Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Financiële gezondheid energieleveranciers laat te wensen over

Bekende-energieleveranciersDe solvabiliteit, ofwel financiële gezondheid, van een groot aantal Nederlandse energieleveranciers laat sterk te wensen over. Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieel Dagblad (FD).

Bij een financiële tegenvaller kunnen deze energiebedrijven vrij gemakkelijk failliet gaan, omdat de financiële reserves te beperkt zijn. Volgens het FD leveren de bedrijven die risico lopen stroom en gas aan honderdduizenden klanten in Nederland.

Solvabiliteit

Solvabiliteit is het eigen vermogen als deel van het totale vermogen en kan worden uitgelegd als de financiële weerbaarheid van een bedrijf. Veel bedrijven hanteren een solvabiliteit van 25 procent als uiterste ondergrens. Het is daarom opvallend dat meer dan helft van de energiemaatschappijen een solvabiliteit heeft van minder dan 15 procent.

100.000 klanten

Volgens René van der Vegt, CEO bij VdV Energy, heeft een energieleverancier ten minste 100.000 klanten nodig om het financieel te redden. Daarbij wordt vaak vroeg geïnvesteerd om op korte termijn zo veel mogelijk klanten binnen te halen.

Nederland kent ongeveer 40 energieleveranciers. Sommige leveranciers zijn onderdeel van een groter (buitenlands) concern.

→ Welke verschillende energieleveranciers zijn er?

ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM), toezichthouder op de Nederlandse energiemarkt, geeft aan zich niet te bemoeien met de financiële positie van energiemaatschappijen. Een woordvoerder geeft wel aan dat klanten van energieleveranciers niets te vrezen hebben. Bij een faillissement gaan de aangesloten klanten over op de netbeheerder waarna ze vervolgens weer overstappen naar een ander energiebedrijf.  Verder benadrukt de ACM wel streng te letten op de marktverhoudingen tussen de verschillende leveranciers.

Welke energieleveranciers financieel risico lopen, is niet bekend gemaakt door het FD.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • HHeesters

    Zelf ten prooi gevallen aan faillissement van EnergieFlex. Zo’n faillissement kost je altijd geld. Je welkomstpremie ben je altijd kwijt. Bovendien laten de zwakke energieleveranciers je altijd vooruit betalen. Ik bestudeer altijd de jaarrekeningen, ophalen KvK, van mijn provider. 12% van alle overstappers doet dit ook. Heb maandpremie zodanig laag gemaakt dat ik bij faillissement geen risico loop. Bij dat laag houden van de maandpremie wijs ik de leverancier altijd op zijn zwakke jaarrekeningen. Overigens stel ik altijd voor elke maand achteraf te betalen wat ik verschuldigd ben.
    Energievergelijkvers zouden de jaarrekeningen moeten meewegen in hun advies net zoals bij aandelen. Gaslicht.com denkt hier momenteel over na.

    Grt. M Heesters

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.