Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Energierekening naar 228 euro bij invoering prijsplafond’

380 reacties

Het kabinet gaat een prijsplafond invoeren voor stroom en gas. Daarmee gaat de energierekening van veel Nederlandse huishoudens in één klap omlaag. Tot aan een gemiddeld verbruik van 2.400 kWh en 1.200 m3 betaal je volgend jaar een lager tarief.

Update (20 september): Uit nieuwe berekeningen van deze site blijkt dat de energierekening uitkomt op maximaal 294 euro per maand bij een gemiddeld energieverbruik (check het hier). Dat bedrag is hoger dan de in eerste instantie berekende 228 euro.

Update (21 september): Het energie plafond roept veel vragen op. De antwoorden op de 8 belangrijkste vragen lees je hier.

1 januari

Het plafond gaat in op 1 januari 2023 en gaat gelden tot eind 2023, stellen Haagse bronnen. Als klant betaal je dan een maximumprijs voor stroom en gas tot aan een bepaald energieverbruik.

Voorschotbedrag dit jaar al omlaag

Bij voorkeur zou het energieplafond al per 1 november ingaan, maar dat kan leiden tot technische problemen bij sommige bedrijven. In ieder geval gaan de energiemaatschappijen het voorschot voor november en december al dit jaar te verlagen. “Het gaat het gewoon geregeld worden”, zegt een Haagse ingewijde.

Prijsniveau van voor de oorlog

Het idee is dat het prijsplafond voor energie wordt ingesteld naar het niveau van januari 2022, voor de oorlog in Oekraïne.

Als we kijken naar de gemiddelde energietarieven voor consumenten in die maand komen we uit op (cijfers: CBS):

  • 0,32 euro per kWh
  • 1,20 euro per m3

Maar door het kabinet wordt gedacht wordt aan een prijs van maximaal:

  • 1,50 euro voor een kuub gas
  • 0,70 euro voor een kilowattuur elektriciteit

De komende weken wordt meer duidelijk, bijvoorbeeld ook wat er gebeurt met mensen die geen gas verbruiken, maar een warmtepomp of stadsverwarming hebben.

De overheid gaat energieleveranciers dan compenseren voor het verschil tussen de maximumprijs en de marktprijs. Er zou zo’n 10 tot 15 miljard euro gemoeid zijn met het noodplan.

Alleen tot aan gemiddeld verbruik

De kanttekening is dat het prijsplafond alleen geldt tot aan een gemiddeld energieverbruik van een huishouden in Nederland. Dat houdt in: 2.400 kWh en 1.200 m3 gas. Deze aantallen zijn inmiddels bevestigd tijdens Prinsjesdag.

Wil je checken wat je nu betaalt bij dergelijk verbruik? De actuele energieprijzen kun je hier vergelijken.

Alles wat boven deze grens uitkomt, moet wel worden betaald volgens de actuele marktprijzen. Op die manier worden huishoudens wel geprikkeld om zuinig met energie om te gaan, of om te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie.

294 euro per maand

Deze site rekende uit wat het prijsplafond betekent voor huishoudens. Daarin zijn wel bepaalde aannames gemaakt.

Uit de berekening blijkt dat de maandelijkse energierekening na de invoering van het prijsplafond, bij een gemiddeld verbruik, uitkomt op ongeveer 294 euro per maand.

HoeveelheidTariefKosten
Variabele stroomprijs2400€ 0,6186€ 1.484,64
Energiebelasting2400€ 0,0445€ 106,84
Opslag Duurzame Energie2400€ 0,0369€ 88,57
Vermindering energiebelasting1-€ 558,56-€ 558,56
Netwerkkosten (Enexis)1€ 267,6841€ 267,68
Vaste leveringskosten1€ 75,00€ 75,00
Subtotaal stroom (incl. btw)€ 1464,17
GaskostenHoeveelheidTariefKosten
Variabele gasprijs1200€ 0,9558€ 1.146,96
Energiebelasting1200€ 0,4395€ 527,40
Opslag Duurzame Energie1200€ 0,1047€ 125,60
Netwerkkosten (Enexis)1€ 186,5530€ 186,55
Vaste leveringskosten1€ 75,00€ 75,00
Subtotaal gas (incl. btw)€ 2.061,51

Opbouw van de energierekening na invoering van het prijsplafond:

  • Totale kosten: € 3.525,68
  • Per maand: € 293,81

Niveau augustus

Uit de voorlopige CBS-cijfers van augustus 2022 blijkt het gemiddelde tarief te liggen op circa 0,58 euro per kWh en 2,60 euro per m3, exclusief belastingen en inclusief btw.

