Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Energierekening naar 228 euro bij invoering prijsplafond’

Koen Kuijper

365 reacties

Het kabinet gaat een prijsplafond invoeren voor stroom en gas. Daarmee gaat de energierekening van veel Nederlandse huishoudens in één klap omlaag. Tot aan een gemiddeld verbruik van 2.400 kWh en 1.200 m3 betaal je volgend jaar een lager tarief.

Update (20 september): Uit nieuwe berekeningen van deze site blijkt dat de energierekening uitkomt op maximaal 294 euro per maand bij een gemiddeld energieverbruik (check het hier). Dat bedrag is hoger dan de in eerste instantie berekende 228 euro.

Update (21 september): Het energie plafond roept veel vragen op. De antwoorden op de 8 belangrijkste vragen lees je hier.

1 januari

Het plafond gaat in op 1 januari 2023 en gaat gelden tot eind 2023, stellen Haagse bronnen. Als klant betaal je dan een maximumprijs voor stroom en gas tot aan een bepaald energieverbruik.

Voorschotbedrag dit jaar al omlaag

Bij voorkeur zou het energieplafond al per 1 november ingaan, maar dat kan leiden tot technische problemen bij sommige bedrijven. In ieder geval gaan de energiemaatschappijen het voorschot voor november en december al dit jaar te verlagen. “Het gaat het gewoon geregeld worden”, zegt een Haagse ingewijde.

Prijsniveau van voor de oorlog

Het idee is dat het prijsplafond voor energie wordt ingesteld naar het niveau van januari 2022, voor de oorlog in Oekraïne.

Als we kijken naar de gemiddelde energietarieven voor consumenten in die maand komen we uit op (cijfers: CBS):

 • 0,32 euro per kWh
 • 1,20 euro per m3

Maar door het kabinet wordt gedacht wordt aan een prijs van maximaal:

 • 1,50 euro voor een kuub gas
 • 0,70 euro voor een kilowattuur elektriciteit

De komende weken wordt meer duidelijk, bijvoorbeeld ook wat er gebeurt met mensen die geen gas verbruiken, maar een warmtepomp of stadsverwarming hebben.

De overheid gaat energieleveranciers dan compenseren voor het verschil tussen de maximumprijs en de marktprijs. Er zou zo’n 10 tot 15 miljard euro gemoeid zijn met het noodplan.

Alleen tot aan gemiddeld verbruik

De kanttekening is dat het prijsplafond alleen geldt tot aan een gemiddeld energieverbruik van een huishouden in Nederland. Dat houdt in: 2.400 kWh en 1.200 m3 gas. Deze aantallen zijn inmiddels bevestigd tijdens Prinsjesdag.

Wil je checken wat je nu betaalt bij dergelijk verbruik? De actuele energieprijzen kun je hier vergelijken.

Alles wat boven deze grens uitkomt, moet wel worden betaald volgens de actuele marktprijzen. Op die manier worden huishoudens wel geprikkeld om zuinig met energie om te gaan, of om te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie.

294 euro per maand

Deze site rekende uit wat het prijsplafond betekent voor huishoudens. Daarin zijn wel bepaalde aannames gemaakt.

Uit de berekening blijkt dat de maandelijkse energierekening na de invoering van het prijsplafond, bij een gemiddeld verbruik, uitkomt op ongeveer 294 euro per maand.

HoeveelheidTariefKosten
Variabele stroomprijs2400€ 0,6186€ 1.484,64
Energiebelasting2400€ 0,0445€ 106,84
Opslag Duurzame Energie2400€ 0,0369€ 88,57
Vermindering energiebelasting1-€ 558,56-€ 558,56
Netwerkkosten (Enexis)1€ 267,6841€ 267,68
Vaste leveringskosten1€ 75,00€ 75,00
Subtotaal stroom (incl. btw)€ 1464,17
GaskostenHoeveelheidTariefKosten
Variabele gasprijs1200€ 0,9558€ 1.146,96
Energiebelasting1200€ 0,4395€ 527,40
Opslag Duurzame Energie1200€ 0,1047€ 125,60
Netwerkkosten (Enexis)1€ 186,5530€ 186,55
Vaste leveringskosten1€ 75,00€ 75,00
Subtotaal gas (incl. btw)€ 2.061,51

Opbouw van de energierekening na invoering van het prijsplafond:

 • Totale kosten: € 3.525,68
 • Per maand: € 293,81

Niveau augustus

Uit de voorlopige CBS-cijfers van augustus 2022 blijkt het gemiddelde tarief te liggen op circa 0,58 euro per kWh en 2,60 euro per m3, exclusief belastingen en inclusief btw.

Het prijsplafond betekent dus een aanzienlijke verlaging van de maandelijkse kosten. Volgens het kabinet is een huishouden daardoor ruim 2.000 euro goedkoper uit dan bij de huidige hoge energieprijzen.

Vast energiecontract weer verplicht?

Naast een prijsplafond wil het kabinet ook dat energiebedrijven weer meerjarige vaste energiecontracten gaan aanbieden.

Op dit moment kun je alleen kiezen uit variabele tarieven die meerdere keren per jaar kunnen wijzigen. Dat maakt het voor Nederlanders erg lastig om de energiekosten op jaarbasis in te schatten.

De keerzijde is wel dat een eventuele overstapboete verhoogd gaat worden.

Meer informatie vind je hier.

ABN Amro: “energierekening nog maar beperkt opgelopen”

ABN Amro stelt voor dat het kabinet nog even wacht met het invoeren van steunmaatregelen om de energierekening te dempen. Volgens de bank zijn de maandelijkse energiekosten nog maar beperkt opgelopen. “Er is nog geen energiecrisis”. Zo zou de helft van de huishoudens nog geld terugkrijgen bij de eindafrekening.

Om verdere inflatiestijging te voorkomen, roept de bank daarom op om nog even te wachten met de koopkrachtmaatregelen.

365 reacties

 • WW

  Ik heb nog tot 1 augustus 2024 een energie contract voor 188 euro per maand. Met het nieuwe plafond zou ik veel duurder uit zijn. Ik verbruik ongeveer 1700 kuub gas en ongeveer 3300kwh voor die 188 euro en dan krijg aan het eind van het jaar ook nog 300 tot 500 euro terug. Loopt dit contract gewoon tot einddatum door of wordtdit met de invoering van het plafond beeindigd. Als dat zo is dan voel ik mij bestolen door onze eigen regering.

  Reageren
 • PP.C Cornelissen

  Betaal nu 21 ct voor kwh en 1 euro voor m3 gas. Ik dacht nou fijn, prijs plafond. Maar helaas, het gaat naar 84 ct voor 1kwh en 3,60 euro voor m3 gas. Tot het plafond is bereikt. Dus gewoon 70 ct voor kwh en 1,50 voor m3 gas. 14 ct per kwh korting!!! We worden zooo in de maling genomen met z’n allen, jammer dat we het niet inzien, met z’n allen.

  Reageren
 • DDuidelijkheid

  Welkom in het creditsysteem, u krijgt een prijsje en daarboven wordt het betalen. Wordt wakker dit staat u ook te wachten voor reizen, eten en andere luxeproducten. U krijgt waar u op stemt.

  Reageren
 • OOlyvia

  Ik heb geen gas, maar wel stadsverwarming. Hoe zit het daar nou mee?

  Reageren
 • AAnita

  Ik snap dat de regering alle plannen nog moet uitwerken, maar dit word een stressvol leven zo, durf amper nog te koken of te douchen want ook ruim 220 is voor mij veel teveel.

  Reageren
 • BBo

  Gelukkig trek ik bij Willem Alexander in

  Reageren
 • WWko gebruiker

  Hoe zit het dan met WKO/warmtenet gebruikers? Wat gaan zij merken van dit plafond? Ik betaal me al scheel aan een halfbakken wko systeem dan wil ik nu ook wel een fikse korting ook. Zou wat zijn zeg!

  Reageren
 • AAngelique

  Doe liever ook iets aan de prijzen voor boodschappen! Ipv boeren wegsturen of op hoge kosten jagen!

  Reageren
 • AAngelique

  Valt niemand er dan over dat dit prijsplafond zowel voor gas als stroom BELACHELIJK hoog ligt? We exporteren gas naar andere landen,…gebruik dat gas gewoon voor NL! Waarom moet het niveau op vóór Oekraïne terwijl de gasprijs ruim daarvoor al kunstmatig hoger werd. Waarom niet het prijsplafond op bv 2018? Of waarom gas en stroom niet gratis maken tot een bepaalde grens voor alle huishoudens? Het komt uit de pot en wordt dan goed besteed aan iedereen. Er mag wel eens wat meer belastinggeld terugvloeien naar de burger ipv die luttele 17 miljard. En duizenden miljarden naar bedrijven en EU-hobby’s. Maak al het OV gratis, daar bereik je pas echt goede dingen mee, is nu veel duurder dan auto als je een gezin hebt. En ideaal nu om voor al die teveel opgewekte energie overdag extra (evt zelfrijdende) treinen te laten rijden. En bv 25 jaar garantie op witgoed ipv 2 tot 5 jaar? Mijn ouders hebben al ruim 40 jaar dezelfde vaatwasser, nooit gebreken vertoond! DAN bespaar je het milieu pas echt! Maak bepaalde dingen makkelijk vervangbaar om steeds zuiniger te maken die je elke x aantal jaar kunt vervangen en voila! Maar daar verdienen ze niks aan he, dus komt in hun brein niet op. Ik zie een samenleving voor me waarbij het met de huidige technologie nog nauwelijks écht nodig is om veel mensen aan het werk te hebben. Alles gratis maken! Dus alle kantoren dicht. En voor de voedsel, bouw, horeca, productie van alléén goede duurzame producten etc. Kan iedereen zich (vrijwillig) inschrijven om te helpen waar nodig. Iedereen die niet wil dat bepaalde horeca of een brouwerij stil staat, zal daartoe echt wel iets van zijn of haar tijd in willen steken. Verder ALLE opleidingen van basisonderwijs tot HBO en WO gratis online en voor dynamische opleidingen ga je in de leer bij iemand anders. Er zullen dan nog maar heel weinig mensen echt nodig zijn dus hoef je maar bv 2 weken per jaar te werken en voor de rest lekker vakantie vieren. Maar dan moet het wel in de hele wereld want anders kun je niet meer reizen. Je zou dan ook alle grenzen open kunnen stellen en men kan wonen en werken in de wereld waar men op dat moment wil of is.

  Reageren
 • JJan gree

  Vorig jaar september kon ik.mijn contract bij essent verlengen voor 3 jaar. Net voor de prijsstijging. Neem toch aan dat hier niks mee gebeurd want geloof dat ik bij een kleine groep hoor die gewoon geluk heeft gehad.

  Reageren
 • RRies

  Hé Willem ga jij nou ook je eigen energie rekening betalen voor dat oude tochtige paleis waar je zo nodig in moet wonen of kan ik en mijn medelanders ook die rekening ophoesten? Om maar niet te spreken van al dat onroerendgoed waar ook de belasting betalende Nederlander voor moet bloeien. Tijd dat die ouwe zooi verkocht word aan een ontwikkelaar we hebben immers een huizen te kort.

  Rutte als ik zo slecht presteerde bij mijn baas had ik al lang de zak gehad! Dus tijd voor iets nieuws, putjes schepper lijkt me wel wat voor je sta je weer met beide benen op de grond. Want met zulke slechte resultaten voor jou 17720274 (17 miljoen 720 duizend 274) andere!

  Reageren
 • DDaniëlle

  In augustus kon je wel degelijk nog een vast contract afsluiten, maar wel voor die dure prijs!
  Nu ben je de lul, vast is vast…
  (staat ook op de website van ACM) energiemaatschappij zegt; plafond prijs geld niet voor jouw, dus dubbel zo hoog gastarief dan “plafond” (de overheid gaat er van uit dat vaste contracten een lager tarief hebben) en hogere btw/belasting per jan 2023, heel jammer dat velen, ieders op eigen manier, toch nog ijskoud de winter in gaan en niet weet hoe rond te komen als je net teveel verdient voor AL die toeslagen, als ik het geld en de mogelijkheid had, was ik al geëmigreerd!
  Wat een beleid, om over de forse stroomprijs verhoging nog maar te zwijgen… daar heb ik dan nog “mazzel” mee, betaal maar 59 cent… EXCLUSIEF!
  En wie controleert of mijn energiemaatschappij niet stiekem toch bij de overheid een vergoeding vraagt terwijl ik over mijn gehele rekening het volle pond betaal?
  Niets wordt gecontroleerd, er zijn zat mensen die die 1300 € per jaar krijgen terwijl ze nog op oude tarieven zaten, ” uitkeringsbuurman” heeft er een o.a. gigantische tv van gekocht, en al die mensen die klagen dat 10 procent erbij niet genoeg is, IK WOU DAT IK DAT KREEG!

  Reageren
  • PPatricia

   @Daniëlle
   Nou inderdaad Danielle, mijn ex leeft van een uitkering, doet de hele dag niets, krijgt alle toeslagen die je kunt bedenken…en betaalt €70,- pmd aan energie
   Daarvan krijgt ie jaarlijks zo’n €500,- retour, omdat ie veel in bed ligt te slapen (his way of life) en toevallig in een huis woont, wat blokverwarming heeft en heel warm is.
   Wassen van de was en zichzelf is ook maar minimaal en ook hij krijgt die €1300,- van de overheid, terwijl er mensen zijn met grote gezinnen in slecht geïsoleerde huurhuizen die misschien wel meer verdienen, dus geen toeslagen, maar wèl fors in de problemen nu en GÉÉN €1300,- ontvangen. Die controle zou beter moeten! Vraag die subsidie aan en alleen op vertoon van verbruiksgegevens mag ie worden toegekend. Ik vind het overigens wel goed, dat mensen worden geprikkeld om zuinig te zijn, worden en blijven met energie en daarbij steek ik ook hand in eigen boezem, want ook al letten wij al op, er zijn toch nog dingen die beter kunnen.

   Reageren
 • RRobert

  Energieplafond van 1200 gas en 2400 elektra is het verbruik van een 2persoonshuishouden. Gezin met 2 puberkids zit volgens mij qua gemiddeld verbruik aanzienlijk hoger, 1700 en 4000. Dus die zijn de Sjaak……

  Reageren
  • JJudith

   @Robert wij hebben twee pubers en verbruiken 823 aan gas en 2300 aan elektra

   Reageren
   • HHenry

    @Judith dat kan mijn schoonvader en moeder beide boven de 70 gebruiken al meer
    Maar heel de discussie gaat daar niet om
    De discussie zou moeten zijn dat onze staat ons uit knijpt en veel te veel wil verdienen op een eerste levensbehoefte

    Reageren
  • HHan

   @Robert wij verbruiken 1200 kwh (met zonnepanelen) en 1100 kuub gas.

   Reageren
  • DDirk

   @Robert

   Ik gebruik alleen al 3000 kw maar gas is 600 dus betaal geen 290.

   Reageren
  • MMonique

   @Robert
   Dat klopt. Ik ben alleenstaande moeder met 2 pubers in een huurhuis. Waar een electrische boiler inzit die alleen al 1900 kW per jaar verbruikt. Dus dat plafond is al snel berijkt. Schandalig is het. Zeker nu ze dan ook nog eens hebben besloten de prijzen omhoog te doen. Dat betekent voor mij 3,39 per kW alles wat boven die 2400 zit. Dan heb ik het alleen nog maar over electra.
   Dus denk dat mijn rekening nog hoger wordt aangezien eneco zijn prijzen meer dan verdubbeld.

   Reageren
 • AA.Coelingh

  Nou leuk, zit in n G klasse huurwoning welk aanvoelt in de winter als n Q !
  Woningstichting wil misschien pas in 2025 het isoleren ! ( Hoe het isoleren geen aanwezige isolatie ?).

  Verbruik 1200 kuub en bang hoger de 19 te stoken, en dan komt t ….. Kook op inductie….. Tadaa…… Dat zou zuiniger zijn…… Ja de kWh komt dan per jaar op de 3900.

  Hoe dan ?

