Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs daalt razendsnel: dit merk je ervan

De gasprijs daalde donderdag (26 januari) naar laagste punt sinds tijden: 56 euro per Megawattuur (MWh). Dat is omgerekend zo’n 55 eurocent per m3. De laatste keer dat de gasprijs op dit niveau stond, is ruim een jaar geleden, namelijk op 7 december 2021.

Vorig jaar augustus was de kale gasprijs nog bijna 7 keer zo hoog als bij het moment van schrijven. Er is dus veel veranderd in een korte tijd.

Dit resulteert vrijdag in de aankondiging van Eneco om de tarieven per 1 maart 2023 te verlagen.

Warme winterweer en gasaanbod

De eerste reden voor de lagere gasprijs is de verwachting voor zachter winterweer de komende periode. Er hoeft daardoor minder gestookt te worden waardoor de vraag naar gas afneemt.

Aan de andere kant komt er veel aanbod van vloeibaar aardgas (LNG) bij op de markt. Een grote Amerikaanse LNG-exportterminal is namelijk bezig met het opvoeren van gasleveringen. Daarnaast komt er meer gas via de Noorse pijpleidingen richting West-Europa, nadat dit vanwege gepland onderhoud tijdelijk minder was.

Het enige belangrijke risico voor een hogere gasprijs, met name voor komende winter, is de toenemende gasvraag uit China. Doordat het land de coronabeperkingen heeft opgeheven, gaat de economie weer op volle toeren draaien. Dat vergt meer energie.

Minder dan 50 euro per MWh

Gezien de dalende vraag en het groeiende aanbod, zou de gasprijs in de eerste helft van dit jaar nog gemakkelijk beneden de 50 euro per Megawattuur (€ 0,49 per m3) kunnen uitkomen.

De kans bestaat dat er rond april weer vaste energiecontracten komen die deze lage prijs deels vast kunnen leggen.

Consument merkt nog weinig

Voorlopig merkt de consument nog weinig van de lagere prijs op de gasbeurs. In elk geval niet voor de groep die blijft zitten bij één van de grote energiebedrijven, zoals Essent of Vattenfall. Het tarief van een variabel contract ligt hier nog rond de 3 euro per kuub, omdat de leveranciers het gas gedeeltelijk vorig jaar – op vrij dure momenten – hebben moeten inkopen.

Het prijsplafond is dus een welkome demping van de kosten.

Overstappen is zinvol

Toch is overstappen van energiebedrijf weer zinvol. Er zijn namelijk meerdere leveranciers, zoals Budget Energie, die met hun prijs goedkoper zijn dan het prijsplafond. Datzelfde geldt voor meerdere dynamische energiecontracten.

Deze energieleveranciers kun je hier op prijs vergelijken.

Voor huishoudens die meer verbruiken dan de gestelde limieten (2.900 kWh en 1.200 m3) zijn er al helemaal genoeg kansen om op de energierekening te besparen.

Overschot dreigt

Doordat Europese landen nu op grote schaal bezig zijn om LNG-terminals te gaan bouwen, is de kans groot dat er in 2025 of 2026 een overschot van gas is. Het aanbod overschrijdt dan zelfs de hoeveelheden die we in 2019 nog uit Rusland haalden.

Een enorm gasaanbod is aan de ene kant goed, want hierdoor daalt de gasprijs nog verder. Iets dat met name wenselijk is voor de consument die het afgelopen jaar fors meer heeft moeten betalen voor het goedje.

Niet goed voor klimaat

Aan de andere kant brengt dit ook een nadeel met zich mee, want de EU heeft afgesproken dat het de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen wilt verminderen.