Het prijsplafond betekent dus een aanzienlijke verlaging van de maandelijkse kosten. Volgens het kabinet is een huishouden daardoor ruim 2.000 euro goedkoper uit dan bij de huidige hoge energieprijzen.

Vast energiecontract weer verplicht?

Naast een prijsplafond wil het kabinet ook dat energiebedrijven weer meerjarige vaste energiecontracten gaan aanbieden.

Op dit moment kun je alleen kiezen uit variabele tarieven die meerdere keren per jaar kunnen wijzigen. Dat maakt het voor Nederlanders erg lastig om de energiekosten op jaarbasis in te schatten.

De keerzijde is wel dat een eventuele overstapboete verhoogd gaat worden.

Meer informatie vind je hier.

ABN Amro: “energierekening nog maar beperkt opgelopen”

ABN Amro stelt voor dat het kabinet nog even wacht met het invoeren van steunmaatregelen om de energierekening te dempen. Volgens de bank zijn de maandelijkse energiekosten nog maar beperkt opgelopen. “Er is nog geen energiecrisis”. Zo zou de helft van de huishoudens nog geld terugkrijgen bij de eindafrekening.

Om verdere inflatiestijging te voorkomen, roept de bank daarom op om nog even te wachten met de koopkrachtmaatregelen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

380 reacties

  • HHarriët

    Wij verbruiken dubbel zoveel stroom omdat we een gehandicapt persoon in huis hebben. Rolstoel laden electrische deuren noem maar op. Word er voor deze gezinnen een ander plafond ingesteld?
    En hoe zit het met copd patiënten die 24 uur zuurstof nodig hebben en een energie slurpend apparaat thuis hebben staan vanwege hun gezondheid?

    Reageren
    • MMarjolijn

      @Harriët precies, daar heb ik dus een aantal partijen over gemaild

      Reageren
  • JJH

    Dit prijsplafond wekt in ieder geval besparende maatregelen tegen. Ik kan nu beter mijn hybride warmtepomp uitzetten. Is namelijk goedkoper. Ik hoop dat hier nog naar gekeken wordt. Met deze prijzen is verwarmen op gas gewoon goedkoper

    Reageren
    • IIB

      @JH helemaal juist, had ik ook al berekend. Voorlopers als wij worden uiteindelijk gestraft

      Reageren
    • YYH

      @JH
      ‘Energierekening naar 228 euro bij invoering prijsplafond’
      zoek het op!

      De komende weken wordt meer duidelijk voor mensen die geen gas gebruiken.
      Afwachten dus, anders worden mensen die duurzaam bezig zijn gestraft en hiermee energietransitie gelijk de nek omgedraaid.

      Reageren
  • YYvonne

    Hoe zit het met het prijsplafond als het gaat om stadsverwarming? Deze prijs is nu nog gekoppeld aan de gasprijs (tot ergens in 2023).

    Reageren
  • DDaniël

    (kopie mail aan kamerleden)

    Geachte mevrouw Caroline van der Plas, Attje Kuiken en geachte heer Klaver,

    Fijn dat een energieplafond wordt ingesteld. Als eigenaar van een verduurzaamd en gasvrij vissershuisje uit 1890 te Scheveningen heb ik echter wel een vraag.

    Inleiding
    Ik verbruik geen gas en verwarm mijn huis via de warmtepomp. Mijn elektra gebruik ik vooral voor de verwarming. Dat elektra verbruik is dus hoger dan gemiddeld. Mijn situatie is niet uniek.

    Vraag: is er in de regeling rekening gehouden met het groeiend aantal mensen dat alleen elektra verbruikt. Het mag immers niet zo zijn dat de koplopers in verduurzaming nu gelijk worden geschaard met topinkomens en grootverbruikers.

