Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Gasprijs blijft dalen: zo kun jij hier maximaal van profiteren

Het afgelopen jaar was een levend voorbeeld van de onvoorspelbaarheid van de energiemarkt, met name de gasprijs. Terugkijkend naar augustus (2022) bereikte de beursprijs een waarde van bijna 3,50 euro per kuub.

Een reusachtig verschil met nu, want de gasprijs is inmiddels aanzienlijk gedaald tot ongeveer 0,26 euro per kuub, slechts 10 cent boven het ‘oude normaal’ uit de zomer van 2021.

Wat kun jij als consument leren van deze ontwikkelingen? Maar belangrijker: hoe kun jij nu profiteren van deze dalende energieprijzen? In dit artikel ga ik hier dieper op in.

Ontwikkeling gasprijs 2023

De gasprijzen zijn per vandaag (25 mei) bijna drie keer lager dan begin 2023.

De forse daling lijkt erop te wijzen dat we weer terugkeren naar het ‘oude normaal’ – rond de 15 a 17 euro per MWh, of ongeveer 15 cent per kuub. Als dat gebeurt kan het tarief voor huishoudens weer onder de 90 cent per m3 uitkomen.

Vooruitzichten voor de toekomst

Ook wat betreft de toekomst, zijn de vooruitzichten gunstig:

 • Dankzij de milde winter zijn de gasvoorraden nu al voor ruim 65 procent gevuld (dit was vorig jaar slechts zo’n 32 procent)
 • Door de grote voorraad is er veel minder druk om de voorraden komende winter weer helemaal vol te krijgen
 • De levering van vloeibaar aardgas (LNG) is voldoende om de gasprijs laag te houden
 • De komende jaren komen er veel fabrieken bij waar LNG wordt geproduceerd

Al deze factoren beloven een gunstig verloop van de gasprijs voor huishoudens en bedrijven. 2023 en 2024 zien er relatief goed uit als we kijken naar de beursontwikkelingen van de Dutch TTF Gas Futures. Al zijn er ook onzekerheden.

Profiteren van de dalende prijzen

Ook bij de energieleveranciers zijn de gasprijzen in de contracten fors naar beneden gegaan. In de meeste contracten zijn de tarieven inmiddels gedaald beneden het prijsplafond (€ 1,45 per kuub). De gemiddelde gasprijs van 1,473 euro ligt daar nog wel iets boven.

Gemiddelde gasprijs bij energiebedrijven
Gemiddelde (all-in) gasprijs bij de energieleveranciers

Er zit nu ongeveer een 1 euro per kuub verschil tussen de gasprijs van begin januari 2023 en nu (eind mei 2023).

Laagste gasprijs

Het laagste gastarief in een jaarcontract krijg je momenteel bij Budget Energie. Hier betaal je 1,316 euro per kuub.

Een variabel of dynamisch contract is op dit moment nog goedkoper. Zo ligt de dynamische gasprijs bij sommige energiemaatschappijen, zoals NextEnergy en Zonneplan vandaag zelfs onder 1 euro per kuub.

De hamvraag: blijft de gasprijs de komende winter op dit huidige lage niveau?

“Waarschijnlijk niet”, stelt energie-expert Koen Kuijper. “Kijkend naar de historische trends, een aantal onzekerheden en een mogelijk strenge winter, lijkt de kans op een iets hogere gasprijs zeer reëel. Als consument doe je slim aan hierop voorbereid te zijn.”

Kuijper legt verder uit dat er nog steeds zo’n 18 miljoen kuub gas per dag vanuit Rusland richting de EU stroomt. Indien Poetin besluit de kraan volledig dicht te draaien, heeft dat zeker gevolgen. Ook de toenemende vraag uit landen als India en China en de rest van Azië kan onze gasprijs verder onder druk zetten.

Advies: zet je tarief vanaf juni vast

Gezien de risico’s en trends lijkt het dus raadzaam om op veilig te spelen. Een vast contract ligt dan het meest voor de hand met stabiele tarieven voor komende winter.

Mijn advies is om nog even te wachten tot juni en dan je slag te slaan met een voordelig vast contract. Mijn verwachting is dat er dan veel scherpere stroom- en gasprijzen zijn en energiebedrijven gaan stunten met bonussen bij meerjarige overeenkomsten.”

Koen Kuijper (Energie-Expert)

Vanaf 1 juni veranderen de opzegregels, wat betekent dat het opzeggen van je contract een stuk duurder wordt voor jou als consument. Dat klinkt nadelig, maar biedt als voordeel dat leveranciers meerjarige contracten kunnen aanbieden tegen scherpere tarieven.

Houd de energievergelijker in de gaten voor de laagste tarieven.