Voor het behalen van de klimaatdoelen is een een overschot aan gas dus geen goede zaak, want hierdoor wordt het minder interessant om te investeren in duurzame energie, zoals wind of zon.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

132 reacties

 • PPaul

  Waarom moet de consument steeds wachten op de lagere tarieven? Het lijkt mij dat de leverancier ook kijkt naar de inkoopprijs en meer inkoopt als de prijs laag is. Dat zou moeten betekenen dat als de prijs hoog is de consument lang gebruik zou moeten kunnen maken van goedkoop ingekocht gas. Maar nee, als de prijs omhoog gaat merkt de consument dat vrijwel meteen, maar als de prijs omlaag gaat volgt er een lange nasleep van de hoge prijs, een periode waarin dus goedkoop ingekocht gas duur verkocht kan worden. Uitmelken heet dat, profiteren. Komt bovenop dat de tarieven het hoogst zijn als de vraag het hoogst is, in het koudeseizoen dus, met weer de consument als slachtoffer.

  Reageren
 • JJCM van Ravenstein

  Gas is volgens de EU groen. Alleen Nederland ziet dat anders.

  Reageren
 • Mmerry

  Heeft ieder van u respondenten zich weleens afgevraagd of er überhaupt een gas tekort bestond?. Een gastekort dat een formidabele prijsverhoging rechtvaardigde?. Een prijsverhoging die energiebedrijven een verkapte subsidie oplevert ingegeven door Rutte c.s onder het mom van energieplafond. Wie betaalt uiteindelijk de rekening?.
  WIJ, NEDERLANDSE BELASTINGBETALERS, NATUURLIJK!

  Reageren
  • TTegelzetter

   @merry

   Helemaal gelijk merry

   Reageren
 • MMarianne

  Welke maatschappij kan ik het beste naar overstappen.

  Reageren
  • MMarina

   @Marianne

   Anwb daar zit je goed

   Reageren
 • Jjohan

  ik heb alles verbouwd thuis .
  ik kan op gas stoken.
  en ik kan het omschakelen naar elektrisch verwarmen (;
  gas duur ? dan op stroom
  word het weer goedkoop !zet ik het weer op gas (; creatief zijn mensen .

  Reageren
 • GGeert. van den Beuken

  Of we worden door die wiekser van Rutten genaaid waar wij bestaan.Of door die grote energie bedrijven. zij verdienen miljarden extra. En Rutten die blijft maar lachen.Wordt toch eens tijd dat er weer eens gaan demonstreren. In het buitenland gaan ze de straat op. Hier slikken we alles.

  Reageren
  • GGio

   @Geert. van den Beuken

   Hey je heb helemaal gelijk alleen worden we als demonstranten keihard neer geknuppeld en uitelkaar gehaald door de ME
   Want we hebben demonstratie recht maar ik merk er weinig van als ik de beelden zie van de afgelopen demonstratie op de snelweg

   Reageren
   • HHarold

    @Gio
    Ja en ze zeggen ook niets ioen de politie de snelweg blokkeerde daar word niet meer over gesproken.
    En nog even terug te komen op Geert elektrisch krijgen ze nu van iedereen die zonnepanelen hebben voor 4 cent en dan de belastingen die ze verzinnen we betalen meer aan belasting dan aan gas en licht het zijn allemaal oplichters maar dat kan ook niet anders met deze regering ze geven zelf het voorbeeld en maar zeggen dat we de thermostaat een graatjes lager kunnen zetten .

    Reageren
    • LLgt

     @Harold
     Het zou iets makkelijker lezen als je ook leestekens gebruikt.
     Je hebt nu maar één doorlopende zin gebruikt. Het is ook een beetje warrig allemaal.
     “Politie de snelweg blokkeerde”
     “Geert elektrisch”
     Formuleer je zinnen wat rustiger.

     Reageren
   • JJohan

    @Gio op de A12 inderdaad niet toegestaan wel op het Malieveld.
    Dus demonstreren mag.
    Blokkeer de 2e kamer, dat heeft meer zin.

    Reageren
   • BB. Beerends

    @Gio
    Hallo Gio, kom nu dat is voor die milieu gasten een kopje kleiner te maken, die zijn de oorzaak van dat dure stickstof en gas kostende problematiek. Bij andere protesten nee dat hoeft dan niet dat neerklnuppelen, die passen beter in het materialistische straatje. De jeugd die zich gek laat maken voor niet bestaande problemen, plakken ze zich vast aan de weg of dure schilderijen. Allemaal ten nadele van ONS. Ook zo’n griet als Greta, kom nu ik hoop dat ze nooit meer los komt daar in Klutzeraht .

