Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs gaat op en neer, nu in één klap ruim 10 procent lager

Na een periode van aanhoudende stijgingen in de gasprijs, is de prijs nu weer flink aan het dalen. Vandaag staat de megawattuurprijs op de Amsterdamse gasbeurs alweer op 32,90 euro per megawattuur, 10 procent onder de slotkoers van gisteren en zelfs 23,5 procent lager vergeleken met dinsdag. Toen piekte de prijs naar 43 euro per megawattuur.

Het is duidelijk dat de gasprijs de laatste tijd flink aan het schommelen is. Dit is een teken dat er speculanten actief zijn, maar ook dat kleine incidenten een sterke invloed kunnen hebben op de gasprijs.

Stakingen afgewend

De reden voor de lagere gasprijs is de vrijwel zeker afgewende staking bij lng-productiefaciliteiten in Australië. Medewerkers dreigden daar het werk neer te leggen in de hoop op betere arbeidsomstandigheden. Volgens een bron zou Chevron – een van de bedrijven die er actief is – een directe uitbetaling doen aan het personeel, in de hoop stakingen te voorkomen.

Het vloeibare gas dat in Australië geproduceerd wordt, gaat weliswaar vooral naar Azië, maar beïnvloedt het totale aanbod van lng op de markt, en dus de gasprijs in Europa.

TIP:
Je volgt de actuele aardgasprijs via onze gasprijs-pagina.

Laagste gasprijzen (vast contract)

Met een variabel (of dynamisch) energiecontract beweeg je als klant mee met de grote en kleine schommelingen op de gasmarkt. Je tarief kan iedere dag, iedere maand of iedere drie maanden aangepast worden, afhankelijk van je contract.

Zoek je zekerheid en heb je liever een gastarief dat een jaar lang hetzelfde blijft?

Kijk dan eens bij deze vaste energiecontracten, met de laagste gasprijzen van dit moment:

 1. Coolblue 1 jaar vast: € 1,269 per m3
 2. Vandebron 1 jaar vast: € 1,300 per m3
 3. Energiedirect 1 jaar vast: € 1,319 per m3

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

10 reacties

 • WWRM

  Gezien het aantal reacties lijkt het mensen niet interesseren dat de energieprijzen daalden

  Overigens lijkt er in de nieuwsberichten altijd gehamerd te worden op gas, waarom niet een al dan niet kritische benadering op elektriciteitsprijzen en het noemen van elektriciteitsprijzen

  Overigens zowel in de posts als de reacties ontbreekt ten ene male een fundamentele benadering van de energieprijzen, klimaat beleid, elitair beleid en geopolitiek

  Enige benadering waarheen het op lange termijn gaat lijkt ook te missen

  Reageren
 • JJohan

  Wiens inkomen is met 10% gestegen dan? Was het maar zo’n feest. En ‘dwingen’ lijkt me niet the wsy forward. Eigen keuze uit verschillende (faire) opties wel…

  Reageren
  • RRené

   @Johan

   Mee eens. Het zou ook fijn zijn als speculatie met energieprijzen uit de markt kan worden gehaald. Er is dus tijdens deze korte piek niks gebeurd met de gasleveringen. Allemaal gewoon doorgegaan, het was voorsorteren op een mogelijke stijging door leveringsproblemen uit Australië.

   Reageren
  • FFoxs

   @Johan

   Hallo Johan
   Ons salaris is in januari met 16,8 omhoog gegaan omdat we nog steeds prijscompensatie hebben waar we al jaren de strijd van onze werkgever hebben gewonen maar we hebben er veel voor moeten doen om het te behouden dus mijn advies is pak de strijdbijl op en dwing die werkgever want zij worden steeds rijker en de arbeiders steeds armer en zo gaat het ook bij die energie bedrijven kopen goedkoop in en verkopen het duur aan de consument essent 725 miljoen winst in het eerste kwartaal 2023 en met droge ogen blijven beweren dat dat niet door die hoge prijzen komt die zij bij de consument rekenen we worden allemaal in de maling genomen en het ergste is we pikken het er komen steeds meer mensen die in armoede leven zonder er ook maar iets tegen te doen hoe lang gaat het nog duren voor onze ogen open gaan

   Reageren
 • SSander

  Dwing de mensen om een vast contract te kiezen voor minimaal 1 jaar. Mensen moeten accepteren dat ze moeten betalen voor diensten. Als het inkomen met 10% is gestegen en de kosten van primaire levensbehoeften voor ook, wat is dan het probleem?

  Reageren
  • LLaika

   @Sander

   10% INKOMEN Extra je bent niet goed wijs alles wordt duurder. Daar moet op toe leggen. Weet niet uit welk tijdperk je komt. Maar heb het zeker nooit minder gehad.

   Reageren
  • RRené

   @Sander

   ALS je inkomen met 10% stijgt ja, maar de gasprijs is sinds de oorlog eerder met honderden procenten gestegen (met een piek die ruim 1000% hoger lag in augustus vorig jaar). Steeg jouw salaris ook zo snel mee?

   En 10% salarisstijging was alleen weggelegd voor beroepsgroepen die al jaren stil stonden qua salarisontwikkeling. Die lagen al achter en door personeelstekort moesten bedrijven de wel meer gaan betalen om ze te behouden.

   Reageren
  • PPierre

   @Sander
   Misschien hoor jij tot de ‘gelukkigen’ die hun inkomen met 10% hebben zien stijgen. Maar ik, en zeer velen met mij, hebben dat ‘geluk’ niet. De energie en gasprijs zijn overigens veel meer gestegen dan die 10%.

   Reageren
  • EEric

   @Sander

   Als leraar VO is mijn salaris 5% GEDAALD. Dit omdat PO meer is gestegen om gelijk te trekken. Ik lig daarmee juist 20% achter en we hebben al bijna 2 jaar geen cao verandering. Uit nood werk ik nu dan maar 1,1 fte. Die energiebedrijven misbruiken de oorlog en klimaatwaanzin en de politiek stimuleert het.

   Reageren
   • Jjeroen homburg

    @Eric

    Schei toch uit jullie hebben er zat bij gekregen maar jullie staan bekend om rupsje nooit genoeg geloof me er zijn mensen die t veel slechter hebben hoor.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.