Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs duikt onder 1 euro per kuub; slim om over te stappen?

De prijs voor gas op de Amsterdamse gasbeurs is maandag onder de 1 euro per kubieke meter (m3) gas uitgekomen.

Op het moment van schrijven bedraagt de gasprijs op de Dutch TTF Gas Futures 102 euro per megawatt uur (MWh). Dit komt neer op 0,996 euro per m3. Dat is sinds juni van dit jaar niet meer gebeurd.

Het absolute hoogtepunt van de gasprijs werd in augustus bereikt toen een prijs van 3,40 euro per m3 werd aangetikt.

Energiecontracten blijven duur

Ondanks dat de kale gasprijs onder de euro uitkomt, merk je daar als consument nog niet zoveel van. De prijzen in nieuwe variabele contracten liggen momenteel nog op zo’n 3,40 euro per m3.

Waarom dan toch nog zo’n groot verschil met die één euro op de gasbeurs? Dat heeft te maken met overheidsheffingen. Voor iedere kuub gas die je afneemt, betaal je namelijk:

 • 0,49 euro energiebelasting en ODE
 • 9 procent btw

In 2023 gaat het btw tarief zelfs weer omhoog naar 21 procent. Dat kost je dus 21 eurocent voor iedere euro aan gas.

Vertragend effect

Een andere reden voor het prijsverschil is het feit dat er voor variabele tarieven een vertragend effect is bij prijsstijgingen en prijsdalingen. Energiebedrijven die met deze tarieven werken, kopen hun stroom en gas namelijk niet in voor een heel jaar, maar kiezen verschillende inkoopmomenten.

Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die een deel van hun gas hebben ingekocht rond de periode augustus, toen de prijs van gas boven de 3 euro per kuub lag. Dat drijft de gemiddelde inkoopprijs flink omhoog.

Kortom, het kan dus nog even duren voordat je bij de meeste leveranciers echt wat gaat merken van de lage gasprijs. De gasprijs moet dan namelijk voor langere tijd laag blijven.

Een meevaller is de energiecompensatie die alle huishoudens met een eigen aansluiting voor november en december krijgen van de overheid.

Overstappen een goed idee?

Gezien deze prijzen kan het zeker moeite zijn om de overstap te maken. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die uitkomen boven de limiet van 1.200 m3 in het prijsplafond. Zij betalen voor iedere kuub dat boven dit verbruik uitkomt namelijk het volle pond.

De verwachting is echter dat door het prijsplafond gas (en stroom) duurder gaan worden.

Zelfs als je al langere tijd een variabel contract hebt, kan het inmiddels de moeite lonen om je energiecontract te vergelijken met het overige aanbod. Al zie je dat bij lopende, variabele energiecontracten er nu mondjesmaat wat wordt gedaan om de tarieven wat te dempen.

Check hier of jij kunt profiteren van de (tijdelijk) lage gasprijs.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

102 reacties

 • RRene de Otter

  En wat kunnen wij, als afnemers van de stadsverwarming, kiezen? Totaal niets, wij zijn overgeleverd aan de grappen en grollen van de plaatselijke leveranciers, zoals hier▪︎*Eneco*■

  Reageren
 • RRene

  Zolang we Rutte en Kaag hebben zal het alleen maar duurder worden, die twee moeten in andere landen steeds sinterklaas spelen.

  Reageren
 • PPiet

  De meeste dynamische tarieven die hier genoemd worden zijn exclusief toeslagen. Reken je niet rijk met de ‘kale’ inkoopprijzen die aanbieders laten zien. Alleen op de site van Frank Energie kun je de All-in prijs selecteren, zodat je kunt zien dat bijv. gas vandaag geen €0,40 maar €1 per m3 kost! PS: op 7 oktober was dat nog bijna €2 per m3. Daarom heet het dynamisch

  Reageren
 • AAnita – La

  Ze moeten zich schamen betaalde 275 en niks geen aankondiging en zo verhogen 617 euro en niks geen uitleg of wat dan ook

  Reageren
  • PPiet

   @Anita – La
   Leef je onder een steen?

