Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Forse stijging gasprijs: dit zijn de gevolgen voor je energietarieven

Dinsdag sloot de toonaangevende gasbeurs TTF op een prijs van 43 euro per megawattuur (MWh), wat een stijging van ruim 58 procent betekent vergeleken met begin augustus. De gascontracten voor de komende winter stegen eveneens tot boven de 56,5 euro per MWh.

ABN Amro Bank verklaart in zijn Macro Watch dat de gasprijzen voorlopig structureel hoger blijven dan voor de energiecrisis. De kans is echter klein dat we de komende winter geconfronteerd worden met gastekorten of een prijspiek zoals die in 2022 voorkwam.

Tegelijkertijd is de gasprijs die Nederlandse huishoudens betalen nog altijd sterk afhankelijk van de Russische toevoer.

Gasprijs verwachtingen

Het verminderde aanbod uit Rusland heeft de gasmarkt krapper gemaakt, wat leidt tot een stijging van de prijzen, aldus ABN Amro. Voorzorgsmaatregelen zoals het aanhouden van hogere voorraden hebben extra kosten met zich meegebracht.

Verwachtingen van de gasprijs door ABN Amro:

SoortTweede helft 20232024
Gemiddelde TTF gasprijs55 EUR/MWh60 EUR/MWh

Een gasprijs van 60 euro per MWh op de beurs vertaalt zich in een consumentenprijs van circa 1,45 tot 1,50 euro per kubieke meter in de variabele energiecontracten en een prijs van circa 1,40 euro in de dynamische contracten.

Ter vergelijking: het goedkoopste variabele contract kent op dit moment een gasprijs van circa 1,20 euro per kuub en het goedkoopste vaste contract kent een laagste prijs van 1,30 euro.

Een overzicht van de meest gunstige energiecontracten vind je hier.

Ontwikkeling gasprijs in 2023

De inval van Rusland in Oekraïne heeft de energiemarkt vorig jaar keihard geraakt. De gasprijs schoot toen omhoog naar bijna 311 euro per megawattuur, een factor 15 hoger dan voorheen gebruikelijk was.

Door de relatief milde winter en beperkte vraag uit Azië kon de prijs in 2023 weer wat stabiliseren.

Daarnaast heeft het Europese REpowerEU-plan dit jaar zijn vruchten afgeworpen:

  • Sterke toename van het aandeel hernieuwbare energie
  • Veel nieuwe maatregelen en investeringen in vloeibaar aardgas (LNG)
  • Goed en tijdig gevulde gasvoorraden
  • Lager gasgebruik door efficiënter energiegebruik

Piekjes

Ondanks dit goede nieuws waren er afgelopen maanden ook meerdere significante pieken in de gasprijs, die te maken hebben met incidenten zoals:

  • 9 augustus – dreigende stakingen bij Australische LNG-productiefaciliteiten
  • 28 juli – angst voor tegenvallende LNG-leveringen
  • 14 juni – onderhoud aan Noorse gasinstallaties

Ontwikkeling van de intraday gasprijs in 2023:

Ook toekomstige risico’s beïnvloeden het niveau van huidige gasprijs.

Nog steeds afhankelijk van Rusland

Rusland blijft een cruciale rol spelen in de Europese gasmarkt, goed voor een achtste van de totale invoer in de Europese Unie.

Een besluit van Moskou om de gaskraan richting Europa helemaal dicht te draaien zal de gasprijzen sterk doen verhogen, waarschuwt ABN-Amro.

Gasprijs naar 2,50 euro per kuub

In een scenario zonder Russisch gas zou de gemiddelde prijs op de Amsterdamse gasbeurs in 2024 naar de 150 euro per megawattuur stijgen, verwacht de bank.

Dit zou resulteren in een gasprijs van 1,464 euro per kubieke meter. Inclusief energiebelasting en btw zou dit uitkomen op een schrikbarende all-in prijs van 2,50 euro per kuub.

