Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energietoeslag 2023 onder de loep: wanneer, hoeveel en voor wie?

Begin oktober is het wetsvoorstel ‘eenmalige energietoeslag 2023’ aangenomen in de Eerste Kamer. Dat betekent dat gemeenten groen licht hebben gekregen om huishoudens met een laag inkomen te compenseren voor hun energiekosten.

Uit een rondgang van energievergelijk.nl blijkt echter dat er aanzienlijke verschillen zijn in de wijze waarop verschillende gemeenten deze toeslag implementeren. De hoogte van de toeslag, de criteria voor toekenning en de uitbetalingsdatum verschillen aanzienlijk.

In dit artikel probeer ik daarom opheldering hierover te geven door uit te leggen:

 • Wanneer de toeslag wordt uitbetaald
 • Hoe hoog de toeslag wordt
 • Of je wel of niet in aanmerking komt

Nieuwe informatie (31 oktober): Wil je weten wanneer, hoeveel en wie de energietoeslag ontvangt? Check het nu hier.

Wanneer ontvang je de energietoeslag?

Een van de meest gestelde vragen is wanneer de energietoeslag op de bankrekening wordt gestort.

Dit hangt af van:

 • Je persoonlijke situatie (1, 2 of 3)
 • De gemeente waarin je woont

Lees ook: Wanneer wordt de energietoeslag 2023 uitbetaald? (+ datums per gemeente)

Situatie 1: je ontvangt een uitkering voor levensonderhoud

Als je een uitkering krijgt voor levensonderhoud (bijstand, IOAW of IOAZ) dan ontvang je de energietoeslag automatisch op je rekening.

De verwachting is dat de energietoeslag tussen eind oktober en eind december aan je wordt overgemaakt.

De toeslag wordt eerder uitgekeerd aan de mensen die het vanzelf krijgen. Zo wordt voorkomen dat er aanvragen binnenkomen van mensen die de toeslag eigenlijk al automatisch zouden krijgen.

Situatie 2: je ontving in 2022 ook energietoeslag

Als je in 2022 ook al energietoeslag ontving, dan wordt er gekeken of je in 2023 weer aan de voorwaarden voldoet.

Voldoe je aan de voorwaarden?

Dan hoef je de toeslag niet aan te vragen en ontvang je deze vanzelf.

De uitkering zal naar verwachting echter later plaatsvinden dan de groep die een van de gemeente bijstand of inkomensondersteuning krijgen, omdat er eerst moet worden getoetst of je er recht op hebt.

Naar verwachting kun je de energietoeslag tussen begin december en begin januari op je bankrekening terugzien.

Situatie 3: je ontving eerder nog geen energietoeslag

Ontving je eerder nog geen energietoeslag en krijg je geen uitkering voor levensonderhoud? Maar is je inkomen wel beneden het sociale minimum van 120 of 130 procent?

Dan kun je zelfstandig een aanvraag doen. Aanvragen is op moment van schrijven (12 oktober 2023) nog niet mogelijk.

Wanneer je energietoeslag van 2023 kunt aanvragen, hangt af van je gemeente, maar ligt tussen begin november en begin januari (2024). De uitkering zal na de aanvraag naar verwachting nog maximaal een maand op zich laten wachten.

De meeste Nederlanders die recht hebben op de energietoeslag kunnen deze vanaf 1 november aanvragen via de gemeente. In sommige gemeenten kun je pas vanaf 1 januari 2024 een aanvraag doen.

Neem contact op met jouw gemeente via het telefoonnummer 14 + je netnummer voor meer informatie. Ter voorbeeld: voor de gemeente Rotterdam is het nummer 14010 en voor Amsterdam 14020.

Hoe hoog is de toeslag (€ 800 of € 1.300)?

Volgens de Rijksoverheid is de hoogte van de toeslag in principe 800 euro.

Maar als we naar individuele gemeentewebsites kijken, zien we verschillen: de meeste vermelden 800 euro, terwijl anderen 1.300 euro als het toegekende bedrag hebben staan.

Waar komt dit verschil vandaan?

Veel gemeenten hebben hun inwoners eind 2022 of begin 2023 al een voorschot gedaan van 500 euro. Dit betekent dat er nog een restbedrag van 800 euro overblijft om in 2023 uit te betalen.

De grote vraag is nu hoe het zit met personen die in 2023 een nieuwe aanvraag indienen. Krijgen zij het volledige bedrag van 1.300 euro, of wordt hen, net als degenen die al een voorschot hebben ontvangen, slechts 800 euro toegekend?