    Ik wacht uw antwoord af en wens u veel wijsheid in dit nu al historische debat

    Met hartelijke groet,

    Daniël etc

    Reageren
    • TTjap

      @Daniël,
      Wow, wat een betoog.
      Na de eerste zin van uw reactie gelezen te hebben, dacht ik alles wel gelezen te hebben.
      Toch besloot ik verder te lezen. Eerlijk zeg ik, en dat was misschien egoïstisch, dat ik het nog niet zo van úw kant bekeken had…
      Heeft u braaf net heel uw huis gasloos gemaakt, en volledig afhankelijk gemaakt van alleen electriciteit, komt dit kabinet met een prijsplafond op gas en elektriciteit, waardoor uw investeringen helaas niet beloond worden.
      Tja… Milieu obsessie, obsessies worden uiteindelijk meestal niet beloond… 😉

      Reageren
  • MMarinda

    Geldt dit ook voor mensen die net een vast contract hebben afgesloten met hogere tarieven dan het prijsplafond nu is?

    Reageren
  • MM

    Wat gebeurd er dan met mantelzorgers die dus een extra huis moeten verwarmen voor de zorgpersoneel? Zijn 2 huizen op dezelfde gasrekening en verbruiken dus altijd boven het gemiddelde.

    Reageren
    • WWim

      @M
      2 huizen toch dan ook tweemaal het voordeel toch , dus beetje nadenken en je hebt er voordeel van niet zo moeilijk toch ,en dat zouden meer mensen moeten doen voor dat ze beginnen te klagen

      Reageren
  • ZZiggy

    Ik vraag me af wat mensen die alleen elektriciteit gebruiken kunnen verwachten. Want ik gebruik bijvoorbeeld geen gas, heb een warmtepomp in mijn appartement, maar wat ik normaal aan gas zou verbruiken is nu onderdeel van mijn elektriciteitsverbruik. Ik hoop dat hier ook rekening mee wordt gehouden, want het gebruik van een warmtepomp trekt ook wel wat elektriciteit.

    Reageren
    • DDaniel

      @Ziggy Zit in een soortgelijke situatie. Heb BBB, PVDA en GL fractie 2e kamer hierover gemailed. Het mag niet zo zijn dat ik door de verduurzaming van mijn vissershuisje nu bij elecra ga gelden als grootgebruiker en iemand met een topinkomen. We wachten het af en maken zonodig een vuist.

      Reageren
    • Bbouvier

      @Ziggy

      Voor mij geldt hetzelfde, in het kader van duurzaamheid ook geen gas maar warmtepomp, nergens lees ik nog in de media dat voor deze energiegebruikers een verhoogde elektriciteitsplafond geldt. Dit is een weeffoutje in de regeling. Ik zoek een loket om dit aanhangig te maken.

      Reageren
      • EE miel

        @bouvier

        Eigenaren van een warmtepomp onttrekken het grootste deel van hun warmte uit de buitenlucht, dat kost wat elektrische energie. Dat is inderdaad duurzamer. Maar zeg nou eerlijk, als die warmtepomp 3 a 4 keer duurder was geweest in aanschaf, had u deze dan ook geplaatst?

        Reageren
        • JJohan

          @E miel

          Niet iedereen heeft die keuze meer. Iedereen die de sinds een jaar of 3 à 4 een nieuwbouwwoning heeft, mag geen gebruik meer maken van een gasaansluiting. Als zowel de verwarming en warm tapwater niet meer via gas mogen, zijn er weinig alternatieven voor een warmtepomp.

          Reageren
    • PPetra

      @Ziggy
      Niet te hopen dat plafond nu verder omhoog gaat, dan betaal ik voor het hele katje kwh /jaar €0,70 /kwh.
      Ik zit per 1 okt. Variabel voor €0,39/ kwh, dus dat wil ik graag zo houden voor mijn hele electrisch energie verbruik van 7000 kwh.

      Reageren
  • TToe val

    Ik ga wel 3 maanden naar Spanje geen stroom en gas kosten. Levensonderhoud is hier nihil, win win situatie voor mij.

    Reageren
    • AAndré

      @Toe val
      Misschien gebruik je geen energie, maar met al die vaste kosten inzake de aansluiting ben je ook nog eens een vermogen kwijt.

