Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Energierekening naar 228 euro bij invoering prijsplafond’

380 reacties

Het kabinet gaat een prijsplafond invoeren voor stroom en gas. Daarmee gaat de energierekening van veel Nederlandse huishoudens in één klap omlaag. Tot aan een gemiddeld verbruik van 2.400 kWh en 1.200 m3 betaal je volgend jaar een lager tarief.

Update (20 september): Uit nieuwe berekeningen van deze site blijkt dat de energierekening uitkomt op maximaal 294 euro per maand bij een gemiddeld energieverbruik (check het hier). Dat bedrag is hoger dan de in eerste instantie berekende 228 euro.

Update (21 september): Het energie plafond roept veel vragen op. De antwoorden op de 8 belangrijkste vragen lees je hier.

1 januari

Het plafond gaat in op 1 januari 2023 en gaat gelden tot eind 2023, stellen Haagse bronnen. Als klant betaal je dan een maximumprijs voor stroom en gas tot aan een bepaald energieverbruik.

Voorschotbedrag dit jaar al omlaag

Bij voorkeur zou het energieplafond al per 1 november ingaan, maar dat kan leiden tot technische problemen bij sommige bedrijven. In ieder geval gaan de energiemaatschappijen het voorschot voor november en december al dit jaar te verlagen. “Het gaat het gewoon geregeld worden”, zegt een Haagse ingewijde.

Prijsniveau van voor de oorlog

Het idee is dat het prijsplafond voor energie wordt ingesteld naar het niveau van januari 2022, voor de oorlog in Oekraïne.

Als we kijken naar de gemiddelde energietarieven voor consumenten in die maand komen we uit op (cijfers: CBS):

 • 0,32 euro per kWh
 • 1,20 euro per m3

Maar door het kabinet wordt gedacht wordt aan een prijs van maximaal:

 • 1,50 euro voor een kuub gas
 • 0,70 euro voor een kilowattuur elektriciteit

De komende weken wordt meer duidelijk, bijvoorbeeld ook wat er gebeurt met mensen die geen gas verbruiken, maar een warmtepomp of stadsverwarming hebben.

De overheid gaat energieleveranciers dan compenseren voor het verschil tussen de maximumprijs en de marktprijs. Er zou zo’n 10 tot 15 miljard euro gemoeid zijn met het noodplan.

Alleen tot aan gemiddeld verbruik

De kanttekening is dat het prijsplafond alleen geldt tot aan een gemiddeld energieverbruik van een huishouden in Nederland. Dat houdt in: 2.400 kWh en 1.200 m3 gas. Deze aantallen zijn inmiddels bevestigd tijdens Prinsjesdag.

Wil je checken wat je nu betaalt bij dergelijk verbruik? De actuele energieprijzen kun je hier vergelijken.

Alles wat boven deze grens uitkomt, moet wel worden betaald volgens de actuele marktprijzen. Op die manier worden huishoudens wel geprikkeld om zuinig met energie om te gaan, of om te investeren in energiebesparende maatregelen, zoals isolatie.

294 euro per maand

Deze site rekende uit wat het prijsplafond betekent voor huishoudens. Daarin zijn wel bepaalde aannames gemaakt.

Uit de berekening blijkt dat de maandelijkse energierekening na de invoering van het prijsplafond, bij een gemiddeld verbruik, uitkomt op ongeveer 294 euro per maand.

