Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Forse daling gasprijs, na behalen doelstellingen

Al twee dagen op rij daalt de gasprijs fors met respectievelijk 10 en ruim 3 procent op maandag en dinsdag. De belangrijkste redenen hiervoor is de verwachte milde weersomstandigheden en de verminderde zorgen over de gastekorten komende winter.

De huidige prijs voor een megawattuur gas op de Amsterdamse beurs ligt op 166 euro. Dat is omgerekend 1,62 euro per kuub gas. Dit is al zo’n 50 procent lager dan tijdens het piekmoment afgelopen augustus.

Gevulde voorraden

De gasvoorraden raken steeds beter gevuld in Europa en ook worden er steeds meer doelstellingen gehaald om gas te besparen en minder afhankelijk te worden van Russisch gas.

Verder is Noorwegen bezig om haar gasvoorraden meer te gaan leveren aan West-Europa.

Eigen portemonnee

Dit alles zorgt dat de gasprijs fors aan het dalen is. De vraag is echter in hoeverre Nederlandse huishoudens dit ook gaan merken in hun eigen portemonnee.

Ondanks dat de prijs nu op de gasbeurs 1,62 euro per kuub kost, is dit gemiddelde bij de energieleveranciers in dit land op dit moment nog: 3,66 m3.

Energie plafond

Met de komst van het energie plafond gaan de kosten gedeeltelijk omlaag voor iedereen. Op dit moment is het kabinet onder hoge druk bezig met de laatste details van het prijsplafond. De afgelopen weken is er namelijk veel kritiek geweest over de invulling, aangezien grote groepen minder zouden profiteren van het plafond. Denk daarbij aan huishoudens met een warmtepomp en dus geen gasverbruik.

Het kabinet vraagt wel om ruimhartigheid, maar zal die ook komen?

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.