  Reageren
 • RRoland

  Dat plafond is totaal niet fair voor grotere gezinnen. Ik heb een gezin van 5 in een huurhuis dat nog geen zonnepanelen en geen aansluiting voor elektrisch koken heeft + een ferolliketel…leve de woonschakel …toch zijn wij gemiddeld net zo zuinig als een gezin van 3/4. Ondanks dat zitten we toch echt aan 3800kwh per jaar en 1460m3 per jaar. Je kan niet 1 plafond instellen omdat dit Nederlands gemiddelde is…

  Reageren
  • RRies

   @Roland

   Degene die dat gemiddelde heeft berekend is ook in mijn ogen compleet verdwaald net als de rest van Rutte IV.

   Reageren
   • MMandy Martens

    @Ries
    Wie nog verdwaalder zijn, zijn al die hypocrieten op de wereld die persee als konijnen willen doorfokken en geen genoegen nemen met 2 kinderen, maar graag een flink steentje bijdragen aan de wereld nog meer overbevolken.. en maar klagen dmv complottheorieen.. leer zelf eens de verantwoordelijkheid te nemen.. ga je toch met je gezin meer werken

    Reageren
    • DDennie

     @Mandy Martens

     Je weet echt niet wat je zegt, voor je eigen oude dag is het juist van belang dat er genoeg kinderen zijn.
     Toch vrij normaal dat energieplafond zou moeten kijken naar gezinsgrootte.
     Al die eenpersoonshuishoudens zijn funest voor onze huizenmarkt, dat kun je ook stellen maar niet uitspreken.
     Dus denk na voor je iets zegt

     Reageren
    • RRies

     @Mandy Martens

     Zeker VVD gestemd?

     Reageren
 • MMark

  Wat ik nergens kan terugvinden is het volgende:

  Stel, ik heb een verbruik van 3500kwh per jaar. Mijn zonnepanelen wekken daarvan 2500kwh op per jaar.

  Dus moet ik 1000 kwh afnemen. Zit dat dan in het hoge of lage tarief?

  Reageren
  • RRies

   @Mark
   Die 2500kwh die je opwekt met zonnepanelen dat gaat de overheid niets aan. Dat zijn jou panelen en of je nou 1kwh per jaar opwekt of 10000kwh dat telt niet mee in de afname bij een energie leverancier. Zodra jij bij de energie leverancier stroom begint te trekken gaat het metertje lopen en tot 2400kwh per jaar is het laag tarief en alles boven die 2400kwh is de prijs die de energie leverancier heeft gesteld.

   Reken sommetje

   jij wekt op 2500kwh enkelt de afschrijving van je zonnepanelen en verder niets
   jij neemt af 1000kwh eneco dat is onder het gemiddelde verbruik dus laag tarief

   Maar stel
   Jij wekt op 2500kwh enkelt de afschrijving van je zonnepanelen en verder niets
   Jij neemt af 2800kwh eneco tot 2400kwh laag tarief overige 400kwh hoog tarief

   Reageren
   • SS

    @Ries

    Bedankt voor de uitleg! Ik ga binnenkort verhuizen naar een gasloze woning (warmtepomp en zonnepanelen) omdat ik geen trek had in een dikke rekening elke maand, maar toen kwam dit plan vanuit de overheid en vroeg ik me idd af wat dat voor mij zou gaan betekenen. Het is iig een stukje duidelijker nu!

    Reageren
    • HHenry

     @S je bent de sigaar voor altijd de prijs van elektriciteit gaat nooit meer naar normale waarde die tientallen jaren vrij stabiel is gebleven rond de 20 cent
     Leer moment
     Vertrouw nooit de overheid

     Reageren
   • MMark

    @Ries

    Bedankt voor je uitleg. Duidelijk.

    Reageren
  • EEd

   @Mark
   Het gaat om je geregistreerde netto verbruik. En de opbrengst van zonnepanelen wordt gesaldeerd met je verbruik.

   Reageren
 • TTon

  Het is niet meer en niet minder dan de invoering van een energiebudget.
  Maak eerst de energieprijs onbetaalbaar en ga dan de “basisbehoefte” wat betaalbaarder maken.
  Let maar op: die “basisbehoefte” wordt de strop voor iedereen totdat het totale Social creditsysteem is ingevoerd.

  Reageren
 • RRies

  Koopkracht vooruit? Energie prijsplafond? BTW en accijns verlaging? Nou….
  10% bij het loon wauw! Ze hadden moeten beginnen met 14 euro minimumloon! En alle lonen evenredig mee laten stijgen. Dan hadden we geen energie prijsplafond nodig. (minimumloon is nu 10,13 per uur 10% erbij word het 11,14 nog altijd te laag om van te leven!)
  Een energie prijsplafond Is gewoon een verkooptruc! Het enige wat dat plafond doet is jou en mij vertellen dat de prijs met ruim 115% is gestegen. En ja de BTW en accijns zijn omlaag maar wel evenredig naar beneden afgesteld waardoor het lijkt dat je minder belasting betaald maar door de stijgende prijzen zijn de belasting inkomsten gewoon gelijk gebleven. Dus geen auw in Den Haag door gemiste belasting inkomsten geen auw voor extra hoge winsten voor de energie bedrijven. Alleen auw voor jou en mij want je gaat het toch minimaal het dubbele betalen. En zo legt het kabinet Rutte IV de Nederlander mooi in de luren op prinsjesdag.

  Reageren
  • SStraycatVanDalen

   @Ries inderdaad, we worden weer genaaid. Ze geven nooit iets weg zonder er zelf beter van te worden. Ze blijven maar denken en ons behandelen alsof we allemaal een geestelijke achterstand hebben ofzo bah.

   Reageren
   • RRies

    @StraycatVanDalen
    Er is één groep mensen die moet ik applaus geven en dat zijn de lobbyisten die hebben echt goed werk geleverd. Niet voor ons maar voor degenen die aan deze energiecrisis bakken vol met geld eraan binnen halen en geen of heel, heel erg weinig belasting over betalen.

    Ik zeg binnen halen want het is geen verdienen als het meer iets heeft van een smerige manier om geld binnen te harken over een ander z’n leed/rug. Dit heeft niets met kapitalisme te maken. Poetin heeft ook een zooi van dat soort vriendjes en vriendinnetjes.

    Reageren
   • DDuikmiep

    @StraycatVanDalen: maar een groot gedeelte heeft toch een geestelijke achterstand. Iedereen loopt te klagen maar zodra ze in dat stemhokje staan zijn ze weer de domme schapen en stemmen op de zelfde partijen. Want dan wordt er weer van alles belooft wat niet nagekomen wordt en de schapen trappen daar weer in.

    Reageren
 • MMartin Meuleman

  Interessant dat stoken op gas voordeliger kan worden dan electra. Onder de 5 graden is warmtepomp duurder zo. Prijs van stroom is hoog in relatie tot gasprijs. Maar fijn dat we warme winter hebben.

  Reageren
 • HHarriët

  Wij verbruiken dubbel zoveel stroom omdat we een gehandicapt persoon in huis hebben. Rolstoel laden electrische deuren noem maar op. Word er voor deze gezinnen een ander plafond ingesteld?
  En hoe zit het met copd patiënten die 24 uur zuurstof nodig hebben en een energie slurpend apparaat thuis hebben staan vanwege hun gezondheid?

  Reageren
  • MMarjolijn

   @Harriët precies, daar heb ik dus een aantal partijen over gemaild

   Reageren
 • JJH

  Dit prijsplafond wekt in ieder geval besparende maatregelen tegen. Ik kan nu beter mijn hybride warmtepomp uitzetten. Is namelijk goedkoper. Ik hoop dat hier nog naar gekeken wordt. Met deze prijzen is verwarmen op gas gewoon goedkoper

  Reageren
  • IIB

   @JH helemaal juist, had ik ook al berekend. Voorlopers als wij worden uiteindelijk gestraft

   Reageren
  • YYH

   @JH
   ‘Energierekening naar 228 euro bij invoering prijsplafond’
   zoek het op!

   De komende weken wordt meer duidelijk voor mensen die geen gas gebruiken.
   Afwachten dus, anders worden mensen die duurzaam bezig zijn gestraft en hiermee energietransitie gelijk de nek omgedraaid.

   Reageren
 • YYvonne

  Hoe zit het met het prijsplafond als het gaat om stadsverwarming? Deze prijs is nu nog gekoppeld aan de gasprijs (tot ergens in 2023).

  Reageren
 • DDaniël

  (kopie mail aan kamerleden)

  Geachte mevrouw Caroline van der Plas, Attje Kuiken en geachte heer Klaver,

  Fijn dat een energieplafond wordt ingesteld. Als eigenaar van een verduurzaamd en gasvrij vissershuisje uit 1890 te Scheveningen heb ik echter wel een vraag.

  Inleiding
  Ik verbruik geen gas en verwarm mijn huis via de warmtepomp. Mijn elektra gebruik ik vooral voor de verwarming. Dat elektra verbruik is dus hoger dan gemiddeld. Mijn situatie is niet uniek.

  Vraag: is er in de regeling rekening gehouden met het groeiend aantal mensen dat alleen elektra verbruikt. Het mag immers niet zo zijn dat de koplopers in verduurzaming nu gelijk worden geschaard met topinkomens en grootverbruikers.

  Ik wacht uw antwoord af en wens u veel wijsheid in dit nu al historische debat

  Met hartelijke groet,

  Daniël etc

  Reageren
  • TTjap

   @Daniël,
   Wow, wat een betoog.
   Na de eerste zin van uw reactie gelezen te hebben, dacht ik alles wel gelezen te hebben.
   Toch besloot ik verder te lezen. Eerlijk zeg ik, en dat was misschien egoïstisch, dat ik het nog niet zo van úw kant bekeken had…
   Heeft u braaf net heel uw huis gasloos gemaakt, en volledig afhankelijk gemaakt van alleen electriciteit, komt dit kabinet met een prijsplafond op gas en elektriciteit, waardoor uw investeringen helaas niet beloond worden.
   Tja… Milieu obsessie, obsessies worden uiteindelijk meestal niet beloond… 😉

   Reageren
 • MMarinda

  Geldt dit ook voor mensen die net een vast contract hebben afgesloten met hogere tarieven dan het prijsplafond nu is?

  Reageren
 • MM

  Wat gebeurd er dan met mantelzorgers die dus een extra huis moeten verwarmen voor de zorgpersoneel? Zijn 2 huizen op dezelfde gasrekening en verbruiken dus altijd boven het gemiddelde.

  Reageren
  • WWim

   @M
   2 huizen toch dan ook tweemaal het voordeel toch , dus beetje nadenken en je hebt er voordeel van niet zo moeilijk toch ,en dat zouden meer mensen moeten doen voor dat ze beginnen te klagen

   Reageren
 • ZZiggy

  Ik vraag me af wat mensen die alleen elektriciteit gebruiken kunnen verwachten. Want ik gebruik bijvoorbeeld geen gas, heb een warmtepomp in mijn appartement, maar wat ik normaal aan gas zou verbruiken is nu onderdeel van mijn elektriciteitsverbruik. Ik hoop dat hier ook rekening mee wordt gehouden, want het gebruik van een warmtepomp trekt ook wel wat elektriciteit.

  Reageren
  • DDaniel

   @Ziggy Zit in een soortgelijke situatie. Heb BBB, PVDA en GL fractie 2e kamer hierover gemailed. Het mag niet zo zijn dat ik door de verduurzaming van mijn vissershuisje nu bij elecra ga gelden als grootgebruiker en iemand met een topinkomen. We wachten het af en maken zonodig een vuist.

   Reageren
  • Bbouvier

   @Ziggy

   Voor mij geldt hetzelfde, in het kader van duurzaamheid ook geen gas maar warmtepomp, nergens lees ik nog in de media dat voor deze energiegebruikers een verhoogde elektriciteitsplafond geldt. Dit is een weeffoutje in de regeling. Ik zoek een loket om dit aanhangig te maken.

   Reageren
   • EE miel

    @bouvier

    Eigenaren van een warmtepomp onttrekken het grootste deel van hun warmte uit de buitenlucht, dat kost wat elektrische energie. Dat is inderdaad duurzamer. Maar zeg nou eerlijk, als die warmtepomp 3 a 4 keer duurder was geweest in aanschaf, had u deze dan ook geplaatst?

    Reageren
    • JJohan

     @E miel

     Niet iedereen heeft die keuze meer. Iedereen die de sinds een jaar of 3 à 4 een nieuwbouwwoning heeft, mag geen gebruik meer maken van een gasaansluiting. Als zowel de verwarming en warm tapwater niet meer via gas mogen, zijn er weinig alternatieven voor een warmtepomp.

     Reageren
  • PPetra

   @Ziggy
   Niet te hopen dat plafond nu verder omhoog gaat, dan betaal ik voor het hele katje kwh /jaar €0,70 /kwh.
   Ik zit per 1 okt. Variabel voor €0,39/ kwh, dus dat wil ik graag zo houden voor mijn hele electrisch energie verbruik van 7000 kwh.

   Reageren
 • TToe val

  Ik ga wel 3 maanden naar Spanje geen stroom en gas kosten. Levensonderhoud is hier nihil, win win situatie voor mij.

  Reageren
  • AAndré

   @Toe val
   Misschien gebruik je geen energie, maar met al die vaste kosten inzake de aansluiting ben je ook nog eens een vermogen kwijt.

   Reageren
 • TTwan

  De reden dat zoveel mensen geld terug krijgen, dat komt omdat erg veel mensen meteen het termijn bedrag verhogen, ik ken veel mensen die dit deden.
  Ik kreeg vorig jaar €1661 terug, omdat ik het een mooi spaarpotje vindt.
  Nu is de prijs 3 tot 4x over de kop gegaan, dus dat spaarpotje ,dat gaat niet meer lukken.
  En waarom is de stroom zo duur, puur omdat deze gekoppeld is aan de gasprijs.
  Als ze dat ontkoppelen dan is de rekening meteen een stuk lager

  Reageren
  • JJeeBee

   @Twan

   Koppeling is ok alleen de verhouding klopt niet meer. Was 4 is nu 2

   Reageren
  • NNick

   @Twan
   Dat deed ik eerst ook, nu heb ik recent de tip gekregen om het termijn bedrag te verlagen en het verschil zelf opzij te zetten. Er zijn nogal wat energie maatschappijen omgevallen door dit gedoe. Dan kun je fluiten naar je centen.

   Reageren
   • RRiri

    @Nick
    Heel verstandig,
    Eind 2021 ging mijn energieleverancier failliet. Ik zou 330 euro terug krijgen. Dan vind ik dat bedrag nog meevallen. Er zijn mensen die veel hogere bedragen terug zouden krijgen. Heb er nog geen cent van gezien en ga er vanuit dat het ook niet meer uitbetaald zal worden. Ik hou nu iedere maand mijn verbruik bij en pas het maandbedrag zo vaak mogelijk aan naar het verschuldigde bedrag van die maand.

    Reageren
   • NNiels

    @Nick
    Je kunt het geld dat overblijft van verlaagd voorschot ook extra aflossen op je hypotheek. Dan levert het tenminste meer op qua rente…

    Reageren
 • AAnke giesselink

  Goedemiddag,

  Wij hebben sinds april dit jaar een warmtepomp en meerdere zonnepanelen laten plaatsen. Echter is ons maandelijkse bedrag van 80 euro nar 676 gegaan. Handmatig heb ik het termijnbedrag verlaagd naar 540 euro. Echter is op basis van ons gebruik van voorgaand jaar gebaseerd. Dat wil zeggen 900 m3 gas. En 2400 kwh energie. Daarnaast wekken we nu ook op. Dus qua teruglevering zullen wij okk het een en ander salderen. Mij lijkt het me logisch dat we door geen gas verbruik een lager tarief kunnen hanteren. Naar mijn mening is een tarief van 80 euro redelijk. Aangezien we terugleveren. Klopt het dat een tarief van 80 euro redelijk is?

  Reageren
  • FFrank

   @Anke giesselink
   Bij Greenchoice verneem ik dat ondanks de hogere prijzen voor electriciteit de vergoeding voor teruggeleverde stroom gewoon gelijk blijft. Dat is absurd. Immers claimt Greenchoice groene energie te leveren.

