Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Enorm verschil tussen goedkoopste en duurste energieleverancier (2023)

Er zijn enorme verschillen in de stroom- en gastarieven die energieleveranciers rekenen voor een nieuw variabel energiecontract. Dat blijkt uit een rondgang van deze site onder de energiebedrijven.

Tussen de hoogste en laagste gasprijs zit een reusachtig gat van 1,67 euro per kuub. En ook voor stroom is het verschil tussen de duurste en goedkoopste immens: ruim 40 eurocent per kilowattuur.

Er lijkt dus genoeg aanleiding om het huidige energiecontract even tegen het licht te houden.

Ruim de helft goedkoper

Bij de duurste energieleverancier (Eneco) ligt het tarief in het modelcontract bijvoorbeeld nog op 3,064 euro per m3. Terwijl je bij Budget Energie voor hetzelfde gas ruim de helft minder betaalt: 1,391 euro per m3. Dat is zelfs wat goedkoper dan het prijsplafond.

De 5 goedkoopste leveranciers van dit moment vind je hier.

Voor stroom is het relatieve verschil nagenoeg even groot: bij Eneco betalen huishoudens 0,829 per kWh en bij Budget Energie slechts 0,391 euro. Wederom onder het energieplafond.

Maar ook tussen andere energiebedrijven zijn de verschillen groot. Hierdoor is het aantal mensen dat switcht van energiebedrijf de afgelopen periode sterk toegenomen.

Tip: hier kun je nu zelf energie vergelijken en je besparing in 30 seconden berekenen.

Energieprijzen gedaald

Goed nieuws is dat de energieprijzen voor huishoudens op 1 februari 2023 zijn gedaald ten opzichte van een maand geleden, blijkt uit cijfers die deze site heeft achterhaald.

De gemiddelde gasprijs bij een nieuw energiecontract bedraagt momenteel 2,164 euro per kubieke meter gas, wat ruim 25 cent lager is dan op 1 januari. De stroomprijs komt uit op gemiddeld 0,598 euro per kilowattuur, wat 5,5 cent minder is dan een maand eerder.

Grote energiebedrijven blijven duur

De grootste energieleveranciers houden voorlopig nog vast aan de hoge tarieven. Al komt daar op korte termijn wel verandering in.

Eneco gaat de variabele tarieven per 1 maart 2023 flink verlagen. Ook Essent en Vattenfall zullen in april vermoedelijk volgen met een forse prijsverlaging.

Voorlopig betalen klanten met een (nieuw) variabel contract echter nog:

 • Essent: € 2,928 per m3 | € 0,827 per kWh
 • Vattenfall: € 2,865 per m3 | € 0,766 per kWh (update 2 februari: prijzen zijn verlaagd)
 • Eneco: € 3,064 per m3 | € 0,829 per kWh

Als gevolg van het prijsplafond betaal je als huishouden slechts 1,45 euro per m3 en 0,40 euro per kWh. Dit is echter tot een vastgesteld verbruikslimiet. Verbruik je jaarlijks meer dan 2.900 kWh of 1.200 m3. Dan betaal je het volle tarief in het contract.

Dynamische tarieven scherpst in prijs

De dynamische energieleveranciers zijn momenteel het scherpst in prijs. Dat komt met name omdat de tarieven sterk meebewegen met de prijzen op de handelsmarkt. En daar wordt stroom en gas voor een steeds lagere prijs gekocht en verkocht.

De dynamische stroomprijs (inclusief heffingen) ligt vandaag bijvoorbeeld rond de 30 eurocent per kilowattuur en de gasprijs rond de 1,40 euro per kuub. Een stukje beneden het prijsplafond dus.

Benieuwd of een dynamisch energiecontract wat voor jou is?

Neem dan eens een kijkje in ons kennisdossier.

Overstap levert besparing op

Gezien de enorme verschillen in de energieprijzen kan een overstap van energiebedrijf je dus leuke besparing bezorgen. Vanaf april is het extra interessant om de laatste energie-aanbiedingen in de gaten te houden, want vanaf dan komen er waarschijnlijk weer vaste jaarcontracten.

Benieuwd hoeveel je nu al kunt besparen door energie te vergelijken?

