Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening stijgt met 171 euro in 2024

142 reacties

De energierekening valt volgend jaar 171 euro hoger uit dan in 2023. Dat blijkt uit eigen berekeningen van energievergelijk.nl op basis van een gemiddeld energieverbruik, cijfers uit het Belastingplan en een raming van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De stijging in energiekosten wordt veroorzaakt door een verhoging van de energiebelasting op gas en een toename in netbeheerkosten.

Energiebelasting gas omhoog, voor stroom omlaag

In 2024 daalt de energiebelasting voor stroom met 1,7 cent per kilowattuur. Echter, voor gas is er juist sprake van een stijging: + 9,3 cent per kuub. Dit is te vinden in het Belastingplan van 2024, ondersteund door gegevens uit de sleuteltabel.

De tarieven voor 2024 zijn als volgt:

 • Gas: € 0,58296 per m3 (voor de eerste 170.000 m3)
 • Stroom: € 0,10880 per kWh (tot 10.000 kWh)

Bovenop deze tarieven komt nog 21 procent btw.

Tegelijkertijd stijgt de heffingskorting (vermindering energiebelasting) volgend jaar van 493,27 naar 498,38 euro (exclusief btw).

Met de verschuiving van belasting van stroom naar gas wil het kabinet huishoudens nog verder stimuleren om het gasverbruik te verminderen of volledig van het gas af te stappen.

Huishoudens op gas ‘gestraft’

Huishoudens die veel gas verbruiken, zijn dan ook het kind van de rekening.

Voor iedere verbruikte kuub gas betalen zij bijna 11,3 cent meer aan belasting. Zo zal een huishouden dat 1.600 m3 verbruikt, in 2024 ongeveer 180 euro extra aan gasbelasting kwijt zijn.

Aan de andere kant profiteren Nederlanders die geen gas meer gebruiken van de nieuwe belastingregels. Wanneer een huishouden 6.000 kWh aan stroom gebruikt, zal het in het komende jaar bijna 125 euro minder aan belasting betalen. Bovendien zijn zij niet onderhevig aan de stijgende netbeheerkosten voor gas.

Netbeheerkosten 8 euro per maand hoger

Een andere factor die bijdraagt aan de hogere energierekening zijn de kosten voor netbeheer. De ACM verwacht dat huishoudens met een stroom- en gasaansluiting ongeveer 8 euro per maand meer te betalen voor transport en onderhoud van het energienet.

Oorzaken zijn de stijgende energieprijzen en de investeringen in energietransitie. Door de verschuiving naar hernieuwbare energie en minder aardgasgebruik, moeten netbeheerders miljarden investeren in netuitbreiding en -aanpassing.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zal eind november 2023 een definitief besluit nemen over de jaartarieven van netbeheerders.

Berekening energierekening 2024

Hieronder worden de totale kosten voor de energierekening van 2024 berekend.

Hierbij is uitgegaan van:

 • Een gemiddeld verbruik van 2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas (Milieucentraal)
 • Een stijging van de netbeheerkosten van 8 euro per maand volgens voorspelling ACM.
 • De nieuwe belastingschijven voor stroom en gas volgens Belastingplan
 • Vaste leveringskosten van 60 euro per jaar (stroom en gas apart), exclusief btw
 • Stroomprijs van 20 cent en een gasprijs van 50 cent zonder energiebelasting en btw

Opbouw kosten elektriciteit

Variabele kostenKosten
Kale stroomprijs + inkoopkosten€ 495,80
Energiebelasting€ 269,72
Btw€ 160,76
Vaste kosten en kortingen
Vermindering energiebelasting– € 603,04
Netbeheerkosten € 326,27
Vaste leveringskosten€ 60,00
Btw (netbeheer + vast)€ 81,12
Subtotaal€ 790,62

Opbouw kosten gas

Variabele kostenKosten
Kale gasprijs + inkoopkosten€ 584,50
Energiebelasting€ 681,48
Btw€ 265,86
Vaste kosten
Netbeheerkosten € 238,49
Vaste leveringskosten€ 60,00
Btw (netbeheer + vast)€ 62,68
Subtotaal€ 1.893,01
Totaal 2024 (stroom + gas)€ 2.683,63

De volledige berekening van de energiekosten voor 2024 vind je hier terug.

