Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Europese gasprijs weer omhoog: wat is er aan de hand?

De Europese gasprijs is de afgelopen twee maanden significant gestegen. Op de toonaangevende handelsbeurs TTF ging de prijs tussen begin april en begin juni met meer dan 35 procent omhoog.

Vandaag, 13 juni, is er opnieuw sprake van een opwaartse druk, met een handelsprijs die rond de 36,5 euro per megawattuur (MWh) schommelt. Begin april lag de gasprijs nog op ongeveer 26 euro per MWh.

Volgens energie-expert Koen Kuijper zijn er zorgen over de levering van gas aan Europa en drijft dat de prijs op. Wat is er precies aan de hand?

Onderhoud Noorse gasfaciliteiten

In Noorwegen heeft de gaslevering aan Europa te maken met enkele verstoringen vanwege zowel gepland zomeronderhoud als ongeplande technische problemen. In de zomer voert Noorwegen vaker onderhoud uit aan haar gasinfrastructuur om de veiligheid en efficiëntie te waarborgen.

Daarnaast heeft een recente ongeplande uitval, veroorzaakt door een scheur in een pijpleiding, de situatie verergerd door de gasleveringen nog verder te verminderen.

Europa blijft voorlopig nog sterk afhankelijk van Noorse gasleveringen, en een vermindering in de levering leidt automatisch tot hogere prijzen op de gasmarkt.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Hieronder een grafiek van de gasprijs-ontwikkeling in 2024.

De gasprijs op de beurs schommelt vandaag rond de 35 cent per kuub. Daarbovenop komt nog ruim 70 cent aan belastingen, plus een marge van het energiebedrijf. De gemiddelde gasprijs in alle energiecontracten komt momenteel uit op ongeveer 1,262 euro per kuub.

Grotere vraag LNG vanuit Azië

Een tweede oorzaak van de hogere gasprijs heeft te maken met de hogere vraag naar vloeibaar gas (LNG) vanuit Azië. In de eerste vijf maanden van 2024 steeg de import van LNG in Azië met 11 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Met name het extreem warme weer was hier de oorzaak van. In grote delen van Azië heeft dat geleid tot een hogere behoefte aan energie voor koeling, wat de vraag naar LNG opdrijft.

De grotere toename van de vraag naar LNG in Azië heeft op zijn beurt weer invloed op de wereldwijde LNG-markt en energieprijzen.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Verminderde gaslevering vanuit Rusland

Ten slotte blijven er zorgen over de gasleveringen via Russische pijpleidingen richting de Europese Unie, met name die naar Oostenrijk.

Het Oostenrijkse olie- en gasbedrijf OMV heeft aangekondigd dat er een risico bestaat op onderbreking van de leveringen door Gazprom als gevolg van een gerechtelijke uitspraak die de betalingen aan Gazprom voor gasleveringen zou kunnen blokkeren. Dit zou er mogelijk voor kunnen zorgen dat Gazprom de gaslevering van 6 miljard kuub gas per jaar naar Oostenrijk wordt stopgezet.

Europa kan nog niet zonder Russisch gas

Het lijkt er sterk op dat Europa nog steeds niet zonder Russisch gas kan, blijkt ook wel uit een tweet van Martien Visser, Lector Energietransitie.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste gasleveranciers voor de EU.

Verwachtingen winter 2024/2025

Ondanks de zorgen over de Europese gasprijs ziet de situatie er niet zo negatief uit als men misschien zou denken. Dankzij de milde winter zijn de gasvoorraden behoorlijk goed gevuld, met een vulgraad van 72,3 procent op 11 juni. Dat is ver boven het normale niveau.

Naarmate dit overschot langzaam afneemt, zal de concurrentie tussen Europa en Azië om LNG echter wel weer toenemen vóór het einde van 2024, is de verwachting. De vraag is hoe sterk deze concurrentiestrijd zal zijn. Veel zal afhangen van het weer.