   Reageren
 • FFrank

  De energiebedrijven moeten aangepakt worden. Het is associaal wat ze doen, misdadig zelfs!!!

  Reageren
 • PPeter

  Blijf maar op de VVD stemmen.
  De slopers van Nederland.

  Reageren
  • LLoek

   Idd, deze plegen roofbouw op hun eigen land

   Reageren
 • HHetty

  Misbruik maken van een machtspositie. Het word tijd, dat er een wet in het leven word geroepen, om dit soort praktijken, van energieleveranciers te stoppen. We betalen ons blauw en menig mens zit door de hoge tarieven in de kou. Aasgieren zijn het.

  Reageren
 • TTeus

  Ze zijn gek in de hele wereld Sinterklaas is ook al opgepakt voor fraude.hij probeerde Piten wit te wassen waar gaat de wereld naar toe

  Reageren
 • JJaneke

  Energie is niet duur maar we worden met ze allen bedonderd zowel door de overheid als door de Engerie maatschappijen Ze verdienen nu goud en dat allemaal maar over de rug ja van de burgers Als de prijzen zakken van gas kan het niet En een keer Maar gaan de prijzen omhoog gaan van gas kan het in een keer .

  Reageren
  • LLisette

   @Janeke
   Dit had Pim fortuin 20 jaar geleden al voorspeld .

   Reageren
   • KKalicharan

    @Lisette, wij Nederland moeten in opstand komen tegen de staat en de energie leveranciers.net als de boeren.ik doe mee.
    De staat profiteerd en de energie maatschappijen ook. Dit is echt stelen op een legale manier Rutte ben je nou een boef of een dief.van jou burgers.

    Reageren
   • GGer

    @Lisette
    Beste Lisette Pim is dood helaas maar Geert leeft en dat geeft hoop. Als NL nu nog slaapt,worden ze ook nooit meer wakker of als er eerst een burger oorlogje moet losbarsten zou dat helpen mischien?

    Reageren
 • DDarwin van Koningsbrugge

  Ik blijf erbij de energie is niet duur! De verzonnen heffingen. Belasting op belasting op belasting dat maakt het duur en dat is niet alleen met energie maar met alles in dit land. We zijn met zijn allen totaal de weg kwijt. Waarom moet je nog belasting betalen op ieder klein dingetje, terwijl je dat al doet over je zuur verdiende loon? Koekoek…

  Reageren
  • WWim Rijkens

   @Darwin van Koningsbrugge
   Helemaal met jou eens, vooral wat die 21% btw betreft op wat je kan stellen dat een primaire levensbehoefte is en dan ook nog eens een keer over de reeds berekende accijns.

   Reageren
  • RR.ten hartog

   @Darwin van Koningsbrugge
   Inderdaad zo is het gewoon
   Je betaalt soms 3 keer belasting over hetzelfde product .
   Maar denk niet dat wij de weg kwijt zijn maar de mensen die aan het roer staan die zomaar beslissen over ons eigen leven die zijn de weg kwijt en goed ook.
   En dat zal alleen maar erger worden.

   Reageren
  • RRoland

   @Darwin van Koningsbrugge wij de burgers betalen het loon van de koning.

   Reageren
 • EEdward

  De energieleveranciers spelen beleggertje, zo goedkoop mogelijk aankopen en zo duur mogelijk verkopen. De klant betaalt het verschil . De ene klant aanzienlijk meer dan de andere. Dit is het vuile spel

  Reageren
  • KKenneth

   @Edward

   En alle voorgaande jaren deden de consumenten dit, elke jaar overstappen voor een paar centen minder. Groot gelijk dat ze nu wat terug doen.

   Reageren
   • SSjoeke

    @Kenneth

    Nee toen deden de energieleveranciers het ook al, alleen toen net wat anders

    Reageren
  • MMarcus

   @Edward

   Dit heet inderdaad kapitalisme en is hoe elke organisatie die winst wilt maken zal werken. Het mooie is dat er meerdere aanbieders zijn, dus kan je overstappen naar een ander die net wat minder duur verkoopt, dit is de marktwerking waardoor prijzen toch weer omlaag gaan.