HoeveelheidTariefKosten
Variabele stroomprijs2400€ 0,6186€ 1.484,64
Energiebelasting2400€ 0,0445€ 106,84
Opslag Duurzame Energie2400€ 0,0369€ 88,57
Vermindering energiebelasting1-€ 558,56-€ 558,56
Netwerkkosten (Enexis)1€ 267,6841€ 267,68
Vaste leveringskosten1€ 75,00€ 75,00
Subtotaal stroom (incl. btw)€ 1464,17
GaskostenHoeveelheidTariefKosten
Variabele gasprijs1200€ 0,9558€ 1.146,96
Energiebelasting1200€ 0,4395€ 527,40
Opslag Duurzame Energie1200€ 0,1047€ 125,60
Netwerkkosten (Enexis)1€ 186,5530€ 186,55
Vaste leveringskosten1€ 75,00€ 75,00
Subtotaal gas (incl. btw)€ 2.061,51

Opbouw van de energierekening na invoering van het prijsplafond:

 • Totale kosten: € 3.525,68
 • Per maand: € 293,81

Niveau augustus

Uit de voorlopige CBS-cijfers van augustus 2022 blijkt het gemiddelde tarief te liggen op circa 0,58 euro per kWh en 2,60 euro per m3, exclusief belastingen en inclusief btw.

Het prijsplafond betekent dus een aanzienlijke verlaging van de maandelijkse kosten. Volgens het kabinet is een huishouden daardoor ruim 2.000 euro goedkoper uit dan bij de huidige hoge energieprijzen.

Vast energiecontract weer verplicht?

Naast een prijsplafond wil het kabinet ook dat energiebedrijven weer meerjarige vaste energiecontracten gaan aanbieden.

Op dit moment kun je alleen kiezen uit variabele tarieven die meerdere keren per jaar kunnen wijzigen. Dat maakt het voor Nederlanders erg lastig om de energiekosten op jaarbasis in te schatten.

De keerzijde is wel dat een eventuele overstapboete verhoogd gaat worden.

Meer informatie vind je hier.

ABN Amro: “energierekening nog maar beperkt opgelopen”

ABN Amro stelt voor dat het kabinet nog even wacht met het invoeren van steunmaatregelen om de energierekening te dempen. Volgens de bank zijn de maandelijkse energiekosten nog maar beperkt opgelopen. “Er is nog geen energiecrisis”. Zo zou de helft van de huishoudens nog geld terugkrijgen bij de eindafrekening.

Om verdere inflatiestijging te voorkomen, roept de bank daarom op om nog even te wachten met de koopkrachtmaatregelen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

380 reacties

 • NNvt

  In jullie verhaal hebben jullie het over 2400 kwh. Maar dit moet toch 2900 kwh zijn ? Staat overal te lezen. 1200m3 en 2900 kwh

  Reageren
 • CCarlos

  Ik denk dat abn amro naar de energie rekening kijkt op de ABC eilanden. Wat een domme mensen bij deze bank zeg…

  Reageren
 • MMary Bogers

  Ik betaal al 275 Euro mit mijn minimum uitkering dat is al te veel voor mij MARY

  Reageren
 • JJetje

  Het zou pas echt een eerlijke steun zijn als de overheid kijkt naar het gemiddelde gebruik en tarieven energie van de afgelopen 3 jaar. Daar dan 10% bovenop. Dan help je mensen die het nodig hebben. Met deze tarieven van 0.70ct en 1.50 komen nog heel veel mensen in de problemen. 2400kw stroom is niet veel voor een normaal gezin. De gemiddelde liggen rond de 3500.
  Aan deze hulp hebben de meeste Nederlanders helemaal niks.

  Reageren
  • NNvt

   @Jetje 2400 kwh moet zijn 2900 kwh. Prijsplafond is 2900kwh en 1200m3

   Reageren
 • HHellen

  Hoe krijgen ze het weer voor elkaar in Den Haag! Ons een zoethoudertje beloven op prinsjesdag en het blijft gewoon slecht. Doe dan geen belofte en bereid jullie zaakjes eens goed voor. Wat een soepzooitje

  Reageren
 • GGeen

  Ik heb een voorschot van 100 euro
  En er staat dat ik minimaal 250 euro terug krijg ik heb nergens last van
  En krijg die 800 terug +700
  Dus ik krijg alleen maar geld toe