Je verwachte termijnbedrag voor 2023 bereken je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

51 reacties

 • Mmargareth

  Ik vind Eneco erg duur

  Reageren
 • LLGT

  Het is gewoon onbehoorlijk en asociaal ondernemerschap van Eneco. Hoewel de prijs voor gas al enkele maanden fors is gedaald hanteert deze Energieleverancier nog steeds woekerprijzen.
  Op mijn Eneco-app staat het verbruik in februari, van 1/2 t/m 12/2, namelijk 43 m3 met een bedrag van € 132,84, dat is € 3,089 per kuub gas. Voor mij betekent dat gewoon een woekerprijs.
  Zo’n prijs betekent ook dat Eneco het bedrag boven het plafond van De Overheid extra betaald krijgt.
  In april wanneer de lenteperiode het gasverbruik helemaal terugschroeft dan komt Eneco ineens met een prijsverlaging. Tot die tijd profiteert Eneco volop van de bijdrage van de Overheid.
  Leve de aandeelhouders.

  Reageren
  • PPeter Went

   @LGT
   De grootste “boef” is de overheid. Eneco vraagt minder dan 9 cent voor een kilowatt, en moet daar best veel voor doen (en inkopen) om dat te kunnen leveren.

   De prijs die je betaalt voor een kilowatt is 39 cent. Ra ra wie die 30 cent krijgt (voor niets doen) ‍♂️

   Reageren
 • FFerry Audiffred

  Ferry@

  Dat zouden alle inwoners van eigenlijk moeten gaan doen .
  Incasso,s van energie mafia gaan stoneren cq terugboeken.
  Lekker achterover liggen en inkoop prijs maal gemiddeld 3,5 bruto
  door berekenen aan burgers .

  Reageren
 • AAlik

  Ik heb allen voor december kroeg 435€ factuur,vorige jaren ik betaald hetzelfde period max.100€,dit jaar mijn woning temperatuur max.15C ,vorige jaren 19C ,mijn woning is koud ik betaal astronomie prijs,ik ben nu in budgetenergie, die problemen komen uit hoge energie kosten en Amerikaanse slaanse gas,omdat die gas heeft alle slechtste kwaliteit in de wereld,allen biznes niet meer

  Reageren
 • RRaymond

  Budget energie 0.46 en 1.49 gas, net ontvangen als vaste klant. Dus nieuwe klanten meer voordeel! logisch hè??

  Reageren
 • FFrank

  Wij kregen de afrekening van Vattenfall voor 1 maand energie verbruikt € 884,43.
  In de maand december kosten het gas € 3,20 per m3

  Reageren
 • TTess

  Nou wij zijn nu ook overgestapt naar ANWB Energie, scheelt ons bij €1300 pj i.p.v. de beruchte Vattenfall.
  Helaas gaat de aansluiting waarschijnlijk pas in april in, dat vind ik dan wel weer heel raar. Dus nu met jullie onderstaande tips nog meer bezuinigen om het termijnbedrag laag te houden.

  We zijn sinds 1996 bij Nuon/Vattenfall maar zijn er nu echt helemaal klaar mee……

  Reageren
  • FFrank

   @Tess wij zij sinds een maand overgestapt van Vattenfall naar de ANWB. Kregen vandaag de afrekening van Vattenfall, voor 1 maand energie moeten we nu € 884,43. 1m3 gas €3,20

   Reageren
  • JJos Schlepers

   @Tess Dat komt omdat men een maand opzegtermijn heeft en twee weken bedenktijd en dan komt men op anderhalve maand.

   Reageren
 • PPiet

  Van #Piet met wat aanvullingen

  GreenChoice, ga van 68euro naar 52euro/mnd. Terug betaald nu de afrekening 681,14eurotjes met 16 zonnepanelen 4,8KW Wp. Juist klopt hoor, het is met dat kan niet iedereen als huurder met een woningcorporatie die van goede huize is. Evenzo bij hypo stenen huizen die alleen maar een hoop stenen vertegenwoordigen, waarvan vele luchtkastelen zijn, dat ook toen toegegeven werd na die Hypo crime 2008 .

  Verder de thermostaat niet hoger dan 19graadjes, bij niet thuis en s’nachts op 14graden plus alle onnodige stroomapparaten uit via de meterkast, daar zit zelfs een astronomische dinrail tijdschakelaar (merk Geya) in, die werkt geografisch en zon op en ondergangs tijd gestuurd voor bepaalde apparaten/verlichting.

  Heren en Dames jullie moeten zelf ook wat doen met de mouwen opstropen. Is beter ook voor het milieu en de stickstof perikelen, maar daar hebben velen k*t aan.