    Reageren
 • HHans Boshuizen

  Het wordt tijd dat er een energiebedrijf komt onder verantwoording van de overheid. Weg met al die energiebedrijven, die alleen maar aan winst denken.

  Reageren
  • EEelco

   @Hans Boshuizen

   Oh ja, want de overheid is goed in dit soort dingen…

   Die is totaal niet capabel gebleken.
   Kijk eens naar alle (ICT) problemen en affaires bij Belastingdienst, GGD, SVB, UWV, need I go on?

   Kost ook nog eens klauwen met geld om dit om te zetten.

   Nationaliseren is het domste wat je kunt doen.

   Reageren
  • PPluk

   @Hans Boshuizen
   De overheid is zelf corrupt. Die vertrouw ik al helemaal niet. Nog meer controle en betutteling.

   Reageren
 • LLeo

  Hieruit blijkt weer, dat d er consument de dupe blijft van de energie bedrijven die bedreven door hebzucht hun beurzen niet vol krijgen.

  Reageren
 • RRob D

  Wel jammer als je veroordeeld bent tot Vattenfall Stadswarmte Almere. Dan is er nauwelijks keuze en ben je afhankelijk van hun beleid. Stadswarmte is namelijk geen keuze andere leverancier. Én omdat je kookt op electra is, ook met inductie, je stroomverbruik hoger. ‘Fijn’ dit ondoorzichtige energiebeleid

  Reageren
  • PPscl

   @Rob D
   Dat je weinig bewegingsvrijheid hebt met stadsverwarming wist je al toen je huidige een huis koos.

   Reageren
 • JJan

  Heb eind 2021 een energie contract bij Essent afgesloten een z g voorjaarsdeal voor 3 jaar. Ging in op 1 april 2022 (geen april grap).
  Betaal nu 33 cent/KWh voor stroom, dal tarief 29 cent.
  Gas € 1,18/m3, maand bedrag € 58

  Reageren
 • PPaul van der hoek

  Alle energie van een land moet in het beheer van zijn regering komen, en niet in particuliere gewin handen komen.

  Reageren
  • BBen Kruitbosch

   @Paul van der hoek

   Klopt, wat denk je waarom er ZESTIG energiemaatschappijen zijn! Zeker om er allemaal aan te verliezen…..

   Reageren
   • GGerrit van soldt

    @Ben Kruitbosch
    Hoe bestaat het dat iedereen hen energie leveranciers durven te noemen. Vorigjaar heb ik een klacht in gediend over dat ik plotseling tien keer meer verbruik had per maand. Ik werd verwezen naar de verhuurder van de meters want zij waren maar de incasso van……

    Reageren
  • JJohn j

   @Paul van der hoek
   Er is een partij die hiervoor een actie aan het houden is. Deze partij wil ook de zorg weer betaalbaar maken. Een probleem, de SP wordt altijd in het verdomhoekje geschopt door de neoliberale partijen.

   Reageren
 • BBram

  Na 30 jaar klant bij Eneco overgestapt naar ANWB energie. ANWB is per slot van rekening een organisatie die de belangen van consumenten (autorijders en fietsers) behartigt. De drie grote energie bedrijven hadden nooit verkocht mogen worden aan het buitenland. Stap over zodat de macht verschuift. Prijzen zullen dan dalen want op de wereldmarkt is al lang geen tekort aan gas meer.

  Reageren
 • DD. Ordelman

  Meerdere dynamische leveranciers die goedkoper zijn? Alle dynamische leveranciers zijn (veel) goedkoper.