      Reageren
  • TTwan

    De reden dat zoveel mensen geld terug krijgen, dat komt omdat erg veel mensen meteen het termijn bedrag verhogen, ik ken veel mensen die dit deden.
    Ik kreeg vorig jaar €1661 terug, omdat ik het een mooi spaarpotje vindt.
    Nu is de prijs 3 tot 4x over de kop gegaan, dus dat spaarpotje ,dat gaat niet meer lukken.
    En waarom is de stroom zo duur, puur omdat deze gekoppeld is aan de gasprijs.
    Als ze dat ontkoppelen dan is de rekening meteen een stuk lager

    Reageren
    • JJeeBee

      @Twan

      Koppeling is ok alleen de verhouding klopt niet meer. Was 4 is nu 2

      Reageren
    • NNick

      @Twan
      Dat deed ik eerst ook, nu heb ik recent de tip gekregen om het termijn bedrag te verlagen en het verschil zelf opzij te zetten. Er zijn nogal wat energie maatschappijen omgevallen door dit gedoe. Dan kun je fluiten naar je centen.

      Reageren
      • RRiri

        @Nick
        Heel verstandig,
        Eind 2021 ging mijn energieleverancier failliet. Ik zou 330 euro terug krijgen. Dan vind ik dat bedrag nog meevallen. Er zijn mensen die veel hogere bedragen terug zouden krijgen. Heb er nog geen cent van gezien en ga er vanuit dat het ook niet meer uitbetaald zal worden. Ik hou nu iedere maand mijn verbruik bij en pas het maandbedrag zo vaak mogelijk aan naar het verschuldigde bedrag van die maand.

        Reageren
      • NNiels

        @Nick
        Je kunt het geld dat overblijft van verlaagd voorschot ook extra aflossen op je hypotheek. Dan levert het tenminste meer op qua rente…

        Reageren
  • AAnke giesselink

    Goedemiddag,

    Wij hebben sinds april dit jaar een warmtepomp en meerdere zonnepanelen laten plaatsen. Echter is ons maandelijkse bedrag van 80 euro nar 676 gegaan. Handmatig heb ik het termijnbedrag verlaagd naar 540 euro. Echter is op basis van ons gebruik van voorgaand jaar gebaseerd. Dat wil zeggen 900 m3 gas. En 2400 kwh energie. Daarnaast wekken we nu ook op. Dus qua teruglevering zullen wij okk het een en ander salderen. Mij lijkt het me logisch dat we door geen gas verbruik een lager tarief kunnen hanteren. Naar mijn mening is een tarief van 80 euro redelijk. Aangezien we terugleveren. Klopt het dat een tarief van 80 euro redelijk is?

    Reageren
    • FFrank

      @Anke giesselink
      Bij Greenchoice verneem ik dat ondanks de hogere prijzen voor electriciteit de vergoeding voor teruggeleverde stroom gewoon gelijk blijft. Dat is absurd. Immers claimt Greenchoice groene energie te leveren.

      Reageren
      • Ggerrit

        @Frank
        doet Van De Bron ook 0,109 cent voor teruglevering zelf rekenen ze 0,78 cent oplichting heel de energiemarkt en kabinet erbij we worden gepakt door die regelneven

        Reageren
    • MMichael

      @Anke giesselink nee. 900m³ gas is gelijk aan zo’n 8500 kwh. Aangezien je een warmtepomp hebt met een SCOP van pak em beet 3,5 ga je 2400kwh per jaar meer gebruiken. Bedenk wel dat we een softe winter hebben gehad afgelopen jaar, met een stevige winter gaat je verbruik hard omhoog. Even uitgaande van de vorige cijfers en een elektraprijs van €0,70 zou je zo’n €3500 per jaar aan elektra kwijt zijn. Als je 10 panelen hebt laten installeren scheelt dat per jaar ongeveer €2000.

      Reageren
  • RRogier

    Ook hier, stroom 4200 kW. Gas 600, door gedeeltelijk omschskelen op elektrische radiatoren en isolatie in 110m2 gezinswoning op 3 en 4 hoog in centrum Amsterdam met gezin 4 pers. Moet ik dan boven de gasleidingen weer laten aanleggen? Als ik kijk naar de prijsstelling klopt het precies, gas 4x elektra. Dus 600 m2 minder dan gemiddeld is 2400 kW meer, dus 4800. Daar zit ik onder. Overweeg om ook beneden over te gaan op elektra, maar dan gaat het dus helemaal fout. Oplossing misschien zonnepanelen op dak, maar dat mag wellicht niet van de vve en huisbaas. Ben al bezig met advocaat hiervoor.