Een dergelijke hoge gasprijs zal invloed hebben op de inflatie en de koopkracht van huishoudens, en kan ook de economische groei negatief beïnvloeden.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

68 reacties

  • JJan Klavers

    de staat is de aanjager van de hoge prijzen, niet de energieleverancier.
    In Spanje 5% BTW op energie.
    Dat is toch ook Europa

    Reageren
  • MMien

    @Tonie
    Ga eerst even naar school

    Reageren
  • MMarcel

    Dus als we minder gas gaan verbruiken dan vliegt de prijs omhoog. Ja, is ook wel begrijpelijk dan wordt en natuurlijk niet veel verdient. Er worden er maar een paar beter aan de gasleveranciers en de regering.

    Reageren
    • RRuud

      @Marcel, dat is nooit anders geweest. Miljarden gaan naar oorlog voeren en het volk wordt stevig uitgebuit. Gewoon onze aardgas gebruiken en de mensen die daar wonnen goed compenseren.

      Reageren
    • VVin

      @Marcel
      Hoop dat de aarde ontploft zo snel mogelijk

      Reageren
  • DDaniël

    Vattenfall kondigt aan gas opslag is goed gevuld! De prijs gaat dalen.!

    Reageren
    • AAOW

      @Daniël
      Waar staat dat Daniël?

      Reageren
    • RRuud

      @Daniël, daar heb ik een hard hoofd in.

      Reageren
  • AAlbert

    De gas bazen worden rijk en rijker over de ruggen van de laag/ middenklasse, gepensioneerde. Een onbekwame regering, geen eenheid en teveel partijen. Ze zijn er niet voor het volk, en wijsheid is ver te zoeken. De regering heeft alles losgelaten en alle staats bedrijven zijn zo goed als geprivatiseerd. Dit heet vossen gedrag, allemaal Reinaertjes in de 1ste en 2de kamer, behalve de mensen met een goed hart.
    Daar ging het mis. De basis voorwaarden voor een normaal leven is zoek.

    Het belangrijkste is:
    1.zorg (mensen zijn bang voor gigantische rekeningen, gaan dus niet)
    2. transport (openbaar vervoer, gas, electra en benzine is niet meer te betalen)
    3.Voeding is bijna niet meer te betalen(schaam jullie in de regering)
    4. Scholing(hangt ervan waar je woont, leraren uitgeput)

    Zorg goed voor je land genoten, denk niet aan jou onverzadigde portemonnee, en een slogan van had je maar je best moeten doen. Ging het maar zo gemakkelijk in het leven. Wees elkander broeder en hoeder, denk niet alleen aan jezelf.

    Reageren
    • MMo

      @Albert

      Mooi verwoord daar sta ik helemaal achter!!

      Reageren
    • RRuud

      @Albert, alle nutsbedrijven zijn geprivatiseerd en het volk heeft niks anders dan flink betalen. Mark in volksbelang is giftig en vies vol leugens.

      Reageren
  • MMiny

    Stop met gas uit Rusland. Laat ze geen cent meer aan ons verdienen. Dan maar meer betalen maar geeft wel een rechtvaardig gevoel. We vinden wel methode s om zonder dat gas te kunnen.

    Reageren
    • VVinny

      @Miny

      Als ze zo makkelijk een alternatief konden vinden waren ze er natuurlijk allang mee gestopt… Bovendien verdienen ze via een omweg (India bijvoorbeeld) toch wel aan ons en waarschijnlijk nog meer dan voor de invasie ook.. Veel duurder moet het ook niet worden, weet niet hoe het bij jou zit maar ik betaal al 3* zoveel voor energie vergeleken met 2018. Bizar ook dat het van jou nog wel wat duurder mag, mensen kunnen het nu al niet meer betalen maar dat boeit je schijnbaar niet, als jij maar een rechtvaardig gevoel hebt!