Onrechtvaardig

Het laatste lijkt sterk het geval te zijn, blijkt uit navraag van energievergelijk.nl bij meerdere gemeenten. Kortom, inwoners die voor 2023 een nieuwe aanvraag doen, krijgen dus slechts 800 euro. In gemeenten die geen voorschot uitkeerden, wordt wel het volledige bedrag van bedrag van 1.300 euro overgemaakt.

Dat lijkt wat onrechtvaardig, zeker gezien er in 2023 meer inwoners recht hebben op de energietoeslag dan in 2022.

Kom jij in aanmerking?

Verde kan het per gemeente verschillen of je wel of niet voor de energietoeslag in aanmerking komt. Sommige hanteren een grens van 120 procent van het sociale minimum, terwijl andere een limiet van 130 procent instellen.

Hieronder staan de de maximale netto maandinkomens waarop je in aanmerking komt voor de energietoeslag, op basis van 120 procent van het sociaal minimum:

SituatieNetto maandinkomen*
Alleenstaand, 21 jaar tot pensioenleeftijd   € 1.434,79
Alleenstaande ouder, 21 jaar tot pensioenleeftijd         € 1.434,79
Getrouwd of samenwonend, 21 jaar tot pensioenleeftijd€ 2.049,70
Alleenstaand en gepensioneerd        € 1.596,80
Getrouwd of samenwonend en gepensioneerd           € 2.168,64
*Inclusief vakantietoeslag

Info 20 grootste gemeenten

Hoe zit het in de 20 grootste gemeenten van Nederland met de hoogte van de energietoeslag en de toegepaste bijstandsnorm in 2023?

Een overzicht:

GemeenteEnergietoeslag 2023Bijstandsnorm
Amsterdam€ 800130%
Rotterdam€ 1.300120%
Den Haag€ 800130%
Utrecht€ 800Niet bekend
 Eindhoven€ 800120%
GroningenNiet bekendNiet bekend
Tilburg€ 800120%
Almere€ 1.300120%
Breda€ 800130%
NijmegenNiet bekendNiet bekend
Apeldoorn€ 800130%
Arnhem€ 1.550120%
Haarlem€ 1.300130%
Haarlemmermeer€ 1.300130%
EnschedeNiet bekendNiet bekend
AmersfoortNiet bekendNiet bekend
ZaanstadNiet bekendNiet bekend
s-Hertogenbosch€ 800120%
Zwolle€ 800130%
Leeuwarden€ 800150%

Hoe zit het met studenten?

Ook studenten hebben recht op energietoeslag, hetzij in een aangepaste vorm. Een flinke groep studenten kan rekenen op een uitkering van 400 euro.

Studenten met een uitwonende basisbeurs én aanvullende beurs komen in aanmerking, en studenten die langer studeren en eerder een aanvullende beurs kregen.

De tegemoetkoming wordt begin januari (2024) uitgekeerd via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit gebeurt automatisch aan iedereen die er recht op heeft. Aanvragen is niet nodig.

Vragen of opmerkingen?

Laat het ons horen in de reacties hieronder.

Je kunt ook met je eigen gemeente contact opnemen via het telefoonnummer 14 + je netnummer. Ter voorbeeld: voor de gemeente Rotterdam is het nummer 14010 en voor Amsterdam 14020.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

380 reacties

 • BBrenda

  Ik ben op 1-7-2023 van Almere naar Epe verhuisd. In Almere hebben we geen voorschot gekregen en in Epe had je tot eind juni recht op 500 euro. Ik loop nu dus die 500 euro mis. Dit is toch krom?!

  Reageren
 • TTea

  Waarom krijgen wij niks. Mijn man zit in vervroegd pensioen krijgt te veel. Moet maar dik belasting betalen ik werk er ook een beetje bij maar onze energie kosten worden ook hoger he en dan nog een bon van 400 geven voor energie witgoed. Betalen wij dus en wij krijgen niks ik vindt dit niet eerlijk

  Reageren
 • AAnne

  Energietoeslag niet ontvangen,
  Wel gewoon recht op .

  Gemeente gecontracteerd,
  En zeggen zolang je geen bijstand krijgt via de gemeente
  Controlen we niet .

  Ook al heeft uw wel de vorige energie toeslag gehad ,
  Erg triest dat gemeente tilburg zo met mensen omgaat .
  En ze onnodig weer stress bezorgen .

  Jammer

  Reageren
  • FF.