   Reageren
   • Ggerrit

    @Frank
    doet Van De Bron ook 0,109 cent voor teruglevering zelf rekenen ze 0,78 cent oplichting heel de energiemarkt en kabinet erbij we worden gepakt door die regelneven

    Reageren
  • MMichael

   @Anke giesselink nee. 900m³ gas is gelijk aan zo’n 8500 kwh. Aangezien je een warmtepomp hebt met een SCOP van pak em beet 3,5 ga je 2400kwh per jaar meer gebruiken. Bedenk wel dat we een softe winter hebben gehad afgelopen jaar, met een stevige winter gaat je verbruik hard omhoog. Even uitgaande van de vorige cijfers en een elektraprijs van €0,70 zou je zo’n €3500 per jaar aan elektra kwijt zijn. Als je 10 panelen hebt laten installeren scheelt dat per jaar ongeveer €2000.

   Reageren
 • RRogier

  Ook hier, stroom 4200 kW. Gas 600, door gedeeltelijk omschskelen op elektrische radiatoren en isolatie in 110m2 gezinswoning op 3 en 4 hoog in centrum Amsterdam met gezin 4 pers. Moet ik dan boven de gasleidingen weer laten aanleggen? Als ik kijk naar de prijsstelling klopt het precies, gas 4x elektra. Dus 600 m2 minder dan gemiddeld is 2400 kW meer, dus 4800. Daar zit ik onder. Overweeg om ook beneden over te gaan op elektra, maar dan gaat het dus helemaal fout. Oplossing misschien zonnepanelen op dak, maar dat mag wellicht niet van de vve en huisbaas. Ben al bezig met advocaat hiervoor.

  Reageren
 • AAndre

  Mensen met stadsverwarming zijn weer het haasje (al jaren). Deze mensen hebben geen gas om op te koken of te verwarmen. Door het maximum aan elektriciteit waar je met inductiekoken of elektrisch zo doorheen bent, betaal je de volle mep. Fijn he, je bent afhankelijk van restwarmte van de industrie, maar je betaalt er het meest voor. Het meest verneukeratieve is, dat je niet eens van leverancier kan wisselen dus die kan rekenen wat hij wil. Pure struikroverij.

  Reageren
  • CCreatiefje

   @Andre
   Óók ik heb stadsverwarming! Na een telefoontje met vaste leverancier, óók ik kan niet wisselen, blijkt dat overheid tarieven van stadsverwarming bepalen!!!! Zijn wij lekker klaar mee???????

   Reageren
 • Jjop

  Ik heb een hybride warmtepomp dus een veel hogere stroomrekening dan voorheen het gasverbruik is daardoor nihil. Ik heb dus geen voordeel bij het gasplafond maar wel een groot nadeel bij het stroomplafond. Moet ik dan weer mijn huis met gas verwarmen?

  Reageren
  • RRene

   @jop
   Under Jop, ik vraag me ook af hoe dit gaat verlopen. Ik heb een huis met een warmtepomp, en gebruik dus meer stroom, blijft goedkoper dan gas maar toch.

   Reageren
   • AAndre

    @Rene
    Nou met stadsverwarming zijn we waarschijnlijk ook fors de sjaak.

    Reageren
  • JJeeBee

   @jop, dat zit ik net ook uit te rekenen. heb nog geen (hybride) warmtepomp maar sta op ‘de lijst’. Maar dit elektriciteitstarief slaat de hele (hybride) warmtepomp businesscase weg.

   Reageren
 • AAnnette

  Gaat stadsverwarming mee in prijsplafond? Ofwel de tarieven in GJ die uiteindelijk gekoppeld zijn aan m3 gas.

  Reageren
  • RRick

   @Annette
   Goeie vraag Anette, hier zit ik ook mee in mijn maag! Het onterecht gekoppeld zijn aan de gasprijs, de monopolie die ze hebben en de onduidelijkheid omtrent stadsverwarming voelt uiterst oneerlijk! Wordt tijd dat hier ook meer duidelijkheid over komt en dat deze criminele praktijken worden aangepakt. HVC zou geen winstoogmerk hebben, met deze gasprijzen en het daar in meegaan met stadsverwarming zouden ongekende winsten met zich meebrengen.

   Reageren
   • JJurgen

    @Rick Goed punt Rick en Annette. Hier ben ik zelf ook erg benieuwd naar. Ook ik ben afhankelijk van het Warmtenet van HVC en tot nu toe blijft het angstvallig stil mbt de berichtgeving voor alle huishoudens die van stadsverwarming afhankelijk zijn.

    Reageren
   • MMourad Motia

    @Rick !!!’n. Open een platform. Regel digitale handtekeningen bij iedereen in Nederland met stadsverwarming ! Dan kamervragen politiek en media aandacht. Deze criminele bloedzuigers zullen hun hart dan in hun keel horen kloppen !

    Reageren
 • RRobert Chevaliers

  Veelal te snel niet doordachte regelingen. Voorbeeld: De reeds verstrekte 800 euro voor de minima is ook aan minima met vaste contracten uitgedeeld. De volgende 500 euro idem. Plafond voor energie. Dat is alleen doordacht als je eerst via energie bedrijven de diverse aansluitingen in combinatie met aantal bewoners in kaart brengt. Plafond prima, maar wel minstens 30 verschillende.
  En dan de MKB nog, plus de grote bedrijven.
  Ga er maar aanstaan:-(

  Reageren
 • AAlbert

  Ook op advies van de overheid heb ik jaren geleden 36 zonnepanelen geplaatst, een hybride waterpomp geplaatst en een zonneboiler. Verder hebben we in dewoonvertrekken vloerverwarming aangelegd. Ik woon in een grote woonboerderij die honderden jaren oud is, we hebben vooraf het woongedeelte voor zover mogelijk geïsoleerd.
  Ons voorschotbedrag is 47 euro per maand. Vorig jaar waren we na verrekening van alle plussen en minnen netto 300 euro kwijt.
  Nu vraag ik mij af wat dit alles voor ons gaat betekenen?

  Reageren
  • KKarenina

   @Albert,
   Daar wens ik U oprecht geluk mee,ik bedoel met dat Uw rekening nu zo laag is.Dat heeft natuurlijk wel investering gekost maar daar zal wel subsidie tegenover hebben gestaan.Prijs Uzelf gelukkig omdat het mogenlijk is geweest.Ik maak mij zorgen of ik straks nog kan ademhalen.Ik zit aan de zuurstof en moet het gebruik zelf betalen met alleen AOW.Maar ik ben oprecht blij voor U.
   m.vr.gr.

   Reageren
   • JJoke

    @Karenina, informeer bij uw gemeente of ziektekosten-verzekering. Wellicht hebt u recht op een tegemoetkoming. Sterkte ermee.

    Reageren
  • AAttie

   @Albert

   Wij hebben geïnvesteerd in een pelletkachel op cv en zonne panelen. Nu zijn de pellets ruim 3 keer zo duur.. en dan is alles nog niets eens afbetaald zit nu bij de hypotheek in. Voor ons zal op gas stoken dus goedkoper zijn.

   Reageren
  • BBert

   @Albert
   Oke albert je heb mijn Andacht ik kan je nu al zeggen dat we een geldcrisis krijgen er zit maar een ding op botschapen halen en geen gas of elektrischetijd dan kom je ook de winter door of iets bestellen op thuisbezorgd dat is de enige oplossing

   Reageren
 • PPaul

  Blij dat ik niet bij de ABN Amro zit
  Die hebben alle realiteit zin verloren.
  Moet je de huishoudens vrrtellen die opeens 1000 euro per maand betalen.

  Reageren
 • AAnoniem

  Ik gebruik alleen gas voor warm water voor 1x in de week douche en tandenpoetsen 2x per dag. Voor 3 personen. Verwarming woonkamer: met electrische kacheltje bij praxis en electrische voetenzak en warme deken. KOKEN doe ik op een electrische
  2 pit gekocht bij blokker…. Wel een grotere elektriciteit rekening, maar altijd goedkoper dan gas… Moet wel zeggen dat ik zonnepanelen heb gekregen van de woningbouw, dat is mijn redding.
  LET OP: Per maand betaal ik 145 energie rekening en krijg in november 500 euro terug… MISSCHIEN EEN TIP VOOR ANDEREN…..koop een electrische kooppit stel en een electrische kacheltje….altijd goedkoper dan gas

  Reageren
  • HHereIsTom

   @Anoniem Tandenpoetsen met warm water is toch nergens voor nodig?

   Reageren
  • TTimo

   @Anoniem
   Als ik deze maatregel goed begrijp wordt het nu juist ongunstig om te verwarmen met stroom. De kans is dan groot dat je door dat plafond schiet en je toch de volle mep bij het oververbruik betaalt.

   Reageren
   • JJose

    @Timo

    Daar ben ik ook benieuwd naar

    Reageren
  • EElly

   @Anoniem
   Met warm water tandenpoetsenmisschien kun je daar ook nog op besparen om dit met koud water te doen, net zoals dat jullie je wassen met koud water die andere 6 dagen van de week. Tenminste ik neem aan dat jullie niet alleen 1 keer in de week een douche nemen en voor de rest niet wassen.

   Jullie hebben geluk dat de woningbouwvereniging de zonnepanelen betaald hebben wij moeten via de woningbouwvereniging voor 8 panelen 300 euro in een jaar aftikken.

   En wij betalen per maand 50 euro voor electra en gas aan de energiemaatschappij dus ik ben benieuwd of het voor ons rendabel is die zonnepanelen.

   Reageren
  • Ppeter

   @Anoniem
   Waarom warm water voor het tandenpoetsen?
   Dat lijkt me totaal onnodig..
   Vraag me af of je gas vervangt voor elektra of dat echt goedkoper is
   Wij hebben ook zonnepanelen van de woningbouwvereniging en dat scheelt nogal..
   In de maanden mei juni july en augustus meer teruglevering dan afname van elektra..

   Reageren
  • RRiri

   @Anoniem
   Dikke gordijnen, tochtstrip, radiatorfolie, hier gaat de verwarming sinds vorig jaar november niet meer hoger dan 15 a 16 graden. Afgelopen januari toch 400 euro verbruikt en dat met 16 graden. Zou ik geen kleine kinderen hebben, had ik em nog wat lager gehouden. Maar die kleintjes zijn vaak verkouden.
   Stapels warme Vestjes en warme truien, wollen sokken, warme pantoffels, het zijn kleine dingen die helpen. En in beweging blijven, hoe stom het ook klinkt. Ik ben zelfs het huis met een bezem gaan vegen i.p.v. elke dag stofzuigen. Stekkers uittrekken van apparaten die je niet gebruikt. Kleding drogen aan de droogmolen. Al met al kun je zo toch flink besparen, maar het vergt aanpassingen en het is geen luxe. Ik ben in gesprek gegaan met m’n ouders en oma om te vragen hoe zij vroeger warm bleven zonder cv. Zij sliepen ook met een warme pyjama en dikke deken met ijsbloemen op het raam. Triest is het wel, maar verwend zijn we ook in vergelijking met eerdere generaties.

   Reageren
  • HHannes

   @Anoniem 1 keer in de week douchen?? Heb je een baan?

   Reageren
 • JJkerkhof

  Je kan beter overwinteren in Spanje veel goedkoper

  Reageren
 • WWillem

  Als ik met mijn hoofd in de oven lig en met mijn benen in de diepvries…..Dan heb ik gemiddeld wel een goede temperatuur……….

  Reageren
  • AAnoniem

   @Willem
   Je hebt helemaal gelijk Willem, als je de gemiddelde stijging als indicator gebruikt (temperatuurmeting ) aldus ABN-amro dan valt het nog mee. Maar als je (langdurige) contract aflopend is zie je een prijsstijging van (in mijn geval) 4x. Of anders gezegd van €206 naar €810,- per maand… er zijn steeds meer mensen waar het contract aflopend is. Men zit naar een verkeerde (langzaam oplopende) waarde te kijken en trekt daar conclusies uit. Voor veel mensen is dit (te) laat. Voor grote gezinnen zijn de voorgestelde plafond grenzen een pleister op een open wond. Ze kunnen geen zonnepanelen aanschaffen omdat ze het geld niet kunnen lenen (nog los van het feit dat de materialen niet of slecht leverbaar zijn). Laten we de vraag stellen waarom wij in Nederland zoveel moeten betalen voor het gas in vergelijking tot onze buurlanden. Het lijkt nu net dat de regering het goed met ons voorheeft door een (gecompenseerd)plafond in te stellen, maar ik vraag me af waar die compensatie door betaald gaat worden (of door wie…)

   Reageren
   • WWim

    @Anoniem
    Hoi anoniem ,ff goed Googlen want per 1 november is er een pot geld waar je kunt lenen tegen 0 procent rente,en het geïnvesteerde bedrag verdiend zichzelf terug (wel ff rekenen graag)en daarna pure winst,want van achter overleunen en klagen word het niet beter .

    Reageren
   • Ppeter

    @Anoniem
    Zal wel door de belastingbetaler betaald worden zoals alle overheidsuitgaven door accijnzen en belasting betaald wordt
    Misschien dat de energieproducten een gedeelte van de overwint moeten afstaan..

    Reageren
 • Mmieke

  och mensen uit de sociale woningbouw blijven toch de dupe.
  geen zonnepanelen omdat we oude daken hebben
  verders als je er zelf niks aan hebt laten doen
  niet geisoleerd
  vaak nog enkele beglazing en ga zo maar door.
  erg verouderde en slechte huizen.
  dus hoofdprijs aqn energiekosten
  of een koud huis met veel schimmel

  Reageren
  • EErica Stomp

   @mieke ja en het blijft de schuld van het beleid van de EU en onze overheid. Niet van mensen die werken. Maar die zijn zo en zo de sjaak, want dat is de inkomstenbron van de overheid/EU.

   Reageren
   • Ppeter

    @Erica Stomp
    Ik denk dat het niet aan het beleid van de EU ligt maar aan de oorlog in Oekraïne
    Prijsstijging is een kwestie van vraag en aanbod.
    Het aanbod is laag door het dichtdraaien van de gaskraan door Poetin
    De vraag was en blijft groot dus stijgt de prijs
    Het enigste wat helpt is allemaal van het gas af en aan de zon en windenergie..

    Reageren
    • EEPL

     @peter

     En dit wordt versterkt door politieke beslissingen zoals:

     “Minister Jetten voor Klimaat en Energie blijft erbij dat gemeenten die gas kopen bij het Russische staatsbedrijf Gazprom per 1 oktober een andere gasleverancier moeten hebben. Hij erkent dat die gemeenten daardoor op hoge kosten worden gejaagd, “maar dat is de prijs die je moet betalen voor het niet langer vullen van de schatkist van een oorlogszuchtige dictator”.

     Reageren
  • EErwin van der Meer

   @mieke Goed verwoord! Een meer structurele lange termijn oplossing is dat overheid woningbouw verenigingen verplicht om te isoleren en dubbelglas aan te brengen. Een moratorium op huurverhoging op onvoldoende geisoleerde huizen kan ook helpen.

   Reageren
   • WWSpaans

    @Erwin van der Meer

    Iedereen hoor je over woningbouwverenigingen, maar wij huren particulier Heimstaden, slecht geiissolleerd 60 jaar oud enkele ramen, forse sociale huur . Ook wij tellen mee

    Reageren
  • YYvonne

   @mieke
   Dat klinkt heel zielig.
   Ik woon ook in een sociale woning met een prima woningbouw corporate.
   Ramen zijn geïsoleerd.
   Ik heb ook gratis zonnepanelen gekregen, zonder huur verhoging.
   Dus het kan wel. (KENNEMER WONEN)
   het ligt dus gewoon aan je gemeente, of aan je woning corporate.
   Niet of je in een sociale woning woont of uitkering hebt

   Reageren
   • EElly

    @Yvonne

    Wij hebben ook zonnepanelen via de woningbouw alleen moeten wij er wel 300 euro per jaar voor betalen.
    En aangezien wij saampjes zijn en sowieso al weinig verbruiken moet ik nog zien of wij het er uithalen.
    Wij hadden ook geen keus want we moesten gewoon akkoord gaan of naar de rechtbank toe.
    Maar ja aangezien de rechter zal zeggen dat de woningbouw goed bezig is met verduurzamen ed trekken wij aan het kortste eind denk ik.

