Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs daalt razendsnel: dit merk je ervan

De gasprijs daalde donderdag (26 januari) naar laagste punt sinds tijden: 56 euro per Megawattuur (MWh). Dat is omgerekend zo’n 55 eurocent per m3. De laatste keer dat de gasprijs op dit niveau stond, is ruim een jaar geleden, namelijk op 7 december 2021.

Vorig jaar augustus was de kale gasprijs nog bijna 7 keer zo hoog als bij het moment van schrijven. Er is dus veel veranderd in een korte tijd.

Dit resulteert vrijdag in de aankondiging van Eneco om de tarieven per 1 maart 2023 te verlagen.

Warme winterweer en gasaanbod

De eerste reden voor de lagere gasprijs is de verwachting voor zachter winterweer de komende periode. Er hoeft daardoor minder gestookt te worden waardoor de vraag naar gas afneemt.

Aan de andere kant komt er veel aanbod van vloeibaar aardgas (LNG) bij op de markt. Een grote Amerikaanse LNG-exportterminal is namelijk bezig met het opvoeren van gasleveringen. Daarnaast komt er meer gas via de Noorse pijpleidingen richting West-Europa, nadat dit vanwege gepland onderhoud tijdelijk minder was.

Het enige belangrijke risico voor een hogere gasprijs, met name voor komende winter, is de toenemende gasvraag uit China. Doordat het land de coronabeperkingen heeft opgeheven, gaat de economie weer op volle toeren draaien. Dat vergt meer energie.

Minder dan 50 euro per MWh

Gezien de dalende vraag en het groeiende aanbod, zou de gasprijs in de eerste helft van dit jaar nog gemakkelijk beneden de 50 euro per Megawattuur (€ 0,49 per m3) kunnen uitkomen.

De kans bestaat dat er rond april weer vaste energiecontracten komen die deze lage prijs deels vast kunnen leggen.

Consument merkt nog weinig

Voorlopig merkt de consument nog weinig van de lagere prijs op de gasbeurs. In elk geval niet voor de groep die blijft zitten bij één van de grote energiebedrijven, zoals Essent of Vattenfall. Het tarief van een variabel contract ligt hier nog rond de 3 euro per kuub, omdat de leveranciers het gas gedeeltelijk vorig jaar – op vrij dure momenten – hebben moeten inkopen.

Het prijsplafond is dus een welkome demping van de kosten.

Overstappen is zinvol

Toch is overstappen van energiebedrijf weer zinvol. Er zijn namelijk meerdere leveranciers, zoals Budget Energie, die met hun prijs goedkoper zijn dan het prijsplafond. Datzelfde geldt voor meerdere dynamische energiecontracten.

Deze energieleveranciers kun je hier op prijs vergelijken.

Voor huishoudens die meer verbruiken dan de gestelde limieten (2.900 kWh en 1.200 m3) zijn er al helemaal genoeg kansen om op de energierekening te besparen.

Overschot dreigt

Doordat Europese landen nu op grote schaal bezig zijn om LNG-terminals te gaan bouwen, is de kans groot dat er in 2025 of 2026 een overschot van gas is. Het aanbod overschrijdt dan zelfs de hoeveelheden die we in 2019 nog uit Rusland haalden.

Een enorm gasaanbod is aan de ene kant goed, want hierdoor daalt de gasprijs nog verder. Iets dat met name wenselijk is voor de consument die het afgelopen jaar fors meer heeft moeten betalen voor het goedje.

Niet goed voor klimaat

Aan de andere kant brengt dit ook een nadeel met zich mee, want de EU heeft afgesproken dat het de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen wilt verminderen.

Voor het behalen van de klimaatdoelen is een een overschot aan gas dus geen goede zaak, want hierdoor wordt het minder interessant om te investeren in duurzame energie, zoals wind of zon.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

132 reacties

  • WWil

    Budget energie is alleen voor nieuwe klanten onder het prijsplafond maar voor bestaande klanten dus niet die betalen de hoofdprijs. We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Het geld kletst bij de energiebedrijven over de plinten heen en bestaande klanten worden belazerd.