    Reageren
  • AAndre

    Mensen met stadsverwarming zijn weer het haasje (al jaren). Deze mensen hebben geen gas om op te koken of te verwarmen. Door het maximum aan elektriciteit waar je met inductiekoken of elektrisch zo doorheen bent, betaal je de volle mep. Fijn he, je bent afhankelijk van restwarmte van de industrie, maar je betaalt er het meest voor. Het meest verneukeratieve is, dat je niet eens van leverancier kan wisselen dus die kan rekenen wat hij wil. Pure struikroverij.

    Reageren
    • CCreatiefje

      @Andre
      Óók ik heb stadsverwarming! Na een telefoontje met vaste leverancier, óók ik kan niet wisselen, blijkt dat overheid tarieven van stadsverwarming bepalen!!!! Zijn wij lekker klaar mee???????

      Reageren
  • Jjop

    Ik heb een hybride warmtepomp dus een veel hogere stroomrekening dan voorheen het gasverbruik is daardoor nihil. Ik heb dus geen voordeel bij het gasplafond maar wel een groot nadeel bij het stroomplafond. Moet ik dan weer mijn huis met gas verwarmen?

    Reageren
    • RRene

      @jop
      Under Jop, ik vraag me ook af hoe dit gaat verlopen. Ik heb een huis met een warmtepomp, en gebruik dus meer stroom, blijft goedkoper dan gas maar toch.

      Reageren
      • AAndre

        @Rene
        Nou met stadsverwarming zijn we waarschijnlijk ook fors de sjaak.

        Reageren
    • JJeeBee

      @jop, dat zit ik net ook uit te rekenen. heb nog geen (hybride) warmtepomp maar sta op ‘de lijst’. Maar dit elektriciteitstarief slaat de hele (hybride) warmtepomp businesscase weg.

      Reageren
  • AAnnette

    Gaat stadsverwarming mee in prijsplafond? Ofwel de tarieven in GJ die uiteindelijk gekoppeld zijn aan m3 gas.

    Reageren
    • RRick

      @Annette
      Goeie vraag Anette, hier zit ik ook mee in mijn maag! Het onterecht gekoppeld zijn aan de gasprijs, de monopolie die ze hebben en de onduidelijkheid omtrent stadsverwarming voelt uiterst oneerlijk! Wordt tijd dat hier ook meer duidelijkheid over komt en dat deze criminele praktijken worden aangepakt. HVC zou geen winstoogmerk hebben, met deze gasprijzen en het daar in meegaan met stadsverwarming zouden ongekende winsten met zich meebrengen.

      Reageren
      • JJurgen

        @Rick Goed punt Rick en Annette. Hier ben ik zelf ook erg benieuwd naar. Ook ik ben afhankelijk van het Warmtenet van HVC en tot nu toe blijft het angstvallig stil mbt de berichtgeving voor alle huishoudens die van stadsverwarming afhankelijk zijn.

        Reageren
      • MMourad Motia

        @Rick !!!’n. Open een platform. Regel digitale handtekeningen bij iedereen in Nederland met stadsverwarming ! Dan kamervragen politiek en media aandacht. Deze criminele bloedzuigers zullen hun hart dan in hun keel horen kloppen !

        Reageren
  • RRobert Chevaliers

    Veelal te snel niet doordachte regelingen. Voorbeeld: De reeds verstrekte 800 euro voor de minima is ook aan minima met vaste contracten uitgedeeld. De volgende 500 euro idem. Plafond voor energie. Dat is alleen doordacht als je eerst via energie bedrijven de diverse aansluitingen in combinatie met aantal bewoners in kaart brengt. Plafond prima, maar wel minstens 30 verschillende.
    En dan de MKB nog, plus de grote bedrijven.
    Ga er maar aanstaan:-(

    Reageren
  • AAlbert

    Ook op advies van de overheid heb ik jaren geleden 36 zonnepanelen geplaatst, een hybride waterpomp geplaatst en een zonneboiler. Verder hebben we in dewoonvertrekken vloerverwarming aangelegd. Ik woon in een grote woonboerderij die honderden jaren oud is, we hebben vooraf het woongedeelte voor zover mogelijk geïsoleerd.
    Ons voorschotbedrag is 47 euro per maand. Vorig jaar waren we na verrekening van alle plussen en minnen netto 300 euro kwijt.
    Nu vraag ik mij af wat dit alles voor ons gaat betekenen?