      Reageren
    • MMee

      @Miny wordt ff wakker graag. Hele theater heeft niets met Rusland en sancties te maken. Ordinaire melk koe van eu en kabala elites. Alles voor agenda 2030. En world economic forum. En ons gas in Groningen wordt naar dld geëxporteerd vervolgens kopen wij het duurder van hun terug. Dus hou op met Rusland en oorlog in oekrienamie de schuld te geven tis klaar nu

      Reageren
      • Jjan Klavers

        @Mee
        Hou een sop met kritiek op de energiebedrijven, de staat is degene die de prijzen laten exploderen.
        In spanje 5% BTW op energie, zitten ook in Europa

        Reageren
    • BBert

      @Miny
      Welk rechtvaardig gevoel is dat bij jou , als bij anderen duizenden Nederlanders de beurs LEEG is…

      Reageren
  • VVinny

    Ik heb toch nog altijd het idee dat de energieprijzen bewust hoog worden gehouden om de energietransitie rendabel te laten LIJKEN.. Anders krijgen ze het volk nooit mee natuurlijk.. Ook al betalen ze het gewoon van onze belastingcenten, de spreekwoordelijke sigaar uit eigen doos, we worden gewoon omgekocht met ons eigen geld! Zelfs ik ga binnenkort aan de zonnepanelen, omdat het momenteel dus idd voordeliger is, of dat dan ook nog zo is wanneer we niet meer mogen salderen in 2031 dat moet nog blijken. Bij mij staat de woningbouw hiervoor garant, dat het met zonnepanelen altijd goedkoper is dan zonder, volgens mij hebben die geen idee waar ze voor getekend hebben maar goed, ik weet in ieder geval bij wie ik dan moet zijn.

    Reageren
  • AAnadeus

    Soms heb je er voordeel bij als je in de buurt van de grens woont. Duitse benzine 25 cent goedkoper. Zo komt het kwartje van Kok weer terug Veel levensmiddelen zijn ook goedkoper. Gelukkig is Nederland klein. Je ben er zo.

    Reageren
  • MMarcel

    Waarom omhoog dit is manipulatie, op plus 500 bijvoorbeeld is de gasprijs juist erg laag. Ik vertrouw dit niet meer. Het wordr ons expres moeilijk gemaakt zo lijkt het.

    Reageren
    • CCorne

      @Marcel, je hebt helemaal gelijk. We worden bedonderd. Het is een grote fopshop.
      Net zoals met de supermarkt prijzen. 1 Voorbeeld: goudse kaas uit Nederland is in Spanje goedkoper dan in Nederland. Ra ra?

      Reageren
  • AAnnie

    Mensen betalen al veel voor isoleren, en dan liggen er nu hele bouwen stil omdat er eerst een onderzoek moet gedaan worden of er vleermuizen in de spouw zitten? Weer extra kosten als je particulier je huis wil laten isoleren.
    De Nederlandse overheid wil dat je verduurzaamd maar ze zorgen ook dat je dan voor hogen kosten komt te staan.

    Reageren
  • MMakSchaap

    De enige mogelijkheid om Nederlanders met slechte isolatie in beweging te krijgen is het zo duur maken dat er geen andere optie is dan isoleren. Dat dit ten koste gaat van de lagere en middeninkomens is een onoverkomelijk probleem wat op de koop wordt toegenomen. Wij brave burgers staan machteloos tegenover onze elite.

    Reageren
    • WWRM

      @MakSchaap Sorry uw verhaal is chaotisch U spreekt van een onoverkomelijk probleem Ik mag aannemen dat u bedoelt niet te vermijden maar in dat geval is dus de vraag hoe u de wet van de kale kip wilt omzijlen Nl die categorieën hebben geen geld voor isoleren of mogen dat met een huurwoning niet Overigens dat bepaalde groepen mee kunnen doen met de energie transitie en anderen niet is weer feitelijk elitair waarbij dan geldt dat het soms door de elite wordt opgelegd

      Overigens het klimaat beleid wordt vrijwel door de hele tweede kamer gedeeld

      Reageren
      • SSpectator

        @WRM
        Jouw verhaal is ook chaotisch. Leer eerst eens schrijven met interpunctie. Ik kan het niet eens normaal lezen, ben na de 3e regel afgehaakt.

