Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs blijft stijgen: Dit is hoe een energie-expert de toekomst ziet

De gasprijs blijft onverminderd stijgen. Op 10 februari bereikte de prijs op de Amsterdamse handelsbeurs een nieuw hoogtepunt van 58 euro per megawattuur, het hoogste niveau sinds april 2023.

De grote vraag is nu: zet deze stijging door, of is er binnenkort ruimte voor lagere prijzen? Ik vroeg energie-expert Hans van Cleef van Publieke zaken naar zijn verwachtingen voor de komende maanden.

Ruime verdubbeling ten opzichte van 2024

Duidelijk is dat de huidige gasprijs in schril contrast staat met dezelfde periode vorig jaar, toen gas nog voor circa 26 euro per MWh (circa 25 cent per kuub) over de toonbank ging. Een ruime verdubbeling in twaalf maanden tijd dus. En de teller blijft lopen.

Onderstaand diagram laat dat goed zien.

De stijging van de afgelopen maanden kent meerdere oorzaken:

  • Het koude winterweer en afname van de gasvoorraden
  • Een stijgende vraag naar gas vanuit Azië
  • Onzekerheid over mogelijke importheffingen vanuit de VS

Krapte op de gasmarkt

Volgens energie-expert Hans van Cleef is er sprake van een serieuze krapte op de gasmarkt. Deze wordt mede veroorzaakt door een stijgende vraag naar gas op specifieke momenten, zoals tijdens de ‘Dunkelflaute’: een periode met weinig zon en wind. Door de sluiting van veel kolen- en kerncentrales zijn het namelijk de gascentrales die tijdens deze periodes extra moeten werken.

Tegelijkertijd verloopt de verdere uitbreiding van zonne- en windenergie trager dan verwacht, wat de afhankelijkheid van gas nog verder vergroot.

Verwachtingen voor 2025

Volgens Van Cleef blijft het de komende weken en maanden spannend. Volgens hem blijven de belangrijkste risico’s voor de gasprijs opwaarts gericht. Geen goed nieuws dus.

Krappe gasvoorraden, concurrentie uit Azië en Trump waar geen pijl op te trekken valt, helpen niet mee. Het is afwachten hoe ver de voorraden de komende weken nog zullen dalen, afhankelijk van het weer en de kou en hoe de vraag in Azië zich ontwikkelt.

Hans van Cleef – energie-expert bij Publieke Zaken

Vrede in Oekraïne?

Cleef ziet dan ook weinig kansen voor een daling van de gasprijs.

De enige reden die mogelijk voor prijsdalingen kan zorgen, is vrede in Oekraïne en extra gasimport vanuit Rusland. Dat zie ik echter niet snel gebeuren.

Hans van Cleef – energie-expert bij Publieke Zaken

Hebben we een nieuw prijsplafond nodig?

Veel Nederlanders hebben grote moeite het betalen van hun gasrekening. Dat geldt ook voor de bezoekers van onze site. Het is dan ook niet verrassend dat veel van onze volgers pleiten voor de invoering van een nieuw prijsplafond.

Op dit moment bedraagt de gemiddelde gasprijs ongeveer 1,37 euro per kubieke meter, en in sommige contracten is de prijs al boven de 1,45 euro gestegen. Het niveau van het vorige prijsplafond.

Zou het daarom een goed idee zijn om opnieuw een prijsplafond van 1,45 euro per kubieke meter in te voeren?

Niet verstandig

Volgens Van Cleef is dat geen verstandig idee. Hij stelt dat we in Europa bewust de keuze hebben gemaakt om geen gas meer uit Rusland te importeren. Verder is de energiebelasting de afgelopen jaren sterk verhoogd om het gebruik van gas juist te ontmoedigen. Een prijsplafond past niet in dit plaatje.

Om nu een prijsplafond in te stellen, omdat het voor sommigen te duur wordt, zou bizar zijn. Als je al wat wilt, moet je dat via de inkomenscomponent doen, en niet via de energierekening.

