Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs daalt naar lager niveau: energiecontract straks goedkoper?

Op maandag 10 juli is de gasprijs voor het eerst in een maand tijd weer gedaald tot onder de 30 euro per megawattuur.

In de afgelopen weken liep de gasprijs juist op, wat onder meer veroorzaakt werd door onderhoudswerkzaamheden aan Noorse gasplatforms. Half juni bereikte de prijs een piek van ruim 40 euro per megawattuur.

De huidige daling roept echter de vraag op of we kunnen rekenen op een lagere energierekening, of is het nog te vroeg om die conclusie te trekken?

Onder de 30 cent per kuub

Bij de toonaangevende Europese gasbeurs, de Dutch Title Transfer Facility (TTF), sloot de gasprijs voor een contract in augustus op 29,60 euro per megawattuur. Dit vertaalt zich naar een kale gasprijs van 0,289 euro per kubieke meter.

Dutch TTF Natural Gas Futures – 1 juni tot 10 juli

Er lijkt een dalende trend in gang te zijn gezet op de termijnmarkt. De problemen met de Noorse gasinfrastructuur lijken grotendeels verholpen te zijn. Daarnaast zijn de gasvoorraden goed gevuld en is er sprake van een tijdelijke vermindering van de vraag.

Echter, ondanks deze daling, ligt de huidige gasprijs nog steeds bijna 30 procent hoger dan begin juni en ongeveer 75 procent hoger dan in de zomer van 2021, voorafgaand aan de energiecrisis.

Energiecontracten weer goedkoper?

Een kale gasprijs van 0,29 euro betekent een tarief van circa 1,05 euro, inclusief energiebelasting, btw en inkoopkosten voor huishoudens met een dynamisch energiecontract. De goedkoopste variabele contracten hebben momenteel een gasprijs van 1,12 tot 1,17 euro per kuub.

Analisten voorspellen dat de gasprijzen waarschijnlijk zullen blijven fluctueren, afhankelijk van een reeks factoren, waaronder weersomstandigheden, geopolitieke ontwikkelingen en veranderingen in de vraag en het aanbod op de wereldmarkt.

Het is dus sterk de vraag of de energiecontracten op korte termijn weer iets goedkoper worden. De gasprijs liggen voor heel 2024 namelijk nog rond de 50 euro per megawattuur, wat aangeeft dat er een stijging van de gasprijs in het verschiet ligt.

Je volgt de live-gasprijs en alle belangrijke ontwikkelingen rondom de gasprijs op deze pagina.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

66 reacties

 • IIwan#

  Leuk allemaal ik zit vast aan eneco stadsverwarming.betaal het prijs plavond.
  Gelukkig wel goedkoop stroomcontract net voor de crissis afgesloten voor 4jaar 10.9 cent per kw

  Reageren
 • BBertus

  Ik ga op propaangas stoken, daar zit veel minder belasting op. Mijn tuin is groot genoeg voor ern tank en je kunt zelf een voorraad op een goedkoop moment inkopen.

  Reageren
 • AA.

  Ik vraag me af wat is t belang van de Europese burgers om t beleid van Vrijmetselarij-bende te accepteren (inzake de oorlog en gas-crusis) Ze beweren dat ze Russische gas boycotten, maar ze importeren dezelfde via India, maar wel iets duurder (ivm kosten de lange transportroute + raffinaderij

  Bovendien durfde nooit de waarheid te spreken mbt onderzoeksdossier wie heeft die zee-leiding laten exploderen.

  Reageren
 • BBram

  Misschien moet je bedenken dat als er een partij is (eender welke leverancier) die voor langere tijd een contract durft af te geven … Dat daar door hele slimme mensen, heel goed over na gedacht is …

  En die mensen hebben daar allemaal best fors voor moeten studeren … in een richting die menig van ons vreemd is … en van de winst moet dan ook buiten een hoop andere zaken hun studieschuld afgelost worden…

  Boeren slimheid gebied mij dan ook te zeggen dat het onder aan de streep altijd goedkoper is om aan een variabel contract vast te zitten

  Want als hun het risico durven nemen … is er geen risico

  Reageren
  • MMick

   @Bram wat een flauwekul. Ik ben blij dat ik drie jaar geleden mijn tarieven voor drie jaar vast heb gezet. Dit heeft mij enorm veel geld bespaard.