    Reageren
  • Aanoniem15:26

   @mieke
   Wat Yvonne hieronder zegt:
   Dit inderdaad, ik woon zelf in een koopwoning, maar mijn beste vriend woont in een sociale huurwoning en heeft inderdaad ook een prima geïsoleerde woning, zonnepanelen tegen een prijs van €2,50 per maand. Bespreek het met je woningcorporatie. uiteindelijk hebben zij er ook baat bij dat jij je rekening kunt blijven betalen en de woning goed onderhouden wordt.

   Gr.

   Reageren
  • Ppeter

   @mieke
   Vraag je verhuurder om zonnepanelen
   Die hebben wij ook gekregen (8 stuks)van de woningbouwvereniging en hoeven er niets voor te betalen
   Dat scheelt echt veel..

   Reageren
 • SS. Van der Terp

  Hoe zit het dan met stadsverwarming?

  Reageren
 • BBalthasar

  Mensen met een groot gezin worden dus niet gespaard.

  Reageren
  • EEdwin

   @Balthasar net zoveel als kleinere gezinnen.

   Reageren
  • JJoke

   @Balthasar, ze gaan er kennelijk vanuit dat grote gezinnen zelf voldoende warmte afgeven. Maar thuiswonende werkende kinderen kunnen natuurlijk ook een bijdrage leveren. Deze manier is niet eerlijk. Ze hadden mee moeten tellen of iemand in een vrijstaand huis woont of in een flat.

   Reageren
 • YYvonne

  Kijken naar de uitzending van blckbx van maandag 19 september daar is een veel betere oplossing dan het prijsplafond

  Reageren
 • Jjoop

  maak van alle energiebedrijven Staatbedrijven. Selecteer de werknemers, dan ambtenaren op een dienaarkarakter en geen gebruikersksrakter. Met een kleine extra (prikkel)bonus voor ambtenaren die aantonen dat zij het meest efficient werken. Slapende ambtenaren geen wachtgeld maar meteen er uitwippen en thuis laten slapen.

  Reageren
  • SSandra

   @joop

   Slapende ambtenaren is iets van lang geleden. Nu werken ook gewoon hard hoor

   Reageren
 • Vvan Herk

  Hoe zit met de stadsverwarming? Daar horen we niks over

  Reageren
  • EEdwin

   @van Herk stadsverwarming is gekoppeld aan de gasprijs

   Reageren
   • RRuud

    @Edwin , dus gaat dan ook de stadsverwarming tarieven omlaag?

    Reageren
 • WWim.L

  Waarom bepalen we zelf niet wat we kunnen betalen. Kunnen we gelijk zien of de rijke eerlijk zijn. Als de regering dat niet leuk vindt snijden ze de arme maar van het net af. De rijke kunnen wel betalen. Wat een inkomsten verlies voor de staatskas en wat een schande wereldwijd. Nederlanders in de kou.

  Reageren
  • EEdwin

   @Wim.L tuurlijk. Doen we ook bij de bakker en slager etc. Bakker vandaag geef ik 1 euro voor je brood.

   Reageren
  • Ppeter

   @Wim.L dat lijkt me wel wat
   Dan bepaal ik zelf wat ik betaal
   Bij AH zeg ik dan ” Vandaag betaal ik 5 euro voor de kar boodschappen”
   En bij de energieleverancier: ik zit wat krap deze maand en betaal nu 2,50 euro
   Ik neem aan dat je begrijpt dat dit niet werkt..

   Reageren
 • TTheo

  Ik ben het er alleen niet mee eens met een prijs plafon wand een groot gezin gebruik normaal meer dan dat prijs plafon en dat zijn ook nog eens de mensen met een kleine beurs.

  Reageren
  • JJerry

   @Theo probeer eerst maar de Nederlandse taal te beheersen

   Reageren
   • OOlga

    @Jerry
    Beter slecht schrijven, dan een miskleum zijn. Akelig individu.

    Reageren
   • SSabrina

    @Jerry
    Azijn zeiker

    Reageren
   • SS. Van der Terp

    @Jerry
    Jammer hoor, zo’n rot opmerking

    Reageren
   • JJaap

    @Jerry hij geeft zijn mening.
    Moet hij perfect Nederlands schrijven om een mening weer tegeven. Wordt volwassen man

    Reageren
   • DDan

    Keyboard warrior

    Reageren
   • AAziz

    @Jerry
    Je kan veel beter lezen en schrijven maar dat betekent niet dat je anderen beledigen en discrimineren je kan beter manieren leren

    Reageren
    • EEsmé

     @Aziz,
     Correct nederlands mag je best verwachten van een volbloed autochtoon.
     Helaas zijn taalachterstanden niet slechts voorbehouden aan migranten/vluchtelingen.

     Maar wat u zegt over manieren: dat is inderdaad een stukje beschaving die meer waard is in de sociale interactie.

     Op fora zouden mensen best strenger mogen worden aangesproken op het systematisch afbranden van elkaar.

     Reageren
   • JJack

    @Jerry

    Jerry, vergeet ff niet om komma te plaatsen en het woordje eens. Wat een belachelijke reactie op bericht van Theo, maar ondanks dat heb jij het toch kunnen lezen en begrepen, geef dan ook een normaal antwoord. gr. Jack

    Reageren
   • EElly

    @Jerry

    Weleens van dyslexie gehoord??
    Wie weet heeft Theo daar wel last van

    Reageren
  • JJa

   @Theo

   Als je sinds 10-15 jaar geleden nog een groot gezin (meer dan 3 kinderen) wilde, dan liggen de verantwoordelijkheden ook bij jezelf.

   Je kan niet van de maatschappij/overheid verwachten dat je bij een (onnodig) torenhoog verbruik (en alles maar normaal te vinden), er rekening met je wordt gehouden.

   Als je in een slechte/mindere periode van het leven een gezin niet kan onderhouden, dan leef je of boven je stand (teveel kinderen) of je kan je niet aanpassen aan de situatie en/of je wilt als mens niet vooruit denken.

   Reageren
  • JJohn Bell

   Neem een koude douche spaart veel geld en neem maatregelen.

   Reageren
 • VVerstegen

  Heel leuk, het gemiddeld huishouden qua gas en stroom, wij zitten met 4 personen veel hoger dan dat ze hier aangeven.dit is op 2 personen gebaseerd

  Reageren
  • EEdwin

   @Verstegen met 6 personen zitten wij er onder? Dus korter douche, minder je droger gebruiken

   Reageren
  • GGabriella

   @Verstegen

   Klopt wij zitten ok op het dubbele en ik denk helft van Nederland hoor we douchen ok niet lang en letten echt wel op verbruik gaat gewoon snel maar Nederland wou grote gezinnen voor de vergrijzing pensioenen toen was vergrijzing en nu weer

   Reageren
  • MMarco

   @Verstegen gezin met twee volwassenen en twee kids 6 en 9 .. vorige jaarafrekening 900 kuub gas. 2000kw.. wij stoken boven niet.. kachel gaat aan tussen 1600 en 1800 douchen normaal 5 a 10 min per persoon dus stop met janken

   Reageren
   • JJack

    @Marco

    Dat is superweinig. Het is natuurlijk persoonlijk,maar als je de kachel maar een paar uurtjes aandoet en niet hoger dan 18, geen licht of elektrische verwarming gebruikt enz.enz. ,dan kun je dit verbruik misschien realiseren. Maar Ik vind dat niet comfortabel leven. Het kan dus wel, maar vraagt een bijstelling van je wensen.
    ,als je het anders gewend bent.
    Jullie vinden het wel comfortabel en dat is prima, maar dat betekent niet dat jullie levensstijl de norm is. Die bepaalt lk iedereen zelf.

    Reageren
   • SSimon de Haan

    @Marco ik doe het met een koolen kachel toch wel goed alleen mijn huiskamer verwarmt en de rest koud en ik ben nooit ziek ik ben 70 jaar maar ik geen last van gas een beetje licht en water ik betaal 30 euro per maand laat me weten wat je er van vindt.

    Reageren
 • NNathalie

  Daar zit je dan in een monumentaal pand waar de woningbouw nooit iets aan gedaan heeft.. hallo energieprijzen!!!

  Reageren
 • LLouwerse

  Leuk zo’n prijsplafond maar met een huishouden van 7 personen kom je er nog overheen 🙁 en wat word het tarief als je over het plafond heen gaat? Zit je nog met hoge energierekening en isoleren, warmtepomp, zonnepanelen moet je ook maar geld voor hebben om die aan te schaffen.

  Reageren
  • NNert

   @Louwerse misschien is het een idee om grote gezinnen op te splitsen

   Reageren
 • PPiet

  Ik zou willen weten hoe dat nu gaat met stadsverwarming het is restwarmte van de industrie met aanvulling van gas Rob Jetten had het er over dat dit bekeken zou worden maar niets meer van vernomen

  Reageren
  • AAndre

   @Piet
   We betaalden al teveel en nu betalen we nog meer. En het ergste is nog, je kunt niet van energieleverancier veranderen. Met stadsverwarming zijn we het braafste jongetje van de klas, maar we worden door de verhoging van elektriciteitsprijzen volledig genaaid omdat we niet op gas kunnen koken. De vervuiler wint 🙁

   Reageren
 • NNico

  Met dit plan zijn we uiteraard allemaal beter af, maar er zou wel onderscheid gemaakt moeten worden tussen huishoudens die van gas afhankelijk zijn en huishoudens die enkel electriciteit verbruiken.

  Reageren
  • HHerm

   @Nico

   Deze mensen hebben wel een investering gedaan tussen €15000 en €20000.

   Reageren
   • TTimo

    @Herm
    Ja maar het juist minder gunstig als je die investering hebt gedaan. Want verwarmen met stroom betekent zeer waarschijnlijk dat je over die stroom grens gaat

    Reageren
 • MMartijn

  Mooi dat er wat aan gedaan wordt, maar ik betaal nu minder per kwh en m3 gas met een modelcontract (variabel).

  Reageren
  • JJoke

   @Martijn, ik ook! Echter Vattenfall verhoogt per 1 oktober de tarieven voor de 3e keer dit jaar en dan zitten wij er wel ruim boven, gastarief 2.24 m3. Ik vermoed dat u bij Energiedirect bent, daar vogelen ze met diverse tarieven. In dat geval reken er maar op dat ze in januari, zo niet eerder, fors stijgen! Mensen die daar in september over zijn gegaan van vast naar variabel betalen daar voor gas 3.10 euro per m3!

   Reageren
   • AAngel

    @Joke wij zitten bij Essent veel lager dan de prijzen die nu in het prijsplafond worden voorgesteld.

    Reageren
  • AAngel

   @Martijn hier ook al jaren variabel en zit echt ruim onder het gemiddelde van januari 2022. Verder rijden wij elektrisch en gebruiken we dus aanzienlijk meer stroom dan gemiddeld. Hoop dat onze leverancier niet denkt dat ze de prijs nu op die 37 cent mogen zetten, want dan gaan wij fors meer betalen.

   Reageren
 • LLouis

  Hoe zit het dan met mensen die nog een vast laag contract hebben tot eind 2024

  Reageren
  • BBassa

   @Louis
   Het is een plafond. Dus is je prijs lager, betaal je je eigen prijs. Lijkt me niet zo moeilijk.

   Reageren
  • HHilbert

   @Louis

   Die zitten dus goed tot eind 24

   Reageren
 • MMartijn

  Ik moet toch wel lachen om al die reacties die hier gegeven worden. Wat voor de een eenvoudig is, is voor de ander niet haalbaar om verschilllende redenen.
  Iedereen moet zich bewust worden van de situatie in zijn eigen woning en maatregelen nemen die bij de woonsituatie past.
  – Huurwoningen en Koopwoningen zijn niet met elkaar te vergelijken.
  – Evenmin als jaren 30, 50, 70, 90,2000 en 2010 of later woningen en of deze gebouwd is naar de norm van dat moment of iemand zelf beslissingen heeft genomen om bijvoorbeeld meer maatregelen te nemen.
  – Aantal bewoners van de woning en hoe vaak men thuis is.

  Wat kun je direct doen:
  – Verwarm alleen de hoofdruimte en probeer dit tot 19 tot 20 graden te beperken (advies kabinet 19). Maar eerlijk gezegd is dat best een kille stand, niet koud maar kil.
  – overdag als je bezig bent of afwezigbent de thermostaat niet hoog of op de nachtstand. (voor vloervermarming geldt dit advies niet)
  – Douche kort
  – Ga opzoek naar de plekken waar tocht lekt en los dit op.
  – Plaats radiator folie
  – Plaats ventilatoren op de radiator (standaard oplossingen voor)
  – Onderzoek sluipverbruik in je woning (standby apparatuur). Energiemeter van 2 tientjes geven inzicht.
  – doe ‘s avonds de gordijnen dicht, maar zorg ervoor dat de radiator zijn warmte kwijt kan in de ruimte.
  – Heb je een slimme meter kun je vaak bij je energie maatschappij inzicht krijgen in je verbruik per dag en zelf tussen dag en nacht. ook zijn er oplossingen die je zelf kan aansluiten of bij een energie monitor service op het internet kan laten bijhouden.

  De investeringen die meer kosten met zich meebrengen moeten we ons bewust van zijn dat dit niet voor iedereen haalbaar is op de korte termijn. Er zijn subsidies of goedkope leningen, maar dat wil niet zeggen dat je dit moet doen of kunt doen.:
  – Dubbelglas
  – Spouwmuur isolatie
  – Zonnepanelen
  – (Hybride) warmtepomp
  – Airco
  Ook moet je beseffen dat als je nu kiest voor bepaalde verduurzaamheid is dat je blij moet zijn dat je ergens in de zomer komend jaar aan de beurt bent door personeelstekort, overschot vraag en slecht leverbaar materiaal.

  Daarnaast ben ik benieuwd wat het kabinet onder een prijsplafond ziet op basis van een gemiddelde prijs in Nederland. Een gemiddeld prijs bestaat, maar eigenlijk ook niet zonder goede uitleg en onderscheid in:
  – wat is het bouwjaar van de woning
  – wat is de inhoud van de woning
  – wat is het energielabel van de woning
  – Gebruikt de woning gas en electra of enkel electra i.v.m. bijv warmtepomp verwarming (aarde of lucht).

  Je kunt simpelweg niet alles op een hoop gooien kabinet, dat is gewoon weer paniek voetbal!
  Persoonlijk vraag ik mij of verduurzamen met de plannen richting 2050 om van het gas af te zijn nog wel gestimuleerd wordt op de korte termijn op deze manier?

  Reageren
  • KKoos Werkeloos

   @Martijn ja maar leuke adviezen allemaal, maar dit overheidsproject is bedoeld voor de armste mensen. Dus iedereen die het kan betalen moet gewoon zijn muil houden. Jammer dan, dat je geld hebt gestoken in je huis om van G naar B te gaan. Eigen schuld, haha. Ik ben er tenminste mee geholpen. Ikke ikke ikke, iedereen die het kan leien kan lekker stikke! Betalen jullie nou maar voor mij, dan verkoop ik nog wat spullen op “marktplaats” en zit ik er strakjes lekker warmpjes bij.

   Reageren
   • KKoos Werkeloos

    @Koos Werkeloos oh wacht effe, mijn stofzuigrobot zit vol, allemaal hondenharen en zware shag. En ja, ik zie op mijn camera dat er weer een koper voor de deur staat. Ff mijn handeltje regelen. Wel blijven dokken hè, jullie met je betalende baantjes. Haha en maar werken werken werken. Nou goed, zo terug de klant wacht.

    Reageren
 • HHilbert

  Je zou een hobby moeten uitvoeren waarbij(waarmee) je gasverbruik 200 m3 word.

  Reageren
  • HHilbert

   @Hilbert

   Ik bedoel 200m3 per jaar.