Hans van Cleef – energie-expert bij Publieke Zaken

Contracten duurder

Ondertussen worden de tarieven in veel variabele en vaste energiecontracten verhoogd.

Bij de dynamische contracten merken consumenten vrijwel direct de gevolgen van de stijgende gasprijs op de Europese beurs.

Vandaag (10 februari) liggen de prijzen op circa:

  • 28 cent per kilowattuur elektriciteit
  • 1,44 euro per kuub gas

Morgen gaan de tarieven nog verder omhoog, is de verwachting.

Bij de vaste contracten vinden de prijswijzigingen plaats in kleinere stapjes, waarbij we de afgelopen maanden telkens weer kleine stijgingen van de stroom- en gasprijzen hebben geconstateerd, bijvoorbeeld bij Vattenfall en Innova Energie. En uitgerekend vandaag kondigde Eneco hogere tarieven aan.

Een overzicht van de 5 duurste energieleveranciers van dit moment vind je hier.

Bekijk de energievergelijker voor de actuele tarieven en acties van alle energieleveranciers.

Ontvang het laatste nieuws direct!

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

49 reacties

  • PPerr

    Verwijder belasting en accijnzen op de eerste 800 tot 1000 kuub gas.

    Reageren
  • EEppo

    en de vulgraad van de Nederlandse gasopslagen stond gisteren op 33,3%.vandaag 32.3% Dit kan verdere invloed hebben op de prijzen.
    Op 7 oktober hadden we nog 92,7 % en in die tussen tijd zouden er geen enkele gasboot aangekomen zijn of gasveld geleverd hebben .
    Ja gewoon uitknijpen is dit zakkenrollen .
    Gooi Groningen GaSveld Open voor Nederland !

    Reageren
  • HHas

    Gasprijzen worden ook nog eens kunstmatig hoog gehouden, en onze overheid vind dit denk ik niet zo erg want dan hebben ze ook hogere belasting inkomsten. Heb de thermostaat op 19 graden en snachts uit. Toch moet ik 300 euro voor verbruik januari betalen. Vast contract 1 jaar

    Reageren
    • GGoel

      @Has

      Heb je daar bewijs voor?
      Want LNG-prijzen worden door afstemming van vraag&aanbod op de wereldmarkt bepaald.
      Niks kunstmatig.

      Reageren
      • HHas

        @Goel

        Ik werk toevallig op een gasgestookte E centrale en heb ook onderhoud gedaan aan aardgas compressors bij van die opslag handelaren. Dus beter zeg ik niet teveel.dont bite the hand that feeds you.
        Dont shoot the passenger. Het stinkt

        Reageren
    • Tts

      @Has

      De energiebelasting voor gas is een vast bedrag per m3 gas. Die wordt niet opeens meer bij een hogere gasprijs. De overheid krijgt dus niet meer belasting inkomsten bij een hogere gasprijs. Ik ben zeker geen fan van onze overheid, maar wat je daar aankaart klopt niet.

      Reageren
      • HHas

      • HHas

        @ts
        Ja klopt ik zat ernaast. Belasting Is vast bedrag per kuub . Ça 70 cent

        Reageren
      • AArnoW

        @ts
        En dan komt daar nog btw boven op.

        Reageren
  • JJannes

    Ik kan niet anders concluderen dat hoe minder wij met z’n allen gebruiken des te hoger wordt de prijs, immers de leveranciers moeten goed blijven verdienen ! Minder vraag is prijs omhoog, zoals met alles !

    Reageren
    • GGoel

      @Jannes

      LNG wordt op de wereld energiemarkt verhandeld. Dus als heel Nederland opeens veel minder gebruikt dan maakt dat werkelijk helemaal niks uit op de LNG prijs.

      Reageren
  • HHenk

    Wij hebben gelukkig onlangs een airco aangeschaft en koken op inductie.
    Maar hopen, dat er gauw licht in deze veel te hoge gasprijs tunnel!!

    Reageren
  • RRene

    Energie “expert” begrijpt niet dat het de keuze van de EU is om geen gas direct uit Rusland te kopen. Zeker niet de bewuste keuze van de burger.

