanneer jij van type contract verandert. En evenmin als miljoenen mensen dat (in korte tijd ineens zouden) doen. De marktprijs is de marktprijs. En welke tussenpersoon en welk type contract wij Nederlanders kiezen kan daar in theorie geen enkele invloed op hebben.

   Reageren
 • KKees

  Weet je wat alles zo duur maakt de vaste kosten die je betaald heb je geen invloed op.
  Kunt zoeken wat je wilt betalen moet je toch.
  Ik word hier zo moe van.

  Reageren
  • JJaap

   @Kees dan vergis je toch als je het hier in Nederland zo slecht hebt.

   Reageren
 • HHenk

  Hm… met -500 Euro/MWh van een aantal dagen geleden klinkt 36 Euro / MWh ook al best duur voor gas.
  Zowiezo is de stroomprijs geen 37 cent gemiddeld deze maand, maar eerder 5 cent tot nu toe… dus waar die grafiek precies op gebaseerd is?

  Reageren
  • HHenk

   @Henk

   Reageren
 • AArend Kunst

  De EU heeft Rusland gesanctioneerd maar die sancties hebben een averechts effect gehad. Dat die pijplijn zou zijn dicht gedraaid is een reactie op die sancties.

  Reageren
 • AArend Kunst

  Rusland heeft de gaspijp niet dicht gedraaid. De waarheid is dat Northstream pipeline altijd al een ding was wat onze politiek niet wilde en helemaal niet toen de VS de druk opvoerde geen Russisch gas te kopen. De VS wilde geen EU dat handel dreef met Rusland en Rutte, de trouwe vazal van de VS deed wat de VS wilde. Rusland heeft altijd handel willen drijven met Europa maar de Europese commissie lift dwars. Het is voor Gazprom niets meer dan handel. Nederland heeft economische zelfmoord gepleegd waar de gewone burger met smalle beurs het slachtoffer van is. En nóg een dingetje, die aanslag op de pijplijn is gepleegd door de VS.
  Het Russische gas is 30 tot 40% goedkoper.

  Reageren
  • IIwan

   @Arend Kunst

   TOUCHÉ !

   Reageren
  • JJack Schlangen

   @Arend Kunst
   Precies. Je ziet het en snapt het dus ook. Dit in tegensteling tot het door de leugenkast en fabeltjeskrant geindoctrineerd knuddevee.

   Reageren
 • CCent Pols

  De grootste graaiers zitten in Den Haag.Het is op alles accijns en belasting plus btw.Je betaald hier belasting over belasting,maar daar hebben de dames en heren in de kamer geen last van.Worden gereden op kosten van ons allemaal en wij moeten aan zonnepanelen en warmte pompen en als het even kan ook elektrisch rijden maar zij in benzine slurpers en vliegtuigen.Tuig is het.

  Reageren
  • MMo

   @Cent Pols

   Helemaal gelijk! bizar eigenlijk ze spelen de leraar van de klas maar zelf doen
   ze het niet wat ze zelf vragen aan ons en hebben maling aan de belasting betalers in dit land.

   Reageren
  • JJaap

   @Cent Pols

   Dan verhuis je toch. Er is niemand die je tegenhoudt hoor. Altijd maar klagen. Moet je eens verdiepen hoe goed we het hier hebben man !!

   Reageren
 • Kkees

  Zelf 2.5 jaar geleden vast gezet voor 5 jaar, nu nog de vruchten van.
  Voor moeder nu 3 jaar vast gezet per 3 juni, voor 32cent per kwh en 1.24 per kuub. Dynamische lijkt leuk, maar van de winter is het stuk hoger, al met al zit je elke dag alles in de gaten te houden. En eind van het liedje net zo duur of duurder. En met zon en wind eigen panelen uitschakelen. Gekkenwerk.

  Reageren
  • DDMaggio

   @kees
   Nu doet u ook mee om onrust te zaaien en gaat u ook mensen stimuleren om alles vast te laten zetten. Het is angsthazerij want uit niets blijkt dat een dynamisch contract duurder zou zijn, integendeel zelfs. De voorraden zijn goed gevuld en zelfs met een strenge winter ben je met dynamisch goedkoper uit. Je hebt invloed op je gebruik en dat is bij vast niet zo. Of mensen hun verbruik in de gaten willen blijven houden is een andere discussie.

   Reageren
   • HHarrie

    @DMaggio ja klopt alles wordt gebaaseerd op paniek zaaien en zo houden ze alles hoog de varkens van den haag

    Reageren
    • DDeHaag

     @Harrie ALLES iS DE SCGULD VAN DE hAAG

     Op wat voor wappenfestival ben ik hier beland joh?! We zitten hier in een reactiesectie onder een informatief artikel van een site over energie. Maar ga gerust met z’n allen zitten zeiken en speculeren hoor. Heus heel gepast. KUCH!!! Nog los van hoe zeer je de waarheid dan geenszins vat (en niet zult snappen, met die binaire onderbuikjes). Ga lekker op Feestboek mekkeren over al die SlinkSSe kabinetten die er nooit geweest zijn maar jullie levens verzieken en noem mij dan DAAR een schaap.