  Reageren
 • HHester

  Fatthenvall heeft verkeerd ingekocht was te duur dit is een bedrijfsrisico. Maar zij laten de klanten betalen.
  Een sluwe streek voor de grootste leverancier

  Reageren
  • HHarry

   @Hester
   Het zou een goed gebaar zijn van Vattenval,om het leed te delen.Het bedrijf heeft vorig jaar 800 miljoen WINST geboekt

   Reageren
 • FFred Schuurkes

  Klanten met stadsverwarming schieten hier niks mee op. De GJ-prijs is op de gasprijs van december gebaseerd. En ‘dankzij’ de warmtewet2014 ligt die voor een heel jaar vast.
  Volgens de ACM mogen de warmte-leveranciers de GJ-prijs verlagen.
  Maar de leveranciers doen dit niet, want dit is makkelijk geld verdienen over de rug van de gebruikers, met zegen van het ministerie van Economische Zaken en minister Rob Jetten.

  Reageren
  • CCindy

   @Fred Schuurkes
   Helemaal mee eens. Het is van de zotte dat de prijs voor stadsverwarming voor een heel jaar wordt vastgelegd ipv dat er meebewogen wordt vanwege de ‘energiecrisis’. De absurde verhoging wordt uitgelegd door Vattenfall dat de restwarmte niet ‘gratis’ is, dat de kosten zijn toegenomen. Dus ga ik meer dan 100% per GJ betalen tov afgelopen jaar, zonder prijsplafond. Oftewel, wat gaat er gebeuren in 2024 wanneer het prijsplafond stopt?

   Reageren
 • JJan

  Alle energieleveranciers zijn mafioso. Heel het land ligt vol met zonnepaneel-velden. Staat vol met windmolenparken. Er wordt veel teruggeleverd door de zonnepanelen van consumenten, die daar steeds minder voor terug krijgen. En dan toch hoge prijzen voor elektriciteit.
  Budget Energie geeft nieuwe klanten een prijs voor gas, lager dan de plafond-prijs.
  Zelfs lager dan wat ik als “trouwe vaste klant” betaal.
  Belachelijk!!

  Reageren
  • AArrien

   @Jan

   Jij hebt het helemaal duidelijk ! Boeven zijn het. Maar ook onze overheid die zogenaamd het energieplafond verlaagd. En het meeste geld opstrijkt met de eindafrekening. Kijk maar hoeveel energiebelasting wij allemaal betalen.

   Reageren
 • Pp.r.riedijk

  Budeget energie accepteert alleen nieuwe klanten bij verhuizing.
  Niet bij overstappen.
  Woensdag afgescheept door de telefoon!

  Reageren
  • OOdile

   @p.r.riedijk: was overgestapt naar Budget energie. Kreeg binnen 1 maand een nieuwe aanbieding van Energie Direct. Gebeld met Budget energie: we houden vast aan de variabele contracten. Dan maar weer terug naar Energie direct.

   Reageren
 • NNico

  Als je net als Essent voor stroom een euro/kwh durft te vragen terwijl deze inclusief belastingen ongeveer dertig cent kost ben je wat mij betreft een dief en een oplichter.

  Reageren
 • PPaul

  Off topic
  de EU heeft afgesproken dat het de CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen wilt verminderen.
  Zelfs hier slaat de taal verloedering toe. De EU wilt…..
  Triest hoe slecht Nederlanders zijn met hun taal.

  On topic: mooi dat de prijs zakt, maar inderdaad vervelend dat we er als consument weinig van merken.
  Maar dat komt ook voor een deel door het feit dat grote handelaren de prijzen van allerhande goederen manipuleren, nog niet eens zozeer door schaarste.

  Reageren
  • PPatrick

   @Paul
   Dank U!!! Ik kan er niet tegen om ‘wilt’ te lezen in deze vorm in de media tegenwoordig. Het is echt verloedering! Nogmaals dank voor deze reactie

   Reageren
   • JJuf

    @Patrick

    Het is helaas wel correct Nederlands.

    Reageren
    • CCasper

     @Juf
     Nee in deze vorm is het toch echt “wil”.

     Reageren
   • HHerman

    @Patrick
    Juf heeft wel gelijk, maar mag volgens mij allebei. Hij wil het niet. Hij wilt het niet.