    Reageren
    • SSandra

      @Wil
      En zo voel ik mij ook al jaren. Bedrogen. Elke keer moet je vergelijken om beter uit te komen om te “hoppen”, of je zit vast aan een contract. Dat is waanzin.

      Reageren
  • AAnoniem

    Ik kreeg 843 terug en mijn maand bedrag is 136 geworden, nog nooit zo goedkoop maandbedrag gehad, ik heb e energiezuinig geleefd en moet nog zuiniger van mijzelf. Kwestie van nadenken, uitzoeken en doen. Woon in een monumentaal pand, geen zonnepanelen, weinig geïsoleerd, goede natuurlijke ventilatie. Ben wars van reclame praatjes.

    Reageren
    • KKees

      @Anoniem
      Ik ben heel benieuwd hoe u dat gedaan heb?

      Reageren
  • JJan de Zwaan

    We moeten toch die overbrug tijd zien vol te maken, laten we dat aub met het minst belastende goedje doen, juist nu het goedkoper is en wordt bouw er als de sodomieter wat opslagtabks tijdelijk bij zodat je het kan aanbieden voor een goedkopere manier als afgelopen december en zo als ik al zei niet zo als Duitsland met de MEEST VERVULLENDE BRUINKOOL,lijkt me reëel TOCH.

    Reageren
  • EErnst

    Als de gasprijs stijgt zijn de energie bedrijven er als de kippen bij om de prijsstijging aan de klant door te berekenen ( soms zelfs sneller als is toegestaan ) Daar in tegen als de prijs daalt dan wordt het ineens heeeeel moeilijk om de prijs naar beneden bij te stellen omdat ze het gas op het verkeerde moment hebben ingekocht.
    Voor mij is dat bedrijfsrisico ! Als je iets te duur heb gekocht kan je er aan verliezen . Als energie bedrijven zich op deze manier vrijwaarden van verlies dan is er volgens mij geen spraken van een vrije markt.

    Reageren
    • CClémentine

      @Ernst
      Goede middag,
      Ik ben het volledig met u eens. Helaas heb ik variabel contract, dus ze kunnen vragen wat ze willen. Het is bij mij wel eens voorgekomen dat de gasprijs over de 4 euro per M3. Dit zou aan banden gelegd moeten worden.

      Reageren
    • EE van w

      @Ernst

      Makkelijk reageren… maar is het niet ergens logisch dat ze de oude dure m3 eerst kwijt moeten tegen het ingekochte tarief? ( ze hebben dit destijds ingekocht zodat u er warmpjes bij kon zitten?)

      Leuk is het niet, blij word ik er niet van… maar begrijp het in deze wel. Stap vooral over als het gras elders voordeliger is.

      Reageren
      • PPiet

        @E van w
        Gras is al gratis

        Reageren
      • CC

        @E van w
        Is niet helemaal correct. Ze mag wel duur hebben ingekocht. Dat klopt . Echter heb de leveranciers van Energie afgelopen perioden MEGAWINSTEN gedraaid mbt voorgaande jaren. Dan gaat het verhaal van duur inkoop en dat de reden voor ons nog steeds dure gas en elektra niet op.

        Reageren
      • MMv

        @E van w

        Toen de prijs steeg hadden ze dan ook pas moeten verhogen nadat ze duurder moesten inkopen, maar dat gebeurde niet

        Reageren
    • EE

      Groot gelijk heb je. Bedrijf risico . En nu moeten klanten voor betalen .

      Reageren
    • SSal

      @Ernst
      Helemaal waar. Budget energie benadeelt vaste klanten met een latere ingangs datum van verlaging voor bestaande klanten. Denken in hun eigen voordeel. Ik hoop dat iedereen straks opstapt. Is een smerig zaakje.

      Reageren
    • MMiny

      @Ernst, je slaat de spijker op zijn kop. Dit viel mij ook op. Mijn vast contract loopt nu per 1 februari af dus zat nog goed. Maar wacht nu wel even voor de overstap naar een andere.