        Reageren
      • DDeKrappeBeurs

        @WRM de Overheid en andere willen zeker 90% van de bevolking aan de geeuwhonger, want dan kunnen ze makkelijk mensen onderdrukken en deze mensen laten doen waar de regering mee wilt experimenteren.
        @MakSchaap snapt het, als de regering wilt dat we isoleren dan maak je dat goedkoop, wilt de overheid dat je met het ov gaat maak je deze goedkoop en goedlopend zonder storingen. Ze doen juist alles om ons dwars te zitten of om ons financieel te raken.

        Reageren
    • DDennis

      @MakSchaap

      Mischien kunnen ze al die huizen isoleren van al die miljarden die nu richting Oekraïne gaan want daar hebben ze wel genoeg geld voor

      Reageren
  • AArnold

    De gasprijzen die de consument moet betalen wordt kunstmatig hoog gehouden ten opzichte van de markt prijzen. Zelfs als je de accijns verhoging van de overheid er bij optelt. De accijns op gas en elektriciteit zijn dit jaar met maar liefst 35% gestegen! Op 1 m3 gas zit per 1 januari 2023 60 cent belasting! De reden is dat het verduurzamen wat geld mag kosten. Dus denk de komende verkiezingen nog een keer goed voordat u een keuze maakt. Dit is nog maar het begin! Nederland gaat de wereld niet veranderen. Maar wereld gaat Nederland wel veranderen!

    Reageren
  • PPoppie

    Waarom niet verhalen bij de netwerkbeheerders?Zij hebben het net niet op orde!!

    Reageren
    • JJan

      @Poppie
      Wat een domme opmerking. Dit gaat over gasprijsontwikkeling en niet over teruglevering van zonnepanelenstroom of beperkte capaciteit op het stroom net in het algemeen….

      Reageren
  • JJos

    Gas is net zo duur als in 2021
    We laten het gebeuren.
    En voor de gek houden

    Reageren
    • KKoos

      @Jos

      Onzin. De gasprijs stond toen op € 21/MWh. Nu schommelt de gasprijs tussen de € 35 en € 40/MWh.

      Reageren
  • TTsjongejongejonge

    De NL-overheid heeft Nederland met het instellen van de zgn. marktwerking in de uitverkoop gezet. Het grootste voordeel is dat bij stijgende de energiebesparing mooi meestijgt.

    Voor ons als consument is juist alles (zorgverzekering, elektra, gas etc.) duurder geworden I.p.v. goedkoper.

    Nu wordt door winstgedreven bedrijven alles aangegrepen om te rechtvaardigen dat de gasprijs omhoog moet (Ukraine, staking in Australië, tegenwind voor de transportschepen ;-)). Hetzelfde voor elektra, de particulieren moeten voor hun zonnepanelen of belast worden en/of een lagere vergoeding voor teruglevering krijgen. Omdat het net vol zit, is dan de verklaring…. Tsja, waarom leggen dan de energiebedrijven zoals Vattenfall, Enexis etc. dan zelf nog van die mega-zonnepanelenparken aan??

    Anyway, lang verhaal kort: we zijn overgeleverd aan de graaicultuur van particuliere bedrijven die nog gewoon in overheidshanden hadden moeten zijn. Energie, water en zorg zijn primaire voorzieningen die onder publieke taken vallen en door de overheid moeten worden uitgevoerd.

    Reageren
    • FFloris Naaijkens

      @Tsjongejongejonge
      Alle OVERHEDEN zijn zelf in commerciële handen gevallen. De staat zelf is geprivatiseerd.
      Als we de publieke sector, het deel waar bijna iedereen het over eens is, op gemeente niveau zouden terugbrengen, en Brussel zouden afzinken, en Den Haag alleen voor de paspoorten en de marechaussee, dan hadden we wellicht iets dat we democratie zouden kunnen noemen.

