Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening gemiddeld 190 euro omhoog in 2018

Consumenten gaan volgend jaar zo’n 190 euro per huishouden meer betalen voor stroom en gas. Dat blijkt uit cijfers van Gaslicht.com. Reden voor de prijsstijging zijn de hogere overheidsheffingen voor de opslag van duurzame energie (ODE) en de energiebelasting. Daarnaast stijgen de vaste leveringskosten en de netbeheerkosten. Maar ook de kale tarieven voor stroom en gas gaan omhoog laten de energiemaatschappijen weten.

Eneco en Nuon hebben al aangegeven dat de kale prijzen met zo’n 30 euro per jaar omhoog gaat. Door de aantrekkende economie zijn de inkoopprijzen fors gestegen.

Totale rekening

Al met al zal het eindbedrag op de energierekening volgend jaar gemiddeld rond de 190 euro hoger uitvallen:

  • 45 euro hogere Opslag Duurzame Energie (ODE)
  • 54 euro hogere energiebelasting voor gas (30 euro lagere energiebelasting voor stroom)
  • 62 euro lagere heffingskorting.
  • 13 tot 23,50 hogere netbeheerkosten
  • 13 euro hogere leveringskosten
  • 30 euro meer voor de kale stroom- en gastarieven

Vereniging Eigen Huis

De Vereniging Eigen Huis maakt zich grote zorgen over de enorme verhogingen. Vooral omdat het niet duidelijk is of de burger er iets voor terugkrijgt, zoals stimuleringsmaatregelen om het eigen huis duurzamer of energiezuiniger te maken.

Eigen Huis geeft aan dat een gemiddeld gezin dit jaar al 570 euro aan energiebelastingen betaalt en dat dit bedrag in 2019 zal zijn opgelopen tot zo’n 790 euro.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • HH. Molter

    Mooi nieuws: U krijgt geld terug!! 480 Euro retour ivm bezuinigingen op electra/gas van het afgelopen jaar. U nieuwe maandtarief wordt: ……….. 16 euro duurder per maand! Hè???????
    Na telefonisch contact met NUON: reden: 1. Verhoging energiebelasting – 2. Verhoging Opslag Duurzame Energie gas en 3. U krijgt minder energiebelasting terug waardoor de kosten stijgen!
    Dus: betalen voor de verpakking en niet voor het produkt. Dat wordt dan een kampvuurtje in de huiskamer en douchewater uit de regenton! Lang leve de klimaatdoelstellingen van NL, het braafste jongetje in de klas maar wie krijgt de rekening?

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.