Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening lager, maar gasprijs op de weg terug omhoog

Misschien heb jij het ook al gemerkt op je bankrekening: huishoudens betalen een steeds lager termijnbedrag voor hun energierekening.

Het gemiddelde voorschotbedrag voor energie was in mei gemiddeld 182 euro. Terugkijkend naar december, toen de termijnbedragen piekten, was dit nog 212 euro. Dat blijkt uit een analyse van de ING-bank, aan de hand van transactiegegevens.

Aan de andere kant wijst alles erop dat de gasprijs zijn weg terug omhoog heeft gevonden. Is dit het moment om je tarief vast te zetten of is het slimmer om mee te liften met de marktprijzen?

Dalend termijnbedrag

De daling van het termijnbedrag voor stroom en gas in de afgelopen maanden kent een tweetal hoofdredenen.

Allereerst zijn de energietarieven ongeveer de helft lager dan begin dit jaar. Dat is goed te zien in de gemiddelde gasprijs bij energieleveranciers:

Gemiddelde gasprijs bij energiebedrijven
Gasprijs bij leveranciers in nieuw aangeboden energiecontracten.

Ten tweede heeft het prijsplafond ervoor gezorgd dat huishoudens korting kregen op hun maandelijkse kosten. Vooral in de eerste drie maanden van dit jaar heeft dat voor een dempend effect gezorgd.

Inmiddels liggen de energietarieven bij vrijwel alle energie-aanbieders onder het prijsplafond.

Ook kostenstijgingen

Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Zo zijn huishoudens meer kwijt aan energiebelastingen en is de tijdelijke btw-verlaging op energie teruggedraaid.

Ook de netbeheerkosten vallen dit jaar een stuk hoger uit dan in 2022. Huishoudens betalen ongeveer 110 euro per jaar meer aan hun netbeheerder.

Stijging onbalanskosten

Een belangrijke oorzaak zijn de hogere kosten die nodig zijn om het netwerk stabiel te houden. Dat is nodig vanwege het onvoorspelbare aanbod van zonne- en windenergie.

Als er tijdelijk meer aanbod van stroom is dan vraag, dan kan dit problemen en schade aan het netwerk veroorzaken. Er moet daarom soms noodvermogen ingeschakeld worden om het net te stabiliseren. Dat kost een huishouden dit jaar tot 120 euro. Dat was twee jaar geleden slechts 30 euro.

Ondanks stijgende belastingen en netbeheerkosten blijft het termijnbedrag per saldo dalen.

Maar blijft dat ook zo?

Opwaartse trend in gasprijs

Na een periode van dalende gasprijzen lijkt de bodem nu bereikt. Verschillende factoren, zoals onderhoudswerkzaamheden aan een groot Noors gasveld en een toegenomen vraag naar gas vanuit Azië, duwen de gasprijs op de Amsterdamse beurs weer omhoog.

 • De bodem van de gasprijs werd bereikt op 1 juni 2023, en bedroeg toen circa 23 euro per Megawattuur, omgerekend 22,4 cent per kuub.
 • Vandaag (9 juni) schommelt de gasprijs rond de 28 euro per Megawattuur, omgerekend zo’n 27,3 cent per kuub.

Kortom, de gasprijs ligt op moment van schrijven ruim 20 procent hoger dan een een week geleden. Wat toch wel een significante stijging is in een korte tijd.

Vertraagd effect

Voorlopig merk je als huishouden met een variabel contract nog niet zoveel van deze stijging. Sterker nog, de variabele tarieven kunnen de volgende maand nog best wat lager uitpakken, omdat de gasprijs de afgelopen periode flink is gedaald. Er is dus sprake van een vertragend effect.

Pas als de gasprijs de komende tijd nog verder stijgt, gaat dit leiden tot hogere tarieven in de aangeboden energiecontracten.

Juiste moment om tarieven vast te zetten?

Met de komst van veel nieuwe meerjarige contracten en lagere vaste tarieven, vragen veel Nederlanders zich af of dit het juiste moment is om te switchen naar een vast contract.

Als je voor zekerheid gaat, lijkt dit het juiste moment om over te stappen naar een vast contract. De gasprijs zit in een opwaartse trend, terwijl het tarief bij de leveranciers op het laagste punt zit sinds tijden.”