   Reageren
   • JJohn

    @Mick
    Inderdaad ik had het geluk dat ik het zelfs voor 5 jaar vast had gezet.
    Dit loopt nog tot 18-12-2024 dus ik heb helemaal geen last gehad van die absurde energie prijzen en nu komen er bij mij zonnepanelen op dus ben alleen nog met koken en voor warm water van gas afhankelijk.
    Zodoende word het straks voor mij nog goedkoper

    Reageren
 • PPascal

  Voor iedereen die voor 1 juni 2023 een vast contract heeft afgesloten tegen een hoog tarief het volgende. Voor contracten afgesloten voor 1 juni geldt een opzeg boete van slechts 100 euro. Als je een vast contract hebt informeer bij je leverancier, kan een hoop geld schelen en er is niemand die je dit verteld

  Reageren
 • AAjs

  Schande,dat gas en licht commercieel is en vroeger in handen was van de staat
  De deksel op de neus.
  Waar is ons trotse poldermodel die het linkse kabinet heeft afgebroken.
  Stem in November met je hersenen,en niet om een vrienden.dienst

  Reageren
  • RRon

   Sinds wanneer hebben wij een links kabinet? De laatste decennia is dit m.i. midden-rechts.

   Reageren
   • HHan

    @Ron
    Maakt het wat uit?Ik denk van niet.we hebben 19 partijen in de tweede kamer.Daardoor is het moeilijk om een meerderheidskabinet te vormen.De kiesdrempel omhoog en als mensen zich afsplitsen, dan moet men de kamer verlaten ipv een splinter partij te zijn.

    Reageren
    • WWim ubbink

     Ik ben er helemaal mee eens. Maar de kiezers kunnen er ook voor kiezen, om te stemmen op bv te kiezen op een van de 10? Grootste partijen

     Reageren
  • WWillem

   Wat een vreemde reactie. Het is de VVDen D66 die in de jaren tachtig met minister Brinkhorst de gemeentelijke Nutsbedrijven hebben losgelaten. Zij hebben toen gekozen voor een vrijemarkt. De Nutsbedrijven werden energie bedrijven en het net kwam in handen van diverse netbeheerders.
   Commerciële energiebedrijven
   als
   Eneco, en en veel andere partijen mochten energie verkopen. De zogenaamde vrijemarkt
   Dus nu schreeuwen over stem met verstand is een verkeerde conclusie. Als het de kiezer echt geïnteresseerd is in de politiek en zijn verstand gebruikt, dan hadden wij nu een verstandige regering ipv van een hersenloze opruiende rechtse gebaseerd op onzin en complottheorie geformeerd 2e en 1e kamer. Advies lees eens de kwaliteit kranten en gebruik je hersenen voor je iets ventileert wat niet klopt.

   Reageren
   • JJos

    @Willem
    En zo is het gekomen @Willem!

    Reageren
   • JJan

    @Willem
    Mee eens. Men heeft gekregen waarvoor men stemde. Als mensen zich eens beter informeerden hadden we dit hersenloze gedoe niet gehad, maar blijkbaar wil men niet leren. Dan herhaalt de geschiedenis zich gewoon weer. In Mexico hadden ze voor ons de nuts-bedrijven geprivatiseerd: puinhoop. Het gaat dan gewoon nog om poen. Het is logisch.

    Reageren
  • MMarius

   @Ajs Het is al 15 jaar een rechts kabinet. En het is de vvd nb een rechtse libirale club die de marktwerking in het leven hebben geroepen.

   Reageren
  • RRodny

   @Ajs. Je moet beter je huiswerk doen en geen onzinpraatjes roeptoeteren. Partijen als de VVD waren juist groot voorstander van marktwerking. Sociale wooncorporaties, Zorg en Openbaar Vervoer en ook Energie zijn op die manier in handen gekomen van commerciële partijen. Juist de links georiënteerde politieke partijen waren hier tegenstander van.

   Reageren
  • CCor Veerman

   @Ajs
   Gas en licht is nooit in handen geweest van de Staat.

   Reageren
   • PPieter

    @Cor Veerman laten we dan maar niet praten over al het gas wat uit de provincie Groningen is gestolen

    Reageren
  • EElisabeth

   @Ajs
   Aub geen links kabinet. Gaan we aan kapot.