   Reageren
  • HHannes

   @Hilbert ik zit op de 300, net een airco aangeschaft ter vervanging van verwarming via gas, dus ik gebruik alleen gas voor de badkamer, 300 is een schatting ik verwacht lager uit te komen. 3 pers iedere dag 5 min douchen kom ik ongeveer op 0.7m3 gas per dag…

   Reageren
   • HHereIsTom

    @Hannes Wij zitten nu op 50m3 gas per jaar, 3x per week douchen is meer dan genoeg.

    Reageren
 • HHarde werker

  Bedank de EU maar!

  Reageren
 • AAnky

  Ik kom net uit Polen, op bezoek geweest bij vrienden. Hun probleem gaat nog verder, er zijn nauwelijks kolen te koop. Regering heeft gezegd dat ze alles mogen stoken, behalve autobanden. Aankomende winter gaan misschien alle scholen dicht ivm kou..
  Heel nederig zet ik toch maar de verwarming lager, en ben dankbaar voor het “plafond” aanbod.

  Reageren
 • HHarde werker

  Nou inderdaad, de CV maar weer opstoken dan. Even verbruik in de gaten houden tot het plafond, en dan pas weer over op elektrisch verwarmen met de airco. Ja airco, niet genoeg geld voor een warmtepomp. Helaas geen subsidie, maar wel milieu vriendelijk.

  Maar ik ben het met iedereen eens, probeer je te verduurzamen, wordt je toch weer genaaid. En iedereen die dan roept subsidie, die krijg ik niet op mijn warmtepomp airco, ik heb met dat kleine beetje spaargeld een elektrische airco kunnen kopen om te verwarmen. De rest van mijn zuur verdiende geld gaat als belasting naar jullie huursubsidie, zorgtoeslagen, uitkeringen en straks dus jullie energie subsidie.

  Reageren
  • FFamke

   @Harde werker jullie????
   Enig idee hoeveel bijv een hardwerkende verzorgende, supermarktmedwerker etc. verdient?
   Gewoon sommige lonen fors verhogen, zwaar verminderen van de loonkloof en niet de toeslagen verhogen. Maar ja, dat wil je ook niet want dan worden zaken als zorg en voedsel duurder.
   Ik wens je toe dat je eens in de bijstand of een minimum betaalde baan terecht komt. Dan spreek je wel wat respectvoller naar mensen met financieel minder geluk.

   Reageren
   • HHarde werker

    @Famke ik vind het niet erg om jullie te onderhouden door de vele belastingen die ik betaal met mijn harde werken. Ik vind het erg dat ons kabinet en de EU deze problemen creëert, vervolgens als een soort redder zich voordoet en zorgt dat wij tegen elkaar opgezet worden. Ik ga zelfs zover om niet alleen jullie te voorzien van een financiele bijdrage uit de vele belastingen die ik betaal, maar denk dan ook nog aan het milieu door te proberen om zo min mogelijk gas te verbruiken en dan denk ik dat het misschien beter was geweest om niet te proberen te verduurzamen.

    Reageren
  • PPeetje.

   @Harde werker goed gesproken.
   Had mijn bericht kunnen zijn.

   En iedereen maar kinderen bij fokken en zeuren dat ze het zo zwaar hebben.

   Reageren
 • PP. Troost

  Dan betalen we nog steeds gemiddeld 100€ meer per maand dan voor de oorlog met Rusland.

  Reageren
 • BBart

  Abn amro stelt voor om nog even te wachten …. Maar beperkt aantal… Nou beste abn amro, betaald u dan mijn beperkte stijging van 330 euro dan even? Nu op 488 per maand. En leuke is, energiemaatschappij zegt dit, u bent al heel zuinig, u zit op het gemiddelde, dus ver onder het gemiddelde stelt energie Maatschappij, ik van huh wat? Ja in gemiddelde zit alle leegstaande panden in Nederland meegerekend. Dus gemiddelde zijn niet representatief.

  En op dat gemiddelde is de prijsplafond. …

  Kosten ca. 10 miljard… En? Europa heeft een gezamelijke schuld aan elkaar van meer dan paar biljoenen euro’s die nooit betaald gaan worden en enkel maar kwijtgescholden kunnen gaan worden. …

  Gooi er 20 miljard tegen aan voor je eigen inwoners. Dat is peanuts vergeleken met wat er opgebrast word aan niets.

  Maja wie ben ik, een domme inwoner die negatief is en niet zo moet zeuren… Toch?

  Reageren
  • FFrank

   @Bart

   Nogal een korte laatste toevoeging in dit bericht over de ABN AMRO. Hun onderzoek was namelijk uitgebreider dan dat en de conclusie was dat de eerdere compensatie regelingen bij veel mensen terecht was gekomen die nog helemaal geen hogere energierekening hadden. Die kregen opeens een terugbetaling van hun energieleverancier. Oftewel er is met gratis geld gestrooid wat de inflatie juist aanwakkert en dus was de conclusie dat er gewacht moest worden met verdere koopkrachtmaatregelen, omdat voor heel veel huishoudens de rekening (nog) niet omhoog is gegaan.
   De aanbeveling van ABN was daarom om een prijsplafond in te stellen tot een bepaalde hoeveelheid gebruik zoals nu het kabinet ook voorsteld.

   Reageren
 • LLem

  Wij vragen ons ook af wat dat betekent als we onze warmtepomp en inductie kookplaat hebben en dus van het gas afgaan maar wel meer elektrisch gebruiken

  Reageren
  • HHilbert

   @Lem

   Genoeg zonnepanelen plaatsen.

   Reageren
   • IIsolde

    @Hilbert

    En hoe moeten de mensen dat doen die dat niet kunnen doordat ze bv in een flat of appartement wonen?

    Reageren
    • JJP

     @Isolde
     Vaste Airco voor zowel warmte als kou

     Reageren
   • BBen

    @Hilbert
    Heb je s winters niets aan daar er geen zon is,jouw stroom gaat zomers op het net a 7cent/kw (vattenfall) en verkocht aan anderen voor hoofdprijs

    Reageren
    • HHilbert

     @Ben

     Is niet waar want mijn zonnepanelen leveren niet meer op dan dat ik verbruik.
     Maar wel iets minder en dat betaal ik dan.

     Reageren
  • MMonique

   @Lem

   Ook ik heb een warmtepomp en kook op inductie. Ik verbruik ongeveer 4500 kwh per jaar. Ik heb geen gas. Voor zonnepanelen is geen plek op dak van appartement. Ik ga dus flink meer betalen, omdat ik voor een warmtepomp heb gekozen. We mieten toch een keer van het gas af. Andere bewoners in mijn appartement die nog steeds gas hebben gaan straks minder betalen voor de energie. Vreemd toch?

   Reageren
   • DDanna

    @Monique

    U betaald meer voor elektra maar is altijd nog goedkoper dan de gasprijs. Netwerkkosten en dergelijke betaald u ook niet

    Reageren
    • KKevin

     @Danna

     Elektriciteitsgebruiker gaan de hoofdprijs, ik heb geen gas en gebruik ongeveer 5800 kWh per jaar. Ik ga dus van voor de oorlog van gemiddelde maandpremie van 80€ per maand naar 400+€ per maand dat is exclusief de levering bron verwarming van mijn water welke wordt verwarmd door rest warmte wat maandelijks nog 50€ per maand kost.

     Reageren
  • AArianne

   @Lem
   Ik snap ook niet waarom de overheid niet zegt EUR 2.500 is het bedrag dat vergoed wordt tegen het lage tarief (gas en elektra samen), alles wat boven dit bedrag uitkomt, moet je zelf bekostigen. Dan zou je ook de mensen compenseren die inderdaad van het gas af zijn, maar daardoor wel meer elektriciteit verbruiken en (nog) geen zonnepanelen hebben.

   Reageren
  • WWim

   @Lem
   Had je even vooruit moeten informeren.

   Reageren
 • JJeanne Hanegraaf

  Ik heb sowieso niet begrepen hoe energie bedrijven miljarden kunnen verdienen bij een alsmaar stijgende gasprijs,is die inkoop zeer waarschijnlijk toch niet zo hoog als men beweerd.
  Daarnaast vind ik de koppeling tussen gas en electra betreffende de prijzen ervan appels met peren vergelijken, immers de electra wekken op allerlei manieren zelf op,al jaren en steeds meer en op meerdere manieren dus waar is die verhoging op gebaseerd?

  Reageren
  • JJan de Vries

   @Jeanne Hanegraaf

   Nou die kopen een deel van de zon (€0), de wind (€0) en besodemieteren iedereen die zonnepanelen heeft aangeschaft en die terugleveren(€0,09). Als ze dan 1 euro per kwh rekenen, dan maken ze een goede winst. Of nou ja, die molens en panelen hebben natuurlijk wel onderhoud nodig hè!

   Reageren
 • Wwjb

  En hoe gaat de compensatieregeling er uit zien voor mensen die hun woning verduurzaamd hebben d.m.v. een hybride warmtepomp. Worden die daar nu echt voor gestraft. De compensatieregeling voor gas is voor hen niet of nauwelijks van toepassing omdat ze niet of nauwelijks gas verbruiken. Ze verbruiken echter wel meer electriciteit maar ook voor hen geldt hetzelfde plafond van zo’n 2500kWh.

  Reageren
 • Hhans

  Wat gebeurt er met mijn kontrast betaal nu 14 cent voor de stroom en 74 cent voor het gas tot mei 2024.

  Reageren
  • NNiek

   @hans omdat je solidair bent aan je medelanders worden die van jou op 6 euro per m3 en 1 euro per kwh gezet, omdat je een tijd lekker laag hebt mogen betalen.

   Reageren
   • NNN

    HA! +1@Niek

    Reageren
   • SSanne

    @Niek

    Zou je dat ook hebben gezegd, als je zelf zo slim was geweest om een langlopend contract af te sluiten, in plaats van elk jaar opnieuw op jacht te gaan naar de grootste voordelen van overstappen?

    Reageren
    • Ddiddle

     @Sanne

     Je kunt ook de pech hebben dat een meerjarencontract deze zomer afliep.. Hebt niet alles in de hand door “slim” te zijn.

     Reageren
   • Jjeff

    @Niek
    laag mogen betalen zelfs,bedoel je niet gewoon lage kosten of weinig betalen.

    Reageren
   • WWim

    @Niek
    Iedereen met een portemonnee heeft een kleine economie (huis economie dus) en heb je dit slecht geregeld dan ben je een slechte econoom toch,dus met klagen kom je er niet

    Reageren
  • KKees

   @hans
   Niets. Tot die datum geen probleem. Daarna krijg je een variabel tarief. Met prijsplafond.
   Je kunt de hele winter ,keken waar je nog kan besparen.
   Je boft dus.

   Reageren
  • HHilbert

   @hans

   Jou kontrast veranderd niet.

   Reageren
  • LLiz

   @hans
   Gebeurt niks mee Hans. Ze mogen contract niet openbreken. Laat je niet gek maken door meneer Niek.

   Reageren
   • KKiko

    @Liz
    Ze hebben mijn contract wel verbroken! Dus zeg nou niet dat het niet kan!

    Reageren
 • OOlaf

  Dit is een geweldig listige truc. Eerst het probleem creëren en dan de held uithangen sior te doen alsof je de perfecte oplossing hebt. Deed Rutte ook ner Corona

  Dat de overheid slapend rijk wordt door die hoge prijs en daar dus belang bij heeft dat vertellen ze je niet. Evenals het feit dat die prijs kunstmatig hoog wordt gehouden.

  Reageren
  • HHaydar

   @Olaf

   Blij dat er mensen zijn die begrijpen wat voor viese spel de regering speelt

   Reageren
  • LLuz

   @Olaf ik ben helemaal eens met je!!!

   Reageren
  • RRuud

   @Olaf
   Er zijn toch nog mensen die zelf na denken top Olaf

   Reageren
 • JJohn

  Ja en wat als nen al geisoleerd heeft en van het gas af is dan is je electra verbruik boven de 2500kwh en dan mag je gelijk meer betalen ja ja regering mensen die netjes alles volgens boekje doen mogen flink blijven betalen ik verbruik geen gas meer

  Reageren
  • MMenno

   @John dat vraag ik mij ook af, wij zijn net door verhuizing van het gas(verplicht) af en verbruiken enkel stroom maar wel wat meer natuurlijk dan de gemiddelde Nederlander. Vraag me af wat men hier mee gaat doen

   Reageren
  • AArie

   @John

   Je hebt al geld gehad dat heet subsidie daar heb ik aan mee betaald. Is het nooit eens genoeg?

   Reageren
  • MMark

   @John
   Dan heb je toch ook veel zonnepanelen om het stroomverbruik te compenseren neem ik aan??

   Reageren
  • Jjeff

   @John

   Je gaat juist minder betalen tot 2500kwh en niet méér erboven.
   Ja je betaald wel een hogere prijs boven de 2500kwh maar die is markt conform.

   Reageren
 • HHans Koet

  Het is een schande! Wie niet inziet dat dit een listig spel is heeft een bord voor z’n kop…
  Eerst wordt die gasprijs bewust opgevoerd naar absurde, onbetaalbare prijzen. En nu gaat dat kabinet zogenaamd de held uithangen door deze “oplossing” waardoor we allen afhankelijk worden van de staat, die op zijn beurt nu voorwaarden gaat stellen.
  Verbruik je meer dan een door hun bepaald plafond, dan betaal je dus boete. Daar komt het op neer. Zo krijgt de overheid de bevolking steeds verder onder de duim.
  En dit is nog maar het begin… Als je niet voldoet aan de eisen van de overheid, dan zal je gekort worden.

  Reageren
  • EEdwin

   @Hans Koet het is ook nooit goed, de aarde is zeker ook plat in jou ogen…..

   Reageren
   • CChristiaan

    @Edwin

    Haha

    Reageren
   • AAngelina

    @Edwin
    Zonder je te veroordelen, of naar te willen zijn, want dat is mijn intentie absoluut niet. Wil ik je vragen om je horizon te verbreden, en verder te kijken dan het “ nieuws” wat ons in hapklare brokken wordt voorgeschoteld. Het klopt niet…. !

    Reageren
    • FFrits

     @Angelina

     Je zou kunnen verhuizen naar Rusland, China of Noord Korea, daar schijnt de persvrijheid goed op orde te zijn wat maakt dat het nieuws in jou ogen daar dan altijd wel klopt….

     Reageren
   • CCees

    @Edwin
    Klopt, aarde is een ronde schijf. En olie is niet fossiel. Ruimtes vullen zich weer na 15 jaar met olie. Dit is de waarheid. Zoek het uit. Uitstoot isvgoed voor milieu. Alles is net andersom dls ze je willen doen geloven. Mvrgr.

    Reageren
  • NNicole

   @Hans Koet
   Je hebt 100% gelijk! Een probleem creëren en vervolgens een oplossing voor het vervolg aanbieden, waardoor meer afhankelijkheid ontstaat!

   Reageren
  • AAndre Nijenhuis

   @Hans Koet,

   Jij hebt volkomen gelijk, dat idee had ik ook al. Dit is de kans voor het kabinet om ons te verplichten nog zuiniger te zijn, je zal maar een niet goed geïsoleerd huis hebben zit je nog in de problemen

   Reageren
  • AAngelina

   @Hans Koet
   Inderdaad Hans, de blinden staan weer te juichen. Onze “ geweldige” overheid zal ons redden. Ze creëren eerst het probleem en hangen, zoals jij al zei, daarna de held uit.
   Laten we hopen dat de oogkleppen massaal afvallen voordat het te laat is.
   Nog even en Nederland is China 2.0.

   Reageren
  • EEls van de Bunt

   @Hans KoetBen ik helemaal mee eens.Wij zitten er boven,ons huis is niet geïsoleerd,wel overal dubbel glas.Maar het is van ongeveer 1930.Maar wij kunnen het zomeren ook niet meer opbrengen.Zijn 75 en 70 jaar,Het wordt tijd,dat ze dat in gaan zien.

