Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Energiewinning windmolenparken teleurstellend’

Bart Koenraadt

0 reacties

De energie die windmolenparken opleveren is veel minder dan verwacht, namelijk maar een kwart of een vijfde van de totale capaciteit. Dat is vooral het geval bij de grote windmolenparken. Dat blijkt althans uit een onderzoek van het Max Planckinstituut, meldt BNR.[1]

Reden

De reden hiervoor is dat de achterste windmolens veel minder wind vangen dan de voorste. Hoe vreemd het misschien ook klinkt, maar de energie die de molens uit de lucht halen wordt na iedere rij iets minder. Het is zelfs zo dat het achteraan voelbaar minder hard waait dan vooraan een park.

Watt

Uit een recente studie van een groot windpark in de Verenigde Staten blijkt dat er maximaal een watt vermogen kan opwekken per vierkante meter. Het idee is om voor de kust bij Borssele in Zeeland een groot windmolenpark aan te gaan leggen van 344 vierkante kilometer groot. Die windmolens moeten 350 megawatt gaan opwekken, iets wat volgens de natuurkunde een overschatting is van vier a vijf keer.

Op zee

Op dit moment loopt er nog een onderzoek die de mogelijkheden bekijkt in hoeverre een windmolenpark op zee meer energie kan opwekken dan een park op het vaste land. Het lijkt er echter op dat dit niet het geval is. Dat zou betekenen dat de windparken op de Noordzee veel minder energie gaan opwekken dan men nu denkt. Het aanleggen van een windmolenpark op zee is bovendien een kostbare investering.  Waar het niet dat de horizonvervuiling zal afnemen.

Bron: 1

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.