Thomas van Campenhout – Trendwatcher energie

Er zijn ook mensen die verwachten dat de prijzen nog wat verder kunnen dalen. In dat geval zit je goed met een variabel of dynamisch contract.

De goedkoopste dynamische aanbieders staan hier op een rij.

Afhankelijk van je situatie

Wat uiteindelijk de juiste keuze is voor jou, hangt ook af van je situatie.

Hoeveel stroom en gas verbruik je, hoe belangrijk vind je zekerheid en flexibiliteit en produceer je zonne-energie?

Antwoord op die vragen kan je helpen bij het kiezen van de beste energieleverancier en het meest voordelige contract.

Hulp nodig?

Op energievergelijk.nl hebben een uitgebreide gids samengesteld met actuele adviezen:

–> Bekijk de complete gids hier

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

27 reacties

 • HHenk

  Ruim 40 jaar klant bij Essent, gebeld voor contact 3 jaar vast. Nee, u hebt geen aanbieding van ons ontvangen en kunt daarom niet afsluiten. Huh?! Nee u komt daarvoor niet in aanmerking. Maar als u ook stroom bij ons gaat afnemen dan kunnen wij het voor u regelen. Discriminatie?

  Reageren
 • WWalter van der vloet

  Veel misleiding en afpersing.Neem nu MEGA.Zo veel bedrog en toch doorgaan .Zo onrechtvaardig.Testaankoop verwelkomt door samenwerking.

  Reageren
 • HHans

  Wij hebben een warmtepomp genomen en zonnepanelen, huis is voorzien van kinstof kozijnen met HR++ glas. Dak en vloer geïsoleerd.
  Denk dat we kiet spelen qua energie zolang het salderen blijft bestaan. Heeft wel 36 K gekost maar geen gezeur meer.
  Betalen nu 75 p/m en krijgen 300 terug in 9 maanden. Dus tsja.
  Denk dat we op variabel gaan zitten.

  Reageren
 • MMeindert

  Contract voor 3 jaar vastgezet bij Eneco voor 1,24 per m3. Voor mij weegt de onzekerheid en de gasprijs alsmaar in de gaten houden zwaarder dan eventueel 240 euro minder betalen per jaar (als de gasprijs daadwerkelijk zakt tot 1 eur per m3). Verder zijn we grondig aan het verbouwen (gedateerd huis gekocht) en alles aan het isoleren met triple glas. Verder geen warmtepomp op het oog ivm wisselende verhalen over functionaliteit en impact op portemonnee maar juist naar infrarood panelen van Redwell aan het kijken. Is al tientallen jaren een instituut in Oostenrijk en ik hoor daar hele goede verhalen over van mensen. Kamers worden met de juiste wattage “gewoon” op de gewenste temperatuur gebracht. Helaas in Nederland totaal geen aandacht voor. Onbegrijpelijk.

  Reageren
  • MMarcel

   @Meindert
   Ik zou eerst de infrarood panelen proberen. Ik word er doodmoe.

   Succes

   Reageren
 • DDick van Soest

  Hoe ver zin je het, investering in zonnen panelen. Dan wordt je afgestraft. Maar dat gebeurt met meer dingen. Je krijgt wijze lessen voor het milieu enz,dan komt er in eens weinig geld binnen, graai cultuur. Ze willen weinig verkopen en veel verdienen, daar ga je naar toe. Dat zie je overal. De boefjes

  Reageren
 • PPeter

  @Bas pak de ap energietariefen
  Zwarte ap dagelijks inzichtbaar
  Gas elektra

  Reageren
 • KKees

  Energieprijzen imploderen, straks krijg je gratis stroom en gas, geen vast contract nemen!

  Reageren
  • RRon

   @Kees
   Waar baseer je dit op?
   Graag onderbouwing a.u.b.

   Reageren
 • JJohan

  Laat je niet gek maken. De mensen die zeggen dat je een contract moet vastzetten krijgen provisie voor elk contract die via hun website wordt afgesloten. Er is en komt geen gas tekort. De EU heeft jaarlijks vanaf nu tientallen miljarden m3 gas minder nodig door de energietransitie. Koop liever een Airconditioning en intesteer in isolatie.