In 2024 bestaat 34,2 procent van de totale jaarrekening voor energie uit belastingen. Een stijging van 1,3 procentpunt ten opzichte van 2023.

Verschil van 14 euro per maand

Vergelijken we het verwachte totaalbedrag in 2024 (€ 2.683,63) met de totale kosten in 2023 (berekening-2023.pdf), dan zien we een verschil van bijna 171 euro, ofwel ruim 14 euro per maand.

Met name gezinnen in oudere woningen, met minder isolatie en een hoger gasverbruik, zullen hun portemonnee in 2024 voelen krimpen. Pijnlijk is dat er voor de laagste inkomens komend jaar vrijwel geen dempende maatregelen meer beschikbaar zijn, zoals de energietoeslag. Alleen het noodfonds energie kan nog enige verlichting bieden.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

142 reacties

 • RRonald

  Als Hitler had geweten wat onze regering nu weet had hij nooit ene Jood vergast.
  Maar leeg gezogen tot de laatste druppel.
  Eem scherp vergelijking EXCUSSES

  Reageren
 • JJasper.

  En als je huurt, niet kan verhuizen en huisbaas niet investeert om van gas af te gaan?

  Dan kan je met je minimale inkomen extra veel dokken!! Mooi man, die klimaatdruk. Als we dan ook nog de wereld zouden redden.. maar hey enige wat gedaan wordt, is mensen onnodig op kosten jagen.

  Reageren
 • SSjer

  Ik ben net gebeld door essent (25-10-2023 ) dat het Gas in 2024 kan stijgen met 171 euro , ik heb het laten vastzetten. enexis gaat met 8 euro omhoog , en energie aansluiting met 7,50 etc etc. dus wees op uw hoede

  Reageren
 • IIngrid.lischeck

  Energie.toeslag../24
  Hoeveel.wanneer
  Energieberekening/
  Je.weet.nooiet.hoeveel.je.eigentlijk
  Hebt.verbruikt.in.een.hofgemeenschap.ik.verbruik.hel.weinig.en.vindien.de.rerkenning.niet.terecht
  Wie.kan.ik.hiervoor.aanspraakelijk.
  Maken?

  Reageren
  • RReinier

   @Ingrid.lischeck degene die jou heeft verteld dat je . moet gebruiken in plaats van een spatie.

   Reageren
 • GGijs

  Heel goed dat de overstap naar elektrisch gestimuleerd wordt.

  Reageren
  • Ddammos

   @Gijs

   ja dan kunnen de gasturbines het lekker overnemen of de kolen fabrieken in Duitsland. en dan zetten we de windmolens/zonnepanelen stil omdat het net teveel piekstroom krijgt. en mensen die geen geld hebben om over te schakelen naar Electra gewoon gas blijven gebruiken en kunnen we de gasprijs kunstmatig hoog houden zodat deze mensen in financiële problemen komen. sorry voor mijn negatieve kijk maar naar mijn mening is het het ene probleem oplossen en een nieuwe creëren maar daar is de mens nou eenmaal goed in.

   Reageren
   • AAnnie Bos

    @dammos idd, we worden weer lekker uitgekleed en mensen worden keihard voor de gek gehouden. Velen trappen er nog in ook en geloven het narratief van de overheid. Ze kijken niet verder dan wat ze in de MS krant lezen en wat ze op MS tv zien. Zo jammer. Gelukkig gaan steeds meer mensen zich afvragen of dingen wel kloppen en wat meer onderzoeken.

    Reageren
   • BBas

    @dammos

    Gas en kolen nodig om de elektriciteit op te wekken zeker in de winter, fijn met z’n allen veel elektriciteit tegelijk gebruiken is er niet een piek van opwekking maar een dip in levering door te kort aan stroom en hup met z’n allen in de kou en donker
    Stimuleren om van gas af te gaan? Stadsverwarming loopt synchroon met de gasprijzen dus ook geen financiële prikkel om te veranderen