    Reageren
    • GGoel

      @Rene

      Het was Poetin die de gastoevoer naar Europa afkneep na zijn imperialistische inval in Oekraïne. Dat de EU daarna zei dat zij zich niet laten chanteren en de gehele gas en oliehandel met Rusland stopte is slechts een logisch gevolg.

      Het was dus geen *keuze* vd EU maar een gedwongen maatregel op chantage.

      Reageren
      • JJellie Schreuder

        @Goel
        Wat onzin reactie het is allang duidelijk dat Poetin de gasleidingen niet heeft opgeblazen.

        Reageren
        • GGoel

          @Jellie Schreuder

          Poetin begon aanvoerlijnen (incl. Nord-Stream) *af te knijpen*.
          Dat staat dus los van wie eventueel Nord-Stream 2 heeft opgeblazen.

          Reageren
  • LLablans

    Het zijn dezelfde zakkenvullers als bij de benzine. Prijswijzigingen naar boven worden per direct doorgevoerd. Naar beneden wachten ze af totdat er weer een excuus is om dat niet te doen of ze creëren er fictief een.

    Reageren
  • PPeter Manschot

    Inderdaad, die accijnzen en belastingen zijn de grote boosdoener. Maak dat lager, want dit nekt burgers en bedrijven. Of willen we Duitsland achterna, eens de sterkste economie in Europa, nu naar adem happend.

    Reageren
  • HHenk

    De gasprijs is uiteraard best hoog, maar in Nederland bestaat de gasprijs voor de helft aan belastingen en milieu heffingen.
    Dus verlaag voor de burgers de belastingen op gas.
    O.A Tata steel is een groot verbruiker van gas en betalen maar weinig belasting hierover.

    Reageren
    • PPiet

      @Henk

      Wellicht per kuub betaald een TaTa weinig maar in absolute bedragen nog altijd veel meer .

      Reageren
  • FFrans maarse

    Wat mij opviel was de berichtgeving. Dan was de gasvoorraad weer goed gevuld. Dan was de gasvoorraad niet goed gevuld. Niemand van de voorspellers hield (voor mijn gevoel) rekening met een winter zonder zon en koufronten. Gefelicteerd denkhoofden!

    Reageren
  • MMarre

    De energietransitie verloopt vertraag, geld uit deze pot wat nu niet gebruikt wordt inzetten voor lagere belasting op energie. NL heeft hoogste belastingdruk op energie van de EU!!

    Reageren
  • FFred van Eck

    Hebben airco met verwarming aangeschaft..die verwarmt beneden en de andere kamers blijven onverwarmd.
    Je moet wat…natuurlijk worden we door de kruideniers uit Den Haag uitgeknepen. Heb te doen met al die mensen die alleen op gas kunnen verwarmen. Triest….

    Reageren
  • JJan ten have

    Er is een hele eenvoudige manier om de energieprijzen omlaag te krijgen.
    Gewoon de belastingverhoging van de laatste acht jaar terug draaien.
    En tevens stoppen met die peperdure energietransitie.
    Wat een leed zou er dan in Nederland verzacht worden

    Reageren
    • LLaura Janssen

      @Jan ten have

      Wat een leed zou er verzacht worden als we de energietransitie terugdraaien? Dan zou er een stuk meer leed zijn. Te weten nog meer krapte op de energiemarkt. Duurzame energie is de goedkoopste vorm van energie. Er zijn geen subsidies meer nodig voor wind- en zonparken, ook niet op zee. Fossiele energie (en met name kernenergie) is veel duurder. We moeten vooral een manier vinden om een groter aandeel duurzame energie te benutten tijdens de “dunkel flaute”. Daarom worden energienetten door Europa heen nu ook gekoppeld. Het waait immers meestal wel ergens.