  Reageren
  • RRuttereetslayer

   @Geen
   Dan heb jij nog een vast contract…jou anus is veilig voor rutte en zijn honden

   Reageren
 • WW

  Ik heb nog tot 1 augustus 2024 een energie contract voor 188 euro per maand. Met het nieuwe plafond zou ik veel duurder uit zijn. Ik verbruik ongeveer 1700 kuub gas en ongeveer 3300kwh voor die 188 euro en dan krijg aan het eind van het jaar ook nog 300 tot 500 euro terug. Loopt dit contract gewoon tot einddatum door of wordtdit met de invoering van het plafond beeindigd. Als dat zo is dan voel ik mij bestolen door onze eigen regering.

  Reageren
  • RRob

   @W
   Beste als jou contract doorloopt tot 2924 blijf jou tarief het zelfde. Tot einde contract dan geld het plafond niet voor jou
   Groet Rob

   Reageren
   • CChristjan

    @Rob
    Sinds wanneer kun je een energiecontract afsluiten tot 2924?

    Reageren
   • LLoL

    @Rob
    Haha, denk dat we over 900 jaar toch echt van het gas af zijn en dat dat tarief niet ZOlang geld!

    Reageren
 • PP.C Cornelissen

  Betaal nu 21 ct voor kwh en 1 euro voor m3 gas. Ik dacht nou fijn, prijs plafond. Maar helaas, het gaat naar 84 ct voor 1kwh en 3,60 euro voor m3 gas. Tot het plafond is bereikt. Dus gewoon 70 ct voor kwh en 1,50 voor m3 gas. 14 ct per kwh korting!!! We worden zooo in de maling genomen met z’n allen, jammer dat we het niet inzien, met z’n allen.

  Reageren
 • DDuidelijkheid

  Welkom in het creditsysteem, u krijgt een prijsje en daarboven wordt het betalen. Wordt wakker dit staat u ook te wachten voor reizen, eten en andere luxeproducten. U krijgt waar u op stemt.

  Reageren
 • OOlyvia

  Ik heb geen gas, maar wel stadsverwarming. Hoe zit het daar nou mee?

  Reageren
 • AAnita

  Ik snap dat de regering alle plannen nog moet uitwerken, maar dit word een stressvol leven zo, durf amper nog te koken of te douchen want ook ruim 220 is voor mij veel teveel.

  Reageren
 • BBo

  Gelukkig trek ik bij Willem Alexander in

  Reageren
 • WWko gebruiker

  Hoe zit het dan met WKO/warmtenet gebruikers? Wat gaan zij merken van dit plafond? Ik betaal me al scheel aan een halfbakken wko systeem dan wil ik nu ook wel een fikse korting ook. Zou wat zijn zeg!

  Reageren
 • AAngelique

  Doe liever ook iets aan de prijzen voor boodschappen! Ipv boeren wegsturen of op hoge kosten jagen!