  Greenpeace en die van Urgenda met die Johan Stickelbroek stichtingen heb ik al ondersteuning gegeven met die twee x €190,- donaties, plus noch met mijn terug ontvangen bedrag aan de Hersen en Darmstichting. Totaal zo’n €1000,- . Hartstikke goed voor onze kleinkinderen, zodat die wat minder komen te zitten in dat geneuzel van ONS. Nu jullie nog??? Met jullie materialistische geneuzel? Nogmaals ik heb het hier over de grijpers onder ons, niet de onderkant van de samenleving of die er ECHT niks aan kunnen doen.

  Reageren
  • BBernhard

   @Piet
   Waarschijnlijk een tik v.d.molen gehad?

   Reageren
   • PPiet

    @Bernhard
    Ja jong doar hubben viel menschen last von. Du neet ?? Eine ztik von denn greifMuhle.

    Reageren
  • LLGT

   @Piet
   Beste, sorry hoor maar wat een warrig verhaal. Ik snap werkelijk niet wat nu de essentie van je verhaal is.
   Misschien iets te veel “geneuzeld” ?

   Reageren
 • TTon van Dijk

  Beste mensen ga naar pure energie en alle problemen zijn opgelost!!!

  Reageren
  • JJohn

   @Ton van Dijk

   Absoluut mee on eens . Pure energie heeft tarieven in januari met 43% verhoogd voor electra 0.71 cent nu en 32% voor gas is nu 2.64 per kuub. Overstap naar dynamische tarieven zoals Frank en ANWB ben je zeker 30% goedkoper uit!

   Reageren
 • JJarno G.

  Zat bij Eneco, maar aan trouwe klanten hebben ze geen behoefte schijnbaar. Heb lang genoeg gewacht op daling van deze criminele tarieven met een zonne/wind groen variabel contract. 0,94/kWh en 3,79/m3.

  Nu over met stroom naar tibber met gemiddelde prijs 0,38/kWh en met gas naar ANWB 0,73/m3.

  Veel plezier met de leegloop Eneco.

  Reageren
 • EElwin

  Wellicht handig om te vermelden of bedragen in of exclusief zijn van belastingen.

  Reageren
 • DDirk

  Goede morgen al 53 jaar bij
  GEB later Eneco
  Dan komt eneco je als vaste klant tegemoet in deze tijd met een mooi zg zonne wind energie kontrakt per maand ik betaal nu voor straf omdat ik 53 jaar hun lastig val om.klant te blijven let wel goed op 1.04 en nog wat pe
  k watt en 3.57 per kub
  Maar volgende week ben ik.weg bij deze boeven

  Reageren
 • DDitk

  Goede morgen al 53 jaar bij
  GEB later Eneco
  Dan komt eneco je als vaste klant tegemoet in deze tijd met een mooi zg zonne wind energie kontrakt per maand ik betaal nu voor straf omdat ik 53 jaar hun lastig val om.klant te blijven let wel goed op 1.04 en nog wat pe
  k watt en 3.57 per kub
  Maar volgende week ben ik.weg bij deze boeven

  Reageren
 • GGerard

  Wat dachten jullie van Oxxio? Gas € 3,55 per kuub en stroom € 1,02 per kWh. Abnormaal! Dat het is toegestaan vind ik absurd.

  Reageren
  • AAndré

   @Gerard
   0,46 cent incl energie belasting stroom en 1.67 incl energie belasting gas met ‘los vast’ contract Oxxio afgelopen week in de mail, hoe kom jij aan die vreemde prijzen?

   Reageren
 • JJohn

  ANWB ENERGIE, ga eerst daar even kijken, TOP PRIJZEN !!!

  Reageren
  • PPiet

   @John
   GreenChoice, ga van 68euro naar 52euro/mnd. Terug betaald nu de afrekening 681,14eurotjes met 16 zonnepanelen 4,2KW Wp. Juist klopt hoor, het is met dat kan niet iedereen als huurder met een woningcorporatie die van goede huize is.
   Thermostaat niet hoger dan 19graadjes, bij niet thuis en s’nachts op 14graden plus alle onnodige stroomapparaten uit via de meterkast, daar zit zelfs een astronomische dinrail tijdschakelaar (merk Geya) in, die werkt geografisch en zon op en ondergangs tijd gestuurd voor bepaalde apparaten/verlichting. Heren en Dames jullie moeten zelf ook wat doen met de mouwen opstropen. Is beter ook voor het milieu en de stickstof perikelen, maar daar hebben velen k*t aan!

