Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening tot 70 euro duurder per 1 juli

Consumenten gaan per 1 juli 2018 tot 70 euro meer betalen voor stroom en gas. De prijsstijging is het gevolg van hogere inkoopprijzen op de energiemarkt, wat voor een groot deel wordt veroorzaakt door stijgende olieprijzen. Hierdoor zijn energieleveranciers genoodzaakt om de tarieven te verhogen.

De hogere tarieven hebben betrekking op de variabele energiecontracten, maar ook op nieuw afgesloten vaste contracten. Mensen die op dit moment een lopend vast contract hebben, ontspringen voorlopig de dans.

Oorzaak

Nuon bevestigt inderdaad dat de stijgende olieprijzen een belangrijke factor zijn bij de prijsstijging. Bij de leverancier stijgt de stroomprijs met 6,6 procent en de gasprijs met 3,7 procent. Er zou geen verband zijn met het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

Als gevolg van duurdere olie, zullen de energietarieven in de rest van Europa ook iets stijgen.

Gevolgen huishoudens

Bij Nuon gaat een gemiddeld huishouden 32,31 euro meer betalen. Bij Eneco stijgt de prijs voor stroom en gas zelfs met 63,73 euro. EnergieDirect en Essent hebben aangegeven de prijzen juist gelijk te houden. Bij Engie gaat een huishouden gemiddeld 36,48 euro meer betalen. Bij PowerPeers heeft men begin juli 44,83 euro extra aan energiekosten.

Wie een energiecontract heeft bij Energieflex gaat er het meest op achteruit. Het energiebedrijf, dat ook prepaid stroom en gas aanbiedt, verhoogt het totale energietarief met 71,64 euro op jaarbasis.

Tweede prijsstijging

De wijziging per 1 juli is de tweede stijging van de energietarieven dit jaar. In januari gingen de stroom- en gasprijzen ook al omhoog. De verhoging bedroeg toen enkele tientjes. Ook maatregelen van het kabinet hebben geresulteerd in een verdere stijging van de energieprijs. Dit betrof een toename van de energiebelasting en de heffing Opslag Duurzame Energie (ODE). De verwachting is dat deze heffingen in 2019 opnieuw omhoog zullen gaan. De energiebelasting en ODE worden geheven per afgenomen eenheid stroom of gas.

Bron: Gaslicht

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • RRene

    Waar is de tijd gebleven dat het nog ieder jaar goedkoper werd?

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.