Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energietransitie kost jaarlijks 400 euro per Nederlander

Nederlandse huishoudens betalen de komende jaren fors voor de bekostiging van de energietransitie. Per inwoner gaat het om een bedrag van 400 euro per jaar extra. Dat berekende vermogensbeheerder Carmignac.

Door nieuwe investeringen gaan de prijzen op allerlei vlakken stijgen, bijvoorbeeld in de energierekening, aan de pomp, maar ook in kosten voor materialen en voedsel. De prijzen stijgen jaarlijks met 1,6 procent.

Geld nodig voor energietransitie

Het geld is in essentie nodig om het gebruik van fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare bronnen, zoals windenergie, zonne-energie en waterstof. De gedachte hierachter is om de temperatuurstijging op aarde te beperken tot 1,5 graden.

Door de energietransitie stijgt de vraag naar grondstoffen als metalen, mineralen, maar ook geschoolde arbeidskrachten. Dat leidt tot kostenstijgingen die indirect aan huishoudens worden doorberekend.

Voorbeeld: hogere netbeheerkosten

Een goed voorbeeld van prijsstijgingen als gevolg van de energietransitie merken huishoudens in de netbeheerkosten. Die stegen in 2024 bijvoorbeeld met 90 euro ten opzichte van 2023. En in de komende jaren worden verdere prijsverhogingen verwacht.

Door de toename van hernieuwbare energiebronnen, die stroom leveren op minder voorspelbare momenten, en de overstap van bedrijven en huishoudens naar elektrische alternatieven zoals warmtepompen, zonnepanelen en elektrische auto’s, neemt de druk op het elektriciteitsnet toe.

70 euro per maand aan netbeheerkosten

Om het elektriciteitsnetwerk te versterken en te moderniseren, is er een investeringsplan van 60 miljard euro tot 2030 opgesteld. Volgens een rapport van de netbeheerders zullen deze investeringen leiden tot een stijging van de netbeheerkosten met ongeveer 70 procent tegen 2030, exclusief inflatieverwachting.

Als de hogere kosten volledig worden doorberekend aan de consumenten, zou dit per huishouden kunnen resulteren in ruim 70 euro per maand aan netwerkkosten bij een gewone aansluiting, berekende energievergelijk.nl.

Investeringen zijn hard nodig

Volgens hoofdeconoom Raphael Gallardo zijn de investeringen voor de energietransitie hard nodig. Sterker nog, hij verklaart dat niet investeren in de energietransitie uiteindelijk “véél duurder” zal uitpakken.

Desondanks bestaat er in de politiek veel verzet tegen te grote investeringen in het klimaat en duurzame energievormen. Volgens Gallardo staan politieke partijen voor een belangrijke keuze: of we investeren nu in de energietransitie, waarbij we tot 2030 een beperkte prijs betalen, of we laten de opwarming van de aarde boven de 1,5 graden stijgen, wat ons in de komende decennia aanzienlijk hogere economische kosten zal opleveren.

Niets doen leidt tot hogere kosten op langere termijn

Te laat of te weinig investeren levert de komende tien jaar een langzamere stijging op van de inflatie, maar in de periode daarna een “permanente toestand van onstabiele klimaatpatronen”, bijvoorbeeld van extreme hittes en hevige overstromingen. “Die patronen zullen de economie voortdurend ontwrichten, met veel hogere kosten voor de samenleving tot gevolg”, aldus Gallardo.

Niets doen om klimaatschade te beperken leidt op de langere termijn tot meer kosten. Volgens Machiel Mulder, hoogleraar energietransitie (Rijksuniversiteit Groningen) wordt er in dat geval tot 2050 circa 80 tot 175 miljard euro aan klimaatschade verwacht.

Bronnen: Telegraaf, Netbeheer Nederland

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • WWRM

    Carmignac heeft per definitie ongelijk met de stelling dat niets doen meer klimaat schade zou opleveren

    Het zou in het meest gunstige geval nl uitgaan dat Nederland in haar eentje de temperatuur stijging kan beperken tot 1.5 graden en dat er de vermeende klimaatschade zou zijn bij niets of minder doen

    Het hele verhaal rammelt aan alle kanten

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.