   Reageren
 • MMarlon

  Blij dat ben overgestapt naar Tibber met een dynamisch energiecontract. Gewoon factuur achteraf dus betalen voor werkelijk verbruik.

  Reageren
 • IIvan

  Ik kreeg een email van engie mijn voorschot de verhogen naar 1078,59 € is dit normaal????

  Reageren
  • AAnnick

   @Ivan
   Jy bepaald zelf ,hoeveel je wilt betalen ,als voorschotfactuur,jy maakt u rekening,en niet Engie

   Reageren
   • DDe Haas

    @Annick tot op zekere hoogte klopt dat.
    Maar mocht je nu echt een enorm slecht geïsoleerd huis hebben waar de meter van door blijft lopen bestaat er wel een kans om achteraf behoorlijk te moeten betalen.

    Ik zou in ieder geval kijken via de app of site wat voor verbruik je hebt gehad het laatste jaar.

    Maar goed, natuurlijk kun je de voorschotten naar nul zetten als je wilt. Alleen de jaarafrekening kan dan misschien wel een behoorlijke klap worden als deze meneer wellicht wel een isolatie probleem heeft met zijn huis. Of zijn thermostaat graag hoog heeft staan. Of misschien wel een heel groot huis.

    Heel deze informatie staat niet in zijn bericht.
    Maar ik heb nog wel hogere bedragen gehoord.

    Reageren
  • DDanna

   @Ivan
   Is dit per maand ?

   Reageren
 • SSandra

  Ik wilde overstappen van eneco naar budget energie maar die vragen 400euro borg daar moet ik letterlijk voor sparen vanuit mijn bijstandsuitkering.het is al heel wat dat mijn voorschot van 280+betalingsregeling van 47euro betaald word .vraag alleen niet hoelang nog.

  Reageren
  • SSven

   @Sandra

   Mischien kun je vragen of je nieuwe leverancier, de boete wil overnemen . Je kunt het allicht eventjes proberen natuurlijk . Met vriendelijke groet

   Reageren
   • Dde Haas

    @Sven waarom heeft u het over een boete?
    Ik geloof dat je nu heel het verhaal van Sandra uit de voegen trekt.
    Zoals ik het hier lees gaat het over een borg (geen boete)
    En dat ze nog niet is overgestapt.

    Ik denk dat het wel van belang is om te lezen wat er staat.

    Reageren
  • MMarianne Vrieze

   @Sandra
   Wij zijn over gestapt naar anwb-energie.
   Krijgen nu een variabel contract.
   Anwb-energie is nog goedkoper dan budgetenergie.
   Ik zou zeggen ga eens kijken of het wat is voor.

   Reageren
  • JJannie

   @Sandra
   Huur laten
   Iiggen en toch maar overstappen wat moet je anders en betalingsreg voor huur vragen

   Reageren
 • JJan Pieter Jansen

  Vattenfall zijn grote boeven, als vaste klant betaalde ik boven het energie plafond €3,44 per m3 gas en €0,80 per kwh.

  Terwijl nieuwe klanten die een nieuw contract afsloten lagere prijzen betaalde.

  Ik ben inmiddels overgestapt van Rattenvall naar een aanbieder met een dynamische contract.

  Gemiddeld zit ik nu rond de €0,32 per kwh en €1,32 per m3 gas.

  Reageren
  • AAndre

   @Jan Pieter Jansen

   Bij wie zit je nu

   Reageren
  • JJeanne

   @Jan Pieter Jansen

   Bij welke aanbieder zit je nu?
   Ik zit bij vattenval en die hebben me vorig jaar een behoorlijke oor aangedraaid door in november nog de bedragen vanaf Januari van dat jaar aan te passen.
   Daardoor liep ik een paar honderd euro mis met de eindafrekening .
   Heb geen poot om op te staan terwijl ik wel van alle maandbedragen een bewijs heb.
   Ze zeggen doodleuk ja we hebben met die berekening geen correctie doorgevoerd in de app en daarom pas later het verbruik aangepast .
   Hoe dan je zijn gewoon dieven .

   Reageren
  • Ddeklinck

   @Jan Pieter Jansen
   Rattenvall
   Naar welke aanbieder ben je overgestapt ?