      Reageren
  • JJeroen

    Wellicht helpt het als de prijs van de Kwh stroom niet meer gekoppeld is aan de m3 gas prijs….dan zal de prijs van Kwh stroom gunstiger worden en dan zal de transitie vlotter gaan

    Reageren
  • TThe Haack

    Toen het gas in 2021 vol op aanwezig was en alles zat bastend vol wisten ze wel gauw het goed kopengas lekker voor de duren prijs te verkopen boeven zijn het

    Reageren
  • JJos Opdam

    Als ik mijn benzinetank vul voor 2 euro en hij is half leeg , wat gebeurt er dan met de kostprijs als ik hem bij ga vullen voor 1 euro . De gasprijs blijft dan bij de meesten 2 euro . Eerlijk ???

    Reageren
  • PPaula

    Wat een domme reacties hier. Je voorschot kun je verlagen, je verbruik monitoren. Mijn voorschot was EUR 374 verlaagd naar EUR 355 en nu heb ik advies gehad om het te verlagen naar EUR 150.

    Je kunt overal over zeuren. Had je die EUR 190 niet gekregen dan hadden jullie gezeurd dat de Overheid niets doet aan steun, krijg je die EUR 190 dan is het opeens sigaar uit eigen doos.

    De gastarieven van de grote gasbedrijven zijn nog steeds hoog omdat het gas wat nu verbruikt wordt is ingekocht op een dure koers maar je kunt overstappen. Er zijn gasbedrijven die de dagkoers hanteren dus in plaats van zeuren kun je beter overstappen.

    Reageren
    • MMartin

      @Paula
      precies een schot in de roos 🙂

      Reageren
      • PPeter

        @Martin

        Nee martin geen schoot in de roos de mensen mogen gerust klagen paula kan schijnbaar makelijk 374 euro betalen dan hoeft ze niet te klagen ik betaal 210 euro en heb het zeker moeilijk daar mee

        Reageren
    • RRoy

      @Paula.
      Zit al een paar maanden bij Mijndomeinenergie. Zijn dagprijzen die per uur een dag vantevoren bekend zijn en met een prima app en klantenservice. Zat hiervoor bij Eneco. Overstappen heeft ons in dec. 1900 euro (ja we verbruiken veel, ik weet het) gescheeld t.o.v Eneco

      Reageren
    • GGerda

      @Paula

      AMEN…

      Reageren
    • BBert

      @Paula

      Als de aandeelhouders nu eens allemaal oprotten zou het heel anders zijn. Zij maken de dienst uit en vullen de zakken vlink. Weg met die lui

      Reageren
      • EErik

        @Bert

        Als je nou eens zou stoppen het zielige slachtoffer uit te hangen, en je zaken eens zou regelen.

        Hoef je niet te janken tegen die oh zo boze aandeelhouders. Volgens mij heb je echt geen idee waar je het over hebt, maar maakt niet uit als je maar zielig kan doen.

        Reageren
        • RRaymond

          @Erik
          Mag iedereen op zijn manier reageren? We worden allemaal zwaar genaaid,en ja ook door de aandeelhouders. Als jij zoveel wilt blijven betalen moet jij dat zelf weten. Maar laat een ander in zijn waarde. Wij leven in een vrij land dus iedereen mag zijn mening geven. Of ben je zelf aandeelhouder en vind je zelf dat je er met gestrekt been in moet gaan? Het wringt je wel ergens dus dat zal dan wel.

          Reageren
    • MMr.X

      @Paula

      Sigaar uit eigen doos
      Netwerk kosten omhoog en teruggaaf energie belasting omlaag
      over12 maand heb je dat weer terug betaald
      Rutte klagen deze regeling kost hem nl niks

      Reageren
  • MMeeuw

    Het helecenergie(probleem) is een gore streek van rutte- kaag en viezerik jetten
    Eruit met die oplichters

    Reageren
    • MMichel

      @Meeuw
      Wat een ongefundeerde reactie. Denk je dat de door jouw genoemde mensen zo veel macht hebben in de globale politiek, laat staan de algehele energieker en over de wereld? Doe even je oogkleppen af en doe even wat meer kennisvergaring. Hopelijk kom je dan ooit boven het iq van een tafelpoot en met oplossingen i.p.v. stemming makende teksten.