      Reageren
      • GGert Visser

        @Laura Janssen
        Hoe meer windenergie hoe hoger je stroomprijs. Hoe meer kernenergie, hoe lager. Dat zie je prachtig tot uiting komen in Duistland versus Frankrijk. En ook in Engeland en Finland. Het waait trouwens helemaal niet “altijd wel ergens”, in tegendeel. Bij een stevig hogedrukgebied boven de Atlantic is het in heel Europa en ver daarbuiten bladstil. Evenals bij een “rug van hogedruk”. Wekenlang rustig weer en totaal geen stroom.
        Met wat er nu al uitgegeven is aan molens en panelen hadden we prachige nucleaire opwekking kunnen hebben. Inclusief opwerkingsfabrieken, waarmee je ook nagenoeg een afval meer hebt.

        Reageren
  • Wwimmes

    Het gas in de Nederlandse bodem voor eigen gebruik is niets mis mee. Dat zorgt niet voor mega bodmdaling en aardbevingen. Dan kun je relatief goedkoop je woning verwarmen. Echter dit levert voor onze staat niets op, vandaar gaskraan dicht en duur kopen van andere landen en de eigen bevolking maar pijn laten lijden. Heel misdadig. Echter met veel rampspoed in de wereld waar door dezelfde Nederlanders miljoenen worden gedoneerd,dat ziet de overheid ook dat er nog veel geld zit onder onze bevolking, dus er kan nog steeds gemolken worden. Tja en onze woning is ook nog niet hersteld door de aardbevingen afgelopen jaren. Tis al jaren een bouwput.

    Reageren
    • FFrans maarse

      @wimmes

      De staat/overheid zijn wij, de inwoners niet de politici!

      Reageren
  • HHenk

    Beste lezer,

    Doordat je als kabinet al jaren achter de feiten aan loopt en afschuift naar een nieuw kabinet had je dit al haren geleden kunnen oplossen.

    Door de bevolking uit Groningen goed te behandelen hadden we van onze eigen gasvoorraad gebruik kunnen maken.

    Het compensatievoordeel moet voor alle Nederlanders gelden en niet voor de mensen in de bijstand schandalig bij een eerste levensbehoefte.

    Reageren
  • Kkees

    dit is onze kans om komende maanden de zonnepanelen uit te zetten.
    Laat de regering nu een x bloeden.

    Reageren
    • GGoel

      @kees

      Het enige dat dan gebeurd is dat de gascentrales hard gaan blazen en stroom dus duur wordt.

      Reageren
  • ZZizi

    Gaskraan in Slochteren weer open deze is nog niet geheel dich gestort met beton, Nu kan het nog voordat wij er helemaal niet meer bij kunnen
    De Groningers van de opbrengst goed compenseren goed voor de schatkist en niet afhankelijk van buitenlands gas.

    Reageren
  • DDammer

    Wij hebben reuma en alles is stijf van de kou.wassen ons1 keer’inde week en kunnen amper nog lopen.we zijn 92 jaar hebben geen warmte meer van ons zelf gaan uit bed van de pijn en kunnen amper een kachel aan.

    Reageren
    • Kkees

      @Dammer
      Het op veel plekken een keuze in Nederland, of eten of tanken of kachel aan.
      Al die mooie verhalen tegen de plinten, maar dit is allemaal omdat je verplicht word samen 80 uur per week te maken, zijn veel ouderen waarbij de vrouw op de kinderen lette, en nu dubbel de sjaak.
      Het belasting op belasting en daarop de bezuinigingen nog eens, zie alleen de zorg hoe dat word kapot bezuinigd, in ons ouderenzorghuis staat ook de kachel uit!!!Ze zitten op electrische dekens de hele dag, en maar wachten weer op ons karige nieuwe cao. Maar ook hier is gas te duur. schande

      Reageren
    • MMo

      @Dammer

      Ik lees uw reactie met afschuw! Ik kan hier zo boos om worden dat u zo moet leven.De politiek is alleen maar met Faber/asiel bezig en ziet of wil niet zien dat veel mensen in armoede/kou moeten leven.Zit je vaak met een deken op de bank om de nota laag te houden lees je vervolgens ergens dat mensen met een laag inkomen worden gecompenseerd met 95 euro per maand als ze meer dan 10% verbruiken van het inkomen.
      Daar is mee gestopt maar het plan is weer om dat in het leven te roepen dus die laten de verwarming in veel gevallen wel aan staan zo krom allemaal! Nogmaal ik leef met uw beide mee zo wordt je behandeld als zieke ouderen in dit land.Ik begrijp dat boosheid wel in dit land als je ziet dat veel mensen die hier echt niets te zoeken hebben aan alle kanten worden geholpen! Sterkte!