    Reageren
 • IIS

  Dus het is volgend jaar of sterven van de honger of sterven van de kou

  Reageren
  • AArend

   @IS.
   Dood ga je toch een keertje

   Reageren
 • JJan uit Groningen

  Met de speculatie voor 20 eurocent voor elektra en 58 eurocent voor gas exclusief BTW en heffingen zal mijn eindafrekening voor volgend jaar stijgen met 114 euro op hetzelfde verbruik. Terwijl ik nu nog op het prijsplafond zit. Een minder verbruik lukt mij niet meer. Ik was altijd al zuinig. Wellicht kan ik dit verschil nog overbruggen met een bonuskorting via een vergelijkingssite. Dus ondanks zakkende prijzen zal mijn energierekening stijgen. Dat kan niet de bedoeling zijn! NB In de loop der jaren zijn wij minder gas gaan verbruiken alsook elektra, waardoor de schatkist van de overheid veel geld misloopt via BTW. Dit wordt nu gecompenseerd.

  Reageren
  • DDd

   @Jan uit Groningen

   Dat is precies de bedoeling. Geld naar Den Haag. Wees ze dankbaar. Zien we het al?

   Reageren
 • HH. STOK

  Wat een belachelijke berekening . ze gaan uit van een 1persoons huishouden ipv van 4
  want met 4 personene heb jee een stroomverbruik van 4100 kw en een gasverbruik van 1800 kub.
  als je stadsverwarming hebt ben je nog meer de pineut.
  WE WORDEN BEROOFD DOOR ONZE EIGEN OVERHEID. NOG MEER HEFFINGEN EN BELASTINGEN EN WE KUNNEN ONZE KEEL AAN DE KAPSTOK HANGEN.

  Reageren
  • AAnnie

   @H. STOK we worden al jaren beroofd en dat gaat steeds erger worden. Tot een paar jaar geleden hadden de meeste mensen het nog niet door. Omdat ze nog van alles konden kopen. Maar in welk land betaal je belasting over iets waar al belasting betaald is. Als je uitrekent hoe vaak je soms belasting betaald over je eigen zuur verdiende geld. Vergelijk het ook eens met Duitsland! Bv Erfbelasting, en zo vele andere dingen. Familie van woont in Duitsland, als ik alles vergelijk, dan ben ik met een zelfde huis en auto hier duizenden euro’s per jaar meer kwijt! Bv bij auto, de belasting, aanschaf, brandstof, onderhoud.. wat een verschil! Kinderen: ze krijgen kindergeld, veel meer dan kindertoeslag hier. Kinderen sporten voor heel weinig daar. Hier kunnen velen het niet betalen. Ach, er is zoveel verschil.

   Reageren
 • Hhenk arends

  teveel instroom van mensen vraagt ook om veel gratis energie voor instroom mensen. dus de kosten leg je netjes bij de nederlanders neer. we moeten gewoon van de linkse poletiek af

  Reageren
  • JJan van Westerveld

   @henk arends

   Helemaal gelijk. Te triest voor woorden. Het pakken van de zwakken, zieken en mensen met een laag inkomen.
   En dat noemt men democratie???

   Reageren
 • MMarcel

  Boeven ziten in den haag hard werken burgers alles af te pakken en de engrie maatschappij doet lekker mee niet normaal dit land

  Reageren
 • TThomas Brode

  Zolang mensen braaf blijven betalen, blijven bedrijven (overheid is bedrijf) gewoon lekker doorgraaien. Alles heeft een winstoogmerk. Zelfs non-profit organisaties, indirect, want die zitten in het zelfde schuitje. Hoe meer de één graait, hoe harder de ander móet graaien. Dit houdt echt niet op door er over te klagen. Een politicus kan het ook niet stoppen. Een politicus is tat een verkoopman. Allicht een wijze, met goede intenties. Maar daar lacht het bedrijfsleven om. Er is maar één soort persoon die het in stand houdt, en alleen die kan het stoppen.

  Reageren
 • WWRM

  Het gaat wel een keer anders worden De Amerikanen hebben de Russen nodig tegen een groot Chinees blok en de Oekraïners worden in de pan gehakt

  Voor de rest op den duur is men klaar met protest organisaties als Extinction Rebellion, die in feite naar de letter van de wet in feite een terroristische organisatie zijn

  Men doet er helemaal niets aan omdat het in feite een activistische tak is van gevestigde politieke partijen

  Dingen gaan weer normaal worden, een D66 zal haar invloed verliezen en Timmermans kan het vermoedelijk ook schudden met zijn PvdA GroenLinks combinatie

  Reageren
  • DDAW

   @WRM

   je had gelijk.