Bij een koude winter in zowel Europa als Azië, kunnen de gasprijzen sterk stijgen wanneer er een strijd losbarst om de laatste beschikbare, nog niet toegewezen gasleveringen.”

Koen Kuijper (energie-expert)

Het positief is wel dat er vanaf eind 2024 een forse toename van de LNG-aanvoercapaciteit tot stand komt, voornamelijk vanuit de Verenigde Staten, meldt Reuters.

Wat is wijsheid voor de consument?

Veel consumenten vragen zich af wat op dit moment de slimste keuze is: overstappen naar een vast contract of voorlopig bij een variabel of dynamisch contract blijven.

Eén ding is duidelijk: de huidige aanbiedingen voor vaste gasprijzen zijn behoorlijk scherp vergeleken met de dynamische tarieven.

Energiedirect biedt momenteel bijvoorbeeld een vaste gasprijs aan van 1,233 euro per kubieke meter. Daar komt een overstapkorting bij van maximaal 220 euro.

Gezien deze cijfers is het kiezen voor een vast energiecontract zeker een aantrekkelijke optie.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de gasprijs-ontwikkelingen?

Volg dan onze nieuwspagina of volg ons X-kanaal.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

23 reacties

 • AA. Nagelhout

  Wat is verstandig ik moet deze maand kiezen voor 1 of 3 jaar kontrakt. Voor energie

  Reageren
  • GGoel

   @A. Nagelhout

   Als je bovenaan deze pagina op Nieuws klikt dan kan je vanzelf het artikel vinden dat precies dit uitlegt.

   Reageren
 • FFam

  Om van het gas af te gaan kost al gauw met warmtepomp en de hele installatie en ook zonnepanelen zo rond de 19000 euro( incl subsidie!).
  Dan word wel m.n maand bedrag voor energie lekker laag.
  Maar hoeveel maanden/ jaren kan ik er over doen om die 19.000 euro weer terug te verdienen?
  O ja en m,n extra onderhoud voor de gehele installatie?
  Eerlijk gezegt weet ik het niet meer.

  Reageren
  • WWRM

   @Fam Waarom na nul gaan en gewoon niet meer meedoen met de energie transitie

   Inmiddels moet u toch begrijpen dat u door Rutte en Jette opgelicht bent

   De eerste wilde schoolmeester spelen en ambieerde geen politieke loopbaan en in tussentijd verbrand hij uw geld voor geopolitiek en wederom energie belasting en tabak onbetaalbaar

   Kies voor iets als isolatie of een airco en accepteer dat iets gratis energie een illusie is want zelfs al zou u doen wat u nu uitdacht vinden ze wel iets uit om de belasting opbrengsten op pijl te houden en door te gaan met oorlogje spelen

   Mocht het overigens uitlopen op een derde wereldoorlog hoeft u zich helemaal geen zorgen meer te maken

   Reageren
 • MMarcel

  Aangezien mijn vaste contract eind van de maand afloopt en ik de variabele tarieven die ik dan ga betalen eigenlijk best redelijk vind heb ik besloten achterover te gaan leunen en het allemaal nog even aan te kijken.

  Mijn tarieven per 1 juli:

  Stroom variabel tarief € 0,267
  Vaste leveringskosten per maand € 7,99

  Gas variabel tarief € 1,256
  Vaste leveringskosten per maand € 5,99

  Het maandbedrag wat ik komende maanden kwijt denk te zijn op basis van mijn verbruik komt dan ongeveer op € 50

  Misschien snijd ik me in de vingers. Misschien ook niet.

  We gaan het zien.

  Reageren
 • SSociaalbedrog

  In Spanje huur je de welbekende butaangas flessen voor €16,34,- per stuk en je hebt per maand maar 2 nodig, 1 voor het koken en 1 voor het douchen. Reken maar uit wat je per maand betaald aan gas daar. En stroom is er zelfs goedkoper dan in Nederland. €67,- per maand, gas+licht. Nederlanders zijn het meest bedonderd volk van de EU.