      Reageren
    • PPiet

      @Meeuw
      Beste Meeuw, wat ben jij een dommerik en eenzijdig figuur net als die andere klagers.
      Rutten en Kaag regeren niet dat zijn die grote kapitalisten bedrijven, Regering moet dat de will van die bedrijven vertalen naar dat domme gepeupel die Kuddegedrag vertonen. Vertalen met, op regerings niveau gezien, de een doet dat op kapitaallistisch niveau en de ander doet dat op meeerr groenere en socialere niveau. Het is jouw en mijn gedragingen in deze Heberige maatschapij met zijn verdeeldheid onder dat Kuddevolk, met zijn 32 partijen en Partiijtjes. Daar hadden zich er een aantal niet zoveel wijs moeten laten maken met, Het Wordt Toch Alleen Maar Meer Waard. De onderkant van de maatschappij Of echte pech (ziekte en zo) buiten shot gelaten. Nou stem eens SP, garantie heb je niet, natuurlijk niet, het ligt voor 90% aan jouw zelf.
      Paula jij bent hier een vertaalster die wat beter nadenkt, die is ook niet bang voor op het 19graden Thermo niveau te gaan staan.
      Net als enige anderen hier op het forum, Ik bedoel niet dat forum over die Reptielen, snappen jullie !

      Reageren
      • EEffe tegengas

        @Piet
        Ik kan het niet volgen wat je schrijft. Probeer het nog eens als je nuchter bent…..

        Reageren
        • PPiet

          @Effe tegengas
          Geef ook effe duurder tegegas: of komt dat door jouw lachgas en volgens mij kun je nog niet eens begrijpend lesen?? Of hou je mij voor de lachgas en kiezers gek.

          Reageren
    • BB. Beerends

      @Meeuw
      Och meeuw, er komt ook nog een persoonlijke CO2 belasting, betalen naar je uitstoot of niet mensen. Hard stikke goed, de vervuiler betaald net als de rekeningrijder.

      En die het aantoonbaar niet kunnen betalen, naar ik hoop en komt er voor die een uitzondering.
      Votte klagers hier. Net als piet hier aangeeft 90% zijn kuddedieren elkaar napraten.

      Reageren
    • TTineke

      @Meeuw, gaat het verder wel goed met je? Wat een oer domme opmerking. Ga je eerst eens verdiepen in de materie voordat je zo’n dwaze opmerking doet.

      Reageren
    • RRoosen

      @Meeuwwegmet dehuigelaars zezijn erom eigen zakken vullen.en Nederland kapot makenSTEm GEEN VVD D66 en snot neus JETTEN Maar stem nieuwNederland dus

      Verstandig

      Reageren
      • PPieter

        @Roosen
        Je kunt ook leren je toetsenbord fatsoenlijk te leren gebruiken

        Reageren
      • BB. Beerends

        @Roosen
        Typisch, heb je nooit leren tiepen en begreipend lesen gehad, erg typisch in zo’n reik land als Nederlands met de hochste Hypotiek schuld van de Wereld (1400miljard guldens : 2.2 in 2022) ! Noch erger als de creditcard schuld in de VS met zijn 330miljoen citizen

        Reageren
  • MMartin

    Wat een hoop domme mensen. hier
    en maar klagen maar stapt er niemand over?
    prijzen zaken en iedereen kan overstappen, degene die dat niet kunnen hebben al een lager tarief!

    wat een zeurpieten.

    Reageren
  • VVan der BEMPT

    Goed nieuws is dat de gasprijs gedaald is en het slechte nieuws is dat de prijzen in de winkel niet meedalen, De schuld van de hebzuchtige burgers.

