Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Freevolt: gratis, draadloze elektriciteit

Koen Kuijper

0 reacties

Draadloze elektriciteit via freevoltHet Britse bedrijf Drayson Technologies heeft een techniek ontwikkelt waarmee apparaten elektriciteit kunnen halen uit radiogolven die in de lucht hangen, zoals Wifi , mobiele netwerken en digitale tv. De techniek, genaamd Freevolt, kan draadloos, kleine, energiezuinige apparaten voorzien van stroom. Door energie die in de lucht zit, maar niet wordt gebruikt, te recyclen, kan er een kleine spanning en stroomsterkte gegenereerd worden.

Er zijn verschillende toepassingen denkbaar voor Freevolt, zoals horloges, brandmelders  of kleine sensoren. Er zijn geen draden of batterijen nodig. Ook beveiligingscamera’s, bijvoorbeeld bij kantoorpanden, zouden voorzien kunnen worden van elektriciteit.

Bezwaren

Sommige analytici hebben echter bezwaren op de techniek, zo zou niet te overzien zijn wat de impact van de techniek zal gaan zijn op de netwerken van providers. Wie zegt dat energie die wordt ‘afgetapt’ niet nodig is voor goede functionering van een netwerk. En wie zegt dat de energie uit de lucht gratis blijft?

Momenteel is Freevolt alleen nog verkrijgbaar voor ontwikkelaars die de techniek in hun eigen producten willen integreren.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.