  Reageren
 • AAngelique

  Valt niemand er dan over dat dit prijsplafond zowel voor gas als stroom BELACHELIJK hoog ligt? We exporteren gas naar andere landen,…gebruik dat gas gewoon voor NL! Waarom moet het niveau op vóór Oekraïne terwijl de gasprijs ruim daarvoor al kunstmatig hoger werd. Waarom niet het prijsplafond op bv 2018? Of waarom gas en stroom niet gratis maken tot een bepaalde grens voor alle huishoudens? Het komt uit de pot en wordt dan goed besteed aan iedereen. Er mag wel eens wat meer belastinggeld terugvloeien naar de burger ipv die luttele 17 miljard. En duizenden miljarden naar bedrijven en EU-hobby’s. Maak al het OV gratis, daar bereik je pas echt goede dingen mee, is nu veel duurder dan auto als je een gezin hebt. En ideaal nu om voor al die teveel opgewekte energie overdag extra (evt zelfrijdende) treinen te laten rijden. En bv 25 jaar garantie op witgoed ipv 2 tot 5 jaar? Mijn ouders hebben al ruim 40 jaar dezelfde vaatwasser, nooit gebreken vertoond! DAN bespaar je het milieu pas echt! Maak bepaalde dingen makkelijk vervangbaar om steeds zuiniger te maken die je elke x aantal jaar kunt vervangen en voila! Maar daar verdienen ze niks aan he, dus komt in hun brein niet op. Ik zie een samenleving voor me waarbij het met de huidige technologie nog nauwelijks écht nodig is om veel mensen aan het werk te hebben. Alles gratis maken! Dus alle kantoren dicht. En voor de voedsel, bouw, horeca, productie van alléén goede duurzame producten etc. Kan iedereen zich (vrijwillig) inschrijven om te helpen waar nodig. Iedereen die niet wil dat bepaalde horeca of een brouwerij stil staat, zal daartoe echt wel iets van zijn of haar tijd in willen steken. Verder ALLE opleidingen van basisonderwijs tot HBO en WO gratis online en voor dynamische opleidingen ga je in de leer bij iemand anders. Er zullen dan nog maar heel weinig mensen echt nodig zijn dus hoef je maar bv 2 weken per jaar te werken en voor de rest lekker vakantie vieren. Maar dan moet het wel in de hele wereld want anders kun je niet meer reizen. Je zou dan ook alle grenzen open kunnen stellen en men kan wonen en werken in de wereld waar men op dat moment wil of is.

  Reageren
  • MMart

   @Angelique

   Wat een onzin dat moet het reizen ook geautomatiseerd zijn er zullen altijd mensen nodig zijn die de geautomatiseerde systemen moeten kunnen servicen. Dacht dit namelijk 25 jaar gelden ook maar de praktijk is geheel anders (werk zelf in de automatisering dus kan het weten. En wie haald je pilsje en wie bereid je eten op vakantie en waar laat je de afval wie o wie controleerd deze systemen. Utopie is het wel leuk!

   Reageren
 • JJan gree

  Vorig jaar september kon ik.mijn contract bij essent verlengen voor 3 jaar. Net voor de prijsstijging. Neem toch aan dat hier niks mee gebeurd want geloof dat ik bij een kleine groep hoor die gewoon geluk heeft gehad.

  Reageren
  • RRob

   @Jan gree
   Idd Jan jij hoort ook bij de gelukkigen met vast contract
   Overigens ik ook nog

   Reageren
 • RRies

  Hé Willem ga jij nou ook je eigen energie rekening betalen voor dat oude tochtige paleis waar je zo nodig in moet wonen of kan ik en mijn medelanders ook die rekening ophoesten? Om maar niet te spreken van al dat onroerendgoed waar ook de belasting betalende Nederlander voor moet bloeien. Tijd dat die ouwe zooi verkocht word aan een ontwikkelaar we hebben immers een huizen te kort.

  Rutte als ik zo slecht presteerde bij mijn baas had ik al lang de zak gehad! Dus tijd voor iets nieuws, putjes schepper lijkt me wel wat voor je sta je weer met beide benen op de grond. Want met zulke slechte resultaten voor jou 17720274 (17 miljoen 720 duizend 274) andere!