    Reageren
  • JJ Hollander

    Even voor Hans h, als de VS zich in de 40er jaren niet met Europa hadden bemoeit waren wij nu een provincie van Duitsland en niet de vrije natie die we nu zijn, Oekraine wil ook vrij zijn en geen provincie van Rusland, die net als Duitsland toen een dictatoriale staat is.

    Reageren
  • HHans h

    Het kan nog sneller zaken. Als linkse partijen zich niet bemoeien met de oekraine. En dat de afspraken die gemaakt zijn na 1945 gehonoreerd bijven. En dat de EU stopt met hun expantie drift.

    Reageren
    • TTheo

      @Hans h

      Vrije keuze van Oekraine

      Reageren
    • MMartien

      @Hans h

      Precies dat dus.

      Reageren
  • RRia

    Bijna iedereen heeft in november en december 190 euro gehad klopt toch oke nu ik kreeg. Jaar
    Af rekening in december
    550 euro terug
    Maar in januari
    495 betalen voorschot
    Snap er niks meer van Ria

    Reageren
    • CCHH van Lier

      @Ria. Moest je betalen of was dit het advies bedrag? Ik kreeg 380 euro terug maandbedrag zou 225 euro worden, heb ik niet gedaan. Heb t op 120 gezet en nu nog steeds geen verdere bijbetalingsadvies..

      Reageren
    • AAbram de Gouw

      @Ria Ook ik kreeg bijna 600 terug nadat ik dit zelf had berekend en mijn eigen berekening niet vertrouwde omdat in het nieuws iedereen het over de gestegen energieprijzen had.
      Meer mijn voorschot van 139 werd wel 279! Snap er ook niets meer van, maar schuld geven
      aan de computer? Gemakshalve wordt vergeten, dat degeen die het toetsenbord bedient de fout maakt en niet de computer. Maar het leven is belangrijker en dus gewoon doorgaan.

      Reageren
  • SSonja Bosman

    Het is ook nooit goed.
    Laten de mensen maar genieten
    Van de goedkope prijs.
    Kunnen de winkels ook open blijven.

    Reageren
  • JJohn

    Vrees dat de energieprijzen hoog zullen blijven! Waarom? Omdat de politiek dat wil. Gisteren liet onze minister die verantwoordelijk is voor de energietransitie alom weten dat de prijzen voor energie niet meer zullen dalen! Dat deze hoog zullen blijven. Daarmee geeft hij indirect aan dat wanneer de prijs op de vrije markt wel daalt, hij zal ingrijpen.
    Hoe slijt je dure warmtepompen en zonnepanelen aan de burger, wanneer de fossiele brandstoffen weer zeer goed betaalbaar worden? Kijk maar eens naar de prijzen voor electra; gekoppeld aan het gas!
    Het is wachten op een nieuwe koppeling, wanneer de prijzen op de vrije markt laag gaan blijven.
    We zullen het gaan zien wat Den Haag met de lage prijzen gaat doen? Vooralsnog zijn er teveel burgers die vastzitten aan dure contracten en heeft de minister een plafond ingesteld dat hem op termijn nog behulpzaam kan gaan zijn om de prijzen juist hoog te houden. Hoe? Wellicht door de prijzen te koppelen aan je CO2 uitstoot……?

    Reageren
    • FFred Jansen

      John: Hoe pluk je de mensen kaal? Zo dus, dit in combinatie met lage rente dwingt men de mensen tot investeren (goed voor de economie), ook de sancties tegen Rusland helpen mee als excuus om de prijzen exorbitant te laten stijgen. Nu de huizenprijzen zakken en de rente gaat stijgen is het wachten op de herzieningen van de hypotheken! Gelukkig `steunt` de overheid ons met energietoeslagen, alleen vergeet men gemakshalve dat het `sigaren zijn uit de eigen doos`!

      Reageren
      • LLeusink

        @Fred Jansen

        Dankzij deze overheid zit onze doos nog steeds vol sigaren. Ga zo door.

        Reageren
    • FFrank

      @John
      Daarom houden ze de energiebelasting zo hoog. Mag wel een onsje minder!