   Reageren
  • WWillem

   @Ajs

   VVD, CDA, Christenunie, weinig links aan!

   Reageren
 • EEduard

  Ik heb al een jaar mijn gaskraan dichtgedraaid je leert daar mee omgaan alles went op zijn tijd ik ben bezig het millieu en mijn geld te sparen

  Reageren
  • MMart

   @Eduard

   Het is mooi dat je zo de gaskraan dicht draait. Maar hoe verwarm je het water dan voor het douchen?

   Reageren
   • BBas

    @Mart
    Je kan ook prima koud douchen… Nog gezonder ook..

    Reageren
 • FFabian

  Als de prijzen laag blijven komt er vast weer een verhoging aan op het gebied van belastingen.

  Reageren
  • WWRM

   @Fabian In feite werd de energie transitie betaald door energie belasting die extreem hoog kon worden door de lage Russische gasprijs

   Dat spelletje hield op na de speciale militaire interventie in de Oekraïne

   De paniek werd helemaal groot doordat de sancties als een boemerang terug sloegen op Rutte Kaag en Jetten

   Reageren
 • HHalbe

  Ik heb weinig vertrouwen in de advertenties die energie leveranciers op dit moment hebben. Ze nemen allemaal het prijsplafond als leidraad. Het prijsplafond is nl. veel hoger dan de werkelijkheid. Daar komt bij dat het plafond alleen voor dit jaar nog geld. De reclame is gewoon misleidend. De prijs van gas is veel lager dan het prijsplafond. Prijzen van vaste contracten kunnen veel verder naar beneden.

  Reageren
 • EEdwin

  Mijn gasverbruik is door een warmtepomp ( en minder verwarmen) van 1700 naar 200 m3 gegaan. Het stroomverbruik is circa 1500 hoger. Dat valt mee want bedenk wel dat een cv ook flink stroom verbruikt als hij in de winter constant verwarmt.

  Reageren
  • CCoco

   @Edwin
   Best is om alles dicht te draaien. Dan komt u nog goedkoper uit.

   Reageren
   • EEduard

    @Coco
    Inderdaad, een dichtgedraaide geldkraan is het toppunt van besparen.

    Reageren
 • RRene

  Mensen mensen.

  Wat een veelheid aan reacties waarbij de één de vlieg van een ander wil vangen.

  M3 en Kw prijs is in deze irrelevant. Een ieder kijkt naar zijn of haar verbruik en maakt op basis daarvan zijn/haar keuze/risico inschatting.

  Deze keuze zal bij iedereen afhankelijk zijn van wel of geen risico kunnen/willen dragen. De één zal voor keuze A kiezen en de ander voor keuze B.

  Pas in de toekomst zal blijken welke de beste keuze is geweest. Maar om dan nu tegen anderen te roepen van: wat dom/ wat stom/ wat een sukkel, is natuurlijk wel heel erg makkelijk.

  Welke keuze ik heb gemaakt? Een keuze op basis van risico die kan/wil lopen. En welke dat is geweest is totaal onbelangrijk.

  Reageren
  • MMarcel

   @Rene

   Niets ten nadele van alle mensen met een glasen bol maar de basis waarop u uw keus heeft gemaakt is in mijn ogen de enig juiste.

   Zoals mijn oma altijd zei:

   Wie het onderste uit de kan wil krijgt de deksel op zijn neus.

   Reageren
   • BBobrosco

    @Marcel zo is het. Heel mooi dat je denkt het word misschien wel goedkoper. Maar misschien word het ook wel duurder. En als je het nu net kunt betalen als je een jaar contract aan gaat en dus niet 5 euro per maand meer aan zou kunnen dan is een jaar contract waarschijnlijk wel verstandig. Ja je betaald misschien wel teveel over een tijdje, maar je kunt het tenminste wel betalen. Als je flexibel zit betaal je misschien straks ook wel 100 euro per maand meer en kun je de rekening niet meer betalen. Ja wie is er dan dom zoals sommige zeggen? Hij die op veilig speelt mist mogelijk de dikke winst, maar gaat ook niet failliet op het risico.