      Reageren
    • LLyco

      @Tsjongejongejonge
      “Zo is het, en daarbij zijn aardolie en aardgas niet fossiel, echter heeft Rockefeller in 1892 gekochte wetenschappers naar de conferentie in Genève gestuurd, om vast te laten leggen dat het fossiel was, echter zowel aardgas als aardolie, zijn net als bloed in je lichaam, het wordt telkens weer opnieuw aangemaakt, na ca 50 jaar zit de bron weer vol.”

      FACTCHECK:
      Nee, er zijn geen aanwijzingen dat op de bewuste conventie in Genève olie tot fossiele brandstof werd benoemd. Er is ook geen aanwijzing dat Rockefeller iets met de conventie te maken had. Aardolie is wel degelijk een fossiele brandstof en wordt onvergelijkbaar veel langzamer door de aarde geproduceerd dan de mens het consumeert.

      Reageren
      • EEdwin

        @Lyco
        Eindelijk iemand die het snapt.

        Reageren
    • NNieske

      @Tsjongejongejonge
      Ach over een aantal jaren is er weer iets anders het zal ook mooi goed zijn

      Reageren
    • MMichiel Hooghof

      @Tsjongejongejonge

      Helemaal gelijk.

      Reageren
    • FFrank Vis

      @Tsjongejongejonge

      U slaat de spijker op z’n kop.

      Reageren
    • EEelco

      @Tsjongejongejonge

      Terug naar de overheid is een stap terug in de tijd: meer bureaucratie, tweedeling en een inefficiënte organisatie. Zo’n stelselwijziging kost heel veel tijd en geld. Bovendien zijn er talloze voorbeelden waaruit is gebleken dat de overheid dit eigenlijk helemaal niet zo goed kan, zie: belastingdienst, svb, uwv, ggd, etc.

      Je kunt beter de problemen die er zijn aanpakken (doorgewerkte marktwerking op specifieke plekken).

      Reageren
    • BBerend

      @Tsjongejongejonge
      Helemaal mee eens

      Reageren
  • TT.j.m. Bos

    Schandalig dat er uberbaupt bedrijven zijn die in deze tijd miljarden winst maken. En het is nooit genoeg!
    Ik ben benieuwd, wat die overheid nu weer gaat bedenken om de inwoners van Nederland weer een poot ui te trekken!

    Reageren
    • MMo

      @T.j.m. Bos

      We krijgen nog meer verdeeld in dit land.Minder bedeelde mensen zakken nog meer in de armoede en de mensen die het financieel goed hebben die voelen die stress niet/nauwelijks.
      Ik hoor vanavond op de tv dat de benzine prijzen circa 21 cent omhoog gaan…..bizar! het gaat maar door met dat graaien van belastingen in Den Haag.Ik denk aan al die mensen die afhankelijk zijn van hun (vaak oude) auto door ziekte.Dus inderdaad nog een poot uitdraaien.
      Ik hoop dat Omtzigt een positieve inbreng gaat brengen in dit land afwachten maar weer..

      Reageren
      • PPam

        @Mo

        Ik denk niet dat het tij makkelijk te keren is.
        Slaan we linksaf dan krijgen we te maken met verhoogde prijzen of brandstoffen en elektriciteit waarbij mensen met een kleine beurs sterk ondersteunt gaan worden ten koste van de beter gesitueerden. Het kromme hierin is dat dezelfde linker flank de grenzen verder open willen houden voor allerlei al dan niet terechte vluchtelingen. Hiermee zal je de armoede in Nederland verder aangroeien. Mensen die over het algemeen geen kans maken op onze arbeidsmarkt omdat ze amper iets hebben geleerd of hebben kunnen leren in hun vaderland. Het gevolg is dat slechts een handjevol asielzoekers boven de armoedegrens uit zal stijgen. De rest zal onze maatschappij bakken met geld gaan kosten om hen in dit land te houden en financieel te voorzien van een bestaan.
        De overheid heeft hiervoor veel geld nodig waardoor veel belastingen omhoog zullen gaan. De beste melkkoeien zijn natuurlijk onze brandstoffen die we hard nodig hebben. Dat weten ze in het Haagse maar al te goed.