   Reageren
  • EErwin

   @Hans Koet

   Online Cursusje complottheorieën gevolgd?
   Hou toch eens op met de overheid zien als de boeman die ons zielige burgers wip bedwingen. De overheid zijn wij zelf, die hebben wij gekozen. Maar doordat we als burger op zoveel partijen hebben gestemd is het een nogal samengesteld kabinet geworden en dat is moeilijk regeren. Zie het een beetje alsof je een gezin hebt met 5 kinderen en je elke dag gaat discussiëren wat je vanavond gaat eten. Daar kom je ook bijna niet uit, dat kun je beter als ouder beslissen

   Reageren
   • MM molenaar

    @Erwin

    En dus laten we ons als kleine kinderen vertellen wat goed voor ons is

    Reageren
   • PPiet

    @Erwin
    Wij hebben deze coalitie niet gekozen, er is op partijen gestemd. Vervolgens is er een coalitie gevormd, zonder dat dit aan de bevolking is voorgelegd. Dus wat is mijn keuze waard geweest, gevolg ik ga niet meer stemmen.

    Reageren
  • HHaydar

   @Hans Koet

   Het grootste probleem is dat de meeste niet zien

   Reageren
  • PPaultje

   @Hans Koet je kunt de boel ook omdraaien zeg. Ik zou kunnen vragen of jij een speciale regeling mag en de volle mep mag blijven betalen, omdat jij geen boete wilt. Doe mij maar het goedkopere tarief tot een bepaald plafond en ik zorg wel dat ik eronder blijf.
   En wat betreft het opvoeren van de gasrekening door de overheid. Heb je gelijk in, maar het is wel de Russische overheid die dat veroorzaakt. Laat je hun krijgen wat ze willen dan kan hij alles krijgen wat hij wil, want hoeft maar te dreigen met gas, olie, graan, mais en kunstmest als hij Oekraine zou krijgen krijgt hij wel heel veel producten die belangrijk zijn voor de wereldmarkt.

   Reageren
 • VVonn

  Wow 1169 m3 gas. Mijn verwachting staat nu al op bijna 1500 m3. Moraal van het verhaal….. Toch kou lijden aankomende winter in een slecht geïsoleerde sociale huurwoning. Thanks Rutte IV en kompanen.

  Reageren
  • FFrank

   @Vonn
   Moraal is: verbruik bijhouden en onder de 1000 m3 gas en 1500 kwh verbruiken. Dat kan makkelijk. Zit je daarboven: dan verbruik je te veel. Harde realiteit.
   Maargoed, fijn dat de overheid wat doet, ik ben er mee geholpen.

   Reageren
   • RRuben

    @Frank
    Dat klinkt leuk maar dat gaat niet altijd ik huur een Wooning waar van de verhuurder niks wil doen en in de winterdag gebruikt de kachel 400 m3 per maand dij 15 graden

    Reageren
   • MMichel

    @Frank
    Jij zit thuis waarschijnlijk met een dikke trui achter de geraniums, naar buiten te turen oid.
    Er zijn ook mensen die hobby’s hebben, moeten die dan maar overal mee stoppen omdat ze anders mss wel boven het vastgestelde maximum gebruik van de regering uitkomen?

    Reageren
    • Ccath

     @Michel
     Waarom zou een ander je hobby’s moeten financieren ? Jou hobby is op je eigen kosten . Anders gewoon een andere hobby zoeken.

     Reageren
    • HHilbert

     @Michel

     Je moet juist niet stoppen maar een hobby hebben waarmee je gasverbruik verminderd.

     Reageren
     • HHansV

      Kan slapen als hobby nemen. Ga lekker warm dood. Heb geen geld voor zonpanelen, muur isolatie enz Betaal €1200, maand. Kom dus niet in aanmerking van een Rutten-plafond. Gelukkig niet zo lang meer te leven met al deze oplichterij. Ben oud, moe, heb het koud en heb honger.@Hilbert

      Reageren
   • PPetra

    @Frank

    Dat lijkt allemaal veel makkelijker dan het is. Waarschijnlijk uitgaande van de eigen situatie. Maar wat als je geen gas gebruikt (alleen vanwege stadsverwarming) en je daardoor dus meer elektriciteit gebruikt dan gemiddeld? Daarbij kunnen we ook geen zonnepanelen kwijt op het dak.

    Reageren
    • BBigbro

     @Petra
     Ik kan je alleen het verhaal voor Vattenfall stadsverwarming vertellen. Zij hebben de tarieven voor stadsverwarming niet meer verhoogd sinds 1 januari 2022. Dat tarief zal dus waarschijnlijk niet wijzigen muv de belastingkorting. Voor stroom zal je inderdaad standaard meer betalen, denk aan de kookplaat bijvoorbeeld. Ten opzichte van gasgebruikers waarvan velen al hogere bedragen hebben betaald kom je zeker voordeliger uit als je alles optelt en aftrekt.

     Reageren
  • PPeter

   @Vonn dan isoleer je de woning toch gedeeltelijk zelf. T wordt s tijd dat Nederlanders zelf hun broek op gaan houden in plaats van altijd maar de regering de schuld te geven.

   Reageren
  • MMig

   @Vonn
   Koop een petroleumlaserkachel in België en wat jerrycans met geur en zwavelvrije petroleum c tanken daar. Veel goedkoper dan gas of een zinloze warmtepomp die veel electra verbruikt en qua investering niet loont. Isoleren ook niet nodig, petroleumkachel heeft beetje ventilatie nodig en werkt superzuinig.

   Reageren
 • HHenk

  Abn heeft zeker aandelen dan moet het zo lang als het mogelijk is uitreken

  Reageren
  • UUrsula

   @Henk
   Ja,de bank heeft liever dat eerst half Nederland failliet gaat. Laat de bank die mensen maar eerst tegemoet komen. Het is gewoon te schandalig voor woorden dat onze eigen mensen zo kapot gemaakt worden!!

   Reageren
   • BBigbro

    @Ursula: heb je naar de argumenten van ABN gekeken? Zonder kwaad bloed te willen zetten zit er wel degelijk logica in wat ABN zegt. Leuk als je bijvoorbeeld in 1 keer 100 euro in je hand krijgt. Minder leuk als je er vervolgens achterkomt dat de prijzen als gevolg daarvan bijna allemaal verhoogd zijn waardoor je een sigaar uit eigen doos hebt gekregen.

    Reageren
 • KKevin

  Energiebelasting is verlaagd per 1 juli tm december dus dat geeft een lager tarief aan dat het gaat worden.

  Ja abn sommige hebben 3 jaar contracten of 5 zelfs… dus sinds oktober 2021 is tarief verdubbeld op gas. Toen ging welkom energie failliet en meerdere.

  Dus januari 2021 is een goed meetmoment niet januari 2022. Waar 150 euro normaal was en niet 300.

  Ook ben ik minder gas gaan vebruiken en meer elektra dus kloot mezelf hierdoor.

  En subsidie heb nieuwe kozijnen met triple glas laten zetten maar subsidie moet je dan 2 maatregelen doen… ja nieuwe kozijen en triple beglazing is dan niet duur genoeg….

  Laat je zonnepanelen zetten gaan ze van 50 cent teruglever tarief naar 9 cent zit je ook mooi te kijken en zelf verkopen ze het voor 60 cent.

  Genaait worden zonder te kussen.

  Reageren
  • RRehana

   @Kevin
   Gashandel…in deze tijd schandalig en de inhalig!

   Reageren
  • WWokkkel

   @Kevin

   Die 9ct is alleen als je meer opwekt dan je verbruikt over het hele jaar. Tot dat verbruik is het 1-op-1 dus gewoon het hogere bedrag. Geen spookverhalen vertellen.

   Reageren
   • CChiel Ter haar

    @Wokkkel
    Dat is niet helemaal waar, budget energie en enkele andere partijen doen het salderen nu per maand ipv per jaar!
    Dus wel je op een zomerse maand 170kwh op dan wordt dat die maand verrekend en krijg je een lagere terugleverprijs!
    In de wintermaanden gebruik je meer en moet je de volle mep betalen!
    Hier zijn al Kamervragen over gestelt omdat het gezien wordt dat er spelregels worden verandert ivm salderen! Maar wettelijk zou het waarschijnlijk mogen dus ben je alsnog de Sjaak!

    Reageren
  • JJohan

   @allemaal
   Niet vergeten dat de energiemaatschappijen misbruik maken van de situatie.
   Het gas dat nu verbruikt wordt is begin dit jaar ingekocht misschien nog eerder.
   Ze slaan het op zodat ze in het stookseizoen de prijzen kunnen opdrijven. Dit is geen larie ik heb bij zo n maatschappij gewerkt, kon me niet vinden in deze werkwijze.

   Reageren
  • HHilbert

   @Kevin

   De opbrengst van je zonnepanelen moet dus niet veel meer zijn dan je verbruikt.

   Reageren
 • RRehana de Groot

  De prijzen zijn veel te hoog. De hoeveelheid die ik gebruik en ik let erg op is 2300 m3 gas. Dus meer dan t plafond…ik heb t altijd koud en trek dus dikke truien aan en dan nog koud..elektra verbruik ik 3800 kwh maar zonnepanelen besteld komen niet!! T is te zot …we moetengewoon ons gas nog gebruiken…en de groenen zoals green peace kunnen helpen door zonnepanelen aan te schaffen voor eigen land !! Zoiets als giro 555 maar dan voor de energietransitie schone groene klimaatneutrale hulp!! Iedereen blij. Laten die groene lobbys maar geld inzamelen om ons te helpen de klimaat doelstellingen te behalen!! Make the world a better place!! geef ruim!! Haha

  Reageren
  • TT

   @Rehana de Groot

   Je let op en gebruikt 2300 m3?

   Ik woon in een vrijstaande woning met een gezin, oude cv installatie en gasfornuis: 600-700m3 per jaar.
   Verwarming alleen in wii kamer aan (want waarom verwarmen waar je niet bent of onder de wol ligt)

   Leg mij eens uit hoe je in hemelsnaam aan 2300m3 komt?

   Reageren
   • RRuben

    @T
    Ik hed een hetelucht kachel in vrijstaande huur woningen
    Huurbaas wil niks vervangen
    Gedruik 400m2 kuud permaand
    Bij 15 graden
    Dus de hout kachel maar aan

    Reageren
    • HHilbert

     @Ruben

     Gebruik jij vierkante meters gas?

     Reageren
     • RRi Sur

      @Hilbert

      Wat een flauwe opmerking. Je weet best wat er bedoeld wordt. (Hoop ik voor je…)

      Reageren
    • WWim

     @Ruben
     Nou aan de slag er valt in jou situatie veel winst te behalen,niet klagen dat helpt niet de overheid heeft volgens mij een pot geld per 1 november daar kun je geld lenen voor energie besparende maatregelen (rente vrij) dus in jou geval niet zeuren maar doen,en daarbij die gas en elektra prijs die komt nooit meer op het oude niveau terug (kijk maar naar de benzine prijs)

     Reageren
   • HHk

    @T
    Tus juist. Mijn gebruikt is ook jaarlijk 2500 m3 gemideld. Half open en halve radioteren al dicht.

    Reageren
  • FFrank

   @Rehana de Groot
   De prijzen zijn hoog. Ik ben zuinig en verbruik normaal 700m3. Daarmee krijg ik mn jaren 30 appartement warm genoeg. Verouderd dubbel glas, opgedikt met plexiglas, en gordijnen ervoor. Elektra verbruik ik 1400, snap niet waar mensen nog meer aan verbruiken. 2 Zonnepanelen worden niet gemonteerd, dus die heb ik zelf opgezocht en opgehaald en aangesloten. verbruik daardoor nu
   nog maar 700kwh, kostte me 700 euro. Het is te zot voor woorden dat mensen maar blijven klagen terwijl er nu juist een overheid is die je enorm tegemoet komt!!!! Verbruik gewoon minder, ga niet leunen op een ander. Doe zelf wat.

   Reageren
   • JJacco

    @Frank
    Eindelijk iemand die zegt wat ik denk.

    Reageren
   • RRik

    @Frank helemaal mee eens!!

    Reageren
   • WWim

    @Frank
    Juist we zijn toch een creatief volk zegt men,steek de (energie ) maar is om in daden en creativiteit dat lijkt me beter want de prijzen komen niet meer terug op het niveau van twee jaar geleden (benzine prijs) dus nu investeren dat is een deel van de oplossing toch.per 1 november heb ik gelezen dat je geld kunt lenen tegen 0 procent rente (mocht je het zelf niet hebben)

    Reageren
  • HHenkgto

   @Rehana de Groot

   Leer maar bezuinigingen 2300 kuub overdreven veel..voor jou moet het plafond maar niet gaan gelden..

   Reageren
 • TTwan

  Wij verbruiken meer stoom omdat hier in het buitengebied geen aardgas ligt ,wordt daar ook rekening mee gehouden ?

  Reageren
  • WWim

   @Twan
   Oh buitengebied dus waarschijnlijk ruimte voor zonnepanelen per 1 november via de staat geld lenen tegen 0 procent rente (of eigen geld)dus ff uitzoeken.daarbij doet de staat er nu 20 miljard bij maar dat is maar voor 1 of misschien 2 jaar die blijven niet aan de gang natuurlijk.

   Reageren
 • TTheo

  ABN… Sprong vanmiddag bijna uit mijn vel met die beweringen over geringe stijgingen. . Hoe naïef kun je zijn.. en het wordt ook nog met droge ogen op RTL z in het nieuws als waarheid gepresenteerd zonder enige kritische opmerking.. zo slecht.

  Reageren
 • FFerdi

  Abject en infaam, even geleend van Moszkowicz, maar ook fulmineren op de houding van ABN AMRO kwamen bij mij op bij hun reactie op de huidige crisis in Nederland en het daarmee gepaard gaande onbegrip voor en inlevingsvermogen in de situatie van tal van gezinnen.

  Hier past slechts een serene stilte.

  Reageren
 • RRuben

  Beste redactie,
  Worden bepaalde groepen niet vergeten?! In ons geval is er sprake van een kleinschalige VVE met 3 woningen en blokverwarming, oftewel 1 cv ketel en dus 1 aansluiting. Totale verbruik grofweg zo’n 10000 kWh en 4500 m3 gas.
  Als er tot het gemiddelde verbruik een plafond komt dan betalen wij dus over 2/3 van het verbruik nog steeds de exorbitant hoge prijzen.
  Dat klopt dus niet. Er zou met ingang gekeken moet worden naar het aantal woningen dat gekoppeld is aan een cv ketel! En dat x het gemiddelde prijsplafond.

  Dank u!

  Ruben

  Reageren
  • LLesley

   @Ruben als je blokverwarming hebt kun je aangeven met hoeveel huishoudens je de rekening deelt en dan krijg je nu al jaren voor elk huishouden de energie toeslag terug. Een behoorlijk bedrag! Ik zou niet weten waarom dat ook niet zou gelden voor deze regeling. Maar je moet het wel melden dat je 1 rekening deelt met een ander gezin en aantonen bij je energie bedrijf. Voor zover ik het weet kun je het tot 5 jaar terug terugvorderen

   Reageren
   • JJo Knobbe

    @Lesley bij wie moet je melden dat je meerdere huishoudens op 1 aansluiting aangesloten zijn? Graag iets meer informatie.

    Reageren
    • HHilbert

     @Jo Knobbe

     Niet !

     Reageren
  • WWim

   @Ruben
   Hoi Ruben,je zou ook in oplossingen kunnen denken en zeker wanneer het maar om drie woningen gaat dus ketel weg (gas dus)en de daken vol met zonnepanelen,in goed overleg is er veel mogelijk toch ,met mede bewoners en misschien verhuurder per 1 november geld lenen van de staat tegen 0 procent rente .en daarbij de energie prijzen komen niet weer terug op het oude niveau.dus nu investeren en verder kijken dan 1 of 2 jaar

   Reageren
 • BB

  Bezuinig me rot …..maar kunnen in huurhuis weinig doen als er nog enkel glas in woning is en woningbouw je links laat liggen. Stoken heeft hier toch geen zin

  Reageren
  • HHilbert

   @B

   Tuurlijk wel anders zit je in de kou.
   Als je een houtkachel mag plaatsen is dat de oplossing.

   Reageren
 • Jjack frusch

  Ik raad alle klanten van de abn/Amro om hun rekening op te zeggen en nooit meer met die kip zonder kop ooit nog zaken te doen . Waar haalt abn/Amro het lef vandaan om zoveel mensen in nood te schofferen met hun uitspraken. Van mij mag deze bank uit Nederland verdwijnen. Stelletje boeven zijn ze.