  Reageren
 • DDaniëlle

  In augustus kon je wel degelijk nog een vast contract afsluiten, maar wel voor die dure prijs!
  Nu ben je de lul, vast is vast…
  (staat ook op de website van ACM) energiemaatschappij zegt; plafond prijs geld niet voor jouw, dus dubbel zo hoog gastarief dan “plafond” (de overheid gaat er van uit dat vaste contracten een lager tarief hebben) en hogere btw/belasting per jan 2023, heel jammer dat velen, ieders op eigen manier, toch nog ijskoud de winter in gaan en niet weet hoe rond te komen als je net teveel verdient voor AL die toeslagen, als ik het geld en de mogelijkheid had, was ik al geëmigreerd!
  Wat een beleid, om over de forse stroomprijs verhoging nog maar te zwijgen… daar heb ik dan nog “mazzel” mee, betaal maar 59 cent… EXCLUSIEF!
  En wie controleert of mijn energiemaatschappij niet stiekem toch bij de overheid een vergoeding vraagt terwijl ik over mijn gehele rekening het volle pond betaal?
  Niets wordt gecontroleerd, er zijn zat mensen die die 1300 € per jaar krijgen terwijl ze nog op oude tarieven zaten, ” uitkeringsbuurman” heeft er een o.a. gigantische tv van gekocht, en al die mensen die klagen dat 10 procent erbij niet genoeg is, IK WOU DAT IK DAT KREEG!

  Reageren
  • PPatricia

   @Daniëlle
   Nou inderdaad Danielle, mijn ex leeft van een uitkering, doet de hele dag niets, krijgt alle toeslagen die je kunt bedenken…en betaalt €70,- pmd aan energie
   Daarvan krijgt ie jaarlijks zo’n €500,- retour, omdat ie veel in bed ligt te slapen (his way of life) en toevallig in een huis woont, wat blokverwarming heeft en heel warm is.
   Wassen van de was en zichzelf is ook maar minimaal en ook hij krijgt die €1300,- van de overheid, terwijl er mensen zijn met grote gezinnen in slecht geïsoleerde huurhuizen die misschien wel meer verdienen, dus geen toeslagen, maar wèl fors in de problemen nu en GÉÉN €1300,- ontvangen. Die controle zou beter moeten! Vraag die subsidie aan en alleen op vertoon van verbruiksgegevens mag ie worden toegekend. Ik vind het overigens wel goed, dat mensen worden geprikkeld om zuinig te zijn, worden en blijven met energie en daarbij steek ik ook hand in eigen boezem, want ook al letten wij al op, er zijn toch nog dingen die beter kunnen.

   Reageren
 • RRobert

  Energieplafond van 1200 gas en 2400 elektra is het verbruik van een 2persoonshuishouden. Gezin met 2 puberkids zit volgens mij qua gemiddeld verbruik aanzienlijk hoger, 1700 en 4000. Dus die zijn de Sjaak……

  Reageren
  • JJudith

   @Robert wij hebben twee pubers en verbruiken 823 aan gas en 2300 aan elektra

   Reageren
   • HHenry

    @Judith dat kan mijn schoonvader en moeder beide boven de 70 gebruiken al meer
    Maar heel de discussie gaat daar niet om
    De discussie zou moeten zijn dat onze staat ons uit knijpt en veel te veel wil verdienen op een eerste levensbehoefte

    Reageren
  • HHan

   @Robert wij verbruiken 1200 kwh (met zonnepanelen) en 1100 kuub gas.

   Reageren
  • DDirk

   @Robert

   Ik gebruik alleen al 3000 kw maar gas is 600 dus betaal geen 290.

   Reageren
  • MMonique

   @Robert
   Dat klopt. Ik ben alleenstaande moeder met 2 pubers in een huurhuis. Waar een electrische boiler inzit die alleen al 1900 kW per jaar verbruikt. Dus dat plafond is al snel berijkt. Schandalig is het. Zeker nu ze dan ook nog eens hebben besloten de prijzen omhoog te doen. Dat betekent voor mij 3,39 per kW alles wat boven die 2400 zit. Dan heb ik het alleen nog maar over electra.
   Dus denk dat mijn rekening nog hoger wordt aangezien eneco zijn prijzen meer dan verdubbeld.

   Reageren
  • BBregje

   @Robert, dat klopt. Dat ondervind ik nu………..en dan zijn wij al aan het opletten. Maar hoekhuis en nog niet klaar met project huis opknappen en isoleren. Als tweeverdieners ( ik leerlingsalaris) natuurlijk nergens recht op. Wij verbuiken gem. 1450 en 3450.