      Reageren
  • MMooiding

    Nu gaat China de oorzaak worden van een hoge gasprijs , mare hoe was dat dan voor de corona? Namen ze toen niet evenveel af? Blijkt wel aan alles dat we worden bedonderd!

    Reageren
  • JJ.h.de vries

    Regeren is vooruitzien, maar daar heeft dit zittende en voorgaande kabinet nog nooit van gehoord. Schrapen kunnen ze goed en als er eens mensen moeten worden gecompenseerd geven ze amper thuis (zie aardbevingsschade) Dan geven ze liever miljoenen uit aan onderzoekjes, waar bevriende mensen weer hun zakken mee kunnen vullen .

    Reageren
    • UUtrecht1961

      @J.h.de vries heeft u geen 2x 190 euro en prijsplafond gehad?

      Reageren
      • DD de wijs

        @Utrecht1961betaal we toch weer zelf door dat …regering

        Reageren
      • JJesse

        @Utrecht1961 je bedoelt de dikke sigaar uit eigen doos?

        Reageren
    • BBea

      @J.h.de vries
      Schande.
      Wat een leed hebben deze mensen.

      Reageren
  • MM. Labots

    Grappig aangezien de EU aardgas als een groene energievorm hebben bestempeld… waarvoor dan maar blijven benoemen dat gas slecht zou zijn voor het milieu?

    Reageren
    • PPerry jansen

      @M. Labots
      Das inderdaad maar men bedoelt het staatskas mileu

      Reageren
    • HHoogerbeets

      @M. Labots Dat komt omdat die klimaatkleuters die het te zeggen hebben in ons land er niets vanaf weten. Elektrische autos, van het gas af en warmtepompen veroorzaken zwarte rook uit centrales die op gas en kolen gestookt worden. Groene energie is maar 10%. Transitie moet veel geleidelijker.

      Reageren
      • PPierre

        @Hoogerbeets
        De transitie moet juist versnelt worden, zodat de gas- en kolencentrales niet meer nodig zijn.

        Reageren
        • PPaul

          @Pierre
          Zou je denken, maar is onmogelijk, revolutie (wat u wilt) gaat altijd verkeerd.
          Het veranderen van het energie model is dusdanig complex, dat het veel tijd nodig heeft. We worden steeds grotere stroomvreters, alles ‘moet’ electrisch, dat dat niet bij te benen is. Niet met molens en panelen, ook niet met gas, olie of kolen centrales. Stroom moet door een draad, en hoe met stroom, moe meer en dikker de draad. Die draden zijn er gewoon niet.
          Als in uw straat ineens 10 man een EV aanschaffen met een eigen laadpaal, slaan de stoppen in de wijkcentrale door.
          Om dat allemaal goed te realiseren is tijd nodig, geen haast.

          Reageren
    • FFred Jansen

      @M. Labots Zeker is gas slecht voor het milieu (haha), (huis)vuil verbranden is véél groener, haha! In het Amsterdamse havengebied staat een afvalverbranding (om groene stroom te produceren), waar men per jaar bijna 1 miljoen ton afval moet INVOEREN om het rendabel te laten werken!
      Wat zijn `we` goed bezig!

      Reageren
      • PPiet

        @Fred Jansen
        Fred vrasgje, waarom produceren we dan zoveel te verbranden vuil, zo dat minder kunnen denk je door ook mog onze levensstijl te veranderen. Of wil je het naar Afrika verschepen en dan op het strand knikkeren. Dan hebben die mensen er ook nog iets aan met voor 5% het plastic eruit te sorteren, de rest waait wel weer weg voor in de vis en vogelmagen die micro plastic komt vanzelf weer op ons bordje. Zo’n idioten zijn we beste nu mensen.
        Kom mensen van die bank af en blokkeren die wegen bij Essent/Vattenfall/ Eneco.
        Overigens mijn 2*€190,- is al in Dec. 2022 gedoneerd aan de Jeugd en Darmstichting, maar dat weten jullie klagers al van eerder dat ik vermelde hier.

        Reageren
    • FFrank

      @M. Labots

      Kan nog gekker. In België en Duitsland krijg je nog subsidie op gas! Nederland is een gaaf landje haha.