     Maar gedraag je hier een beetje.

     Reageren
   • BBDuif

    @DMaggio

    Bij vast niet zo? Op basis van?
    Je verbruik heb je altijd in eigen hand..
    Dynamisch kan het zijn dat je vandaag 1 euro betaald en morgen 2,5 euro voor hetgeen dat je verbruikt.
    Bij Vast betaal je de gehele periode een vast bedrag voor elke kwh of m3 die je verbruikt voor een bepaalde periode.

    Reageren
  • JJohn

   @kees je hebt er de ballen verstand van, als jij je er meer in verdiept zul je tot andere inzichten komen, dynamische contracten zijn voordeliger dan vaste contracten!

   Reageren
  • PPatrick

   @kees

   Ik heb zelf ook een contract voor dynamische tarieven vanaf december vorig jaar en nog steeds véél goedkoper dus tel uit je winst

   Reageren
 • VVan der meer

  Iedereen moet de gas en electrichetijd bij de voordeur af laten sluiten .
  Heb ik ook gedaan geen problemen meer met energie.
  Butaan gas en zonnepanelen met een accu dan weet je waar je aan toe bent.
  Butaan uit Duitsland vrijwel geen belasting .
  Als iedereen dat doet die de kans heeft om dit te doen moet je het doen.
  Scheelt je een boel stress.
  En de overheid plukt je niet meer kaal.
  Dan krijgen ze in denhaag geen cent meer voor energie binnen .
  Dan hebben zij een groot probleem.

  Reageren
  • TTom

   @Van der meer

   Fantastisch plan, super.
   Wie gaat mijn zonnepanelen en accu enz. dan betalen?

   Reageren
  • JJan Schoppen

   @Van der meer, dan woon je zeker in een plaggenhut, in de winter kun je met je panelen lang niet voldoende stroom opwekken, en daar helpen je batterijen ook niet mee, want die krijg je niet gevuld.

   Reageren
  • BBob

   @Van der meer

   Slim hoor denk je

   Reageren
  • DDeHaag

   Beste @Van der meer

   Kijk je uit met de klokken in je huis? Er staat spanning op.

   Reageren
 • KKees

  Dynamisch nemen, gas voor1,00 m3 incl belasting, straks 0,80.
  ..
  We puilen uit met gas….straks ook nog russisch…..met 0,09 ct inkoop..
  .nooit een vast contract nemen, het wotdt een zware steen om je nek

  Reageren
 • EEnno Decnop

  Het woord “kan” bevalt mij niet zo, hij weet het dus niet, het gaat erom om mensen een vast contract te laten nemen…… en als jette zijn werk goed doet hebben we al heeeeel veeel gas in voorraad……

  Reageren
 • PPeter

  Gas wordt voorlopig alleen maar goedkoper omdat Rusland met dumpprijzen zijn energie in de markt zet. Rusland kan niet anders! Dit is tegen bijna ieders zere been. Sancties halen hun doel niet, de Opec blijft tandenknarsend tegen lage Barrel prijzen aankijken maar het grote India sleept de hoofdprijs maar al te graag in de wacht. Wat CO2?
  Fossiel is globaal gezien nog lang niet uitgespeeld, ook al wil men ons uit alle macht anders doen geloven. Vraag en aanbod regelen alle zaken. Niet een handje vol sturende handelaren of politici.

  Reageren
 • DDMaggio

  Waarom zou de gasprijs eigenlijk omhoog gaan? Niemand weet wat de winter brengt (winters worden steeds milder), gaat half juli het Noorse gassysteem weer voluit draaien en hebben de Aziaten tegen die tijd hun gasinkopen ook op orde. Bovendien zijn ze nu bezig om hier de gasvoorraden verder te vullen. Ik zie het probleem niet zo, of heb ik wat gemist misschien?

  Reageren
  • LLammert Boekhout

   @DMaggio

   Omdat je van alle kanten wordt opgelicht.

   Reageren
  • CClaudy

   @DMaggio
   Je hebt gelijk DMaggio. Gasvoorraden zitten vol. Jan Pelleboer zou zeggen. Het kan vriezen en het kan dooien.
   We worden gewoon in de maling genomen.

   Reageren
 • BBas

  We hebben een dynamisch contract. Over het hele jaar ligt de gemiddelde gasprijs die we betalen incl 60 ct belasting op € 1,30. Dus onder het zogenaamde prijsplafond. We worden bewust door de energiebedrijven op het verkeerde been gezet, zodat ze dankzij de overheid, die weer ruimschoots gaat strooien met belastinggelden, weer veel geld kunnen verdienen.