        Reageren
  • RRobin Hood

    Ik ben nu op Canarische Eilanden en vorig jaar Lissabon geweest. Heel veel zon maar bar weinig zonnepanelen terwijl hier bijna altijd zon is. Zijn de energieprijzen hier stukken goedkoper ofzo? Maar wel overal airco’s etc. Krijgen ze hier geen subsidie etc. In deze landen zouden ze gewoon van het gas kunnen en toch doen ze het niet. Vreemd,is toch ook EU land?
    Wij als kikkerlandje willen aan iedereen laten zien hoe goed we het doen. Laat eerst maar is de echte grote wereldlanden maar iets doen tegen klimaatverandering etc. Dat wij keertje als laatste aansluiten. Laten we maar eerst naar ons eigen kijken met bijna 1 miljoen armoede,bezuinigingen op zorg en andere takken en dat gaat alleen meer worden als we zo doorgaan en vooral met die belastingen op alles. De energiebedrijven,andere grote bedrijven zoals Shell,etc.zorgverzekeraars maken absurde winst en waar gaat dat heen?? Niet naar de gewone burger.We worden gewoon meegezogen in onze ondergang omdat we als makke schapen alles maar accepteren en toelaten. We schrijven en schreeuwen veel maar wanneer komt er een regeringspartij die wel eindelijk naar de burger die onder aan de ladder staat luistert en ze helpen. Het wordt steeds krommer de maatschappij en de rijkere worden alleen maar rijker en armoede alleen maar erger. Dit gaat zo verkeerd aflopen als dit zo door gaat. Waar is onze regering mee bezig??
    We hebben elkaar allemaal nodig en niemand is meer waard dan een ander. We schijten en pissen allemaal in dezelfde pot.

    Reageren
    • WWRM

      @Robin Hood Spanje belast opbrengst zonnepanelen, daarom is het daar totaal niet interessant zonnepanelen op te hangen

      In Nederland is het een een tweetje tussen energieleveranciers en overheid en is schade aan burgers collateral damage, waar men alleen wat aan doet als uitzuigen niet meer lukt, er zwaar al dan niet politiek bezwaar wordt gemaakt en dan komt men met een pleister

      Essentieel zou er pas wat wijzigen indien men de kern van beleid inzake klimaat en geopolitiek ter discussie durft te stellen

      Reageren
      • JJ.Janssen

        @WRM
        Deze worden niet meer belast.
        Dat was zo tot een paar jaar geleden maar nu niet meer.
        Veel mensen daar kunnen de panelen niet betalen, de salarissen zijn daar iets anders dan hier.

        Reageren
    • FFloris Naaijkens

      @Robin Hood
      Nee, “hullie” schijten op óns, of op een Gouden Plee.
      En lieten ons 1eur per rolletje wc-papier betalen 🙂

      Reageren
  • LLeonardo

    Wat een goedkope stemmingmakerij allemaal, maar waarom uitgerekend de abn met de overheid als grootste aandeelhouder zich hierin mengt lijkt me wel duidelijk, de kas spekken! …..bij dalende (inkoop) gasprijzen hoor je niemand zeuren, bij een stijging is jan en alleman er als de kippen bij te waarschuwen voor de absurd stijgende inkoopprijs en de gevolgen daarvan voor onze knip, zo duur dat t voor de gewone man/vrouw niet meer te betalen is. Graaiers allemaal, tis nooit genoeg!

