Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs daalt naar 40 cent per kuub, maar energierekening vliegt toch omhoog

De gasprijs bereikte vandaag (29 november) het laagste punt sinds lange tijd. Rond het middaguur werd op de Amsterdamse beurs een prijs aangetikt van 41 euro per megawattuur, wat neerkomt op ongeveer 0,40 euro per kubieke meter (m3).

Ondanks de lagere gasprijs gaat de energierekening voor heel veel Nederlanders juist omhoog in 2024. Bij een gemiddeld verbruik gaat een huishouden zo’n 12 euro per maand meer betalen, blijkt uit berekeningen van energievergelijk.nl.

Ontwikkeling gasprijs

De grafiek hieronder toont de ontwikkeling van de gasprijs per kubieke meter (m3) op de Amsterdamse beurs (Title Transfer Facility) over een periode van ongeveer twee maanden, beginnend vanaf 1 oktober tot 27 november.

 • De gasprijs begon in oktober rond de € 0,43 per m3.
 • Er is een stijging zichtbaar tot iets boven de € 0,55 per m3 rond 13 oktober.
 • Na deze piek daalt de prijs geleidelijk, met enkele kleine schommelingen.
 • De gasprijs lijkt zich nu te stabiliseren rond € 0,40 tot € 0,45 per m3

De gemiddelde gasprijs bij de leveranciers bedraagt 1,333 euro per kuub op 1 november 2023.

Experts waarschuwen wel voor een hogere gasprijs. Als het een paar weken vriest in West-Europa, zou de gasprijs weer flink kunnen gaan stijgen. Landen zullen dan meer uit hun gasvoorraden moeten putten.

Variabele tarieven omhoog

De energierekening bestaat in 2024 voor ongeveer 35 procent uit belastingen, berekende deze site. Vooral op gas zit een flinke taks.

Komend jaar stijgt de belasting met ruim 11 cent per kuub, naar iets meer dan 70 cent per kuub, inclusief btw. Bij een gemiddeld verbruik van zo’n 1.200 kuub, betekent dat 132 euro aan extra energielasten.

Vattenfall en Essent

De stijging van de energiebelasting op gas werd vorige week zichtbaar gemaakt in de nieuwe variabele tarieven van Vattenfall en Essent.

Energiebedrijf en contractTarieven eind 2023Tarieven 01-01-2024
Vattenfall – Variabel€ 0,346 per kWh
€ 1,297 per m3
€ 0,339 per kWh
€ 1,503 per m3
Essent – Variabel€ 0,390 per kWh
€ 1,327 per m3
€ 0,385 per kWh
€ 1,449 per m3

Opvallend is dat stroomtarief, waar juist 2,1 cent minder belasting wordt geheven, maar een heel klein beetje omlaag gaat.

Eneco heeft vandaag de nieuwe tarieven bekendgemaakt die gaan gelden per 1 januari 2024.

Inkoopkoment

De recente daling van de gasprijs is niet terug te zien in deze contracten. Dit is te wijten aan het moment waarop energieleveranciers gas inkopen en tegen welke prijs. Voor deze contracten is de energie ingekocht tijdens een periode met hogere handelsprijzen.

Vast tarief oogt nu aantrekkelijk

Met het koude weer in aantocht lijkt dit het ideale moment om over te stappen naar een vast tarief.

Alle nieuwe tarieven kun je eenvoudig hier vergelijken.

In de jaarcontracten die nu worden aangeboden, liggen de tarieven en actievoorwaarden momenteel dusdanig scherp dat het loont om de overstap van variabel naar vast te maken.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Hoge bonussen

Vooral het feit dat de energieleveranciers royaal strooien met bonussen bij een nieuw vast contract maakt een overstap lucratief.