Als eerste op de hoogte zijn

Als eerste op de hoogte zijn van de beste vaste contracten en de laagste tarieven?

Volg ons dan op Twitter

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

45 reacties

 • AAdrian

  Heb bij een jongen aan de deur van Essent een mooi contract afgesloten voor 3 jaar vast. Voor 1,33m3 en verwacht niet dat de prijzen nog meer gaan dalen hoor, want het hoeft maar met 1 euro omhoog te gaan en je betaald zo weer 1000 euro te veel

  Reageren
 • TTon

  Ik zit bij Vattenvall en betaal nu e200 p/m ik krijg het advies naar 174 euro te gaan omdat ik geld terug krijg.
  Tegelijk krijg ik een aanbod voor een vast contract voor 1 jaar voor 235 euro
  ik snap het niet

  Reageren
  • Ggerke kok

   @Tonja Vattenfall maakt er een potje van ze hanteren zulke hoge prijzen i.v.m. hun inkoopbeleid zeggen ze…ik zou zeggen…dat inkoopbeleid deugt niet…begin juni was mijn maandbedrag bij een 1 jarig vast contract €141…nu op 25 juni is mijn maandbedrag €155…..en dat bij dalende prijzen..volstrekt onlogisch toch

   Reageren
 • MMoon

  Nou het is eindelijk 1 Juni vandaag en vol verwachting naar mijn aanbod gekeken van Essent voor 3 jaar.
  Het voorstel bedrag is precies hetzelfde als vorige week voor 1 jaar vast verschil gas nu 1.41 i.p.v.1.43 .Bla bla bla dure inkoop praatjes denk ik wat erachter zit terwijl de gasprijs nu bizar laag staat daar zien we dus niets van terug.Ik ga rond kijken wat de andere aanbieders aanbieden.

  Reageren
  • WWil Lieverst

   @Moon

   De inkoop van gas is op termijn, dus de aan de prijs gerelateerd tarief is van een half jaar geleden. Toen was de inkoop nog duur.

   Reageren
 • JJ.G.A. Veeninga

  Allemaal goed en wel.
  Maar als je Stadsverwarming hebt, dan val je toch uit de boot,want dan telt opeens de gasprijs niet.
  Ze kunnen wel de Stadsverwar.ingsorijs gelijk trekken met de gasprijs, maar dan opeens niet verrekenen met de lagere gasprijs, volgens Vattenfall dan, althans dat hoor ik steeds van Vattenfall dan
  Klopt dit? Mag dit? Ik vind het in ieder geval heel apart.

  Reageren
  • RRob

   @J.G.A. Veeninga
   Ik snap daar ook niets van. Het lijkt wel of ze in oktober/november voor een jaar energie inkopen met de prijs van dat moment. Dat berekenen ze dan een jaar lang door aan de consument. Op de top van de piek dus. Met stadsverwarming wordt je vertegenwoordigd door de slechtste onderhandelaars ooit. (Tenzij ze zelf tussendoor gedurende het jaar stiekem toch wel goedkoper mogen inkopen)

   Reageren
 • AAland

  Wat kost het in belgie of duitsland en wat is het verschil met Nederland ?????

  Reageren
 • CChrysantje

  En wat vinden jullie dan van Oxxio?

  Reageren
  • WWillem

   @Chrysantje

   Ik heb een contrak van een jaar. Gaat de 18 in krijg ik een los-vast ik begrijp er niks meer van

   Reageren
 • JJenny

  Wie kan mij een goed kopen leverancier aanbevelen?

  Reageren
  • ZZuidberg

   @Jenny
   Gulfgasandpower
   0.53 cent kaal dus 1.13 met belasting etc. Voor 5jaar vast!!

   Reageren
   • EElectrootje

    @Zuidberg Goedkoop is duurkoop. Kijk ook eens naar financiële buffers van een partij waar je zaken mee doet. Gulf, budget en dgb zijn de drie slechtste getoetste bedrijven en dreigen het eerst om te vallen als de gasprijs weer gek gaat doen. Kies lekker voor een partij zoals Essent of energie direct

    Reageren
    • JJansen

     @Electrootje

     Wij hebben al jaren eerst een vast contract en toen een variabel bij Budget Energie .Wij zijn ook van plan om in Juni hem weer voor 3jaar vast te zetten.Prima energie bedrijf!!

     Reageren
   • LLiesbeth

    @Zuidberg

    Echt? Ga gelijk kijken.
    3jaar vast essent 1,33333…

    Reageren
   • RRobert

    @Zuidberg
    Geld dit ook voor particulieren, op de site zie ik alleen zakelijke mogelijkheden

    Groet, Robert

    Reageren
 • AAart

  Jammer dat ANWB Energie nog steeds de bruto bedragen vermeldt in de app. Het wordt aangepast schreven ze drie maanden geleden!