   @Anne

   Ook ik heb het niet ontvangen terwijl ik het voorheen automatisch heb gekregen. Aan mijn inkomen is niks veranderd dus vind het ook vreemd

   Reageren
  • JJeavdWaarden

   @Abelachelijk dat ik de 800€niet krijg terwijl we allebei van de svb 1.859 krijgen vind dit niet terecht van de gemeente Tilburg

   Reageren
 • MMorrisMcChance

  Als t gaat om energie gebruik. Is het handig om ook eens bij ANWB-energie te kijken. In vergelijken op internet kom je t niet tegen, gek genoeg! Want ze zijn best goedkoop.

  Je krijgt daarvoor een contract die per maand opzegbaar is. Vind ik wel prettig, mocht je ergens anders beter af zijn. Je krijgt daarvoor een dynamisch contract met dagprijzen die elk uur anders zijn. Je bepaalt altijd zelf wanner je stroom of gas afneemt tegen welke prijs. Op zondag betaal je heel vaak 0 cent voor stroom. 1 cup gas kost nu 52 cent. Terwijl t prijsplafont iets van 1,45 is. En stroom 0,40 cent per kWh. Voor veel mensen met zonnepanelen is de saldiregeling van de ANWB-energie ook gunstiger.
  Ik betaal per mnd. 37 euro. En weet nu al, dat aan t einde looptijd ik ook nog ‘ns 112 euro terug zal krijgen.
  Ik heb veel bespaart bij de ANWB-energie.

  Een regenton in de tuin is ook besparend of op t balkon. Elke dag de toilet doorspoelen met regenwater. En geen kalkaanslag meer in de pot. Gebruik t zelfs voor de wasmachine. Deze gebruikt meestal 2x 10 liter per wasbeurt.
  Verder isoleer alleen de woonkamer en stook alleen na 18:00 een paar uurtjes. Koop of maak zelf een deken met grote rits of koop een slaapzak voor op de bank ’s avonds. Dit alleen als je echt wilt besparen. Op tochtige plaatsen een oude deken neer leggen. Een echte houten regenton. Is vaak duur. Maar als je een oude GFT container kan regelen. Dit is ideaal voor wateroplag. Geef t een nieuw kleurtje of graaf m in. Laat t 40 cm boven de grond uitsteken. Je kunt ook nog n mooie houten deksel maken voor n andere look. De wielen kunnen er ook makkelijk vanaf, door bij de as een gaatje te boren en de innerstift weg te drukken. Het wiel komt dan los.

  Reageren
 • DDbh

  Hoi
  Ik woon in beverwijk
  Ik las op de website van de gemeente dat diegene die het vorig jaar hebben gehad automatisch ook dit jaar uitbetaalt krijgen.

  Dit is wat er staat

  “U ontvangt de toeslag automatisch als u:

  De toeslag in 2022 heeft gekregen; of
  Een uitkering van de gemeente krijgt; of
  Een uitkering ontvangt op grond van die IOAW of IOAZ; of
  Kwijtschelding krijgt van de gemeentelijke belastingen”

  Ik zie wajong er niet tussen staan
  maar wel “als u vorig jaar uitbetaald heeft gehad”

  Beetje ingewikkeld
  Moet ik wel aanvragen of val ik onder de automatische betaling.
  Wat trouwens vanaf Januarie pas kan.

  Reageren
 • KKiki Zoe

  Ik ben alleenstaand en verdien €2215 netto in een vrije sector woning. Heb ik wel recht hierop? Vorige jaar kreeg ik het wel. Ik hoor het graag

  Reageren
 • Dde jong

  ik heb al 500 gehad krijg ik automatisch nu 800 woon in zutphen

  Reageren
 • AAdrie

  Vorige week las ik dat de gemeente Katwijk eerst nog moet beslissen wanneer het uitbetaald word, zijn hier dus heel sloom mee.

  Reageren
  • MMorris

   @Adrie

   @Arend,
   Je kunt veel zeggen van gemeentes in Nederland. Het uitstellen van betalingen levert idd geld op. Echter spaarrente is erg laag. Buiten Nederland al boven de 4%. Dus het loont om over de grens te sparen. Gemeentes hebben hier niks aan.

   2023 is begin van t jaar 500 uitgekeerd. En zou op uw rekening afschrift zichtbaar moeten zijn. Om die reden zou je nog recht hebben op 800. Dit maakt samen 1300. Gemeentes mogen zelf bepalen wanneer ze uitkeren. Zolang dit maar voor t einde van t jaar is.