  Reageren
  • MMarcel

   @Bas

   Ik snap het niet helemaal. Wij hebben net een jaar vastgezet en betalen nu € 1,26 voor gas. Kunt u mij uitleggen op welke manier ik nu genaaid word?

   Reageren
   • BBea

    @Marcel, mag ik alsjeblieft vragen waar en via wie je deze goedkope tarieven heb vastgezet?

    Reageren
    • MMarcel

     @Bea

     Toen aanbieders 1 Juni weer met vaste tarieven kwamen had ik voor mezelf al bepaald wat ik voor komend jaar bij mijn verbruik acceptabel vond om komend jaar aan energie kwijt te zijn. Vattenfall (Waar de tarieven inmiddels ook al weer hoger zijn) zat daar op dat moment zelfs onder dus heb ik daar gelijk een contract afgesloten via hun eigen site en ben overgestapt.

     Het was een impulsdingetje en misschien had ik komende tijd nog een iets beter aanbod kunnen krijgen maar heel eerlijk gezegd geloof ik niet dat het erg veel lager gaat worden dan 35 cent voor stroom en 1,26 voor gas.

     Reageren
  • VVogel

   @Bas
   Waar heb jij je contract Bas??

   Reageren
 • MMark vd Berg

  Absoluut niet onafhankelijk! Net zoals dat alle energieleveranciers niet on afhankelijk zijn… Kan je zeggen: ” maar dat zijn commerciële instellingen?!”.

  De gasprijs is internationaal 1 dag €4,00 geweest afgelopen winter en ik heb bijna 5,5 maand €4,00 per kuub betaald. Dus ja, totale bende…

  Reageren
 • DDMaggio

  Ik vraag me af in hoeverre deze site onafhankelijk is. Ik volg al een tijdje de berichten en het valt me op dat er meerdere stukken worden gepubliceerd waarbij de lezer onopvallend wordt uitgedaagd om een vast contract te omarmen. Ik raad iedereen aan om dit soort berichtgeving met een zekere terughoudendheid te lezen. Zelf heb ik een dynamisch contract en ben er, vanwege de prijs, tot nu toe erg blij mee.

  Reageren
 • LLupppo

  Ja,natuurlijk Kaag en Rutte hebben veel geld aan KLM gegeven ,150 miljoen dat moeten de gewone burgers weer terug betalen.
  Het graaien gaat dus gewoon door.
  Wij Nederlanders zullen toch een keer hier niet met eens zijn,toch?

  Reageren
 • GGeorge Best

  Courgette en worsten zijn ook in prijs omhoog gegaan

  Reageren
 • JJwj29

  Paniek maken om meer vaste contracten te verkopen. China heeft deal met Rusland voor gas levering volgens mij.

  Reageren
  • HHumo

   @Jwj29 baudet en wilders duwen het geld in hun eigen zakken.. pannenkoek

   Reageren
 • TTon Lucassen

  De prijzen worden enorm gemanipuleerd om de prijzen hoog te houden en daarbij zijn de belastingen op energie in Nederland de hoogste van Europa

  Reageren
  • JJohan

   @Ton Lucassen

   Klopt china staat er los van nemen rusland zijn gas
   Nu nemen onze energie mij meer marge van middag gasprijs weer laag 0,34je betaald nu het dubbele

   Reageren
 • JJaap

  Allemaal onzin! Gasprijs gaat naar beneden. Alle voorraden in europa zitten gemiddeld al voor 80% vol.

  Reageren
 • GGijs van Dam

  Vrij subjectief gekomen zen en geciteerd onderwerp. 56% stijging in een maand is hoeveel euro stijging? We zijn sinds 1 oktober 150 euro gezakt en nu dan 12-13 euro omhoog. De geciteerde heren hebben al vaker fout gezeten en daarom hou ik vast aan mijn in voorspelling van dalen naar 16euro.

  Reageren
  • Bbad

   @Gijs van Dam Waar heb je het nou allemaal over

   Reageren
   • JJos

    @bad
    Volgens mij over de gasprijs per Mw/h.

    Reageren
  • Kkees

   @Gijs van Dam
   Wat daalt er tegenwoordig nog in Nederland??
   Noem 1 ding.
   We betalen voor accijns op gas en benzine bij de allerhoogste, zelfs meer als het dubbele van wat Brussel aangeeft. Voor 1 januari gaat de accijns op gas naar 0.79 cent meen ik,liander,enexis zijn dit jaar flink gestegen, en gaan volgend jaar weer flink stijgen,en de korting die je krijgt gaat ook nog meer omlaag.
   Met andere woorden, maakt niet uit wat je doet, isoleren,warmtepomp enzenz je komt weer op hetzelfde bedrag uit… maar doe je niets betaal je jackpot.. maar doen we tog al.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.