  Reageren
  • LLinda

   @Aart dat is niet de enige fout die ze maken ! Je gewoon niet aanmelden op tijd bij je netwerker. En het een maand later weer vergeten!
   Nou sorry hoe slordig kan je zijn.
   Ik heb nu toch weer gekozen voor een vast contract.
   Het werd een heel gedoe door hun.

   Reageren
  • PPaul

   @Aart
   Bij de ANWB tel je voor stroom er €0,17 en voor gas €0,67 bij de prijs op.

   Reageren
 • MMuTe

  Ik heb onlangs een contract afgesloten bij VanDeBron. € 1,43 per m3, niet het goedkoopste gas momenteel, maar wel met een welkoms bonus van 150 euro.

  Wij hebben zonnepanelen waardoor de stroomprijs voor ons niet zoveel uitmaakt zolang we nog kunnen salderen, en qua gas verbruiken we maar 270m3 per jaar.

  270m3 x €1,43 = €386,1
  €386,1 – €150 = €236,1
  €236,1 / 270m3 = 0,87,3m3

  Mijn tip is, kijk niet alleen maar naar de tarieven, maar ook naar de vaste netwerk kosten, welkomstbonus, eventueel cashback sites. Vooral de vaste netwerk kosten voor gas en stroom kunnen hoog uitvallen.

  Reageren
  • AAkyno

   @MuTe
   Juist. Mensen staren zich blind op de tarieven, maar er zijn zoveel verschillende factoren die uiteindelijk bepalen wat je per jaar of per maand kwijt bent. Niet alleen de tarieven vergelijken, maar alle kosten van zo’n energieleverancier met je daadwerkelijke verbruik.

   En nog een tip: betaal een zo laag mogelijk voorschot per maand. Hou dat geld liever zelf apart op een aparte spaarrekening om het bij de jaarafrekening te betalen voor het daadwerkelijke verbruik.

   Het verbaast mij dat mensen zoveel vertrouwen hebben in een energieleverancier en daardoor een veelste hoog voorschot daar neer leggen. Over het motto van “liever een smak geld terug dan straks moeten bijbetalen”.

   Een energieleverancier is geen bank, geeft geen rente en geen enkele garantie dat je je geld terug krijgt bij een faillissement.

   Het kost misschien wat discipline dat je het apart gezette geld niet aan andere dingen uitgeeft, maar een hoop kopzorgen als het misgaat bij zo’n kleine goedkope energieboer.

   Reageren
 • PPierre

  Zit al jaren bij Essent per 25 April nieuw jaarcontract 1.37 gas en 39.8 stroom.

  Reageren
 • SSander

  Ja, allemaal naar een dynamische aambieder gaan. Die is hot omdat de prijzen nu alleen maar dalen maar ik wil ze nog weleens horen als de prijzen weer wekenlang gaan stijgen. Dan willen ze maar al te graag weg denk ik.

  Betaal je met een overeengekomen contract vóór 1 juni nog de ‘normale’ boetekosten?

  Reageren
  • AArjen

   @Sander

   Wij zijn vanaf november 2021 overgestapt naar een dynamische aanbieder. Wij waren toen een van de gelukkige klanten bij Welkom Energie. Er waren toen van de grote aanbieders alleen nog maar variabele contracten. Voor iedereen waarbij het vaste contract op een normale manier afliep gold hetzelfde. Het dynamische tarief heeft zelfs op de piekmomenten onder de reguliere variabele contracten gezeten. Het voordeel is dat je bij een daling gelijk meedaalt. Op dit moment gemiddeld €0,25/kWh en €0,90/m3 inclusief belasting en en overheidsheffingen. Dit ligt ver onder de reguliere variabele contracten en mijlenver onder de vaste contracten die nu worden aangeboden.
   Het principe is simpel: mijn leverancier loopt geen risico op zijn inkoop, dus hoeft hier ook geen opslag over te rekenen. Dat is het verschil.

   Reageren
  • OOJ

   @Sander

   Ja. Daarom is mijn tip om voor 1 juni nog een jaarcontract af te sluiten. Mochten de prijzen sterk dalen dan kan je voor 100 euro opzeggen. Zijn de aanbiedingen na 1 juni uitzonderlijk veel beter dan kan je ook nog je afkoelperiode van 14 dagen aanspreken om kosteloos over te stappen.

   Reageren
   • WWillem

    @OJ

    De nieuwe contracten worden per 1 juli minimaal 3 jaar. Waarschijnlijk een aanzienlijk bedrag als u onder uw contract uit wil. Heeft Jesse Kalver geregeld.