   Betuttelend zijn Gemeentes wel, om die reden gebruiken ze de 800 als compensatie voor de kerstdagen. Anders maken de uitkerings gerechtigden het geld al op voor dat de kerst begint. Men weet nl. dat armoede is toegenomen het afgelopen jaar. Hoewel het geld van de rijksoverheid afkomt en generiek is. Zie je toch, dat t ook als pressiemiddel wordt gebruikt. De 800 krijg dan pas als je 3 maanden bankafschriften heb laten zien en goed bevonden is. Anders geen 800.
   Ze doen vaak alsof je wel ergens geld zal hebben.

   Ik heb wel van t Local Engieloket een kadobon gehad voor de aanschaf van een energiezuinig witgoed apparaat. Dus feitelijk 1300+400=1700 over 2023. Ik hoefde voor de aanschaf maar een klein bedrag bij te leggen. Ik heb de bon aangevraagd. En terstond kreeg ik gelijk van de gemeente de opdracht 3 maanden bankafschriften te tonen. Opvallend is ook t hebben van een auto op je naam. Een reden om geen enkele aanvraag te honoreren, ook niet na aanlevering van alle bankafschriften en gegevens.

   En ook nu weer zie je dat Gemeentes zich bemoeien met de hoogte van de toeslagen. De ziektes van de toeslag affaire van VVD de afgelopen jaren bestaat nog steeds. Echter nu bij Gemeentes in Nederland en niet alleen de belastingdienst.

   Reageren
 • AArend

  ENSCHEDE 900 ALMELO 1300. WAAROM HET VERSCHIL .leeuwarden HELPT LIEVER CAMBUUR

  Reageren
  • MMorris

   @Arend,
   Je kunt veel zeggen van gemeentes in Nederland. Het uitstellen van betalingen levert idd geld op. Echter spaarrente is erg laag. Buiten Nederland al boven de 4%. Dus het loont om over de grens te sparen. Gemeentes hebben hier niks aan.

   2023 is begin van t jaar 500 uitgekeerd. En zou op uw rekening afschrift zichtbaar moeten zijn. Om die reden zou je nog recht hebben op 800. Dit maakt samen 1300. Gemeentes mogen zelf bepalen wanneer ze uitkeren. Zolang dit maar voor t einde van t jaar is.

   Betuttelend zijn Gemeentes wel, om die reden gebruiken ze de 800 als compensatie voor de kerstdagen. Anders maken de uitkerings gerechtigden het geld al op voor dat de kerst begint. Men weet nl. dat armoede is toegenomen het afgelopen jaar. Hoewel het geld van de rijksoverheid afkomt en generiek is. Zie je toch, dat t ook als pressiemiddel wordt gebruikt. De 800 krijg dan pas als je 3 maanden bankafschriften heb laten zien en goed bevonden is. Anders geen 800.
   Ze doen vaak alsof je wel ergens geld zal hebben.

   Ik heb wel van t Local Engieloket een kadobon gehad voor de aanschaf van een energiezuinig witgoed apparaat. Dus feitelijk 1300+400=1700 over 2023. Ik hoefde voor de aanschaf maar een klein bedrag bij te leggen. Ik heb de bon aangevraagd. En terstond kreeg ik gelijk van de gemeente de opdracht 3 maanden bankafschriften te tonen. Opvallend is ook t hebben van een auto op je naam. Een reden om geen enkele aanvraag te honoreren, ook niet na aanlevering van alle bankafschriften en gegevens.

   En ook nu weer zie je dat Gemeentes zich bemoeien met de hoogte van de toeslagen. De ziektes van de toeslag affaire van VVD de afgelopen jaren bestaat nog steeds. Echter nu bij Gemeentes in Nederland en niet alleen de belastingdienst.

   Reageren
 • EEd

  Stem gewoon SP

  Reageren
 • MM.

  Weet iemand hier toevallig hoe e.e.a. (inkomensgrens 120 of 130% van het sociaal minimum, peilmaand(en) e.d.) wordt geregeld in Tilburg? Deze grote gemeente lijkt vooralsnog ’te zwijgen in alle talen’… En in het algemeen: telt je netto reiskostenvergoeding ook mee als inkomen voor de energietoeslag? En wat als je in gedeeltelijk in de ZW zit en je uren via re-integratie opbouwt? Je hebt dat in de peilmaand misschien net teveel inkomen maar daarvoor wel maandenlang van een minimuminkomen moeten rondkomen.