    Reageren
    • KKarenina

      @Albert,
      Daar wens ik U oprecht geluk mee,ik bedoel met dat Uw rekening nu zo laag is.Dat heeft natuurlijk wel investering gekost maar daar zal wel subsidie tegenover hebben gestaan.Prijs Uzelf gelukkig omdat het mogenlijk is geweest.Ik maak mij zorgen of ik straks nog kan ademhalen.Ik zit aan de zuurstof en moet het gebruik zelf betalen met alleen AOW.Maar ik ben oprecht blij voor U.
      m.vr.gr.

      Reageren
      • JJoke

        @Karenina, informeer bij uw gemeente of ziektekosten-verzekering. Wellicht hebt u recht op een tegemoetkoming. Sterkte ermee.

        Reageren
    • AAttie

      @Albert

      Wij hebben geïnvesteerd in een pelletkachel op cv en zonne panelen. Nu zijn de pellets ruim 3 keer zo duur.. en dan is alles nog niets eens afbetaald zit nu bij de hypotheek in. Voor ons zal op gas stoken dus goedkoper zijn.

      Reageren
    • BBert

      @Albert
      Oke albert je heb mijn Andacht ik kan je nu al zeggen dat we een geldcrisis krijgen er zit maar een ding op botschapen halen en geen gas of elektrischetijd dan kom je ook de winter door of iets bestellen op thuisbezorgd dat is de enige oplossing

      Reageren
  • PPaul

    Blij dat ik niet bij de ABN Amro zit
    Die hebben alle realiteit zin verloren.
    Moet je de huishoudens vrrtellen die opeens 1000 euro per maand betalen.

    Reageren
  • AAnoniem

    Ik gebruik alleen gas voor warm water voor 1x in de week douche en tandenpoetsen 2x per dag. Voor 3 personen. Verwarming woonkamer: met electrische kacheltje bij praxis en electrische voetenzak en warme deken. KOKEN doe ik op een electrische
    2 pit gekocht bij blokker…. Wel een grotere elektriciteit rekening, maar altijd goedkoper dan gas… Moet wel zeggen dat ik zonnepanelen heb gekregen van de woningbouw, dat is mijn redding.
    LET OP: Per maand betaal ik 145 energie rekening en krijg in november 500 euro terug… MISSCHIEN EEN TIP VOOR ANDEREN…..koop een electrische kooppit stel en een electrische kacheltje….altijd goedkoper dan gas

    Reageren
    • HHereIsTom

      @Anoniem Tandenpoetsen met warm water is toch nergens voor nodig?

      Reageren
    • TTimo

      @Anoniem
      Als ik deze maatregel goed begrijp wordt het nu juist ongunstig om te verwarmen met stroom. De kans is dan groot dat je door dat plafond schiet en je toch de volle mep bij het oververbruik betaalt.

      Reageren
      • JJose

        @Timo

        Daar ben ik ook benieuwd naar

        Reageren
    • EElly

      @Anoniem
      Met warm water tandenpoetsenmisschien kun je daar ook nog op besparen om dit met koud water te doen, net zoals dat jullie je wassen met koud water die andere 6 dagen van de week. Tenminste ik neem aan dat jullie niet alleen 1 keer in de week een douche nemen en voor de rest niet wassen.

      Jullie hebben geluk dat de woningbouwvereniging de zonnepanelen betaald hebben wij moeten via de woningbouwvereniging voor 8 panelen 300 euro in een jaar aftikken.

      En wij betalen per maand 50 euro voor electra en gas aan de energiemaatschappij dus ik ben benieuwd of het voor ons rendabel is die zonnepanelen.

      Reageren
    • Ppeter

      @Anoniem
      Waarom warm water voor het tandenpoetsen?
      Dat lijkt me totaal onnodig..
      Vraag me af of je gas vervangt voor elektra of dat echt goedkoper is
      Wij hebben ook zonnepanelen van de woningbouwvereniging en dat scheelt nogal..
      In de maanden mei juni july en augustus meer teruglevering dan afname van elektra..