  Reageren
 • RRolf

  Energie rekening omlaag? Echt niet essent heeft nog steeds 4004,-..als advies staan. En dat is oplichting want ik gebruik alleen gas voor douche en verder niets koken niet op gas. De netwerk beheerder doet hier gezellig aan mee. Dat krijg je als den Haag geen moer regelen dat dit moet stoppen. Rutte 4 is de pest voor Nederland en waarom een motie van wantrouwen indienen als er niet een laf kamer partij deze totaal ondersteuning geven, dan is leugenaar Rutte op gerot.

  Reageren
  • FFrank

   @Rolf wel erg veel spelfouten. Jammer dat je zo ongenuanceerd reageert.

   Reageren
 • DDannie

  Ik heb variabel contract echter dat daalde mij te langzaam. Nu een deal gevonden voor 3 jaar vast (doe ik normaal nooit zolang) echter dit voelde het beste om te doen. Ik had mezelf voorgehouden als de prijs op of rond de 1,25 komt zet ik hem vast. Dat is gebeurd dus klikken met die handel. Of het goed is? Dat weet ik over 3 jaar.

  Reageren
  • JJosephine

   @dat hebben wij ook gedaan 3 jaar vast bij Eneco maandbedrag 114,00 euro.

   Reageren
 • AArch

  Gasprijs €0.28/m3
  Belasting €0.59/m3
  Totaal: €0.87/m3
  Volgens mij zit er nog wel wat ruimte in de prijzen.

  Reageren
  • Wwjb

   @Arch

   Als de gasprijs €0,28 is dan zal de prijs voor de consument zo’n €1,01 zijn.
   €0,28 * 1, 21 (btw) = €0.3388
   €0,3388 * 1,25 (risico opslag en winstmarge) = €0,4235
   €0,4235 + €0,59 (energiebelasting) = €1,0135

   Reageren
 • SSjoerd

  Wie heeft er nog zicht op? Al die componenten, een oerwoud is het en daardoor totaal niet transparant. Straks een jaarnota van 10 kantjes of meer. Begint op verdoezelen te lijken. Nou ja, eerst genieten van het heerlijke weer

  Reageren
 • JJan

  Gelukkig, eindelijk omhoog. Laten we hopen dat het gauw naar de 500 euro gaat!!!!!

  Reageren
  • SSietse

   @Jan

   Lekker hypocriet als je voor 500 gaat voor gas wenst.
   Mensen met de kleine portemonnee is de pineut terwijl mensen met geld makkelijk een warmtepomp zou kunnen betalen. Maar iedereen op warmtepomp kan niet eens. Daar is net niet eens op berekend. En dan zou je zelfs een blackout kunnen krijgen.

   Reageren
   • MMirjam

    @Sietse nou als jij denkt dat je beter af bent met een warmtepomp dan heb je het mis. Wij hebben met een duurzaamheidslening afgelopen winter een warmtepomp laten installeren en zijn ons rot geschrokken van de electra die we verbruikte. Zo’n 1200 kwh per mnd tegen 1500 m3 gas per jaar! Je bent dus zeker niet goedkoper uit met een warmtepomp

    Reageren
    • FFrank

     @Mirjam
     Ik ken de situatie niet, maar zonder eerst je huis compleet te isoleren en zonnepanelen te nemen heeft een warmtepomp installeren geen enkele zin qua warmte en voor de portemonnee. Elke goede installateur zal je dit vertellen.
     Jammer voor jullie dat het niet goed werkt, wij gaan deze winter voor het eerst met de warmtepomp aan de slag, kijk er met goede spanning naar uit.

     Reageren
 • JJohan

  Dan moeten ze panelen plaatsen.

  Reageren
 • HH.Nieuwenhuien

  Waarom moeten de mensen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen aan meer netwerkkosten?

  Reageren
  • PPeter

   @H.Nieuwenhuien

   Waarom moet ik meebetalen aan toeslagen die ik als werkende toch niet krijg??

   Reageren
 • PPeer Politiker

  Denk dat nu vast zetten
  het allerberste is.De gasprijzen steigen giganties en de politiepersoneel verhoogd de belastinigingen.

  Reageren
  • RRienk

   @Peer Politiker

   Ik denk dat jij wel een goede adviseur bent. Ik zet het voor 10 jaar vast

   Reageren
   • MMonique

    @Rienk
    Hahahaha

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.