   Reageren
 • SSimon Houtstra

  Dit is toch te erg voor woorden. In een tijd dat alles als maar duurder en duurder wordt, verhoogt onze fijne regeren de belasting op gas.
  Ruim 1/3 van de energie rekening gaat nu naar de schatkist…..
  Wanneer houdt dit op?
  We gaan als super zuinig om met onze energie en wat ze nu in de hand blijven werken, is dat mensen weer terugvallen op een hout/kolen kachel, met name mensen met een ouder huis.
  We worden met open ogen beroofd ……Het moet nu eens ophouden.

  Reageren
  • SSara

   @Simon Houtstra
   Waar gaat het naartoe met Nederland.wij betalen ons suf aan gas dit moet echt ophouden maar dat gebeurt niet zomaar wij moeten met zn alle de straat op staken.want in 2024 gaan mensen met lage inkomen nog meer in diep een dal zakken.asngezuen er geen ernergie toeslag neer is en de compensaties.dit kan echt niet

   Reageren
   • SS.K

    Goed gezegd Sara wij moeten met allen op straat,maar de meeste nederlanders zijn bang,ze moeten ook niet naar werk gaan,alles laten staan en maanden lang gaan staken,kijk maar dan hoe ze piepen,trouwens weet jij ook dat nederland elk jaar meer dan 80 miljoen euro als vrije gift aan rotschield familie geeft

    Reageren
  • HHannie

   @Simon Houtstra. Ben het helemaal met jou eens we worden helemaal kaalgeplukt door de overheid.

   Reageren
  • AA.

   @Simon Houtstra

   Wat is er mis met een houtkachel ?

   Reageren
 • .…..

  Wij domme Hollanders accepteren het allemaal zelf wat er hier in nerderland gebeurd waarom is her in buiterland allemaal nier zo duur

  Reageren
  • SSara

   @…..
   Inderdaad wij zeggen op alles wat onder ons neus word geschoven kom maar.ze gaan zo verder iedereen kapot maken.ik met minimumloon heb 3 kinderen kook elke dag kids gebruiken ook de Gasstel hoe ga ik hier uitkomen einde van t jaar in diepe schulden.nacht merie voor iedereen laten wij hier een stokje voor steken door de straat op te gaan staken.niet meer stemmen op die idioten

   Reageren
 • WWendy

  Ik wil wel van het gas af maar dan moet de woningbouw wel meewerken

  Reageren
  • KKruisenga

   @Wendy
   Ben helemaal met u eens ik vecht er al vijf jaar tegen maar doen niks van de kast naar de muur en hun antwoord is eigen kosten dan kan het wel.

   Reageren
 • DDe satan van de lage landen

  Beste mensen stem dan niet op vvd groen links deze partijen zijn van de groene holocaust..

  Reageren
  • WWRM

   @De satan van de lage landen Dat vind ik een onjuiste en incorrecte betiteling maar wel zijn wel inmiddels Korea aan de Noordzee geworden

   Reageren
 • DDe satan van de lage landen

  @Anoniem

  Ik denk dat je helaas gelijk

  Reageren
 • EEs

  Mensen stimuleren om van het gas af te gaan is begrijpelijk. Maar de mensen met stadsverwarming die al jaren van het gas af zijn in hun woningen betalen net zoveel als de prijs voor gas, omdat (bij ons is dat Vattenval)de prijs voor stadsverwarming gelijk trekt met die van gas. Zo belachelijk oneerlijk!! Oplichterij om voor restenergie, dus groene energie veel te veel te moeten betalen!!! ;(((

  Reageren
 • DDjango 70

  2 miljard € voor armoede bestrijding in Nederland en 4 miljard € extra voor zogenaamde (vluchtelingen asielzoekers)
  Gelukzoekers rovers en dieven zijn het.