      Reageren
    • RRiri

      @Anoniem
      Dikke gordijnen, tochtstrip, radiatorfolie, hier gaat de verwarming sinds vorig jaar november niet meer hoger dan 15 a 16 graden. Afgelopen januari toch 400 euro verbruikt en dat met 16 graden. Zou ik geen kleine kinderen hebben, had ik em nog wat lager gehouden. Maar die kleintjes zijn vaak verkouden.
      Stapels warme Vestjes en warme truien, wollen sokken, warme pantoffels, het zijn kleine dingen die helpen. En in beweging blijven, hoe stom het ook klinkt. Ik ben zelfs het huis met een bezem gaan vegen i.p.v. elke dag stofzuigen. Stekkers uittrekken van apparaten die je niet gebruikt. Kleding drogen aan de droogmolen. Al met al kun je zo toch flink besparen, maar het vergt aanpassingen en het is geen luxe. Ik ben in gesprek gegaan met m’n ouders en oma om te vragen hoe zij vroeger warm bleven zonder cv. Zij sliepen ook met een warme pyjama en dikke deken met ijsbloemen op het raam. Triest is het wel, maar verwend zijn we ook in vergelijking met eerdere generaties.

      Reageren
    • HHannes

      @Anoniem 1 keer in de week douchen?? Heb je een baan?

      Reageren
  • JJkerkhof

    Je kan beter overwinteren in Spanje veel goedkoper

    Reageren
  • WWillem

    Als ik met mijn hoofd in de oven lig en met mijn benen in de diepvries…..Dan heb ik gemiddeld wel een goede temperatuur……….

    Reageren
    • AAnoniem

      @Willem
      Je hebt helemaal gelijk Willem, als je de gemiddelde stijging als indicator gebruikt (temperatuurmeting ) aldus ABN-amro dan valt het nog mee. Maar als je (langdurige) contract aflopend is zie je een prijsstijging van (in mijn geval) 4x. Of anders gezegd van €206 naar €810,- per maand… er zijn steeds meer mensen waar het contract aflopend is. Men zit naar een verkeerde (langzaam oplopende) waarde te kijken en trekt daar conclusies uit. Voor veel mensen is dit (te) laat. Voor grote gezinnen zijn de voorgestelde plafond grenzen een pleister op een open wond. Ze kunnen geen zonnepanelen aanschaffen omdat ze het geld niet kunnen lenen (nog los van het feit dat de materialen niet of slecht leverbaar zijn). Laten we de vraag stellen waarom wij in Nederland zoveel moeten betalen voor het gas in vergelijking tot onze buurlanden. Het lijkt nu net dat de regering het goed met ons voorheeft door een (gecompenseerd)plafond in te stellen, maar ik vraag me af waar die compensatie door betaald gaat worden (of door wie…)

      Reageren
      • WWim

        @Anoniem
        Hoi anoniem ,ff goed Googlen want per 1 november is er een pot geld waar je kunt lenen tegen 0 procent rente,en het geïnvesteerde bedrag verdiend zichzelf terug (wel ff rekenen graag)en daarna pure winst,want van achter overleunen en klagen word het niet beter .

        Reageren
      • Ppeter

        @Anoniem
        Zal wel door de belastingbetaler betaald worden zoals alle overheidsuitgaven door accijnzen en belasting betaald wordt
        Misschien dat de energieproducten een gedeelte van de overwint moeten afstaan..

        Reageren
  • Mmieke

    och mensen uit de sociale woningbouw blijven toch de dupe.
    geen zonnepanelen omdat we oude daken hebben
    verders als je er zelf niks aan hebt laten doen
    niet geisoleerd
    vaak nog enkele beglazing en ga zo maar door.
    erg verouderde en slechte huizen.
    dus hoofdprijs aqn energiekosten
    of een koud huis met veel schimmel

    Reageren
    • EErica Stomp

      @mieke ja en het blijft de schuld van het beleid van de EU en onze overheid. Niet van mensen die werken. Maar die zijn zo en zo de sjaak, want dat is de inkomstenbron van de overheid/EU.

      Reageren
      • Ppeter

        @Erica Stomp
        Ik denk dat het niet aan het beleid van de EU ligt maar aan de oorlog in Oekraïne
        Prijsstijging is een kwestie van vraag en aanbod.
        Het aanbod is laag door het dichtdraaien van de gaskraan door Poetin
        De vraag was en blijft groot dus stijgt de prijs
        Het enigste wat helpt is allemaal van het gas af en aan de zon en windenergie..