  Reageren
  • SSjaak

   @jack frusch

   Ze zullen mijn afschrift hebben bekeken, net contract bij Greenchoice verlengt voor elektra is -11 per maand (kreeg bij betaling van 0,- 350 terug) ben zuinig verbruik net 700kw/jaar incl inductie koken. Stadsverwarming van Eneco ook net 2 maanden nieuw is 35 per maand dus totaal 24,- per maand. Appartement van 100m2, energieklasse A, geen zonnepanelen oid. Zon schijnt naar binnen had vandaag gewoon balkondeur open 23 graden in de kamer (buiten was wel frisjes), vorig jaar misschien 3 dagen verwarming aan gehad. Mijn buren zelfde met warmte, stroom meer want is “gamer” met tv/playconsole/surroundsound ed wat wat meer gebruikt. Er zullen best mensen zijn die heel veel gebruiken diepvries, grote koelkast, airco, airfryer, beertender, vaatwasser, aquarium enz maar dat is gewoon luxe waar je zelf voor kiest.

   Reageren
   • RRehana

    @Sjaak je de wilt toch n beetje comfort…moeten eevterug naar middeleeuwen??
    Beter geld voor pistcodeloterij en de rest giro 555 voor nederland. Dan zijn we binnen 1 jaar groen !! Vrij en blij!

    Reageren
    • AAngelina

     @Rehana
     Giro 555 en postcodeloterij? Ik geef jou het dringende advies om zelf te gaan onderzoeken waar dat geld WERKELIJK naar toe gaat. Je schrikt je helemaal kapot, dus ik hoop dat je een sterk hart hebt. Niks is wat het lijkt.

     Reageren
   • Ttoim

    @Sjaak

    ik denk dat je je een beetje vergist. Je woont in een appartement, ik vermoed omringd door andere appartementen die jouw isolatie zijn.
    Probeer t eens in een hoekhuis met een paar gamende pubers en 2 werkcomputers in huis die heel de dag aanstaan…ik zit zo aan de 5400 kw per jaar terwijl ik OOK zuinig ben! (spaarlampen, energiezuinige apparaten, tv vrijwel nooit aan, niets op standby, etc!)

    Reageren
    • SSeb

     @toim
     Dus de belastingbetaler mag jouw gamende pubers gaan ondersteunen boven de norm van wat normaal is. Sjaak is een uitzondering maar zelf in een situatie zonder pubers binnen de waarschijnlijke norm. Als je dat soort gebruik hebt zou ik achter de oren gaan krabben , of je woont in een hoekkasteel. Ps vat het niet persoonlijk op.

     Reageren
    • BBert

     @toim

     Kijk maar eens naar het gemiddeld verbruik (site Engie) voor een huis met 4 bewoners. Gas circa 2000 m3 en elektra circa 4000 kwh. Het gaat om gemiddelden bij normaal gebruik. De overheid gebruikt het overall gemiddelde.

     Reageren
   • HHehe

    @Sjaak
    Hè hè eindelijk iemand die het snapt. Aan iemands portemonnee zitten is niet leuk , maar inderdaad steek hand in eigen boezem. Ik zie getallen m3 kw daar die zelfs in een schuur niet gehaald worden. Iedereen heeft zijn eigen norm als de norm en de waarheid bepaald.

    Reageren
  • ZZe zijn zelf gered in 2008 door wouter bos 17.miljard euro

   @jack frusch
   Amro is in 2008 gered door de staat onder Wouter Bos met 17 miljard euro!!
   Waar hebben zevt over. Maak nederland vrij en blij iedereen zonnepanelen betaald door amro leuk he!!

   Reageren
 • TTony

  Heel simpel als je van het gas af bent. Omdat je dus energie verbruikt dmv elektriciteit moeten ze de gemiddelde gas verbruik omrekenen naar kwh en dat bij het gemiddeld energie verbruik optellen. Dus 2479 kwh + (1169 x ~10) = 14.169kwh. Want 1m3 = 35,17 MJ = 9,76 KWH. 1kwh is 3,6 MJ

  Reageren
 • AAnita

  De doelstelling is toch; probeer zoveel mogelijk te verduurzamen. Ik vind het heel begrijpelijk dat veel mensen hier geen budget voor hebben en deze mensen moeten sowieso gecompenseerd worden. Maar wij hebben een grote investering gedaan in onze woning om te verduurzamen, warmtepomp, zonnepanelen etc etc. Met ook een andere doelstelling nl minder gas/energiekosten. Met straks het “plafond” project waarbij wij door de fikse investering minder gas/elektra betalen per maand vallen wij (en vele andere verduurzamers) buiten de boot qua “kabinet” kadootje. Mijns inziens gaat er dan toch weer iets goed mis. Wij verduurzamen, investeren, geen compensatie. Kan iemand mij hierop uitleg geven?

  Reageren
  • SStijn

   @Anita

   geen subsidie gehad of aangevraagd voor de verduurzaming?

   Reageren
   • RRichard

    @Stijn, subsidie denkt slechts beperkt deel van de gemaakte kosten.

    Reageren
  • SSjaak

   @Anita
   Subsidie gehad…

   Reageren
  • LLummeltje

   @Anita BTW terug op zonnepanelen, de helft van je warmtepomp is ook uit de staatskas. Klagen met gezonde benen noemen we dat hier. Daarnaast heb je 20k kunnen investeren. Iets wat velen niet kunnen.

   Reageren
  • JJanWillem

   @Anita
   Investeren in iets, heeft altijd risico,s. Dat jullie dan minder profiteren van het cadeautje, helaas. Wees blij dat jullie die armslag hadden om te investeren, wat velen niet kunnen, ook al zouden ze willen. Mogen die mensen ook eens wat geluk hebben. Maar hoe meer geld mensen hebben hoe gieriger ze worden naar anderen toe. Kotsmisselijk wordt je van die zeurpieten. Dik verdienen en dan zaniken dat andere cadeautjes krijgen. Tis maar wat je een cadeautje noemt.

   Reageren
   • GG.

    @JanWillem “dik verdienen” en je blauw betalen aan belasting voor de kadootjes van anderen… en zelf nooit een kadootje krijgen, want je verdient (net) teveel… veel verdienen is hard werken, budgetteren, slimme keuzes maken… verdienen die harde werkers nooit een kadootje? Investeren in de hoop dat je jezelf een “kadootje” kunt veroorloven (want we moeten het toch altijd zelf doen) en dan weer naast de pot pissen… telkens weer… dat is erg motiverend voor het solidariteitsgevoel, not. De koek is een keer op bij Jan 2x modaal. (Heb het niet over multimiljonairs, daar zijn er maar een paar van) Ben het dus stevig niet eens met uw uitlatingen “helaas”, kotsmisselijk word ik van die opvreters met een dikke 75″ flatscreen en blitse auto, maar wonen in een tochtig huurhuis. En maar klagen dat ze niet kunnen investeren… keuzes keuzes. (Vervelend hé om te lezen dat iemand iedereen over 1 kam scheert… beetje nuance en respect voor elkaar en iedereen in zijn waarde laten zou beter zijn wellicht)
    Anita geeft aan begrip te hebben voor mensen die minder bedeeld zijn en die moeten gecompenseerd worden. Misschien heeft Anita moeilijke keuzes gemaakt waardoor zij net een beetje kon investeren. Begrijpelijk dat zij dan teleurgesteld is of op zijn minst vragen heeft. Dat daarop gereageerd wordt met “kotsmisselijk” vind ik laag… en subsidie… ach, het is maar of je dat een kadootje wilt noemen.

    Reageren
  • RRien

   @Anita
   Geen subsidie gehad dan?

   Reageren
 • GGerard Oostveen

  Als het aantal m3 gas omgerekend wordt naar kwh kan iedereen een energie budget krijgen. Zou veel eerlijker zijn. 1100 m3 is ongeveer 11.000 kwh. Tel daarbij de gemiddelde 2500 kwh op. Hiermee kom je op 13500 kwh. Zit je daarboven schaf dan als de bliksem een warmtepomp aan. Kun je zo 5000 tot 8000 kwh besparen.(volledig van het gas af)

  Reageren
  • FFreek

   @Gerard Oostveen, die conversie klopt niet helemaal, met 1 m3 gas maak je idd 10 kWh warmte, maar met 1 kWh stroom maak je zo’n 4 kWh warmte (door de efficiëntie van warmtepompen). In dat geval dus beter om ook warmte kWh te bespreken, en geen appels met peren.

   Reageren
   • RRichard

    @Freek, rendement warmtepomp zal in de praktijk eerder tussen 2,5-3 kWh liggen.
    Los daarvan, het zou eerlijk zijn om het meerverbruik van een warmtepomp volledig mee te mogen tellen.

    Reageren
    • HHilbert

     @Richard

     Word wel meegeteld want je slimme meter geeft het wel aan.

     Reageren
  • EEsther Kraaijveld

   @Gerard Oostveen
   Goeie tekst “schaf dan als de bliksem een warmtepomp aan”. Ik ben huurder en kan elke maand maar net rondkomen. En ja, ik heb een volledige baan. Denk dat het voor de meeste huurders geen haalbare kaart is. Veel woningcorporaties (waaronder de mijne) verhuren slecht geïsoleerde huizen en zij bepalen of wij wel of niet op gas stoken.
   Je doet het voorkomen alsof iedereen hier zelf wat aan kan doen. Dat is duidelijk niet het geval

   Reageren
   • PPeter

    @Esther Kraaijveld isoleer dan zelf de woning waar mogelijk en leg niet alles op het bordje van de verhuurder. Dat heet investeren ,je verdient het vanzelf terug als je daar wat langer blijft wonen.

    Reageren
  • LLummeltje

   @Gerard Oostveen Wat is het verbruik van een warmtepomp Gerard. Tel er even een stapeltje zonnepanelen bij waarbij afbouw saldering aanstaande is.,..

   Reageren
 • WW. Van Tuijl

  Ik woon alleen in een senioren huur appartement met gas gestookte blokverwarming met individuele meter. Iemand idee of en zo ja hoe deze ( positieve) energie maatregel in mijn geval wordt toegepast?

  Reageren
  • AA

   @W. Van Tuijl
   Ik neem aan dat de verhuurder dit moet verrekenen in uw voorschotbedragen

   Reageren
  • HHilbert

   @W. Van Tuijl

   Dit moet je regelen met je huurbaas.

   Reageren
 • OOmet Abman

  Op advies van de overheid ben ik elektrisch gaan rijden. Dat kreng verbruikt al 6000 kWh.
  En die prijs van het gas, die jullie aangeven, die klopt niet. Die is hoger dan wat ik nu betaal, met mijn variabel-contract

  Reageren
 • AAngela

  Mensen die al van het gas af zijn. Verbruiken automatisch meer elektrisch. Dus die komen boven een gemiddeld verbruik. Die worden dan dus gestraft omdat ze al van het gas af waren.
  Ben benieuwd hoe dat opgelost wordt?

  Reageren
  • RRené Lange

   @Angela, ik ben het met je eens ik heb veel geïnvesteerd om gasloos te wonen maar wat ik niet begrijp is dat er niet direct een omslag getal KWh ipv gas bij opgeteld wordt zodat mijn vooruitstrevende gedrag niet bestraft gaat worden!

   Reageren
 • IIvo

  Tja een goed idee.
  Echter degene die al jaren van het Gas af zijn trekken weer aan het kortste eind.

  Ik verbruik 4200 KwH per jaar want ik heb een warmtepomp die ook op energie werkt.
  Dat ding kost mij op jaar basis ongeveer 1700 KwH. Was ik anders mooi onder de norm gebleven nu dus niet.

  Misschien een gas norm om zo het verbruik te verminderen een aardig idee , want het doel snap ik wel, maar een elektriciteit maximum zie ik nu gebeuren dat het verduurzamen om van het gas af te gaan juist weer vertraagt word want daar zit niemand straks op te wachten natuurlijk.

  Reageren
 • HHutkameel

  Veel commentaar over ABN maar bijna niemand die het beheerst.

  Reageren
  • Jjack frusch

   @Hutkameel ik beheers uitstekend abn algemeen beschaafd Nederlands en weet precies welk doel abn/Amro met hun uitspraken beoogt. Werk jij toevallig niet voor abn/Amro ?. Groetjes jack

   Reageren
  • EErik

   @Hutkameel
   Goed opgemerkt. Valt mij ook altijd op.

   Reageren
 • SSven

  Ik zit op stadsverwarming, wat al jaren gekoppeld is aan de gasprijs. Al jaren wordt er gesproken om dit los te koppelen maar dat lukt niet.
  En nu, binnen een paar maanden is het geregeld voor iedereen. Snap ik niet.
  Wat veel mensen vergeten, is dat alleenstaanden al veel meer moeten betalen dan samenwonenden. De hypotheek, GWL, dus eindelijk een regeling waar de alleenstaanden ook volledig van profiteren.

  Reageren
 • LLeon

  ABN amro moet zich diep schamen.
  Nu weet ik weer waarom ik 25 jaar geleden daar weggaan ben.
  Een gasprijs die een factor 15x hoger ligt dan een jaar geleden en doorberekend wordt naar de klant houdt heel simpel in dat de maandelijkse lasten ruim 10x hoger zijn. Dus ipv van 200 euro per maand kwijt zijn aan energie ben je ineens 2000 euro kwijt. Dat kan op een enkling na ,niemand betalen.
  Stelletje rekenwonders
  Energie is een primaire levensbehoefte.
  De prijs wordt trouwens bepaald door een stel angsthazen die meer met hun emoties handelen dan met verstand. Menselijke domheid is oneindig

  Reageren
 • AAlexander

  De plafond hoogte lijkt leuk, maar het is niet eerlijk, je moet niet kijken naar een gemiddel gebruik maar kijk ook naar de grote van het gezin.
  1 a 2 persoons huishouden verbruikt minder en kom met de plafond hoogte goed uit, gezinnen met 4 a 5 en meer personen gaan hier ruim overheen. Je kan met een groot gezin niet bezuinigen om aan die plafond hoogte te komen, dus dan zullen deze gezinnen alsnog in de problemen komen.

  Bereken het gemiddelde verbruik per grote van het gezin. Die gegevens zijn ook bekend bij de energie maatschappijen.

  Reageren
  • KKor

   @Alexander
   Ik ben het in grote lijnen met je eens. Waarom maken ze niet de scheiding tussen 2 pers huishouden en een meer persoons huishouden.?Dan is het eerlijker verdeeld lijkt mij.

   Reageren
   • AAndere kijk

    @Kor:
    Misschien omdat ze met deze (positieve maatregel) gelijk een signaal afgeven over het teveel aan mensen op onze aarde. Want laten we eerlijk zijn, daar ligt een nog veel grotere uitdaging dan deze tijdelijke energie crisis.

    Reageren
  • WWillem

   @Alexander
   Zo ist het. Je kunt niet uitgaan van het standaard gemiddelde voor elk huishouden. Je zult het gemiddelde per gezinssituatie moeten nemen evenals de type woning. Zoals je schrijft, deze gemidelden zijn ook bekend bij de energieleveranciers. Maar dat komt de overheid minder goed uit. Kost het nog meer geld. Maar als ze kunnen incasseren dan wordt er niet naar het gemiddelde gerekend, dan ist het betalen wat je noodzakelijkerwijs meer hebt verbruikt.

   Reageren
 • KKees

  Energielabel van de woning wordt niet meegenomen. We wonen in een zeer slecht geisoleerde particulier verhuurde woning en hebben daarom een veel hoger verbruik dan een gemiddeld huishouden. Een verduurzaming afgedwongen via een renovatievoorstel zal pas volgend jaar zomer een keer voor isolatie van de woning zorgen. Wij hebben een vast contract tegen een gunstig tarief wat nog 2 jaar geldig is dus we gaan door deze algemene plannen waarschijnlijk zwaar de boot in.
  Waarom niet alleen voor mensen met een variabel contract of een vast contract dat binnen een jaar verloopt, of onderscheid maken naar energielabel van de woning?
  Een grote groep wordt geholpen maar er is niet gedacht aan de groep mensen die in een zelfde situatie als wij zitten.