De tien hoogste bonussen en beste acties vind je momenteel bij de jaarcontracten van:

 1. Essent: tot € 420
 2. Energiedirect: tot € 360
 3. Vattenfall: gratis Nintendo Switch
 4. Oxxio: tot € 250
 5. Budget Energie: tot € 200
 6. Pure Energie: € 180
 7. Vandebron: € 150
 8. UnitedConsumers: € 120 (ook bij zonnepanelen)
 9. Engie: € 100 (ook bij zonnepanelen)
 10. Eneco: € 100

Peildatum: 29-11-2023

Deze bonussen kun je activeren via de energievergelijker.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

48 reacties

 • DDolf Trip

  Nieuw contract afsluiten bij Essent als vaste klant wordt niet gewaardeerd. Een nieuw contract voor een nieuwe klant is bij mij 38 euro goedkoper met hetzelfde opgegeven jaarverbruik. Gansters zijn het ordinaire zakkenvullers,het wordt tijd dat iedere nederlander zegt we betalen niet meer.Iedereen afsluiten doen ze toch niet. Maar krijg iedereen eens zover,de Nederlander slikt gewoon alles.

  Reageren
 • RRieksvdV

  Veel mensen komen in de problemen door deze zakkenvullers.
  Miljarden wordt er uitgegeven aan oorlogstiig en Azc’s laten we nu eerst eens voor ons zelf zorgen.
  De hoge belasting op energie zou men niet moeten toestaan….schande. De minima kan niet meer rondkomen.

  Reageren
 • NNelleke

  Als ze daar in den haag het zo goed met ons voor hebben ,waarom zitten er dan zoveel mensen in deze situatie? De bankrekening is inmiddels door ze gevuld ,dan zie je ze één voor één weglopen .En dan laten ze zo’n puin achter .Zielig en bla dit en bla dat en je zou zelf maar in zo’n situatie zitten .Nou dit is nu voor heel veel Nederlanders het geval en nu ? Te moeilijk geworden hé dus zie je ze een voor een weglopen.

  Reageren
  • PPleun Huijgen

   Simpel de belasting op de eerste 1000 cub op nul en ook op de eerste 3000 kw op nul.
   Ook een plafond op de kosten die de nutsbedrijven rekenen.
   Dan praat je van bestaan zekerheid

   Reageren
 • NNelleke

  Geef vooral je geld uit aan wapentuig voor een ander land .Wat gaat daarvan dan het eindresultaat zijn ?Een hoop doden plus rusland bezit uiteindelijk de bezette gebieden. Heb je daar zoveel geld in geïnvesteerd .Zorg eerst eens dat het in je eigen land lekker gaat lopen ,want dat is momenteel een grote ellende .Altijd maar je van de beste kant willen laten zien .Meelopers ,kontekruipers.Ja ja ja wij Nederlanders willen bij iedereen in een goed daglicht komen te staan .Dat hebben we zeker heel maar dan ook heel goed gedaan .En nu ?ga er maar aan staan .Als het aan mij ligt is het wel goed geweest. We hebben al die jaren ons hart voor bepaalde mensen opengezet en begrip getoont voor de situatie waarin ze zich bevinden .Jammer dat er dan zo misbruik van wordt gemaakt .We zijn geen racisten ,dat hebben we wel bewezen lijkt mij .Zelfs als de eigen opgegroeide, hardwerkende opgebouwde burger er schade van moest /moet ondervinden .

  Slim gespeeld allemaal

  Reageren
 • GGerrit

  Het is weer tijd dat er iemand opstaat en en alles plat gooien zoals in de jaren 70 dan beginnen ze in den haag wel te piepen als er geen belasting binnen komt

  Reageren
  • BBas

   De tijd is denk ik aan gebroken dat we de karabijn uit het vet moeten halen en orde op zaken moeten stellen.

   Reageren
 • MMaureen

  Commentaar en klagen zat! Ga je verenigen en sta op!
  De straat op en met duizenden naar den Haag!