    Reageren
  • GGijs van dam

    Onwaarschijnlijke irreële en absoluut foute verwachting van abnamro. Nog nooit zo’n slechte voorspelling gezien en nog nooit zoveel foute aannames gelezen. Als DE bank geen verstand van gas heeft houdt dan je mond!!

    Reageren
  • DD. Rijnenberg

    Al met al wordt je steeds weer afgezet. Alles wordt gebruikt om maar de prijzen te verhogen. Is het geen oorlog dan wel een mogelijke staking. En wie doet er wat aan…niemand want als burger heb je niks in te brengen en tel je niet mee in deze verziekte wereld.
    Alleen de grootmachten hebben de macht en spekken hun eigen beurs.

    Reageren
  • JJ.w.

    Ook de A B N Amro Bank doe een duit in het zakje ,om eigen klanten te misleiden, in het voordeel van de energie bedrijven en de overheid. Schandalig

    Reageren
  • KKees

    2024: 9% Btw op gas en 0,30 accijnzen.
    Gasprijs totaal max 1,00 m3.
    Welke partij durft dit in zijn programna te zetten, 900000 mensen uit de kouw deze winter.

    Reageren
    • WWRM

      @Kees
      Waarom ook niet de energiebelasting op elektriciteit verminderen, ik heb net geïnvesteerd in een airco

      Reageren
    • FFloris Naaijkens

      @Kees
      Nee, geen gewouwel in de marge.
      1 Belasting (op BTW niet op arbeid) waar we democratisch over beslissen, en niet alles en nog wat in tariefjes en heffinkjes verbergen. 1 Budget, 1 manier om het te vullen met geld, en een sluitende begroting, of deze rups eet de hele wereld op.

      En geen draaideuren tussen politici en bedrijfsleven. Een bescheiden VERGOEDING voor de eer van het dienen (1k per maand of zo als tegemoedkoming in de kosten), en gewoon blijven werken waar je al werkte.

      Reageren
  • AA Naber

    Je word er dood ziek van die bericht gevingen heb zelf gaslose woning met 28 panelen maar elke dag is bericht weer anders overschot dan weer veel gebruiken is advies dan weer teweinig het danst elke dag weer maar altijd voordeel energie bedrijven geld voor gas ook

    Reageren
  • MMientje

    Het is een Groot Toneelstuk wat er speeld mensen open u ogen Dan kom bij mij Gelijk binnen Oorlog Nederland ga in alles mee Dan De Haag wat er speeld Dan Media die er nog een schep er over heen doet …Als je Goed na gaat wisten ze dat dit al kwam Cerona laat je maar spuiten Daar voor kregen we allemaal grote doos energie besparende spullen waar alles in mee deed Gemeente.s Banken kan er meer op zetten Dit is Gewoon Nld Kapotmaken meer armoede en er komen meer Rijke Dan wat er binnen komt .Kom bij mij jaren 70 na boven …..

    Reageren
    • AArd

      @Mientje leer eerst je taal eens goed te gebruiken voordat je iets gaat schrijven. Hier is geen touw aan vast te knopen.

      Reageren
  • JJohan

    Pure nonsens!
    Als je de energiemarkt GOED analyseert, wat ik professioneel en onafhankelijk doe, dan zijn en vooral WAREN de hoge energieprijzen op de beurs veeleer het gevolg van allerlei speculaties dan van ‘Oekraïne’.
    De gasprijzen stegen al behoorlijk vanaf voorjaar 2021 en stroom volgde in dat najaar.
    Al ca 2 weken ná de Russische inval in Oekraïne daalden de prijzen op de energiebeurs alweer tot die van vóór de inval.
    Vervolgens gingen die prijzen weer enorm omhoog in juli en augustus vorig jaar. Dat had totaal NIETS met ‘Oekraïne’ te maken, NOCH met stopzetting van Russische gasleveranties. Enige speculatieve SUGGESTIES hebben daartoe geleid! Idem als nu mbt LNG uit Australië, terwijl Europa geen drup LNG uit Australië inkoopt ….

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.