    Reageren
  • HHox

   en zo is het@Rene

   Reageren
 • CCLT Van Den Berg

  Begin dit jaar eenjarig contract afgesloten bij energie direct, wat zijn de gevolgen????

  Reageren
 • RRene

  Ik zit op een warmtenet dus geen keus. Eind van dit jaar worden de tarieven voor mij door het warmtenet bepaald dus als de gasprijs Stigt tegen de winter ben ik en menig ander weer de pineut
  Daarom heb ik daarnaast een dynamisch energie kontrakt bij een beetje wind kost stroom bijna niets dus verwarm ik in de winter vaak electrisch waardoor ik minder afhankelijk ben van de prijzen van het warmtenet

  Reageren
 • EEduard

  @Kees, degenen die dat in 2021 voor 3 jaar hadden gedaan voor de Russische inval, zijn anders 3 jaar spekkoper geweest. Dus een vast contract uitleggen als “paniek”, is net zo dom.

  Reageren
 • JJohn

  Ze ‘framen’ het zo dat je denkt dat je voordelig uit bent, omdat de prijs net onder het prijsplafond zit. Maar vergeet niet dat dat niveau nog steeds een veelvoud is van wat het was en hoort te zijn. Kies je nu voor een vast contract, betaal je dus sowieso de hoofdprijs. Die energie bedrijven lachen zich rot. Wat een mooie strategie om de prijs hoog te laten zijn…..

  Reageren
  • JJan

   @John,

   Voor sommige mensen kan een vast contract voor rust zorgen. Misschien betaal je iets meer maar hoef je niet wakker te liggen van stevige prijsstijgingen.

   Reageren
   • LL

    @Jan
    Inderdaad het geeft toch een beetje rust. Zo’n vast contract. We hebben al genoeg stress

    Reageren
  • HHenry

   @John
   Energie leveranciers belazeren vlg mij de boel. Geven geen duidelijk inzicht. Daarnaast wordt de markt overspoeld door marketeers! Of die altijd objectief zijn? Kan bijna niet, contracten verkopen is hun nl. hun brood.

   Reageren
  • EEduard

   @John
   Ik heb anders het afgelopen jaar weinig mensen zien lachen m.b.t. energierekeningen die gebaseerd waren op variabele contracten. Wel mensen met vaste contracten die opgetogen pochten over het feit dat ze een meerjarig contract hadden afgesloten en dus geen last hadden van de Russische fratsen.

   Reageren
 • KKyle

  Wat kunnen sommige stom reageren. Als je wel een contract hebt dan is het ook goed. Marge naar beneden is veel kleiner dan omhoog.

  Reageren
 • DD. Luk

  Dacht dat ik op een goed moment een contract van 3 jaar afgesloten had met een prijs van €1,21 ☹️ gelukkig gebruiken wij maar 800 kuub en knabbelen m’n zonnepanelen nog wat van de prijs af.

  Reageren
  • RRoy

   @D. Luk

   Prima prijs toch. Wat verwacht je dat het je meer als 80 euro per jaar meer kost ? Stel de prijzen schieten omhoog ben je een veelvoud van dat kwijt…

   Reageren
 • SSteffan

  Gih, nu het weer goedkoper wordt dan kan de prijs niet naar beneden.. Maar toen een paar weken terug de gasprijs iets opliep waren ze er weer als de kippen bij om de prijs te verhogen….

  Reageren
 • MMart

  De meesten hebben al een contract afgesloten voor drie jaar aan €1,41 per kubieke meter goud verdiend voor de afzetters.

  Reageren
 • CChrist

  Je weet niet wat je moet doen. Als je hogere tarieven niet kan betalen en de huidige wel, dan geeft een vast contract nu rust. Dat heb ik in december 2021 ook gedaan als een van de laatsten, toen iedereen zei dat je nu niet moest afsluiten, maar ik .iets toch wat na het faillissement van mijn energiemaatschappij. Geen moment spijt van, ik betaal nog steeds een stuk minder dan de meesten. Op 1 januari 2025 maar weer verder zien.

  Reageren
 • JJos

  Al die sukkels die nu een vast contract in paniek hebben afgesloten zijn eraan.

  Reageren
  • BBert

   @Jos nou ja. Ze weten waar ze aan toe zijn. Dat is ook wat waard. Sommige mensen gokken nou eenmaal niet graag.