  Reageren
  • AAnne

   @Kees
   Hoe gaat u zwaar de boot in?
   U schrijft nog een vast contract van 2 jaar te hebben. Dan is er toch geen significante verhoging van de kosten door de prijsstijgingen in uw situatie?

   Reageren
   • KKees

    @Anne
    De regering gaat toch over de hele linie ingrijpen in de prijzen? Dat betekent dat de lopende contracten worden overruled.

    Reageren
    • MMaa

     @Kees
     Nee, er komt een prijsplafond, ofwel een maximum prijs. Als je daaronder zit, veranderd er niets.

     Reageren
  • MMaa

   @Kees
   Je hebt als ik het goed begrijp nog een laag tarief (nog twee jaar). Wat klaag je dan? Dan valt er toch niets te compenseren, je betaald al niet de hoofdprijs.

   Reageren
 • FFrank

  Ik heb net 15k geïnvesteerd om van het gas te gaan, waardoor ik straks van 2800 kw/h naar 7000 kw/h ga voor elektriciteit verbruik. Nu trek ik weer aan het kortste eind. Ik ben er echt klaar mee.

  Reageren
 • JJohn

  ABN AMRO pff. Wanneer je dit als
  Bank serieus meent. Waar gaat het dan mis?

  Reageren
 • TThea

  Ons huishouden is gasloos en we rijden electrisch. Helaas hebben we geen dak waar zonnepanelen op kunnen. We nemen groene stroom af van Van de Bron. Wel veel: ruim boven het plafond. Dus het voelt alsof we gestraft worden voor ons goede gedrag. Het plafond voor huishoudens die alleen elektriciteit gebruiken zou daarom omhoog moeten.

  Reageren
  • RRuud

   @Thea
   Hoeveel subsidie / korting op de bijtelling heeft u ontvangen om gasloos te wonen en elektrisch te rijden?

   Reageren
   • DDiana

    @Ruud
    Daar hoor je deze mensen nooit over. Dat een EW bezitter bevoordeeld wordt vinden ze dan wel weer eerlijk.

    Reageren
  • DDiana

   @Thea
   Ik word al jaren gestraft als huurder. Maar betaal wel mee aan al die subsidies voor bv zonnepanelen, electrische auto, warmtepomp etc etc. Ook niet eerlijk van mijn kant gezien. Ik heb geen andere keus. Kopen alleen gaat niet maar hoge huur betalen kan dan weer wel. Gelukkig zit t me nu eens mee als huurder die gedwongen gas moet gebruiken om te douchen en verwarmen.

   Reageren
  • MMar

   @Thea

   Jaren lang was de stroom ook goedkoop en inderdaad de bijtelling en subsidies die je kan krijgen om te verduurzamen hebben ook in de totaal prijs gescheeld. Als je al deze verduurzamingen kan betalen zit je financieel goed. Er zijn heel veel mensen die dat niet kunnen en met deze hoge energie prijzen moeten mensen kiezen tussen warmte of eten. Daar is de energie plafond voor bedoeld, dat mensen hun hoofd iets boven water kunnen houden. Ik vind dat electrisch rijden is een keuze die je zelf maakt.

   Iedereen zal koopkracht moeten inleveren met deze inflatie maar zolang je met je salaris nog alles kan betalen vind ik zelf dat mensen niet moeten gaan klagen. Zelf kan ik alle vaste lasten betalen en veel om te sparen blijft er niet over maar ik kan het nog, er zijn veel die de vaste lasten niet eens meer kunnen betalen

   Reageren
  • WWillem

   @Thea

   Kostprijs van windenergie is 7 cent per kWh. Offshore zelfs nog lager. Als Van de Bron dit aan hun klanten doorverkoopt voor 59 cent, hoeft de overheid dit niet te subsidiëren, maar moet de president van Van de Bron dit maar eens goed komen uitleggen.

   Reageren
 • RR Sauvé

  Dus een 4 persoons huishouden is weer de dupe, die verbruiken meer stroom dan een 1 persoons huishouden? Grote gezinnen gaan over dat plafond heen…..

  Reageren
  • IIris

   @R Sauvé

   Wij zijn met vier personen en komen lang niet boven de genoemde aantallen en dat terwijl we veel thuis zijn.

   Reageren
   • KKees

    @Iris
    Dan woon je waarschijnlijk in een woning met energielabel A. Dat is een heel ander verhaal als bij een woning met label G.

    Reageren
    • MMark

     @Kees

     Had je dan niet al jaren geleden je huis kunnen verduurzamen?

     Reageren
  • PPeter

   @R Sauvé daar krijg je ook kindertoeslag voor en opvangtoeslag en straks studiefinanciering die kinderloze stellen meebetalen. Is dat ook eerlijk dan?

   Reageren
 • MMatt

  Ik gebruik duidelijk meer stroom omdat ik niet op gas kook. Zonnepanelen kan ik niet plaatsen omdat we in een groene buurt wonen met overal bomen. Om dus voordeliger uit te zijn met stroom moeten we dus minder Groen gaan wonen. Dus de bomen moeten weg zodat we zonnepanelen kunnen leggen om zo onder de Kwh grens te kunnen komen. Lijkt me niet de bedoeling van de algeme vergroening van energie.

  Reageren
 • AAnn

  Waar ik benieuwd naar ben is of dit plafon ook voor klanten gelden die een vast contract met vast tarief hebben, heb er een voor 3 jaar afgesloten en met deze regeling zou ik dus duurder uit zijn.

  Reageren
  • HHelena

   @Ann dat heb ik dus ook betaal heel weinig tot 2024

   Reageren
  • TThomas

   @Ann

   Het gaat om een vat contact he…dus nee dat blijft zoals het was. Je hebt een contract dus dat mogen ze niet verbreken….anders gaan mensen die destijds een duurder (maar achteraf veel beter) contract hebben afgesloten en minder risico hebben genomen er op achteruit. Dan kan natuurlijk niet.

   Reageren
  • KKees

   @Ann Ja, bij ons exact hetzelfde. Hebben we goed gedaan om 3 jaar vast te leggen, worden we benadeeld. Het gestelde gebruik is voor mensen met een goed geisoleerde woning.

   Reageren
  • MMoon

   @Ann

   Precies dat is ook mijn vraag zit namelijk met hetzelfde

   Reageren
  • IIvo

   @Ann
   Het is een maximum (voor variabele contracten eigelijk) Steeds meer mensen lopen uit hun vaste contract.

   Jij hebt nog een goedkoper contract dan heb je dus geen voordelen meer.

   Zo kreeg ook jij de BTW verlaging en de extra aftrek van energiebelasting, waardoor je op je goede contract nog minder hoefde te betalen. Je zal dus wel iets meer gaan betalen dan afgelopen (half) jaar. Maar dat zal vergelijkbaar zijn met toen je het contract afsloot.

   Reageren
  • WWT

   @Ann Nee, daarom heet het een plafond.

   Reageren
  • MM

   @Ann

   Een plafond is een maximum, geen minimum.

   Reageren
  • MMaa

   @Ann
   Een plafond is een maximum prijs. Geen minimum. Ofwel, als je een lager gewroet vast hebt staan, dan blijft dat zo.

   Reageren
 • JJoke

  Eerst zien, én dan pas geloven

  Reageren
 • BBarbara

  Geef gewoon nu 3000 euro tot januari
  En met energie plafon ben duurder uit
  Bizar dit

  Reageren
 • MMehmet

  Als regering slim aanpakt kunnen ze beter naar andere landen kijken er zijn landen die energie prijs zo compenseren dat burger daar niet veel van merkt gewoon als gas 4 euro kost dan burger 1.50 betalen en staat 2.50 zo simpel

  Reageren
 • GGas (t)

  En wie gaat uiteindelijk die 10 miljard betalen?
  Juist Griekenland niet!!

  Reageren
 • TTich

  Ik heb een warmtepomp en ik gebruik dus alleen stroom en kom dus duidelijk boven 2500 kwh
  Moet dus daar boven het volle pond betalen?
  Lijkt mij dan een waardeloze compensatie

  Reageren
  • JJoe

   @Tich
   Ik ook, kan weinig besparen met warmtepomp. Huis met 4 volwassenen en 5 min douchen toch nog steeds ruim 5000kWh bij milde winter. Dus ja volle pond ondanks dat het zuiniger is dan een Electra/gas woning

   Reageren
   • JJSTM

    @Joe

    Klinkt ruk, maar je zou bijna weer op gas gaan stoken en hopen dat je zonnepanelen hebt.

    Reageren
   • TTich

    @Joe
    Je doet wat je kunt, maar als je mee doet krijg vroeg of laat dus toch de rekening.
    Als je rekent de investering van de pomp en het rendement wordt het toch lastig om iets te besparen tegenover van iemand die een cv heeft

    Reageren
  • JJeroen

   @Tich

   Ik neem aan dat u panelen heeft op t dak zo niet dan gaar er iets niet goed

   Reageren
   • TTich

    @Jeroen
    Krijg ze 14 Maart. Als De salderingsregeling is afgelopen krijg je hoog uit 10% van de marktwaarde per kwh. Met panelen wek je in de zomer veel op en weinig verbruik, in de winter veel verbruik en weinig op wekken. Hoe dan ook….. het kost altijd veel geld

    Reageren
 • JJSTM

  In elk geval zal de run op energieslurpende (hybride) warmtepompen nu wel voorbij zijn!

  Reageren
 • RRonaldo

  Waar bemoeid die bank zich mee?
  90% van de mensen krijgen in januari 2023 een variabel contract, dus 90% van de mensen krijgen dan een probleem.
  Komt z’n bank met oude cijfers van voorheen en meent de regering te moeten adviseren? Slaat ze a de plank mis en b bemoeid ze zich met zaken die haar maatschappelijk en zakelijk niet aangaan.
  Ik adviseer de ABN eens zelf goed de rente te berekenen over de doorlopende kredieten waarvan ze tientallen jaren te veel vroeg. Zelfs die taak – haar domein – kon ze al niet aan.

  Reageren
 • RRuud Moerkerken

  Waarom hoor je niemand over het gebruik van stadsverwarming. Wat zijn dat de kosten. Hoe zit het dan met het energieplafond?

  Reageren
  • TTich

   @Ruud Moerkerken
   Als je aan een monopolist vast zit dan ben je altijd het haasje.
   Je kunt geen kant op

   Reageren
  • TTich

   @Ruud Moerkerken
   Als je aan monopolist vast zit ben je financieel slaaf waar geen inspraak op mogenlijk is.
   Maar wel van afhankelijk wat ze ook doen

   Reageren
 • AAnna

  Dus als je gas en electriciteit gebruikt heb je voor beide de oude prijs ( tot het gemiddelde). En als je gasloos bent alleen dat deel over de elektriciteit . Je verbruikt dan sowieso meer elektriciteit dan gemiddeld. Dus een groter deel voor het hogere tarief. Volgens mij worden mensen met gas én elektriciteit dan meer gecompenseerd dan mensen die gasloos zijn. Of zie ik dat verkeerd?

  Reageren
  • TThom

   @Anna
   Dus snel allemaal weer terug aan het gas

   Reageren
  • RRuud

   @Anna
   Volgens mij heb je dat goed verwoord. Klopt vooralsnog niets van de plannen als je alleen stroom en Warmte verbruikt

   Reageren
 • TTaeke van der Ploeg

  Algemene Bank Nederland? Alleen Maar Rutte Ondersteunen

  Reageren
 • JJoop

  Waar gaan we heen, ben anderhalf jaar geleden in ons nieuwe appartement begonnen met € 25,00 electra Essent nu willen ze dat we verhogen naar €90,00 per maand, en voor stadsverwarming van Vattenval begonnen met €75 , 00 nu naar 178,00 per maand in 2 weken tijd. Is straks allemaal niet meer te doen. Die Rutte met zijn kudde is er alleen voor de kapitalisme.

  Reageren
  • MMaria

   @Joop

   Ja wij kunnen straks asiel gaan aanvragen voor jan met de pet is nederland straks te duur om te wonen te eten en te slapen en waarschijnlijk ook om te werken

   Reageren
 • FFrans

  Ik betaalde 30€ p/mnd.
  Straks 228 €.
  Waar eet ik van

  Reageren
  • EEd

   @Frans, het gaat om een prijs plafond. Als je minder verbruikt zul je dat bedrag niet halen.

   Reageren
   • LLaura

    @Ed ik denk ik ook niet,maar ik en velen anderen zijn dan niet geholpen .ik ben van. 65 naar 134 gegaan,dat kan straks dus nog hoger oplopen naar 200.

    Reageren
 • DDick

  De ABN zegt dat de energie rekening nog maar beperkt is opgelopen???
  Kom eens uit die ivoren toren svp…..mijn rekening is 225% hoger dan een jaar geleden terwijl ik minder verbruik.
  Dat vind ik een behoorlijke stijging.
  Mensen kunnen geen stijging van deze orde van grootte opvangen.als daarnaast ook de boodschappen gigantisch duurder worden.

  Reageren
  • JJoost

   @Dick

   Zullen we ruilen? Van €107 waarbij ik €38 terug kreeg, naar €668

   Reageren
 • DDJ

  Ben vooral benieuwd hoe dit gaat uitpakken voor huishoudens die inmiddels gasloos zijn.
  Of wanneer een huishouden bijvoorbeeld 500m3 gas gebruikt, maar wél 3500kwh electra. Wordt de compensatie flexibel genoeg om tussen deze twee energiebronnen te kunnen schuiven?

  Reageren
 • RRealist

  Wie gaat eigenlijk het verschil tussen prijsplafond en inkoopenergieprijs betalen? De energiebedrijven gaan dit echt niet doen. Dan kan je als bedrijf beter direct de stekker eruit trekken.

  Reageren
  • PPietje

   @Realist
   Staat in het artikel

   Reageren
 • RRobert

  Deze bank is ook lid van W E F. De sekte zoals het kabinet. Willen ons leegmelken zodat we een ons wegen. Hun plan is geen enkel bezit meer voor de Burgers in 2030 alles in handen van de staat. Ze zijn aardig op weg omdit te realiseren

  Reageren
  • HHans

   @Robert

   Mensen als henk meel, Herman en Henk hebben een dikke plaat voor hun kop, en laten zich in de maling nemen.
   Straks hoor je ze niet meer als uitkomt hoe het echt zat…. Wij weten wel beter Robert!

   Reageren
  • LLiliybet2014

   @Robert
   Nou Robert, je mag mijn subsidies hebben als ik weer mijn gezondheid terug mag en ipv jou kan werken en lopen. Of wil je ruilen met mijn subsidies en met een rollator rondrijden en niet meegerekend al de ziekenhuisbezoek en een nieuwe operatie op komst. Veel succes. Btw ben pas 42 en een hoogopgeleide baan. Verdiende heel leuk en ben nu alleenstaande moeder. Dus wil je ruilen met je vooroordelen?

   Reageren
 • AAd de Bruijn

  Beste Marcel, jij hebt het deels goed doorzien.
  Uiteraard kan Rusland binnen een bepaalde zeer korte tijdsbesef de oorlog beëindigen en Oekraïne aan zich toe eigenen.
  Het is juist een goed van te voren bedacht plan met medewerking van Poetin om zo Europa nog armer en afhankelijker te maken van onze Overheid die weer gerelateerd is aan het plan van het WEF.
  De afleiding is Poetin die zogenaamd Oekraïne wil veroveren.
  Door deze oorlog kan het narratief in stand gehouden worden om onze koopkracht en inflatie door hogere energie en product prijzen te kunnen verklaren.
  Echter is hier sprake van een inversie strategie waardoor wij worden afgeleid van het werkelijke doel.
  Het is een super smart plan wat steeds meer afbreekt (destructie)en ons uiteindelijk zal positioneren in een doodlopende weg zonder enige vrijheid.
  Wij worden nu stap voor stap geleid naar een maatschappij die ons zal beperken en waar het woord democratie geen enkele betekenis meer heeft.

  Reageren
 • HHenk

  @Robert
  Ouwe komplotterd, ook flat earth?

  Reageren
 • HHerman

  @henk meel, ja die Robert is behoorlijk van het patje

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.