      Reageren
  • VVertrouwen in beleid

    De grote energiebedrijven hebben afgelopen zomer hun verantwoordelijkheid genomen en gezorgd voor voldoende gasvoorraden. Deze voorinkopen waren duur. Mede dankzij deze actie hebben wij voldoende gas. Dit heeft zijn prijs. Ik snap waarom dit gas niet tegen de huidige inkoopprijs verkocht kan worden. Als ze afgelopen zomer niets hadden gedaan weet ik niet of de inkoopprijs momenteel ook zo hoog was.
    Ik ben geen econoom en misschien naïef.

    Reageren
    • VVertrouwen in beeidt

      @Vertrouwen in beleid

      Zo laag bedoeld ik.

      Reageren
    • TThesmul

      @Vertrouwen in beleid
      De vraag is dan. Stel dat ze laag ingekocht hadden en de prijzen zijn nu hoog of ze dan niet direct de prijzen verhoogd hadden om hun aandeelhouders/ eigenaren ( bv Mitsubishi is voor 80% eigenaar van eneco) tevreden te houden?

      Reageren
  • EEllen van Abbe

    Ik snap die hijsa niet!!
    Je kunt toch je bedrag zelf aanpassen

    Reageren
    • KKoen

      @Ellen van Abbe

      Mijn hartelijke advies aan jou. Vergelijk even je daadwerkelijke verbruikskosten met het bedrag van je voorschot. Want ja, je kunt het bedrag van je voorschot (!) aanpassen. Maar bij de eindafrekening kun je wel eens voor hele vervelende verrassingen komen te staan als dit te laag bleek.

      Reageren
      • BB.Beerends

        @Koen
        Maar Koen je kunt ook nog de thermostaat op 19° houden maximaal, minder lampen aan en snachts alles uitschakelen. Dat kun je ook allemaal aanpassen. Wie moet jou dan nog bellen of nog naar Penthouse kijken, dan hoor je te slapen.
        Alleen we (jij) willen dat niet met het verwende gedrag.

        Reageren
  • RRobbie

    Is gewoon de reinste diefstal van de energie bedrijven met goedkeuring van het rijk en de burger maar betalen want kan niet anders

    Reageren
  • PPeter

    Eigenaardig als het duurder word zijn ze als de kippen er bij om de prijs omhoog te stuwen
    Als het goedkoper word moet je maanden wachten voor het omlaag gaat
    Stelletje criminelen zijn het,,,grote oplichters,,

    Reageren
    • MMar

      @Peter
      Nou precies dat!!!

      Reageren
    • SSnuggere

      @Peter

      Mijn god hebben mensen hier nooit op school gezeten, de ene domme Tokkie opmerking na de andere.. gaat zeker slecht met Nederland.. maar dan met name met het niveau van mensen

      Reageren
    • JJacintha

      @Peter

      Mee eens zelfs bij de huidige variabele contracten worden systematisch veel te hoge voorschotten berekend terwijl je werkelijke verbruik dan veel lager is.
      Er blijft erg veel aan de strijkstok van de Energiebedrijven en door de energiebelasting , bij de overheid hangen.

      Reageren
    • JJacintha

      @Peter

      Mee eens ondanks variabel contract heffen Energiebedrijven hogere voorschotten dan je werkelijke verbruik.Overheid pakt flink aandeel energiebelasting.In augustus 2022 werd mijn voorschot verdriedubbeld mijn gasverbruik was 9 m3 bij voorschot 450 euro…..Ik ben geen rekenwonder maar heb het akelige gevoel dat we fors betalen en er erg veel aan de strijkstok van Energiebedrijven en de overheid blijft hangen.

      Reageren
  • NNorbert Tijhuis

    Even het klimaat vergeten en lang aan eigen portemonnee denken. Het klimaat gaat al honderden miljoenen jaren zijn eigen gang. Zo goed als altijd zonder onze gaskacheltjes.

    Reageren
  • RRemco

    Yep heel voordelig een dynamisch energie contact!

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.