  Reageren
 • JJeroen

  Die 500€ in maart was nog van 2022 dus het verhaal klopt niet helemaal

  Reageren
  • TTeller

   @Jeroen

   Die € 500,00 was vast een deel van de Energietoeslag 2023!

   Reageren
  • WWillem

   @Jeroen
   Die €500 dat hebben de meeste mensen al gebeurt en die beuren dan dit jaar € 800 .

   Reageren
   • VV/d veen

    Het klopt niet helemaal zo als u zegt want de mensen die er recht op hebben zouden in 2023 weer € 1300 euro krijgen en anders hebben zij in 2022 maar €800 euro gekregen

    Reageren
 • TTeller

  Is in bepaalde gemeenten van Nederland het restant van de Energietoeslag 2023 al uitbetaald?
  Laat het ons weten?

  Reageren
  • GGerm

   @Teller
   Waar om Kollumerland. Niet

   Reageren
   • TTeller

    @Germ
    Wat NIET?

    Reageren
   • TTeller

    @Germ
    Is in Kollumerland de Energietoeslag 2023 nog niet uitbetaald?
    In de rest van Nederland volgens mij ook nog niet!
    De gemeenten blijven even broeden op de centen want dat brengt nu een heleboel spaarrente op!

    Reageren
  • LLill

   @Teller
   Leeuwarden hebben restant 800€ nog niet uitbetaald..

   Reageren
   • FFred

    @Lill
    Wanneer betaald Leeuwarden uit dan..veel gemeentes hebben al uitbetaald.

    Reageren
    • LLill

     @Fred
     Net contact met Gemeente Leeuwarden gehad,hun zijn het aan voorbereiden dus kunnen nog even duren voor met uitbetaling…

     Reageren
    • TTeller

     @Fred
     Volgens mij niet!!

     Reageren
    • WWillem

     @Fred
     Het kan wat later worden kan ook nog in begin 2024 maar even afwachten

     Reageren
  • RR van de

   @Teller

   Hoi teller 16 oktober al uitbetaald Rotterdam delft pas eind november en den haag ook eind november

   Reageren
 • WWRM

  Ik koop er een bankje voor waar ik een electrische deken op leg

  in juli airco aangelegd

  Ik hoop zo wat te besparen in plaats van het bedrag aan de energie leverancier te geven

  Die toeslagen zijn er volgend jaar niet meer

  Beter wat investeren in lager energieverbruik dan het eenmalig weg geven aan de energie leverancier

  Reageren
  • MMo

   @WRM

   Dat is een slim idee dat noem ik vooruit kijken!. Al zal je hier wel weer ‘commentaar’ krijgen
   van mensen die zeggen daar is het toch niet voor bedoelt…….. lekker negeren 🙂

   Reageren
   • WWRM

    @Mo Als de bedoeling was dat het naar de energie leverancier zou gaan ter sponsoring hadden ze het net goed direct daarna kunnen overmaken LOL

    Maar ik heb alle energie toeslagen inderdaad omgezet in een soort besparen en verduurzaming

    Reageren
  • JJa toch!

   @WRM
   Je zit er in ieder geval warmpjes bij en dat is ook wat waard!

   Reageren
 • AA van donkersgoed

  Ik woon in putten. Daar hanteren ze extra regeltjes. Al heb je daar een ioaw uitkering die nog €300 lager is dan de bijstandsuitkering maar spaargeld boven €6500 ( die snel slinkt met zo’n lage maandelijkse uitkering) krijg je niks.

  Reageren
  • SSjaak

   @A van donkersgoed

   Dat is niet zo leuk van Putten. Ik zie dat ze de grens op 57.000 euro vermogen hebben gezet. Niet per persoon, zoals voor de belastingen geldt, maar per huishouden.

   Reageren
 • JJ Rietkerken

  We zitten er 35 euro boven het minium in leidschendamvoorburg maar we krijgen het niet omdat ze voor 120 gaan terwijl ze een heleboel geld overhouden.

  Reageren
  • JJa toch!

   @J Rietkerken

   Fijne sociale gemeente!

   Reageren
  • NNaomi

   @J Rietkerken In bezwaar gaan en vragen of de hardheidsclausule kan worden toegepast. De beleidsregels van uw gemeente:
   Artikel 6: Hardheidsclausule
   Als de aanvrager niet in aanmerking komt voor een eenmalige energietoeslag kan het college, gelet op alle omstandigheden, in het individuele geval beoordelen of de aanvrager in afwijking van de beleidsregels alsnog in aanmerking komt voor een eenmalige energietoeslag, indien dringende redenen hiertoe noodzaken.