      Reageren
    • MMo

      @Dammer

      Ik nam het voor uw op dat dit schandalig is in keurige benaming maar dat schijnt hier niet te mogen,mijn reactie is gewoon niet geplaats bah erg laag.

      Reageren
  • EEppo

    Eerst gillen dat de GaSvoorraad tot aan de nok gevuld was voor de hele winter.
    En nu is het plots nog maar 1/3 en moet de winter starten.
    Gooi Groningen open voor Nederland.

    Reageren
    • GGoel

      @Eppo

      De winter is bijna voorbij en de gasopslag is alleen maar goed voor ~ 1/3 vd winterverbruik. Het wordt dus continu aangevuld.

      Reageren
      • Ffrans maarse

        @Goel
        Slaap lekker goel. Zelf alles voor elkaar zeker?

        Reageren
        • GGoel

          @frans maarse

          Wat heeft het benoemen van feiten met goed slapen te maken?
          Jij gefrustreert?

          Reageren
  • Gg luijten

    Wij worden bedrogen en voor de gek gehouden het wordt tijd voor opstand desnoods met geweld

    Reageren
    • JJeroen

      @g luijten

      Appel, denk na voordat je iets uit

      Reageren
  • JJoop van Breda

    Goedenavond Koen Kuijper,

    We hebben het hier over de stijging van de prijs voor het gas op basis van wereldwijde vraag en aanbod. Maar daarnaast komt 2026 eraan met de verplichte bijmenging van bio-gas. Hoe groot zal daarvan de invloed zijn verwacht u. Te meer op dit moment de productie van bio-gas in Nederland bij lange na niet voldoende lijkt tegen die tijd om 20% van het aardgas te vervangen. (Ervan uitgaande dat de verplichting tot bijmenging op 20% blijft staan.) Dus de marktprijs van bio-gas alle kanten kan opgaan.

    Reageren
  • HHermanda

    Sorry maar de energie belastingen zijn schandalig hoog ! Dit hele land gaat kapot

    Reageren
  • GGoel

    Ik adviseer om niet in paniek te raken en vooral de ICE Endex Dutch TTF Natural Gas Futures in de gaten. En die gaan vooralsnog uit van een *meer* dan een halvering van de gasprijs in ’28.
    Met dynamisch pak je die daling; met vast pin je je nu aan veel te hoge gasprijzen!

    Reageren
    • AAmber

      @Goel

      2028?! Daar ga ik dus mooi niet op wachten.

      Nee, ik blijf lekker vast zitten. Nu 1,23 per m3 tot eind 2025 en een korting van 400,-
      Geen enkel dynamisch contract dat daar tegenop kan.

      Reageren
      • Kkees

        @Amber
        Ja maar opnieuw afsluiten in de winter is niet slim. Hopelijk dan in december heel laag. Maar alles en iedereen wil nu gas. Mocht de oorlog in Rusland plotseling stoppen kans dat het iets zakt. Maar iedereen wil nu extra gas

        Reageren
        • GGoel

          @kees

          Het is een fabeltje dat een contract afsluiten in bepaalde seizoenen gunstiger zou zijn dan in andere seizoenen. Hier is eerder een artikel hierover geschreven (zie hier) – toegevoegd door de redactie

          Reageren
      • GGoel

        @Amber

        Ik zeg niet dat het pas in 2028 laag is, maar de trend tót 2028 is dalend, tot de helft van de huidige gasprijs.
        Je hoeft dus niet te wachten.

        Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.