menu

Forse stijging gasprijs: dit zijn de gevolgen voor je energietarieven

Dinsdag sloot de toonaangevende gasbeurs TTF op een prijs van 43 euro per megawattuur (MWh), wat een stijging van ruim 58 procent betekent vergeleken met begin augustus. De gascontracten voor de komende winter stegen eveneens tot boven de 56,5 euro per MWh.

ABN Amro Bank verklaart in zijn Macro Watch dat de gasprijzen voorlopig structureel hoger blijven dan voor de energiecrisis. De kans is echter klein dat we de komende winter geconfronteerd worden met gastekorten of een prijspiek zoals die in 2022 voorkwam.

Tegelijkertijd is de gasprijs die Nederlandse huishoudens betalen nog altijd sterk afhankelijk van de Russische toevoer.

Gasprijs verwachtingen

Het verminderde aanbod uit Rusland heeft de gasmarkt krapper gemaakt, wat leidt tot een stijging van de prijzen, aldus ABN Amro. Voorzorgsmaatregelen zoals het aanhouden van hogere voorraden hebben extra kosten met zich meegebracht.

Verwachtingen van de gasprijs door ABN Amro:

SoortTweede helft 20232024
Gemiddelde TTF gasprijs55 EUR/MWh60 EUR/MWh

Een gasprijs van 60 euro per MWh op de beurs vertaalt zich in een consumentenprijs van circa 1,45 tot 1,50 euro per kubieke meter in de variabele energiecontracten en een prijs van circa 1,40 euro in de dynamische contracten.

Ter vergelijking: het goedkoopste variabele contract kent op dit moment een gasprijs van circa 1,20 euro per kuub en het goedkoopste vaste contract kent een laagste prijs van 1,30 euro.

Een overzicht van de meest gunstige energiecontracten vind je hier.

Ontwikkeling gasprijs in 2023

De inval van Rusland in Oekraïne heeft de energiemarkt vorig jaar keihard geraakt. De gasprijs schoot toen omhoog naar bijna 311 euro per megawattuur, een factor 15 hoger dan voorheen gebruikelijk was.

Door de relatief milde winter en beperkte vraag uit Azië kon de prijs in 2023 weer wat stabiliseren.

Daarnaast heeft het Europese REpowerEU-plan dit jaar zijn vruchten afgeworpen:

  • Sterke toename van het aandeel hernieuwbare energie
  • Veel nieuwe maatregelen en investeringen in vloeibaar aardgas (LNG)
  • Goed en tijdig gevulde gasvoorraden
  • Lager gasgebruik door efficiënter energiegebruik

Piekjes

Ondanks dit goede nieuws waren er afgelopen maanden ook meerdere significante pieken in de gasprijs, die te maken hebben met incidenten zoals:

  • 9 augustus – dreigende stakingen bij Australische LNG-productiefaciliteiten
  • 28 juli – angst voor tegenvallende LNG-leveringen
  • 14 juni – onderhoud aan Noorse gasinstallaties

Ontwikkeling van de intraday gasprijs in 2023:

Ook toekomstige risico’s beïnvloeden het niveau van huidige gasprijs.

Nog steeds afhankelijk van Rusland

Rusland blijft een cruciale rol spelen in de Europese gasmarkt, goed voor een achtste van de totale invoer in de Europese Unie.

Een besluit van Moskou om de gaskraan richting Europa helemaal dicht te draaien zal de gasprijzen sterk doen verhogen, waarschuwt ABN-Amro.

Gasprijs naar 2,50 euro per kuub

In een scenario zonder Russisch gas zou de gemiddelde prijs op de Amsterdamse gasbeurs in 2024 naar de 150 euro per megawattuur stijgen, verwacht de bank.

Dit zou resulteren in een gasprijs van 1,464 euro per kubieke meter. Inclusief energiebelasting en btw zou dit uitkomen op een schrikbarende all-in prijs van 2,50 euro per kuub.

Een dergelijke hoge gasprijs zal invloed hebben op de inflatie en de koopkracht van huishoudens, en kan ook de economische groei negatief beïnvloeden.


Auteur

Geschreven door:

Auteur Bart Koenraadt

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

68 reacties

  • M

    Math.

    Slaat helemaal nergens op.
    Prijs wordt bewust hoog gehouden. Is goed voor de overheid en energie bedrijven.
    Hier zal geen einde aan komen.
    Alleen een oorlog kan de mentaliteit veranderen dan zijn nml. de rijken misdadigers die de buik niet vol krijgen ook de dupe.
    Geschiedenis herhaald zich.

    Reageren
  • S

    Stattfjord

    Ja ik denk dat de energiebedrijven de oorlog in de Oekraïne ondersteunen
    mee financieren om zo de prijzen torenhoog te houden ,en de bevolking de hoofdprijs te laten betalen.

    Reageren
    • W

      WRM

      @Stattfjord Nee de energiemaatschappijen doen niets, de Nederlandse overheid en het westen wel Die hebben belangen bij de speciaal militaire interventie in stand te houden

      Ooit gedacht waarom de interventie startte en wie de winnaars en de verliezers waren?

      Reageren
  • J

    JipiAjeetje

    Het is in hoofdlijnen het “sentiment” die o.a. de gasprijzen opdrijft en mede bepalen . Gevoed door een ” angstige ” energiesector die al “paniek raken” als hun winstmarges onder druk dreigen komen te staan.

    Reageren
    • M

      Math.

      @JipiAjeetje
      Waar van ze heel graag en bewust gebruik maken.
      Als de aandeelhouders maar gelukkig zijn.

      Reageren
  • G

    Geziene trump

    We worden met zijn allen besodemieterd energie bedrijven worden schatrijk en de hard werkende mensen steeds armer. Als het weer staats bedrijven worden kan de energie prijs de helft goed koper.

    Reageren
    • J

      jeff

      @Geziene trump

      Ook dan zal het zeker niet de helft goedkoper worden,ongeveer de helft vd gasprijs bestaat nu al uit belasting.

      Reageren
    • T

      Truus

      @Geziene trump
      Bla bla bla, Dat kan nu ook al, meer dan de helft is belasting.

      Reageren
  • W

    WRM

    Als eerste geen enkele regering kan het zich permitteren hele volksstammen niet te compenseren voor hoge energieprijzen indien die het gevolg zijn van eigen beleid in de vorm van geopolitiek, klimaatbeleid en structureel weigeren gas op te pompen uit Groningen

    De Russische Federatie levert omstreeks de 35 miljoen kubieke meter gas per dag, hetgeen ongeveer neerkomt op een 12 miljard kubieke meter gas per jaar voor de hele EU

    Een dergelijke hoeveel is gemakkelijk door pompen in Groningen te compenseren maar dan moet daar wel de politieke wil voor bestaan In feite wilde D66 eerst geen gas en later geen Russisch gas en kwamen de aardbevingen – die overigens een zeer bescheiden schaal hadden – als geroepen uit

    Voor de rest kunnen we ons beter niet met geopolitiek bemoeien in vormen van sancties en wapenleveringen en continu met Zelensky op televisie want dan is vrijwel zeker dat bij ons als eerste de lamp uitgaat

    Reageren
  • S

    Sander

    Constant de bangmakerij en het gezeur over allerlei doemscenario’ s helpt ook niet echt, open gewoon zo snel mogelijk de nog volop aanwezige gasvelden in de Noordzee en prop alles vol met gas nu het nog relatief goedkoop is

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.