   Reageren
   • EEgeltje

    @Naomi
    Eindelijk gewoon goed onderbouwd advies, want dat mis ik zo, bij de meeste opmerkingen.

    Reageren
  • NNaomi

   @J Rietkerken Heeft u het zelf berekend of is uw aanvraag afgewezen. U kunt in bezwaar gaan en vragen of de hardheidsclausule kan worden toegepast. De beleidsregels van uw gemeente:
   Artikel 6: Hardheidsclausule
   Als de aanvrager niet in aanmerking komt voor een eenmalige energietoeslag kan het college, gelet op alle omstandigheden, in het individuele geval beoordelen of de aanvrager in afwijking van de beleidsregels alsnog in aanmerking komt voor een eenmalige energietoeslag, indien dringende redenen hiertoe noodzaken.

   Reageren
   • JJa toch!

    @Naomi

    Een uitstekend advies!

    Reageren
 • MMw. M.E Gregorius

  Vindt het niet eerlijk. Omdat je er €200- meer verdient, pist je uit de pot. Terwijl wij ook moet betalen. Zo krom dit allemaal.

  Reageren
  • JJohn

   @Mw. M.E Gregorius U heeft helemaal gelijk, je mag hier je hele leven werken en belasting betalen. Zo dat je door het linkse…… Gestraft wordt. En dan overal rond schreeuwen iedereen gelijk behandelen. Voor de regering geldt blijkbaar art.1 van de grondwet niet, belangrijker is om de bevolking tegen elkaar uit te spelen

   Reageren
 • CClaudia

  Ik gun echt iedereen de toeslag die het nodig heeft, toch vind ik het oneerlijk als je werkt en netto 200 Euro meer hebt dan iemand met een uitkering en daardoor buiten de inkomstengrens valt en daardoor geen recht heeft op energie toeslag. Wordt daar niet zo blij van.

  Reageren
  • SShaheed Molai

   @Claudia, het is oneerlijk dat werkende mensen nergens recht op hebben, nooit aanspraak hebben op enige toelage of compensatie op hun uitgaven/lasten. Mensen die in de uitkering zijn, ontvangen NETTO allerlei toeslagen wat resulteert dat ze vaak NETTO meer inkomen hebben dan werkenden. Daarom willen velen niet gaan werken, ik hoor vaak zeggen “ik ga niet werken anders raak ik mijn toeslagen kwijt”.
   Nu zal ik zeker negatieve reacties ontvangen, maar dat vind ik niet erg. Ik kan tegen kritiek.

   Reageren
   • TTeller

    @Shaheed Molai
    Dat geeft uitstekend aan hoe ontzettend moeilijk het is om precies de doelgroep te helpen!
    Wat ze bij verschillende gemeenten dit jaar doen is nog veel erger!!
    Kwetsbaren uitsluiten, die vroeger hadden geleerd wat te sparen voor de oude dag en als je onverhoopt iets moest vervangen!
    Dat moeten ze nu maar gebruiken om de loeidure energie te kopen!
    Dit loopt helemaal uit de hand, want vanaf nu kunnen wij het niet meer uit Groningen halen!
    Regeren is vooruit zien!
    Jarenlang heeft de huidige regering daarin gefaald!

    Reageren
   • LLucky

    @Shaheed Molai als je een minimum loon heb of 200 meer verdiend dan een uitkering heb je ook recht op bepaalde toeslagen, plus met een bijstandsuitkering kregen je geen lening geen credit, en alleen arbeidsongeschikten hebben langdurig een uitkering, participatie wet en strenge refels zoals niet kunnen samenwonen met een bijstandsuitkering van de gemeente je mag niet eens een weekend je vriendin of vriend laten logeren,ze zien get als gezamenlijk huishouden. Je bouwt geen pensioen op, en je bent sniddafs meer thuis als een werkende dus meer energiekosten en ga zo maar door ik speel even devils advocate nu maar dingen moeten mensen eens over verder denken

    Reageren
   • SStephanie

    @Shaheed Molair

    Ergens is dat ook logisch, neem de wajong. Er zijn zat die willen werken, maar als je van elke verdiende euro, €0,30 cent bruto mag houden blijft er niks over. Daarnaast is het zo, dat als je wel werkt het niet loont Werken moet lonen, niemand gaat voor €0,15 cent netto aan t werk