   Reageren
 • AA.Coelingh

  Nou leuk, zit in n G klasse huurwoning welk aanvoelt in de winter als n Q !
  Woningstichting wil misschien pas in 2025 het isoleren ! ( Hoe het isoleren geen aanwezige isolatie ?).

  Verbruik 1200 kuub en bang hoger de 19 te stoken, en dan komt t ….. Kook op inductie….. Tadaa…… Dat zou zuiniger zijn…… Ja de kWh komt dan per jaar op de 3900.

  Hoe dan ?

  Reageren
 • RRoland

  Dat plafond is totaal niet fair voor grotere gezinnen. Ik heb een gezin van 5 in een huurhuis dat nog geen zonnepanelen en geen aansluiting voor elektrisch koken heeft + een ferolliketel…leve de woonschakel …toch zijn wij gemiddeld net zo zuinig als een gezin van 3/4. Ondanks dat zitten we toch echt aan 3800kwh per jaar en 1460m3 per jaar. Je kan niet 1 plafond instellen omdat dit Nederlands gemiddelde is…

  Reageren
  • RRies

   @Roland

   Degene die dat gemiddelde heeft berekend is ook in mijn ogen compleet verdwaald net als de rest van Rutte IV.

   Reageren
   • MMandy Martens

    @Ries
    Wie nog verdwaalder zijn, zijn al die hypocrieten op de wereld die persee als konijnen willen doorfokken en geen genoegen nemen met 2 kinderen, maar graag een flink steentje bijdragen aan de wereld nog meer overbevolken.. en maar klagen dmv complottheorieen.. leer zelf eens de verantwoordelijkheid te nemen.. ga je toch met je gezin meer werken

    Reageren
    • DDennie

     @Mandy Martens

     Je weet echt niet wat je zegt, voor je eigen oude dag is het juist van belang dat er genoeg kinderen zijn.
     Toch vrij normaal dat energieplafond zou moeten kijken naar gezinsgrootte.
     Al die eenpersoonshuishoudens zijn funest voor onze huizenmarkt, dat kun je ook stellen maar niet uitspreken.
     Dus denk na voor je iets zegt

     Reageren
    • RRies

     @Mandy Martens

     Zeker VVD gestemd?

     Reageren
     • PPatries

      @Ries
      Denk eerder d666. Net zo beroerd, dat wel

      Reageren
 • MMark

  Wat ik nergens kan terugvinden is het volgende:

  Stel, ik heb een verbruik van 3500kwh per jaar. Mijn zonnepanelen wekken daarvan 2500kwh op per jaar.

  Dus moet ik 1000 kwh afnemen. Zit dat dan in het hoge of lage tarief?

  Reageren
  • RRies

   @Mark
   Die 2500kwh die je opwekt met zonnepanelen dat gaat de overheid niets aan. Dat zijn jou panelen en of je nou 1kwh per jaar opwekt of 10000kwh dat telt niet mee in de afname bij een energie leverancier. Zodra jij bij de energie leverancier stroom begint te trekken gaat het metertje lopen en tot 2400kwh per jaar is het laag tarief en alles boven die 2400kwh is de prijs die de energie leverancier heeft gesteld.

   Reken sommetje

   jij wekt op 2500kwh enkelt de afschrijving van je zonnepanelen en verder niets
   jij neemt af 1000kwh eneco dat is onder het gemiddelde verbruik dus laag tarief

   Maar stel
   Jij wekt op 2500kwh enkelt de afschrijving van je zonnepanelen en verder niets
   Jij neemt af 2800kwh eneco tot 2400kwh laag tarief overige 400kwh hoog tarief

   Reageren
   • SS

    @Ries

    Bedankt voor de uitleg! Ik ga binnenkort verhuizen naar een gasloze woning (warmtepomp en zonnepanelen) omdat ik geen trek had in een dikke rekening elke maand, maar toen kwam dit plan vanuit de overheid en vroeg ik me idd af wat dat voor mij zou gaan betekenen. Het is iig een stukje duidelijker nu!