  Reageren
  • AAWADHRAM SOMAR

   @a.somar@live.nl inlaatspruitstuk van 57 duizend euro loon verhoging aan de koning geven beter aan de arme mensen geven die het kunnen gebruiken eerst naar je eigen land kijken en gezond maken

   Reageren
  • AAWADHRAM SOMAR

   @a.somar@live.nl van 57 duizend euro loon verhoging aan de koning geven beter aan de arme mensen geven die het kunnen gebruiken eerst naar je eigen land kijken en gezond maken

   Reageren
 • CCF

  Ik zou graag van gas af willen, maar die investeringen zoals zonnepanelen zijn mij veel te hoog. De mensen met goede beurs kunnen dat prima betalen en ontvangen subsidie bij aanschaf en nu ook andere voordelen. Krom hoor.

  Reageren
 • AAziz

  Het is niet meer normal! Ik kan nu al niet rond komen met mijn salaris hoe moet dat straks?

  Reageren
  • JJezus

   @Aziz
   Zeur!!

   Reageren
 • BBerry Maas

  Ik lees alleen maar over het gas, wat gaat er gebeuren als je noodgedwongen gebruikt maakt van stadsverwarming?
  Wij moeten ieder jaar maar volgen, wij kunnen niet overstappen of het tarief vastzetten. Het gaat er al jaren over om de tarieven van stadsverwarming los te koppelen van de gasprijs, maar iedere keer wordt het door het kabinet doorgeschoven en nu weer helemaal na het vallen van het kabinet.

  Reageren
  • EElly Schurink

   @Berry Maas Hier hetzelfde je hebt totaal geen inzicht in de kosten, en je bent overgeleverd aan de goden.

   Reageren
  • HHansB

   @Berry Maas

   Eneco geeft een gedetailleerd overzicht van de opbouw van de prijs voor stadsverwarming.
   Hiervan is 1 % gas !!!?? En verder grotendeels restwarmte. Maar wel is de prijs in 2 jaar verviervoudigd.
   Na 1-1-2024 geen prijsplafond meer dus gewoon €100,- per Gj betalen.
   Of gaat de ACM ECHT iets doen?

   Reageren
 • PPiet Oud

  Ordinaire graaiers !! Linksom of rechtsom, gepakt wordt je toch.

  Reageren
 • JJolanda

  Hoe willen het allemaal nog betalen in dit land ,rijker worden rijker armen worden armer alles word maar duurder .

  Reageren
  • MMarchall

   @Jolanda
   INDERDAAD
   Die graaiers zitten gewoon niks in met de echte burgers van hun land… De migratie daarentegen krijgen veel te veel en laten ze maar binnenstromen en daar draaien wij ook nog voor op PUNT

   Reageren
  • TTheo

   Rijken worden in Nederland sneller arm en armen worden minder arm. Bovendien is 98% van de “Rijken” dat geworden door hard en veel te werken en ondanks het vele geld dat zij aan belastingen betalen voor de “Armen”

   Reageren
 • MMichael

  Lekkere titel van dit verhaal, kunnen alle mensen die nog nooit een cent belasting hebben betaalt weer zeiken dat ze niks van de overheid krijgen.

  Kom maar door met die belastingverlaging op elektra. Wie verbruikt er nou 1200m3 gas? Misschien als je in villa woont.

  Reageren
  • PPeter

   @Michael ik woon in een appartement van 100 m2 op de begane grond de woning is slecht geïsoleerd heb alles gedaan verwarming op vorststand behalve in huiskamer radiatorfolie gebruikt spaarlampen vloerverwarming uit woningbouw verhoogt huur met 2,6% en pas in 2025 werd er verduurzaamd ze kunnen beter woningbouw aanpakken dan burgers huurders kunnen niks

   Reageren
  • SSilvia

   @Michael

   Wij… is geen villa helaas maar, een huurwoning dat niet zo goed geïsoleerd is.
   En zo zijn er nog miljoenen mensen.

   Reageren
  • PPiet

   @Michael
   Oh ja? 1200m3 is ja niks.. Jij woont zeker in een appartement midden in een flatgebouw…

   Reageren
  • HHenk

   @Michael
   Wij, gezin van met 2 kleine kinderen in een oud klein huurhuisje, energielabel G, verbruiken 1500 kuub. Verwarming gaat niet hoger dan 17,5 en douchen ook niet warm.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.