    Reageren
  • AAad

   @Claudia natuurlijk si dat zuur, maar overal zijn regels en ook daar kan je er net onder of boven zitten. Wat hier wel heel vreemd is dat gemeenten zelf bijna kunnen bepalen wat ze betalen en hoe hoog je verdien percentage moet zijn. Dut had gewoon landelijk gelijk moeten zijn ( vind ik )

   Reageren
 • MMeta stam

  Ik heb in 2022 energietoeslag gehad moet ik het opnieuw aanvragen uit de gemeente alkmaar ikheb alleen aow en een heel klein pensioentje

  Reageren
  • WWil

   @Meta stam

   HALLO IK HEB IN 2022 ENERGIE TOESLAG GEHAD MOET IK DIE NU VOOR 2023 OOK WEER AANVRAGEN

   Reageren
  • JJa toch!

   @Meta stam
   Lees het artikel en de hele discussie die hier staat nou eens door!
   Het is onmogelijk om iedereen een antwoord op maat te geven wegens gebrek aan persoonlijke informatie!
   In iedere gemeente kan het anders zijn!

   Reageren
  • MMo

   @Meta stam

   Bel uw gemeente even op als u met vragen zit of Google even naar uw gemeentehuis met het onderwerp energietoeslag daar vind u duidelijke informatie.

   Reageren
 • JJa toch!

  Het is nu al te lezen hier, dat de 342 gemeenten een soort verdeel en heers politiek toepassen, met elk hun eigen regeltjes met de toekenning van de Energietoeslag 2023!
  Geen uniforme regelgeving!
  Of en hoeveel Energietoeslag 2023 je krijgt, hangt af van de gemeente waarin je woont!
  Dat loopt echt uit de hand hoor.
  Laat dat dan ook maar zien hier?

  Reageren
 • OOguz

  Wij hebben een inkomen van 2.200 netto per maand 3 kinderen en krijgen okk niks vriendin zit ij de bijstand betaald minder per maand heeft wel 200 bij betaald ik 175 maar zei krijgt het toeslag wel en als je kijkt 1 persoon bijstand plus toeslagen zot ze ongeveer op inkomen van 1550 per maand 700 minder dan ons maar wel alleen. Minder huur

  Reageren
  • JJ.T.

   @Oguz
   Even een reactie. Jou vriendin heeft een bijstands uitkering. Misschien zou ze ook anders willen. Jullie twee inkomsten, kinderbijslag dubbel vakantie geld en….misschien nog einde jaar uitkering.
   Ga jij mij nu vertellen dat jij het je vriendin niet gunt die €1300,-
   Omdat jullie het niet krijgen.
   Jullie krijgen vakantiegeld 8% over jullie maand salaris.
   Iemand met een bijstand uitkering krijgt maandelijks een bedrag, waar het vakantiegeld van wordt gereserveert voor de maand juni.
   Misschien een oplossing om de kinderen minder vaak te laten douchen. De drie laptops of mobiele telefoons minder aan de stroom. Jullie minder tv kijken netflix of andere programma’s.
   Nee jullie zullen het beter hebben dan je vriendin. Ze zou denk ik graag met jou willen ruilen.
   Ga in een hoekje staan een ga je schamen. Dat noemt zich vriendin hmm.

   Reageren
 • JJp

  Ik vind het een oneerlijke uitkering . Ik krijg het niet omdat kinderalimentatie wordt meegerekend! Bij belastingaangifte wordt de alimentatie niet mee gerekend als inkomen . Hoe krom is de wet in Nederland???? Geef iedereen dan €500 dan dit oneerlijke gedoe. Moet 34 uur per week werken als alleenstaande ouder en kom net rond.

  Reageren
  • JJa toch!

   @Jp
   Buitengewoon oneerlijk!
   Zeker een a-sociale gemeente waarin je woont!
   Ja toch!

   Reageren
 • JJa toch!

  Jullie zien het.
  Nu kunnen 342 gemeenten in Nederland politiek bedrijven met de Energieheffing 2023!
  Maak de borst (ten) maar nat.

  Reageren
  • JJa toch!

   @Ja toch!
   Bedoeld is natuurlijk met de Energietoeslag 2023!!!!

   Reageren
 • RRonnie

  We krijgen het gratis mensen. Niet eens om gevraagd. Zo maar voorgesteld en geregeld door de regering.

  En toch nog klagen?
  Tjongejongejonge!