  Reageren
  • GGoel

   @Sociaalbedrog

   In Rusland is gas nóg veel goedkoper: wordt gesubsidieerd.
   Maar het is niet voor niets dat juist die landen armer zijn en de begroting vaak niet op orde hebben.

   Reageren
  • KKnol

   @Sociaalbedrog

   Dat valt wel mee, ik betaal met zonnepanelen en een hybride warmte terugwin installatie € 40,00 in de maand aan gas en licht. U vermeld niet of u in de koude maanden elektrisch of op gas verwarmd

   Reageren
 • JJW Schouten

  Weet u wat ik niet begrijp. Alleen in Nederland wordt er gezeurd over de gasprijs. In de rest van Europa hoor je niets en zie je niets hierover. Je krijgt steeds meer het idee dat Nederland een proefstation is om te testen wat er met de mensheid gedaan kan worden. Hoe stressbestendig men is. Net zoals de corona crisis wat totale onzin was. Waar mensen zich lieten inenten en nu juist daaraan vele mensen hele nare gevolgen van ondervinden of soms erger eraan overleden zijn. Hoe gek kunnen ze het maken om de mensheid terug te dringen. Dat moet en zal in Nederland uitgetest worden. En wij Nederlanders pikken het allemaal voor zoete koek. Ook de media, ja sorry hoor, die MOET hieraan meewerken om ons zand in de ogen te strooien. Wanneer gaan die ogen eens open en denkt men eens goed na.
  MENSEN KOM OP VOOR UW EIGEN GEZONDHEID EN EIGEN LAND.

  Reageren
  • OOptimusprime

   @JW Schouten

   De meesten zijn schapen die volgen de kudde. Die hebben niet in de gaten wat er werkelijk aan de hand is.
   Hebben geen zin om zich er in iedergeval een beetje in te verdiepen.
   En zo sluiten ze zich weer aan de kudde.
   Welterusten mensen.

   Reageren
  • KKnol

   @JW Schouten

   Dat is ook geen wonder, Nederland heeft de hoogste belastingdruk ten opzichte van de overige EU landen

   Reageren
   • GGoel

    @Knol

    Nee, de belastingdruk in Nederland is niet het hoogst van Europa.

    In 2022 was de totale belasting- en premiedruk in Nederland 37,6% van het bruto inkomen. Dit betekent dat huishoudens gemiddeld 37,60 euro van elke 100 euro bruto inkomen afdroegen aan belastingen en premies.

    De totale belasting- en premiedruk in de Europese Unie was in 2022 gemiddeld 41,2%.

    Er zijn echter een aantal landen in Europa waar de belastingdruk hoger is dan in Nederland.

    Landen met een hogere belastingdruk dan Nederland (2022):

    Frankrijk: 46,1%
    België: 45,8%
    Denemarken: 44,2%
    Zweden: 42,9%
    Oostenrijk: 42,7%
    Landen met een lagere belastingdruk dan Nederland (2022):

    Bulgarije: 30,2%
    Hongarije: 30,5%
    Roemenië: 32,4%
    Ierland: 32,9%
    Tsjechië: 33,5%

    Reageren
 • MM.C.

  Russen en Arabieren kunnen hoog of laag springen en alles eraan doen om de prijzen te laten stijgen, maar 1 ding staat vast. Hun toekomst is armoe. Van het gas af gaan is al eenmaal begonnen en het zal in een rap tempo versnellen. Des te meer ze de prijzen verhogen, des te meer mensen alternatieven zoeken. Uiteindelijk zitten ze met gas waar ze straks niets meer aan hebben.

  Reageren
  • GGoel

   @M.C.

   In Australië bijvoorbeeld worden vele gas- en kolencentrales afgekoppeld, zo snel en succesvol gaat de overstap op volledig elektrisch.

   Daar worden overigens dan ook recordhoudende batterijcentrales gebouwd om dalen op te vangen. Nou schijnt de zon wel vaak in Australië, maar vergelijkbaar met Zuid-Europa.

