Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Essent en Eneco voor de rechter: te hoge energietarieven

0 reacties

Energiebedrijven Eneco en Essent worden voor de rechter gesleept. Honderden bedrijven zouden jarenlang te veel hebben betaald voor zakelijke energie. Dat meldt het AD.

Twee ondernemingen, tafelzurenfabriek Van der Kroon en isolatieproducent Pull, zijn de rechtszaak begonnen. Die kan als voorbeeld dienen voor de andere (mogelijk) gedupeerde bedrijven.

Verandering gaswet

De bedrijven stellen sinds 2011 te veel te hebben betaald voor gas nadat de gaswet werd gewijzigd. Door die wijziging werd het voor Essent en Eneco veel voordeliger om gas in te kopen op piekmomenten, waarop bedrijven juist meer gas gebruiken. Hierbij kun je denken aan opstartfases waarin machines van fabrieken tijdelijk meer gas verbranden.

Eneco en Essent zouden jarenlang – mogelijk onrechtmatig – van deze ontwikkeling profiteren, terwijl de bedrijven niets merkten.

Grootverbruikers van gas (meer dan 170.000 m3 per jaar) betalen per eenheid overigens fors minder dan particuliere verbruikers, vooral vanwege de lagere energiebelasting.  

Schade

Volgens een analist bedraagt de schade ongeveer 30.000 euro per jaar voor isolatieproducent Pull. En ook de gang naar de rechter heeft tijd en geld gekost.

Eneco en Essent willen niet inhoudelijk op de zaak ingaan, omdat deze nog bij de rechter ligt. Een woordvoerder van Eneco verklaart wel dat de zaak: “iets complexer dan gemiddeld is vanwege de voorgeschiedenis met het toenmalige besluit van de toenmalige mededingingsautoriteit”.

Eneco zou 9.000 euro hebben geboden als schikking, maar de energieleverancier zelf ontkent dat.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.