   Reageren
 • AAnnunaki

  Het zijn gewoon allemaal dieven alle energie bedrijven. Het is toch een grote roversbende. En alle zonnepaneel bezitters doen hier ook aan mee.

  Reageren
  • EEric.

   @Annunaki
   Als je geen zonnepaneel hebt ben dief van je eigen portemonnee. Dat jij geen zonnepaneel hebt heeft toch zo z’n redenen. En ik wil niet zeggen dat je gierig bent ofzo.

   Reageren
  • PPeter

   @Annunaki

   Leg uit?

   Reageren
 • TTonny

  Vieze (politieke) spelletjes. En zeker niet alleen de oorlog in Oekraïne is daar debet aan. Al komt dat de overheid wel heel goed uit.
  Zo hebben ze de mensen met een pensioentje al jaren in de tang met vage rendementen en dekkingsgraad mede bepaald door de overheid enz.
  Op naar de volgende parlementaire enquête.
  Succes allemaal consumenten en MKB-ers.

  Reageren
  • FFred Amsterdam

   @Tonny i.d.d we hebben een onbetrouwbare overheid…en een onbetrouwbare DNB onder leiding van ( Knot)sgek. Pensioenen zijn in de greep gekomen door een belachelijke “beleidsdekkingsgraad” Dat is een beleid om te graaien in de pensioenspot. Die zelfde overheid heeft de laatste 12 jaar een ” geliberaliseerde” beleid gevoerd op energie. Energie bedrijven moeten winst maken door middel van “Marktwerking” lees marktergenis !!! Die marktergenis moet stoppen…Energie, Zorg en openbaarvervoer zijn noodzakelijke zaken waar winstbejag niet mag “regeren”.

   Reageren
   • SSianne

    @Fred Amsterdam
    Helemaal eens. Maar openbaar vervoer is misschien handig in de randstad. Hier in noorden wordt er nooi gebruik van gemaakt. Want het is er gewoon niet. Die is dus niet noodzakelijk (ik zou het niet eerlijk vinden dat ik voor de randstad moet betalen)

    Reageren
   • PPeter

    @Fred Amsterdam
    Al op de hoogte van het verzwijgen van miljarden door PMT?

    Reageren
 • GGeilneef Jan

  Duur… Ik betaal 69 cent per kuub gas. Beter dat hij zakt voordat ik overstap 🙂

  Reageren
 • GGerard

  Vandaag 25 oktober 2022 ANWB Energie (=energieleverancier) gas inkoop €0,32 incl. BTW, heffing per m3 € 0,49. Tel uit je winst!

  Reageren
  • GGerard Tax

   Interesant

   Reageren
  • AAnna

   @Gerard
   Deze heb ik ook. Kan ik iedereen aanbevelen. Het kan dus wel degelijk anders.

   Reageren
   • PPeter

    @Anna
    Wacht maar op uw eindafrekening.
    Succes met wat u moet bijbetalen.

    Reageren
  • KKenneth

   @Gerard
   Pas wel op want dit soort bedrijven salderen per dag, nadelig dus als je veel zonnepanelen hebt.

   Reageren
   • PPeter

    @Kenneth

    Solderen per dag?
    Laatst gelezen dat dit verboden is,moet over de gehele looptijd van het contract per jaar.

    Reageren
 • VVan assen

  Ik zit bij energiedirect ik betaal voor 1 kub gas ,je gelooft het niet. 22,00 eur

  Reageren
  • HHendrik

   @Van assen
   Hoe kan dat??
   Dat is wel heel extreem…

   Reageren
  • VVictor

   @Van assen
   Misschien toch nog maar eens goed kijken.
   Als ik nu overstap naar energiedirect betaal je Gas per m3 € 3,95640. Gigantisch duur maar geen 22 euro.
   22 euro is natuurlijk ook totaal niet realistisch en ook verre van de waarheid.