        Reageren
        • EEPL

          @peter

          En dit wordt versterkt door politieke beslissingen zoals:

          “Minister Jetten voor Klimaat en Energie blijft erbij dat gemeenten die gas kopen bij het Russische staatsbedrijf Gazprom per 1 oktober een andere gasleverancier moeten hebben. Hij erkent dat die gemeenten daardoor op hoge kosten worden gejaagd, “maar dat is de prijs die je moet betalen voor het niet langer vullen van de schatkist van een oorlogszuchtige dictator”.

          Reageren
    • EErwin van der Meer

      @mieke Goed verwoord! Een meer structurele lange termijn oplossing is dat overheid woningbouw verenigingen verplicht om te isoleren en dubbelglas aan te brengen. Een moratorium op huurverhoging op onvoldoende geisoleerde huizen kan ook helpen.

      Reageren
      • WWSpaans

        @Erwin van der Meer

        Iedereen hoor je over woningbouwverenigingen, maar wij huren particulier Heimstaden, slecht geiissolleerd 60 jaar oud enkele ramen, forse sociale huur . Ook wij tellen mee

        Reageren
    • YYvonne

      @mieke
      Dat klinkt heel zielig.
      Ik woon ook in een sociale woning met een prima woningbouw corporate.
      Ramen zijn geïsoleerd.
      Ik heb ook gratis zonnepanelen gekregen, zonder huur verhoging.
      Dus het kan wel. (KENNEMER WONEN)
      het ligt dus gewoon aan je gemeente, of aan je woning corporate.
      Niet of je in een sociale woning woont of uitkering hebt

      Reageren
      • EElly

        @Yvonne

        Wij hebben ook zonnepanelen via de woningbouw alleen moeten wij er wel 300 euro per jaar voor betalen.
        En aangezien wij saampjes zijn en sowieso al weinig verbruiken moet ik nog zien of wij het er uithalen.
        Wij hadden ook geen keus want we moesten gewoon akkoord gaan of naar de rechtbank toe.
        Maar ja aangezien de rechter zal zeggen dat de woningbouw goed bezig is met verduurzamen ed trekken wij aan het kortste eind denk ik.

        Reageren
    • Aanoniem15:26

      @mieke
      Wat Yvonne hieronder zegt:
      Dit inderdaad, ik woon zelf in een koopwoning, maar mijn beste vriend woont in een sociale huurwoning en heeft inderdaad ook een prima geïsoleerde woning, zonnepanelen tegen een prijs van €2,50 per maand. Bespreek het met je woningcorporatie. uiteindelijk hebben zij er ook baat bij dat jij je rekening kunt blijven betalen en de woning goed onderhouden wordt.

      Gr.

      Reageren
    • Ppeter

      @mieke
      Vraag je verhuurder om zonnepanelen
      Die hebben wij ook gekregen (8 stuks)van de woningbouwvereniging en hoeven er niets voor te betalen
      Dat scheelt echt veel..

      Reageren
  • SS. Van der Terp

    Hoe zit het dan met stadsverwarming?

    Reageren
  • BBalthasar

    Mensen met een groot gezin worden dus niet gespaard.

    Reageren
    • EEdwin

      @Balthasar net zoveel als kleinere gezinnen.

      Reageren
    • JJoke

      @Balthasar, ze gaan er kennelijk vanuit dat grote gezinnen zelf voldoende warmte afgeven. Maar thuiswonende werkende kinderen kunnen natuurlijk ook een bijdrage leveren. Deze manier is niet eerlijk. Ze hadden mee moeten tellen of iemand in een vrijstaand huis woont of in een flat.

      Reageren
  • YYvonne

    Kijken naar de uitzending van blckbx van maandag 19 september daar is een veel betere oplossing dan het prijsplafond

    Reageren
  • Jjoop

    maak van alle energiebedrijven Staatbedrijven. Selecteer de werknemers, dan ambtenaren op een dienaarkarakter en geen gebruikersksrakter. Met een kleine extra (prikkel)bonus voor ambtenaren die aantonen dat zij het meest efficient werken. Slapende ambtenaren geen wachtgeld maar meteen er uitwippen en thuis laten slapen.

    Reageren
    • SSandra

      @joop

      Slapende ambtenaren is iets van lang geleden. Nu werken ook gewoon hard hoor

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.