   Reageren
 • RRoland schepers

  15 jaar greenchoice gezeten, maar per 1 Jan overgestapt ANwB energie.
  Greenchoice zo duur. 3.40 eur p m3 gas en.0,90 Kwh overdag.en 0,70 eur KeH snachts.
  Anwb 1,60 eur gas en 0,30 eur KwH

  Reageren
 • WWill Eisinga

  Ik zit al 10 jaar bij Greenchoice. Ik heb Zonnepanelen Inductiekoken Warmtepomp 65 graden. LG Therma V 9KW. Aangesloten op de CV radiatoren. Geen Gas. Verbruik is 5500 kWh per jaar en productie 6000 kWh per jaar. Dat is al 10 jaar zo. Geen Gas geen Warmtenet geen Monopolie. Geen Energierekening. Het kan ook met Close in boiler in de keuken, 129 euro Wahlbach bij Hornbach en Douche boiler in de badkamer 50 liter 189 euro. Inductiekoken 200 euro en 2 ventilator kacheltjes 35 euro bij Hornbach. Dan heb je een huis zonder Gas voor 600 euro. Met warm water en verwarming en keuken zonder Gas. Met Zonnepanelen geen Energierekening. Probeer maar. Succes.

  Reageren
  • Rronald

   @Will Eisinga
   dat werkt perfect…..behalve als het salderen eraf gaat

   Reageren
  • MMartin

   @Will Eisinga
   Nu nog investeren na 2024 in goede batterijen of andere wijze voor stroomopslag met veel capaciteit. Moet dan wel betaalbaar en realistisch zijn. Helemaal top.

   Reageren
   • EEric

    @Martin

    Zolang opslag niet door de gemeente, de staat, of een wijk geregeld wordt is dit klinkklare onzin ! Er is geen Prive opslag mogelijk om in de zomer op te slaan wat je in de winter gaat verbruiken.

    Reageren
    • MMartin

     @Eric
     Is precies wat ik bedoel Eric, het moet realistisch zijn.

     Reageren
 • AAkinci

  Hoe zit het met zonnepaneelhouder met volledige electrische warmtepomp? Volgens mij maakt het niet uit bij wie je dan zit, omdat het aan het einde wordt gesaldeerd.

  Reageren
  • WWim de Vries

   @Akinci

   Als je maar genoeg zelf kunt opwekken met je zonnepanelen. Dan maakt niet uit. Wel als je zoals ik gasloos bent gegaan en vol elektrische warmtepomp heb. Die dus 3kwh per 1 kuub gas gebruikt. Ik heb te weinig dakoppervlak om er nog zonnepanelen bij te leggen. Zonder salderen is warmtepomp onbetaalbaar met deze stroomprijs

   Reageren
 • LLydia

  Ja, allemaal heel fijn, maar lees nergens iets over stadswarmte wat men zegt 1 x per jaar aanpast. Wat echt pure diefstal is

  Reageren
  • MMark

   @Lydia

   Precies dit!!

   Reageren
  • MMark

   @Lydia
   Bij welk warmtemaffiabedrijf zit u verplicht aangesloten!

   Reageren
  • AAnk

   @Lydia, wij hebben in onze 55+ flat ook stadsverwarming v Eneco. Dieven! Ruim 3 mnd geleden “Slimme” meters geplaatst/ zonder elektriciteitaansluiting/ komen ze nog voor … niemand hier gezien. Wel standen opgenomen en eindafrekening gemaakt, en betaald 30/10, kreeg terug. Op 21/12 wederom standen doorgegeven, evenals op 2/1. Op 9/1 eindafrekening ontvangen moet nu 860e! bijbetalen en maandbedrag is met 60% verhoogd. Standen kloppen niet, 2 dg bezig geweest om te bellen. Alles doorgegeven, ja klopt inderdaad niet, U krijgt binnen 7/9 werkdagen correctienota, en 860e wordt niet afgeschreven… echter 28/1 nog steeds niets gezien. Ben gaan mailen, pfff dus eerst robot.., eindelijk na 5 min medewerkster. Achterstanden… te weinig personeel, Enz enz. Kunnen niks doen nu, opdracht is al gegeven wordt 2/2 867e afgeboekt, wat dan ook gebeurd is!, wordt na controle wel met U verrekend…. Kunnen nu niks voor U betekenen werd er gezegd. Boos en teleurgesteld op Eneco. Kan echter niet overstappen…?

   Reageren
   • MMynke

    @Ank

    Als het allemaal niet klopt, als Eneco een fout maakt die je goed kunt aantonen, dan zou ik zelf (in jouw positie) waarschijnlijk kiezen voor het terugboeken van de automatische incasso… Even inloggen op je bankrekening en op de afschrijving klikken. Dan krijg je waarschijnlijk de optie ’terugboeken’ te zien.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.