  Reageren
  • MMo

   @Ronnie

   Nou gratis…? De regering plukt ons anders aardig kaal met al hun regeltjes en belastingen,,..

   Reageren
  • JJaap Veldhoven

   @Ronnie

   Gratis is níét genoeg Romie

   Reageren
  • FFaiz

   @Ronnie

   Hoeveel krijg jij (belasting centen)toegeschoven,voor deze pro ‘KIKE AGENDA’!!

   Reageren
  • JJust me

   @Ronnie

   Ik werk er keihard voor om belastingen te betalen zodat jij het gratis ontvang. En ik als werkende pis naast de pot terwijl er genoeg hardwerkende zijn die amper kunnen rondkomen.

   Reageren
  • Aan

   @Ronnie

   jij werkt zeker niet

   Reageren
  • JJa toch!

   @Ronnie

   Dit schreef Ronnie aan Mo op 17 oktober 2023!

   @Mo
   U heeft volkomen gelijk wat betreft het niet goed (kunnen) lezen, van sommige personen, en dan ook herhaaldelijk de zelfde vraag stellen.

   U, en bijvoorbeeld ik, kunnen dat wel. Beter is het om niet te ergeren aan laaggeletterden. Niet reageren. Dat is rustgevend voor beiden partijen. ( Dit ter info )
   Wat een grappenmaker hè?

   Reageren
 • IIk

  Is het nou eigenlijk niet beter om die energietoeslag in 2024 te geven?
  Dit jaar, 2023, is er nog t prijsplafond. Als ik t goed heb begrepen gaan dan die belastingen voor energie ook omhoog.
  Nu wordt t geld voor andere dingen gebruikt.

  Reageren
  • MMENDES MOREIRA

   • CC. A. Mendes Moreira

    Wanneer de energietoeslag woord betaling in Gemeente Capelle aan den Ijssel?
    Ik heb rechter voor energietoeslag? Want ik krijg een voorlopige AOW vanaf 02 November 2023 € 746,48 netto en December € 772,23 kunt ik misschien een AIO-aanvulling krijgen.
    Normal AOW is netto maandiinkomen € 1

    aow vanaf 02

    Reageren
   • CC. A. Mendes Moreira

    Wanneer de energietoeslag woord betaling in Gemeente Capelle aan den Ijssel?
    Ik heb rechter voor energietoeslag? Want ik krijg een voorlopige AOW vanaf 02 November 2023 € 746,48 netto en December € 772,23 kunt ik misschien een AIO-aanvulling krijgen.
    Normal AOW is netto maandiinkomen € 1.357,66.
    Alvast bedankt voor.

    aow vanaf 02

    Reageren
  • FFred Franken

   Ik kom zéker in aanmerking! Ik wil een afschrift van mijn inkomen en energie betalingen toesturen, maar het is belachelijk om al je afschriften over 3 maanden toe te sturen. Hoezo privacy.

   Reageren
   • DDaisey

    @Fred Franken

    Ik snap jouw gevoel, maar ze Willem gewoon zien of je misschien maar 1 baan opgeeft, terwijl je er twee hebt. Ook kijken ze of jij een vermogen hebt. Als jij beneden het maandbedrag zit en ondanks dat een ton op jouw bankrekening hebt staan dan zeggen ze dat je het zelf kan betalen. Helaas zijn er mensen die dit soort dingen doen en daar moeten de eerlijke mensen voor wijken.

    Reageren
    • AAntje

     Ik ken iemand die 100.000 euro heeft
     2 oldtimers
     Een brief gestuurd naar de gemeente en heeft ook.het geld gekregen .
     Volgens zijn verhaal.
     Hij heeft zware Reuma.

     Reageren
     • MMo

      @Antje

      Wat is je punt….???

      Reageren
     • JJa toch!

      @Mo
      Ziek makende jaloezie!
      Of een alles verterende afgunst!
      Niet teveel vertellen aan de buren, je vindt het hier weer terug.

      Reageren
     • MMo

      @Ja toch!

      Echt he! ik vind dat super achterbaks!..

      Reageren
     • JJa toch!

      @Mo
      Op 12 oktober had ze het ook al geschreven!
      Lees maar terug?
      Alleen was ze toen de oldtimers even vergeten!
      Patiënten met reuma kunnen niet in de kou zitten!
      Frau Antje, het is echt niet leuk!

      Reageren
     • JJeroen

      @Antje

      Met zware Reuma in een koud huis zitten zonder verwarming, doe je jezelf toch niet aan??
      Trouwens je oldtimers ook niet!!

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.