   Reageren
  • ZZeker

   @Van assen

   Dat geloof ik zeker niet

   Reageren
  • SSander

   @Van assen
   Ik heb deze uitslagen ook bij Vattenfall. Dat komt door n bepaalde calculatiewijze.

   Reageren
   • EEdward

    @Sander

    Ook bij vattenfall betaal ik volgens hun maandelijks energierapport ongeveer 2,75€per M3 lasten inbegrepen.

    Reageren
  • GGeer

   @Van assen
   ????????????

   Reageren
 • HHendrik

  Op dit moment zijn de dagprijzen het voordeligst,
  Maar hoe is dat in de winter wanneer het in heel Europa vriest??? Dan schieten de dagprijzen skyhigh
  Heb zelf nog een 2 jaar een vast contract bij Greenchoice en betaal 62 euro per maand all in.

  Reageren
  • SSjoeke

   @Hendrik

   Nee die prijzen worden niet sky high van de winter. Prijzen zijn al sky high geweest met oog op de winter. Markt en speculanten lopen altijd voor en hebben zich krom gelachen. Ook nog gesteund door wanbeleid van eu met hun wel niet Russisch gas waardoor de angel in de markt bleef. Men had dat gelijk af moeten kappen. Waren prijzen enorm gestegen maar minder als dat ze nu waren gestegen. Gelukkig hersteld normale besef weer de markt nu.

   Reageren
 • AArjan

  Wij betalen vandaag (dinsdag 25/10) slechts €0,30/m3 bij EasyEnergy. Dagelijkse gasprijzen bij EasyEnergy ipv maandelijkse (onnodig hoge) gasprijzen zoals bij veel flexibele contracten van andere leveranciers.

  Reageren
  • EEelco

   @Arjan

   Bij Next of Frank zit je ongeveer op datzelfde bedrag en die hanteren ook lage vaste kosten, zie hier.

   Reageren
  • MMark

   @Arjan
   Ik zit ook al langere tijd bij Easy Energy. Wat een verschil qua prijs met grote spelers in de markt. Bij Gaslicht.com worden dit soort bedrijven als Easyenergy of Frank energie niet eens genoemd. Dik tevreden met de overstap.

   Reageren
 • MMaria

  Blij met mijn dynamische prijzen voor energie.

  Reageren
  • EEmiel

   @Maria
   Ik zit bij Frank energie, de beste die er is, betaal dagprijzen en je zit nergens aan vast.

   Reageren
   • AArjan

    @Emiel

    Mijn vermoeden is dat de prijzen bij EasyEnergy nog wat lager liggen. Gas kost vandaag €0,308/m3 en elektriciteit +/- €0,11/kWh gemiddeld. Zelfde verdienmodel als bij Frank meen ik. Ter info

    Reageren
    • HHenk

     @Arjan
     Die dynamische prijzen zijn de inkoopprijzen. Daar komen natuurlijk nog wel belastingen en distributiekosten en zo overheen. En BTW over de belasting. Wat betaal dan in totaal? Pas dan kun je een vergelijking maken met de variabele prijzen.

     Reageren
     • PPiet

      @Henk Klopt, volgens mij komt er per m3 een inkoopvergoeding, energiebelasting en ODE bij. Dus de All-in prijs is (bij Frank energie te vinden) vandaag €1,04 per m3. Geen €0,30 dus…

      Reageren
   • SSander

    @Emiel

    Mocht er toch wat gebeuren en je moét of wilt overstappen, dan kun je dat misschien nu niet.

    Kunt U mij eens de NAdelen noemen van dynamische prijzen? Ik overweeg nl ook om zon contract af te sluiten.
    Dan moet ik wel eerst weg met mijn variabel contract bij Vattenfall.