  Reageren
  • IIrma

   @Maureen

   Goed plan Maureen. We laten het ook allemaal maar gebeuren en iedereen blijft maar op de bank zitten. We moeten zelf maar eens actie gaan ondernemen. Weg met de hoge belastingen op energie. Ze roepen maar, we moeten maar minder, minder, minder energie verbruiken en dat doen we ook met zijn allen, en dan zeggen ze goed voor milieu en portemonnee, maar ze vergeten erbij te zeggen dat het allemaal superslecht is voor onze gezondheid. Heel veel stress, omdat veen het niet kunnen betalen, huizen worden vochtig, mensen worden ziek, daardoor zorgkosten omhoog. En ga zo maar door. Zorg eens wat beter voor onze eigen arme burgers. Woest ben ik.

   Reageren
  • LLinda

   @Maureen

   Helemaal mee eens, hier laat iedereen zijn oren hangen en accepteren alles, neem een voorbeeld aan de Franse boeren die weten hoe het moet, als ze ergens niet mee eens zijn.

   Reageren
 • GGerard

  Mensen zitten straks weer in de kou!.. dan worden er weer meer mensen ziek..de zorgkosten moeten weer omhoog! Dit alles door de steeds hogere energie lasten!!

  Reageren
 • BBas

  Zijn allemaal zakkenvullers, tuig van de riggel. Het interesseert ze geen moer of je rond kan komen of niet. Ze maken de meeste gezinnen kapot, ook dat intereseert ze geen moer.

  Reageren
 • EEdgar

  Allemaal leuk en aardig, toch de slimme meter functioneert niet maar behoren, en hierdoor worden kosten voor de verbruiker niet inzichtelijk en kunnen bedrijven de winsten extra opdrukken.Eerst zorgen dat techniek werkt en betrouwbaar is, nu zijn de bedrijven dat niet.

  Reageren
  • AAbram

   @Edgar, ik heb ook een z.g. “slimme meter”, maar het energiebedrijf week steeds af op haar maandelijkse rapporten. Na reclamatie sinds sept. geen rapporten meer en jaarafrek. op 25/10
   nog steeds niet ontvangen. Wacht nog steeds. Kunnen het dus ook niet leuker maken….!

   Reageren
 • MMuller

  Nu zie je gezinnen die klappertandend in de kamer bij elkaar zitten, of van de energieprijs of van de kou. Er zijn zelfs mensen die in hun autootje rondrijden om weer een beetje op temperatuur komen. Ik heb het echt te doen met mensen die zo getroffen worden door de belasting, want dat is de grootste boosdoener!

  Reageren
  • SSonja

   @Muller

   Als je zo krap zit, dan zou ik de auto weg doen en dan houd je geld over om te stoken.
   Dat zegt een vrouw die geen auto heeft.

   Reageren
   • LLieve

    @Sonja
    Ik heb net met besparen kan mijn energie contract vernieuwd, van Elegant naar engie.
    En.t is bijna dubbel zoveel. Nu.
    Omdat ze juist melden dat de gasprijzen niet meer veel lager gingen komen.
    Ik ga nu dus stukken.van mensen teveel moeten.betalen voor een.vast contract..
    Welke afzetterij is dat nu. Als gepensioneerde met laag pensioen.. het is nu al niet makkelijk.. ik wil graag dat contract herbekijken. Want ik hoor nu dat plots de gasprijzen weer gestabiliseerd zijn zoals vroeger, en.ik kwam toen mooi rond.

    Reageren
   • SSimon

    @Sonja
    Door corona getroffen zaten veel mensen thuis , nu gelukkig weer op pad kunnen samen de auto nemen. De kosten deel je met elkaar , daarnaast het huis kan isoleren minder hoeft te stoken.

    Reageren
   • HHarry

    @Sonja
    Wat als je die auto nodig heb om het geld te verdienen om de hoge belastingen te betalen en nog een Kruimeltje brood te kopen?

    Reageren
 • RRia

  En maar klagen, klagen en klagen.
  Maar waar worden onze (hoge) zorgskosten, uitkeringen, enz enz dan van betaald?
  Even over nadenken, zou ik zeggen.

  Reageren
  • AAleks

   @Ria

   Op 1e plaats is klagen over alles, een Nederlands eigen!
   2e mensen die anderen becommentariëren hebben waarschijnlijk geen last van
   Crises of de weinig gevulde portemonnee, wuiven alles
   weg bagatelliseert meningen
   en vind de ander maar zeuren

   Reageren
  • Hharry

   @Ria
   als ze in de “corona” tijd 1700M bij kunnen drukken moet dit toch ook geen probleem zijn?

