Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs duikt onder 1 euro per kuub; slim om over te stappen?

Bart Koenraadt

102 reacties

De prijs voor gas op de Amsterdamse gasbeurs is maandag onder de 1 euro per kubieke meter (m3) gas uitgekomen.

Op het moment van schrijven bedraagt de gasprijs op de Dutch TTF Gas Futures 102 euro per megawatt uur (MWh). Dit komt neer op 0,996 euro per m3. Dat is sinds juni van dit jaar niet meer gebeurd.

Het absolute hoogtepunt van de gasprijs werd in augustus bereikt toen een prijs van 3,40 euro per m3 werd aangetikt.

Energiecontracten blijven duur

Ondanks dat de kale gasprijs onder de euro uitkomt, merk je daar als consument nog niet zoveel van. De prijzen in nieuwe variabele contracten liggen momenteel nog op zo’n 3,40 euro per m3.

Waarom dan toch nog zo’n groot verschil met die één euro op de gasbeurs? Dat heeft te maken met overheidsheffingen. Voor iedere kuub gas die je afneemt, betaal je namelijk:

  • 0,49 euro energiebelasting en ODE
  • 9 procent btw

In 2023 gaat het btw tarief zelfs weer omhoog naar 21 procent. Dat kost je dus 21 eurocent voor iedere euro aan gas.

Vertragend effect

Een andere reden voor het prijsverschil is het feit dat er voor variabele tarieven een vertragend effect is bij prijsstijgingen en prijsdalingen. Energiebedrijven die met deze tarieven werken, kopen hun stroom en gas namelijk niet in voor een heel jaar, maar kiezen verschillende inkoopmomenten.

Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die een deel van hun gas hebben ingekocht rond de periode augustus, toen de prijs van gas boven de 3 euro per kuub lag. Dat drijft de gemiddelde inkoopprijs flink omhoog.

Kortom, het kan dus nog even duren voordat je bij de meeste leveranciers echt wat gaat merken van de lage gasprijs. De gasprijs moet dan namelijk voor langere tijd laag blijven.

Een meevaller is de energiecompensatie die alle huishoudens met een eigen aansluiting voor november en december krijgen van de overheid.

Overstappen een goed idee?

Gezien deze prijzen kan het zeker moeite zijn om de overstap te maken. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die uitkomen boven de limiet van 1.200 m3 in het prijsplafond. Zij betalen voor iedere kuub dat boven dit verbruik uitkomt namelijk het volle pond.

De verwachting is echter dat door het prijsplafond gas (en stroom) duurder gaan worden.

Zelfs als je al langere tijd een variabel contract hebt, kan het inmiddels de moeite lonen om je energiecontract te vergelijken met het overige aanbod. Al zie je dat bij lopende, variabele energiecontracten er nu mondjesmaat wat wordt gedaan om de tarieven wat te dempen.

Check hier of jij kunt profiteren van de (tijdelijk) lage gasprijs.

102 reacties

  • DDady

    Allemaal oplichters

    Reageren
  • EE

    Veel te duur°

    Reageren
  • EElize

    Aanvulling op onderstaande reactie: sterker nog Next heeft een dynamisch tarief. Dat termijnbedrag zegt dus vrijwel niets

    Reageren
  • EElize

    Let op: tarieven Budget Energie en Next wijzigen mogelijk maandelijks.

    Reageren
  • JJan

    Het is DE limiet en HET volle pond

    Reageren
    • BBart Koenraadt

      @Jan

      Dank, weer wat geleerd. Het is aangepast.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.