    Reageren
    • GGerrit

     @Sander

     Een nadeel is dat je geen zekerheid hebt en dat je energie kosten in de winter een stuk hoger liggen dan in de zomer, theoretisch kan het behoorlijk uit de hand lopen.
     Maar vergeet niet dat zekerheid op dat vlak een prijs heeft, de leveranciers hebben zich wel ingedekt en houden een hoge marge aan.
     Verder moet je er dagelijks dus even naar kijken wat de goedkopere momenten zijn, maar meestal is dat hetzelfde voor iedere dag.
     Verder is het electrisch vooral voordelig als je verbruik kunt plannen, zoals wasmachine, droger, vaatwasser en eventueel de auto laden. Als snachts de stroom erg goedkoop is, zou je electrisch alvast de woonkamer kunnen voorverwarmen, zodat je het overdag niet hoeft te doen of minder hoeft te doen, maar dan heb ik het alweer over de voordelen.

     Reageren
     • PPeter

      @Gerrit

      Tijdklok?

      Reageren
    • EEelke

     @Sander
     Je kunt niet salderen op jaarbasis dit weerhoud mij voor deze stap.
     Met zonnepanelen pakt dit nu nog niet goed uit denk ik.

     Reageren
 • JJeffrey

  Ik zit bij mijn domein, hier betaal je de dagprijs van de markt.. nu de prijs zo hard daalt zit ik weer op 0,40 cent voor een kuub gas. Ik heb de app en kan dagelijks de prijzen zien en daar het verbruik op aanpassen.

  Reageren
  • DDoerakker

   @Jeffrey

   Heeft u daar de tijd voor om dit elke dag of misschien wel elk uur te doen?

   Reageren
   • MMarc

    @Doerakker Het is niet nodig om dit continu te monitoren. Je weet meestal wel dat in de uren waarop zonnig weer wordt verwacht de elektriciteitsprijs lager is en dat de gasprijs hoger isrond 18:00 uur als mensen thuiskomen van hun werk. Bij de leverancier kun je zien dat er een patroon is. Dat kun je je dagelijkse routine op afstemmen. Voor activiteiten die veel energie gebruiken, zoals bijvoorbeeld je elektrische auto opladen, kijk je dan een dag van te voren op welk uren van de volgende dag je het goedkoopste kunt laden. Het feit dat je de energierekening continu KUNT zien wil dus niet zeggen dat je continu MOET kijken

    Reageren
    • JJohn

     @Marc
     Heel goed uitgelegd Marc.

     Reageren
    • RRob

     @Marc

     Als je een elektrische auto kunt betalen lig je ook niet wakker van de energie prijzen

     Reageren
   • EErik

    @Doerakker

    Denk je dat ie op de fiets naar de leverancier moet en daar bij de receptie moet melden?

    Het is 2022, daar heb je apps/sites voor en kost je 15 seconde ongeveer.

    Reageren
  • AAndries

   @Jeffrey, waar in de app kan je dat zien? Ik kan het niet vinden en ben wel nieuwsgierig

   Reageren
  • OOlaf

   @Jeffrey
   40 cent voor een kuub? Onmogelijk tenzij je nog contract van 5 jaar geleden hebr

   Reageren
   • GGerco

    @Olaf € 0,40 is de kale gasprijs zonder BTW en heffingen waarschijnlijk

    Reageren
    • NNick

     @Gerco
     Ik zit bij anwb energie is ook een dynamische leverancier.
     Vandaag is de epexspot prijs zelfs gezakt naar 0,32cent is ex belastingen.
     Ik heb tussen 1 en 22oct 124kw en 8kub gas verbruikt totale kosten Inc alle belastingen 36€.
     Dus overstappen naar dynamisch is zeker een aanrader

     Reageren
     • SSander

      @Nick niet te vroeg juichen want het gaat nu ongeveer beginnen. Vanaf begin nov tot eind febr minimaal hebben we kouder weer dan nu en dan zullen de m3’s wel verschijnen op je verbruiksoverzicht.

      Reageren
   • GGerda

    @Olaf klopt wel 13 cent Inc btw voor stroom en 32 cent Inc btw voor gas. Dagprijs anwb

    Reageren
  • RRik vanhaverbeke

   @Jeffrey
   Beste, welke app is dit aub ?

