Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

E.on stopt met kolenenergie

Koen Kuijper

0 reacties

eonE.on, de grootste energieleverancier in Duitsland neemt volledig afstand van zijn gas- en kolencentrales. De centrales worden overgedragen aan een andere, nieuwe onderneming die ook de centrales van E.on in Nederland overneemt. Het energiebedrijf gaat zich vanaf heden vooral richten op hernieuwbare energie.

De nieuwe onderneming, genaamd Uniper, wordt door sommige critici omschreven als een sterfhuisconstructie omdat het bedrijf steeds minder waard zal worden naarmate er minder kolen en gas gestookt worden voor energieopwekking.

Koersdaling

De afsplitsing van de kolencentrales heeft geresulteerd in een aanzienlijke koersdaling voor E.on op de beurs.

Ook met de andere grote energiebedrijven, het Zweede Vattenfall (waar Nuon onder valt), Essent en het Franse Engie, gaat het financieel gezien niet goed. De bedrijven hebben vele miljarden euro’s moeten afschrijven, omdat de centrales die ze in beheer hebben steeds minder waard worden vanwege de lage elektriciteitsprijzen en overcapaciteit.

Steeds meer duurzame energie

Doordat het aandeel duurzame energie de komende tijd verder zal stijgen, is de kans groot dat toekomstige kolen- en gascentrales alleen nodig zijn als er tijdelijk niet genoeg zonne- of windenergie beschikbaar is.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.