   Reageren
  • DD. Luk

   @Jos
   Die sukkels lachen zich straks de koelere als er straks een wat koudere winter komt of Putin weer wat geks uithaalt want lager als twee maanden geleden gaat t echt niet worden. Als het wel verder daalt gaat mij dat misschien €0.10 x 850 schelen. Als de prijzen gaan stijgen richting het nivo van vorig jaar ben ik weer spekkoper net als vorig jaar toen mijn energierekening neer kwam op €47,50 per maand

   Reageren
  • DDoerakker

   @Jos

   Fijn dat u geen sukkel bent. Hoe heeft u het geregeld?

   Reageren
   • JJos

    @Doerakker

    Gewoon variabel houden tot de prijs straks de helft lager is.

    Reageren
    • JJos

     @Jos
     Daar zit ik ook op te wachten.

     Reageren
  • KKas

   @Jos lekker kop in het zand reactie. Ik heb net een contract afgesloten. Dat is een mooi laag tarief voor de hooguit 400 m3 die ik verbruik in een jaar… met een stukje zekerheid. En de stroomprijs en terugleververgoeding ook mooi vast. Die prijs gaat ook nog zakken denk ik, maar omdat ik meer teruglever dan verbruik heb ik juist belang bij een hoger stroomtarief…. Dus ja, dat wordt ook dit jaar waarschijnlijk weer een negatieve energienota, wat een sukkel ben ik toch! Hou zomaar geld over… tssk

   Reageren
  • JJos

   @Jos
   Beste naamgenoot.
   Dat is nog maar helemaal de vraag.
   Niemand weet precies waar het naar toe gaat.
   Ook de specialisten niet en ik lees wat af!
   Vandaar die enorme prijsverschillen op de TTF.

   Reageren
 • JJimbeer

  Gewoon indien het een niet al te grote investering is overschakelen op Elektra, we hebben een elektrische Boiler 100ltr laten installeren kosten ~€1100,– Verder zelf ons 5pits gasstel verwijderd en een 4pits Inductiekookplaat geïnstalleerd, en de gasmeter laten verwijderen door Stedin, dat scheelt klauwen met geld, en een leuk energie contract bij Budget Energie afgesloten. Zodat we gewoon rustig door kunnen gaan met leven, en eten en drinken

  Reageren
  • CCES

   @Jimbeer

   De grote kosten van gasverbruik zitten niet in koken en ook niet in douchen. Verwarmen is de grote kostenpost: 80-90% van je totaalverbruik.

   Reageren
  • JJeroen

   @Jimbeer
   Ja totdat gas weer goedkoper is dan electra, en daar kan je op wachten.

   Reageren
  • AAnton

   @Jimbeer
   100 liter is niet veel, koken op gas is ongeveer 30 m3 per jaar, dat valt allemaal reuze mee. De cv neemt het meeste.

   Reageren
  • KKas

   @Jimbeer stap dan over op elektrische verwarming, dat scheelt tenminste wat…. koken en warm water is hooguit 10-15% van je gasverbruik…
   Hier komt een hybride warmtepomp. Kost me 2500 euro (na aftrek subsidie) en scheelt me waarschijnlijk 300 a 400 kuub gas per jaar (en dankzij zonnepanelen kost de stroom me heel weinig, toch in ieder geval nog zo lang salderen bestaat).

   Reageren
 • KKees

  Wacht nog met vaste contracten………..

  Reageren
  • DDennis

   @Kees Nee heel dom

   Reageren
   • JJasper

    @Dennis
    Nee hoor, heel slim, wordt met de maand goedkoper namelijk. Nog even een recessie eroverheen en je betaalt bijna net zo weinig als 2 jaar terug.

    Reageren
    • BBarry

     @Jasper wat fijn dat jij in de toekomst kan kijken. Bijzonder ook.

     Reageren
    • JJoris van Sprundel

     @Jasper dat zou je denken he echter ik heb een contract van 3 jaar geleden en dat is nu 0,90(btw, EB +kale prijs) en deze sukkel heeft dus een gasprijs wat nu de BTW en Energie belasting bij elkaar is.

     Reageren
   • RRené

    @Dennis

    In paniek en vraag contract afsluiten omdat de prijzen even stijgen, dat is dom.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.