   Reageren
 • LL.kip

  Allerlei redenen worden verzameld om de gas prijs te verhogen ,want de gas bobo’s zijn bang dat ze een paar centjes minder dreigen te krijgen.
  We betalen al € 100 perr jaar te veel voor dat er mensen van het gas af gaan,wisten jullie niet he ?
  Die € 100 word dus aan de rijke stinkerds gegeven die gasloos kunnen worden als subsidie.

  Reageren
  • GGoel

   @L.kip

   Gasprijs wordt op de wereldmarkt bepaald middels vraag en aanbod.

   Reageren
   • MMath

    @Goel
    Onjuist, de Nederlandse overheid bepaald bij ons de prijs d.m.v belasting en nog eens BTW.
    De prijs hier is dus niet de wereld marktprijs.

    Reageren
    • GGoel

     @Math

     Energiebelasting dekt de infrastructuur. Dat kan je natuurlijk afschaffen maar dan komt het net zo hard weer terug in de vorm van belastingen, want de kosten blijven. In arme landen wordt het op deze manier vaak gedaan. Onder andere daarom zijn zij arm.

     BTW is een algemene belasting die op alles wordt geheven om de staatsfinanciën op orde te houden. Je kan ook ergens gaan wonen waar geen staat is, maar dat is natuurlijk met bijbehorende voordelen hiervan. In Afrika zijn nogal wat van die plekken te vinden. Opvallend genoeg zie je juist een volksverhuizing in omgekeerde richting. Hoe zou dat toch komen?

     Reageren
  • HHarry

   @L.kip hoezo subsidie ?van het gas afgaan koste me 860€electrische boiler 500.kookplaat 1300.airco voor verwarmen 3000.verders isolatie 7000…5500 dubbel glas alles van eigen spaarrekening .weinig of geen subsidie en rijk dat we worden …doe normaal

   Reageren
   • GGoel

    @Harry

    Neem aan dat je energieverbruik ook fors is gedaald?

    Reageren
 • GGoel

  Tegelijkertijd staat Gazprom op omvallen. Het bedrijf, dat de gasleveranties naar Europa afkneep in de hoop dat de kolonisatie van Oekraïne niet zou worden tegen gehouden, en zelfs door hogere gasprijzen meer zou verdienen heeft miljarden verlies geleden. In plaats van de verplichte maandelijkse half miljard te storten in de oorlogsmachine van Poetin moet de Russische staat nu fors bijleggen. Daar is geen geld voor.

  Het bedrijf heeft zoveel moeten lenen dat nu ook vele (grote) Russische banken op omvallen staan.

  Ondertussen stuurt Poetin via onofficiële kanalen aan op een wapenstilstand. Dat zou natuurlijk een slecht idee zijn omdat Poetin op een door hem gewenst en gunstig moment weer verder kan gaan.

  Dit is overigens wel het moment dat nucleaire dreiging van Poetin reëel wordt. Als zijn positie zwakker wordt dan wordt zijn levensverwachting navenant kleiner.

  Reageren
 • WWRM

  @WRM met auto wordt uiteraard bedoeld een airco

  Reageren
 • MMarcel

  @WRM

  Het leven is te kort om me om alles druk te maken.

  Mijn kijk op zaken:

  Komende maanden zal de gasprijs weer dalen als het onderhoud aan de installaties voorbij is en de voorraad weer vol zit. Tegen die tijd kijk ik wel of er een interessant aanbod komt en ik de boel een jaar vast wil zetten om de komende winter door te komen. Bij de huidige gastarieven doe ik dat iig nog niet.

  Als er iets is wat ik in het leven wel geleerd heb is dat angst en paniek slechte raadgevers zijn.

  Wat betreft maatregelen zoals isolatie enzo:

  Ik denk dat ik dat met een jaarverbruik van 1400 kWh zonder enige vorm van teruglevering en 620 kuub gas voor een jaren 60 woning inmiddels mijn zaakjes aardig voor elkaar heb. En nee, ik zit in de winter niet in de kou.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.