   Reageren
  • AAngelique

   @Ria

   Jij bent er vast eentje die centen zat heeft of ziek. Gewoon naar Wilders luisteren hoeven wij niet buit of zelfs binnen in de kou hangen

   Reageren
  • AArnoud

   @Ria, het lijkt erop dat je het niet helemaal snapt. Alsof de zorgkosten ect. worden betaald door de energiebedrijven! Waarschijnlijk heb je zelf een bovenmodaal inkomen en hoef je je geen zorgen te maken, maar tienduizenden Nederlanders zitten echt in de kou hoor. Misdadig is het bovendien dat er ook nog eens BTW betaald moet worden over het totale bedrag, dus ook over de belasting en heffingen! Dat is dus belasting heffen óp belasting! Ik zou zeggen: GA EENS NADENKEN!

   Reageren
 • GGoel

  @Kees
  Stemgerechtigde leeftijd moet ook naar 30 zodat die progressief-slinkse robotjes een aantal jaar in de realiteit hebben geleefd.

  Reageren
 • MM lutterop

  Ga je meer besparen
  Ga je meer betalen

  Reageren
  • WWilly

   @M lutterop
   Dit geldt voor ons ook, alles is ledverlichting, zoveel mogelijk alles op stroom koken maar cv blijft gas (huurder) meer besparen lukt niet en toch moet je meer betalen dankzij de verhoging van de belastingdienst en de netbeheerderskosten, hoe kun je de mensen nog betere motivatie geven, wil je betere isolatie dan krijg je te maken met forse huurverhoging, waarvan valt dit nog te betalen, terwijl van dit geld veel andere subsidies worden betaald waar de meeste mensen niets aan hebben

   Reageren
 • DDot

  Vrienden van EnergieVergelijk! Onder deze omstandigheden lijkt toch juist een *dynamisch* contract waarbij je de echte marktprijs betaalt, de interessantste optie? Of preken jullie vooral voor je eigen parochie?

  Reageren
  • GGoel

   @Dot
   Klopt, dynamisch is AANTOONBAAR altijd al de voordeligste optie.
   En van de dynamische leveranciers is Zonneplan de goedkoopste. Krijg je ook nog gratis dongle voor de meter zodat je in de App alles ‘live’ kan volgen.

   Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Dot

   Haha, goed punt! Bij energievergelijk.nl houden we ervan om het licht (en de verwarming) aan te houden, ook in onze eigen ‘parochie’. Maar serieus, een dynamisch contract kan zeker interessant zijn, vooral als je de energiemarkt goed in de gaten houdt en flexibel bent. Het is zoals surfen: als je de golven goed kent, kun je mooie ritjes maken. Maar voor sommigen is het fijn om te weten dat de grond onder hun voeten niet beweegt, wat een vast tarief biedt. We prediken dus voor een gevarieerde parochie, waar iedereen de beste deal vindt die bij hun levensstijl past!

   Reageren
   • JJoel

    @Koen Kuijper
    Vaak wordt gedaan alsof dynamisch alleen gunstiger is dan vast/variabel als vooral in de goedkope uurtjes (groot) wordt verbruikt. Niks is minder waar! Dynamisch is gemiddeld genomen altijd goedkoper dan vast/variabel, maar het voordeel wordt natuurlijk groter als slim wordt verbruikt, dus bv vaatwasser en wasmachine aanzetten in goedkope uren: vaak midden op de dag, ’s nachts, en in het gehele weekend.

    Reageren
  • HHerrie

   @Dot
   Je hebt volkomen gelijk. Gewoon dynamische energie laten leveren en energie (stroom) gebruiken als die goedkoop is.