   Reageren
  • CChris

   @Jeffrey
   Waarschijnlijk ben je enthousiast over de prijs die je aangeeft, maar je bedoelt waarschijnlijk dat je kale tarief per m³ gas €0,40 is. (…is alles inclusief bijna 100 cent / €1 per kuub)
   Want niemand betaalt 0,40 cent per kuub (€0,004), ook niet op dagen dat het bijna 20 graden is. Laat anders 10 januari 2023 ook weten wat je dag prijs per kuub is …

   Reageren
  • JJohn

   @Jeffrey
   Weet je het verschil tussen m3 gas of kwh stroom, hoe kun je gas krijgen voor 0,40 als het bijna euro kost excl kosten ???
   Dus 0,40 zal wel voor de kwh stroom zijn denk ik ???

   Reageren
   • BBennie

    @John
    Bij ANWB vandaag€0,32 incl btw,
    ex energiebelasting en ODE

    Reageren
    • CChrist

     @Bennie
     Dat is dan ongeveer 86 cent alles inclusief.

     Reageren
   • GGerda

    @John
    Vandaag gemiddelde van 0.10 cent stroom Inc btw. Gas was 32 cent inclusief btw bij de Anwb

    Reageren
  • GGerrit

   @Jeffrey, welke app

   Reageren
  • PPiet

   @Jeffrey Dat zal de inkoopprijs zijn, jij betaalt All-in dan tegen €1 per m3 denk ik…

   Reageren
 • YYvonne

  Budget Energie kwam aan de orde in programma over salderen bij zonnepanelen, ze wilden Radar medewerker niet te woord staan. Het klinkt vaak aanlokkelijk over te stappen, dit kan tegenwoordig eenvoudig met 1 maand opzegtermijn tenzij een vast contract, let op de overstap boete, deze wordt niet vanzelfsprekend meer betaald door een nieuwe energie leverancier , het kan gaan oplopen tot €1000 was eerder de afgelopen week in het nieuws. De lagere tarieven waarop nu ingekocht wordt, wordt niet in voordeel van de klant berekend omdat de voorraad meestal duurder werd ingekocht. Check de vergelijkingssites, consumenten bond, of overstappen je wat voordelen bied.

  Reageren
  • KKay

   @Yvonne
   Overstapboete is niet hoog.
   Voordeel bij de gasprijzen is dat budgetenergie iedere maand variabel zijn. Daardoor weinig risico-opslag.

   Bij energie en zonnepanelen is budgetenergie een slechte partij. Ze salderen maandelijks in plaats van jaarlijks.

   Oplossing kan zijn om gas bij budgetenergie te nemen.
   En stroom bij een andere partij die wel jaarlijks saldeert.

   Reageren
   • RRuud

    @Kay

    Ik meen gelezen te hebben dat Jetten verboden heeft dat energie bedrijven niet meer maandelijks mogen salderen

    Reageren
    • KKlaas

     @Ruud

     Dit begrijp ik ook: binnenkort jaarbasis salderen als het wetsvoorstel door rvs en 2de kamer is.

     Reageren
     • HHenk

      @Klaas
      Fijn als je kunt salderen. Ik hoop dat je ook beseft dat dit betaald wordt door de mensen die geen zonnepanelen kunnen leggen.

      Reageren
     • EErik

      @Henk

      En waarom moet dat besef er precies zijn?

      Of wil je dat ze iedere maand een bedankje per brief sturen naar de mensen die geen zonnepanelen kunnen (of willen…) Plaatsen.

      Hoe zie je dit precies? Soort landelijk dankjeweldag.

      Gaan die mensen ook bedanken voor de dingen waar zij gebruik van maken wat betaald is uit belastinggeld?

      Oftewel… Je zeurt een beetje.

      Reageren
     • EErik

      @Henk

      En waarom moet dat besef er precies zijn?

      Of wil je dat ze iedere maand een bedankje per brief sturen naar de mensen die geen zonnepanelen kunnen (of willen…) Plaatsen.

      Hoe zie je dit precies? Soort landelijk dankjeweldag?