    Reageren
    • GGILLI

     @Herman
     Fonetisch niks aan de hand maar taaltechnisch is stam +t, behalve bij ik, eerste persoon of als het onderwerp achter werkwoord staat. Jij krijgt en krijg jij

     Reageren
     • CCharlot

      @GILLI

      Heel vermoeiend; een groep mensen die op basis van minimale kennis meent de wijsheid in pacht te hebben.
      Vroeger waren vormen als ‘hij wil’ en ‘jij zal’ de enige juiste. Als door taalverandering ‘fouten’ als ‘jij wilt’ en ‘hij wilt’ gedragen worden door een groeiende groep taalgebruikers dan zal het vanzelf goedgekeurd worden. Een ander voorbeeld is ‘hun’ als onderwerp. Ik geef het nog een decennium, maar dan is ‘hun hebben’ geaccepteerd zoals dat met ‘hij wilt’ dat ook het geval is.

      Reageren
     • CCharlot

      @GILLI

      Heel vermoeiend; een groep mensen die op basis van minimale kennis meent de wijsheid in pacht te hebben.
      Vroeger waren vormen als ‘hij wil’ en ‘jij zal’ de enige juiste. Als door taalverandering ‘fouten’ als ‘jij wilt’ en ‘hij wilt’ gedragen worden door een groeiende groep taalgebruikers dan zal het vanzelf goedgekeurd worden. Een ander voorbeeld is ‘hun’ als onderwerp. Ik geef het nog een decennium, maar dan is ‘hun hebben’ geaccepteerd zoals dat met ‘hij wilt’ dat ook het geval is.
      En het is niet -stam plus t- maar ‘aangepaste stam’, eigenlijk de ‘ik-vorm plus t’.

      Reageren
  • AAbram de Gouw

   @Paul Ook ik had deze fout gezien. Taalverloedering is echter één woord, dus als commentaar wordt gegeven, dient de hand wel in eigen boezem te worden gestoken. Wij weten (hopelijk) allen waar het hier om gaat.

   Reageren
 • TThesmul

  “Consument merkt nog weinig van de lagere marktprijzen”
  Dus als ze door onkunde, goklust of teveel in één periode hebben ingekocht moet de consument betalen? Valt dit niet gewoon onder ondernemersrisiko? Als Mitsubishi (80% eigenaar van Eneco) een nieuw model auto uitbrengt did niemand koopt hoor ik toch ook niet de dealer zeggen als ik een nieuwe auto koop dat de prijs van die auto 2500 euro extra kost omdat ze dat andere model niet verkocht krijgen?

  Reageren
  • BBennie

   @Thesmul
   Natuurlijk valt dit niet onder ondernemersrisico. Er was ook een wettelijke verplichting om de gasvoorraden naar 80% te krijgen. Daarnaast vergelijk jij appels met peren. Een model uitbrengen is een risico. Iets op de markt kopen als handelaar en weer verkopen met winst aan een klant begint gewoon met de inkoopprijs

   Reageren
 • JJH

  Budget energie kondigde eerder aan dat ze de prijs tot onder het plafond zou verlagen in maart. Interessant en dus wachtte ik vol verwachting het prijsbericht af.
  Niets van waar, de nieuwe prijzen voor maart liggen gewoon boven het plafond.
  Mooie PR stunt? Of tja wat is het eigenlijk?

  Reageren
 • TTorretje

  De energiebedrijven bulken in het geld en de overheid vindt het best, die krijgt de BTW in het laatje!, het vervuilende aardgas moet in de ban!, elektriciteit is de “oplossing”,

  Overdag opwekken en spotgoedkoop verkopen aan het energiebedrijf, ’s avonds, wanneer iedereen thuis is, dure stroom kopen dat opgewekt wordt, door hoofdzakelijk…gas!,

  Mensen met een warmtepomp betalen nu de hoofdprijs!, dure stroom, bovenop de investeringskosten en afschrijving van deze installatie,

  Vreemd dat de overheid niet verder vooruit kijkt zoals Frankrijk, die gaat Thoriumcentrales inzetten om de energiecrisis te lijf te gaan, kost wat, dan heb je ook wat, er zijn bedrijven die het kernafval dat hierbij vrijkomt kunnen recyclen tot een vrijwel “0” procent, prettig geregeld!.