   Reageren
 • WWilbert

  Weg met de regering en 65e levensjaar eruit

  Reageren
 • FFrans blommers

  Het is een grote door gestoken criminele Haagse bende. Met als doel…GELD. Nog meer volk binnen laten. Moet ergens van betaald worden. In dit geval via de ruggen van de Nederlander. Maak me zo kwaad…tijd dst Nederland.. allemaal de straat op gaat…WEG ER MEE…TUIG..

  Reageren
  • GGerard Boot

   @Frans blommers
   helemaal gelijk in .
   ben het echt met je eens

   Reageren
  • AAntonetta

   @Frans blommers

   Helemaal met u eens!
   Hoe meer er hier naar Nederland worden gehaald….des te meer gaan wij overal meer voor betalen.

   Reageren
 • MMies

  Ja de imigratie moet betaald worden en de oorlog in Oekraïne waar wij voor opdraaien Laat de nederlandse burger maar in kou zitten als de staats kas maar goed gespekt word

  Reageren
  • DDrukeensopenter

   @Mies klinkt populistisch in de linkse oogjes maar het is 100% waar. Daar gaat miljarden heen! Maar één troost, ‘wij’ hebben hier de afgelopen jaren zelf voor gekozen tijdens de verkiezingen.

   Reageren
   • JJolanda

    Heb je gelijk in , Nederland heeft zelf gestemd. Ook niet helemaal waar. Dat zie je nu maar weer. Wij Nederlanders stemmen en in den haag beslissen ze. Geert Wilders is al altijd weg gedrukt en nu weer. Dus wat wij Nederlanders stemmen. Wij willen een gezond land…dus Wilders knokken maar.
    @Drukeensopenter

    Reageren
 • JJan

  En die absurd hoge belasting op gas betaal je dus met geld waar ook al minimaal 38% inkomsten belasting over betaald is. Dat geldt trouwens niet alleen voor Gas maar voor BTW en accijnzen op alle producten.
  Iets met kapot belasten van een land.

  Reageren
  • FFrits

   @Jan
   De conclusie is dan zo snel mogelijk van het gas af te gaan. We hoeven de staatskas, de energieboeren en gasbedrijf niet nóg rijker te maken.

   Reageren
   • LLeo

    @Frits

    Nou Jan, jij leef zeker in een bubbel. Je denkt dat iedereen zo effe een bak geld heeft liggen. En trouwens die pompen werken nog steeds niet zo optimaal voor alle woningen. Eerst goed door ontwikkelen!!! En wat wordt de toekomst? Waterstof??? Ze weten her zelf niet en de burger, tm de middeninkomens, zijn de klos. Timmermans heeft voor iedereen iets bedacht maar dat geld niet voor hem zelf, zijn huis is ook niet van een bescheiden formaat en nauwelijks aan iso gedaan.

    Reageren
    • EEvert

     @Leo warme kleren aan. ???

     Reageren
    • EEvert

     @Leo kwestie van warme kleren aan.

     Reageren
   • Ssandra

    @Frits en dan gaan ze daarna elektriciteit meer en meer belasten! Het gaat ze niet om het klimaat of burgers helpen, maar om zoveel mogelijk belastinggeld binnen schrapen. Den Haag is er niet meer voor ons, maar tegen ons.

    Reageren
   • WWilly

    @Frits
    Van het gas afgaan is te doen voor eigen woning bezitters maar bijna niet voor huurders, doe je het wel zelf dan krijg je een forse huurverhoging en je verdient dit nooit terug

    Reageren
 • FFrans

  Idiotrie, €0,70 alleen al aan belasting op 1m3 gas! Dit bedrag is bijna 2 keer zo hoig als de gasprijs zelf! De regering zou zich kapot moeten schamen. We betalen hier in Nederland al het meeste belasting t.o.v. alle andere landen in Europa. Energie is een van de eerste levensbehoeftes waar helemaal geen belasting op hoort te zitten.

  Reageren
 • LLaurette

  Schandalig! Jullie zetten lieve eerlijke mensen in de kou! Alle belasting moet weg! We betalen allemaal al veel belastingen. Hou hiermee op! Ga weer normaal doen. Verzin geen belasting smoesjes.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.