    Reageren
    • HHenry

     @S je bent de sigaar voor altijd de prijs van elektriciteit gaat nooit meer naar normale waarde die tientallen jaren vrij stabiel is gebleven rond de 20 cent
     Leer moment
     Vertrouw nooit de overheid

     Reageren
   • MMark

    @Ries

    Bedankt voor je uitleg. Duidelijk.

    Reageren
  • EEd

   @Mark
   Het gaat om je geregistreerde netto verbruik. En de opbrengst van zonnepanelen wordt gesaldeerd met je verbruik.

   Reageren
 • TTon

  Het is niet meer en niet minder dan de invoering van een energiebudget.
  Maak eerst de energieprijs onbetaalbaar en ga dan de “basisbehoefte” wat betaalbaarder maken.
  Let maar op: die “basisbehoefte” wordt de strop voor iedereen totdat het totale Social creditsysteem is ingevoerd.

  Reageren
 • RRies

  Koopkracht vooruit? Energie prijsplafond? BTW en accijns verlaging? Nou….
  10% bij het loon wauw! Ze hadden moeten beginnen met 14 euro minimumloon! En alle lonen evenredig mee laten stijgen. Dan hadden we geen energie prijsplafond nodig. (minimumloon is nu 10,13 per uur 10% erbij word het 11,14 nog altijd te laag om van te leven!)
  Een energie prijsplafond Is gewoon een verkooptruc! Het enige wat dat plafond doet is jou en mij vertellen dat de prijs met ruim 115% is gestegen. En ja de BTW en accijns zijn omlaag maar wel evenredig naar beneden afgesteld waardoor het lijkt dat je minder belasting betaald maar door de stijgende prijzen zijn de belasting inkomsten gewoon gelijk gebleven. Dus geen auw in Den Haag door gemiste belasting inkomsten geen auw voor extra hoge winsten voor de energie bedrijven. Alleen auw voor jou en mij want je gaat het toch minimaal het dubbele betalen. En zo legt het kabinet Rutte IV de Nederlander mooi in de luren op prinsjesdag.

  Reageren
  • SStraycatVanDalen

   @Ries inderdaad, we worden weer genaaid. Ze geven nooit iets weg zonder er zelf beter van te worden. Ze blijven maar denken en ons behandelen alsof we allemaal een geestelijke achterstand hebben ofzo bah.

   Reageren
   • RRies

    @StraycatVanDalen
    Er is één groep mensen die moet ik applaus geven en dat zijn de lobbyisten die hebben echt goed werk geleverd. Niet voor ons maar voor degenen die aan deze energiecrisis bakken vol met geld eraan binnen halen en geen of heel, heel erg weinig belasting over betalen.

    Ik zeg binnen halen want het is geen verdienen als het meer iets heeft van een smerige manier om geld binnen te harken over een ander z’n leed/rug. Dit heeft niets met kapitalisme te maken. Poetin heeft ook een zooi van dat soort vriendjes en vriendinnetjes.

    Reageren
   • DDuikmiep

    @StraycatVanDalen: maar een groot gedeelte heeft toch een geestelijke achterstand. Iedereen loopt te klagen maar zodra ze in dat stemhokje staan zijn ze weer de domme schapen en stemmen op de zelfde partijen. Want dan wordt er weer van alles belooft wat niet nagekomen wordt en de schapen trappen daar weer in.

    Reageren
 • MMartin Meuleman

  Interessant dat stoken op gas voordeliger kan worden dan electra. Onder de 5 graden is warmtepomp duurder zo. Prijs van stroom is hoog in relatie tot gasprijs. Maar fijn dat we warme winter hebben.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.