  Reageren
  • TThesmul

   @Torretje
   Mijnheer Jetten heeft gezegd dat hij en de ACM sterk zal controleren of de energiereuzen geen woekerwinsten zullen maken. Ik denk niet dat de ACM in staat is om dat te doen gezien de berichten in het verleden toen er leveranciers failliet gingen wat de ACM met een betere controle zou moeten voorkomen. En Rob Jetten? Tja….ik denk dat hij in de toekomst ook uit de politiek stapt en een mooie baan aangeboden krijgt van bijvoorbeeld een Eneco ( of Mitsubishi due 80% van Eneco bezit) maar ik kan het natuurlijk fout hebben

   Reageren
   • PP. Benraads

    @Thesmul
    Ja zo gaat dat Thes. Jullie betalen toch gewoon, zoals altijd. Misschien moeten we van de bank maar eens afkomen en de toegangs wegen bij Eneco/Essent gaan blokkeren. Net als de jeugd dat nu doet en deed, plakken zich zelfs vast aan die wegen binnen enkele seconden. Maar veel klagers komen niet verder dan hun BANK waar ze uren op blijven hangen en zeuren, zelfs door deze boeven regering gevraagde op 19° draaien van de thermostaat doen ze niet vrijwillig. Een regering die zich ook dan tekort doet met veel minder m3 gas verstoken bij die 19° met de belastingen innend. Maar goed dan houd men de prijzen hoog, beter voor het milieu waar de jongeren voor strijden voor hun toekomst. Voordeel de regering houd zo ook nog de belastingen op peil.

    Reageren
 • VVera Iskes

  Ik ben al een hele tijd klant van 1 van de duurdere leveranciers, nl. Essent. Kan deze niet hun trouwe klanten extra belonen door zelf een prijsverlaging aan te bieden buiten die 10% korting als dank voor hun trouwe ” dienst”?
  Jammer dat ze aan hun toch al goed gevulde beurs denken, die van ons zeer buiten beschouwing latend. Ik heb weleens een overstap overweeg, helaas behoor ik tot een van de trouwe klanten….

  Reageren
  • NNico

   @Vera Iskes
   Ik kan iedereen aanraden om naar een dynamisch contract te gaan. Dan betaal je daadwerkelijk de kostprijs. Essent wilde bijna een euro per kWh voor stroom vragen, ik zit nu bij Tibber en sinds ik in december ben overgestapt betaal ik gemiddeld 28 eurocent per kWh. De oude energiereuzen zijn voornamelijk bezig hun zaken te vullen. Mijn voorschot werd de 550 p/m en mijn daadwerkelijke kosten in januari zijn 220(noemen de duurste strook maand). Trap er niet langer in en ga Tibberen!

   Reageren
 • KKees

  Ondanks de hoge prijzen ben ik heel benieuwd welke maatregelen jullie genomen hebben om onder het prijsplafond te blijven?
  Misschien kunnen we hier elkaar in helpen en tips geven?
  Ipv mopperen ….. we hebben geen invloed op de energiebedrijven. Wel in hoe wij ermee om gaan.
  En ik wil graag tips horen hoe je met weinig budget onder het prijsplafond kan blijven
  Ik hoor ze graag

  Reageren
 • BBert Stolwijk

  Boeren moeten koeoen wegdoen en de regering en grote multinationals maken ons melkkoeien. Wie zeurt of tegenwerkt wordt hard door machtsmisbruik afgestraft. Vattenvall 800 miljoen winst 2022, alle subsidies voor dit “zweedse” bedrijf wat ook door grote vriend Rutte daarnaast uit Nederland verdwijnt en dus van ons komt is belachelijk hoog en zijn nog niet eens meegeteld. Ons geld wordt door de overheid aan talloze landen en projecten (behalve de burgers) dubieus met miljarden tegelijk met andere doelen weggegeven. Verbaasd en en angst zaaiend, crisis op crisis.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.