      Gaan die mensen ook bedanken voor de dingen waar zij gebruik van maken wat betaald is uit belastinggeld?

      Reageren
     • AAndreas

      Hoi Henk ja jij neemt de stroom af van de mensen die salderen. Maar niet voor de prijs die wij er voor krijgen met geluk krijgen wij de helft van wat jij er voor betaald.
      Wij hebben niet de keus het aan een andere partij te leveren dan de energie maatschappij. Om onze stroom zelf te behouden moeten wij investeren. Een accu kost 10000€ en dan hebben we het niet over de duurste en zijn de paneeltjes nog niet betaald.
      Dat energie maatschappij zo veel willen verdienen aan iets waar ze niets voor doen is niet de schuld van de mensen met zonnepanelen.

      Als laatste ik wil jou persoonlijk wel mijn opgewekte stroom leveren tegen een tarief waarbij ik 20% winst maak t.o.v. mijn investering en dan doe ik het voor jou super netjes.
      Energie bedrijven investeren niets en maken dus belachelijke winsten voor een relatief kleine inspanning

      Reageren
     • PPiet

      @Andreas
      Wat een onzin.
      Energiebedrijven moeten zorgen dat er altijd genoeg stroom is dus als er veel terug geleverd wordt dan draaien zij juist op voor die meerkosten.
      Zou ze niet graag betalen.
      Dus winst maar zeker ook verlies noemen als je weer over dit soort dingen schrijft

      Reageren
     • PPeter

      @Henk

      Die mensen hebben ook geen kosten gehad voor de zonnepanelen.
      Dus ook geen voordelen.
      Jullie mogen dan mijn zonnepanelen betalen?
      Nee Henk,die hebben wij zelf betaald maar verdienen we nu terug.

      Reageren
 • RRon

  Zou het niet zo kunnen zijn dat hele grote energie en gas afnemers speciale langdurige contracten al hebben afgesloten tegen een vriendenprijs en de zogenaamde beurskoersen gewoon gebruiken om een hoog doorleverings tarief te kunnen rechtvaardigen tegenover de eind consument want de grote spelers op de markt maken nog steeds miljarden winsten en de eind verbruiker betaalt de hoofdprijs dus voor hun komt de crisis eigenlijk heel goed uit

  Reageren
 • NNiels

  Ik betaal maar € 0,86 per kuub gas omdat ik een variabel contract heb. Jammer dat jullie daar niets over vertellen.

  Reageren
  • Jjeff

   @Niels
   Helemaal jammer dat jij er niet meer over vertel.

   Reageren
  • MMarc

   @Niels je bedoelt een dynamisch contract neem ik aan? Bij een variabel contract beter je tegenwoordig toch de hoofdprijs?

   Reageren
  • GGerco

   @Niels vandaag is de eerste dag dat de prijs sinds maanden onder de € 1,00 per m3 uitkomt en u doet alsof dit de gangbare prijs is. Dat geeft een enigszins vertekend beeld van de werkelijkheid, al is dynamisch momenteel goedkoper dan een variabel contact, echter met het ‘risico’ dat de prijs stijgt boven de prijs van een variabel contact. Al ligt dat risico in 2023 bij de Nederlandse overheid.

   Reageren
   • SSjoeke

    @Gerco iemand met exact hetzelfde variabele contract kan toch 2 keer of nog meer goedkoper uit zijn dan buurman die ook variabel contract heeft bij zelfde leverancier dus. Reden, als je langer een variabel contract hebt krijg je lagere tarieven. Uiterst discriminerend en onbegrijpelijk dat dit mag. Zeker in deze tijden waar toeval bepaalt wanneer toevallig je contract afloopt. Deze verschillen zijn niet normaal en uiterst onrechtvaardig

    Reageren
 • MM

  ZE zitten er zelf warmpjes bij de zakken vullen.

  Reageren
 • MMichel

  Zeker allemaal oplichters en zeker Eneco dat is de ergste !!!!!!!!

  Reageren
  • RRia

   @Michel

   Is energie direct de duurste of maakt over stappen niet veel uit

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.