    Reageren
 • MMoon

  Ik kreeg bericht van Essent dat het gas 1,41 wordt vanaf 1 Juli ik vind dat nog best hoog ik ga toch rond kijken vanaf 1 Juni.
  Ps…mensen laten we met respect met elkaar omgaan wat een nare berichten soms over en weer hier.Wat betreft de opmerking en jij achter het aanrecht… wat een…

  Reageren
  • JJoost van der Ruijt

   Hallo Moon, ik werk bij Essent in den bosch. Het klopt wat je zegt. Je hebt het hier over het variabele tarief. Ik hoop dat de gasprijs voor vaste contracten lager zijn dan 1,41. Weten doe ik het echter niet.

   Reageren
   • MMoon

    @Joost van der Ruijt

    Bedankt voor je reactie dat had ik niet goed begrepen dan ik wacht het af,ik blijf ook het liefst bij Essent gewoon omdat ik al jaren tevreden ben.Ik lees wel eens reverentie’s van andere energiemaatschappijen nou daar loopt ook geregeld van alles mis.

    Reageren
    • MMuller

     @Moon
     Bij next energie betaal ik 0.31 voor stroom en 1.14 voor gas
     all in

     Reageren
  • MMoon

   @Caro

   Dynamisch is inderdaad goedkoper maar ik wil in deze rare/nare onrustige tijd meer zekerheid.Ik ben een type die al een hele tijd alles uit spit en veel leest over dit onderwerp maar ik ben er een beetje klaar mee.Als er een mooi aanbod komt voor bv 3 jaar ga ik dat aan dan maar wat duurder 🙂

   Reageren
   • AAdrian

    @Moon
    Goedendag zag u reactie werdt er goed geholpen door een jongen van Essent en die had een mooie aanbod voor 3 jaar. Mocht zijn nummer doorgeven dus als u nog wat zocht stuur gerust een bericht

    Reageren
 • MMientje

  Zit bij Essen Die is ook goed .

  Reageren
 • FFons de Brouwer

  @Rick

  Je kijkt naar de adviesprijs van de elektriciteit en dan lijkt het inderdaad of de elektriciteit (soms) gratis is, of dat je zelfs geld toe krijgt. Kijk nu nog eens reëel naar de adviesprijs+ dan wordt het een heel ander verhaal.

  Reageren
 • JJaap

  Wegwezen bij de grote drie, die zullen de vaste kosten jaarlijks fors verhogen, aan 0,10 ct m3 gas valt in de toekomst niets meer te verdienen. ADVIES ANWB DYNAMISCH

  Reageren
  • JJaap

   @Ingrid hou jij je bij je aanrecht…..

   Reageren
   • RRalf

    @Jaap

    #Internetheld

    Reageren
   • AA herrmann

    @Jaap
    Nou Jaap kun je nog vrouw onvriendelijker zijn? Wat een opmerking!

    Reageren
   • RRiebert

    @Jaap
    Wat een misselijke opmerking bah.

    Reageren
  • JJoost

   @Caro ANWB-medewerkers krijgen geen personeelskorting bij Energie.

   Reageren
  • WW. De Groot

   @Ingrid, elektrische auto’s?
   Hoe zit het met die leest?
   Het afgelopen jaar nog nooit boven het prijsplafond gezeten!
   Nu zelfs ver er onder. 0.31 per m 3. Regelmatig min 0.00 per kwh
   De overheid rekent € 0.60 belasting op gas en € 0,15 om het plafond mogelijk te makrn

   Reageren
   • WWillem

    @Ingrid

    Vandaag tussen 15 en 16 uur bijvoorbeeld is de kale inkoopprijs -€ 0,24 (negatief), waardoor je dus inclusief € 0,15 energiebelasting per kWh geld toe krijgt om stroom te verbruiken. Zelf zit ik bij Zonneplan, maar werkt vergelijkbaar bij andere dynamische.

    Mocht je ook zonnepanelen icm een dynamische leverancier hebben dan is het tussen 15 en 16 verstandig om zoveel mogelijk zonnestroom zelf te gebruiken. Voor het terugleveren van zonnestroom betaal je namelijk ook €0,09 per kWh. Je kan ook je omvormer tijdelijk uitzetten.

    Reageren
 • HHumo

  Rick, hoe lang werk je al bij Zonneplan

  Reageren
 • AAlexander

  @Rick , We weten inmiddels waar je bij zit Rick. Het is duidelijk geworden in de vorige 15 berichten van je.

  Reageren
 • JJan.van.Gils

  Hou ons op de hoogte

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.