Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening fors gestegen: maandbedrag ligt 52 euro hoger

De energierekening valt voor de meeste Nederlanders een stuk hoger uit dan vorig jaar. Een huishouden met een doorsnee stroom- en gasverbruik betaalde in juni een maandelijks voorschot van gemiddeld 193 euro.

Dat is ruim 52 euro meer dan vorig jaar juni, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Toch is er ook positief nieuws: de energiekosten in juni 2023 lagen aanzienlijk lager dan in november en december 2022, toen het gemiddelde maandelijkse voorschot kort boven de 250 euro uitsteeg.

Cijfers 2022 vs. 2023

Het CBS rekent met een gemiddelde energierekening, oftewel het bedrag dat een huishouden gemiddeld kwijt is aan stroom en gas voor een heel jaar. Voor de beeldvorming hebben wij deze bedragen omgerekend naar maandelijkse kosten.

Overzicht van de cijfers:

 • Gemiddeld termijnbedrag in juni 2023: € 193 per maand (€ 2320 per jaar)
 • Gemiddeld termijnbedrag in juni 2022: € 141 per maand (€ 1690 per jaar)
 • Stijging van de energierekening: 37%

In de cijfers is ook rekening gehouden met het prijsplafond dat begin dit jaar in werking trad.

Oorlog in Oekraïne en stijging gasprijs

De stijging van de energierekening is voornamelijk te wijten aan de toegenomen energieprijzen, die het gevolg waren van de oorlog in Oekraïne. De kale gasprijs op de Amsterdamse gasbeurs steeg vorig jaar naar ruim 3 euro per kuub.

Toch ondervonden 4 tot 4,5 miljoen huishoudens deze stijging pas later, aangezien zij in de zomer van vorig jaar nog profiteerden van voordelige vaste contracten die zij in de tweede helft van 2021 afsloten, toen de energieprijzen nog laag waren.

Vast naar variabel

In het derde en vierde kwartaal van 2022 liepen veel van deze vaste contracten af en werden omgezet in variabele overeenkomsten. De tarieven binnen deze contracten zijn afgelopen winter fors gestegen.

Bijna 5 miljoen huishoudens hebben nu een variabel energiecontract, waarbij de prijzen maandelijks of driemaandelijks veranderen afhankelijk van de marktprijzen. Uit de energiemonitor van de ACM blijkt dat er momenteel slechts 2,2 miljoen huishoudens zijn met een vast contract.

Er lijkt dus nog een inhaalslag gemaakt te kunnen worden.

Op energievergelijk.nl vind je de laagste vaste tarieven van dit moment, inclusief een overzicht van de prijzen bij Eneco, Essent en Vattenfall.

Andere oorzaken

Er zijn ook nog drie andere belangrijke factoren die bijdragen aan de hogere energierekening dit jaar, in vergelijking met 2022:

 1. Hogere energiebelasting stroom en gas: deze stijging vertaalt zich in 193 euro extra per jaar op de energierekening.
 2. Minder korting op energiebelasting: de vermindering op de energiebelasting werd kleiner. In juni 2022 was die nog 825 euro per jaar, maar dit jaar slechts 597 euro.
 3. Hogere netbeheerkosten: de transportkosten voor stroom en gas namen in prijs toe, met ruim 100 euro op jaarbasis

Een overzicht van alle netbeheerders (plus kosten) in 2023 vind je hier.

Invloed prijsplafond

Gelukkig heeft het prijsplafond dit jaar voor enige demping van de energierekening gezorgd. Zonder dit plafond zouden de verschillen nog groter zijn geweest.

Echter, niet iedereen profiteert evenveel van het prijsplafond. De grootste bedragen gaan naar huishoudens met een grote, vrijstaande woning die slecht geïsoleerd is. Bewoners van een klein en nieuw appartement profiteerden het minst.

Daarnaast zijn de energieprijzen op de handelsmarkten de afgelopen tijd weer flink gedaald. De gasprijs bedraagt vandaag (20 juli) 26 euro per megawattuur, wat vier tot vijf keer lager is dan het niveau vorig jaar rond deze tijd. Toch bestaat er nog steeds de vrees voor een hogere gasprijs komende winter, zelfs onder deskundigen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

10 reacties

 • BB Zat

  Het is gewoon een schande dat we weer meer betalen moeten .
  Den Haag zou eens meer aan het Nederlandse volk denken en het geld niet naar de Oekraine sturen voor wapens .

  Reageren
 • OOtman

  Ik vind gewoon schande dat alom duurder en nog eens duurder maken terwijl de overheid lacht de volk gewoon uit wanneer komt keertje einde aan de belasting rovers?

  Reageren
 • CC.jaarsveld

  Jullie zijn gewoon een stel tillers tegen de winter gooi je de prijzen weer omhoog ,en ik , ben goede klant bij essent dan krijg je 10 procent korting op de stroom maar, de gas niet vuile leeggangers!!

  Reageren
 • JJohn

  Moeten de heren met witte boorden nog meer gaan verdie en,schande

  Reageren
 • Mm

  al die excuses waarom de rekeningen hoger worden. allemaal kletskoek! de overheid wil gewoon de belastingpot weer wat vullen na het wanbeleid. dat is mijn mening.

  Reageren
 • YYvonne

  Toch belachelijk dat alles maar duurder word, en dan maar weer lappen voor de lage inkomens, svp met spoed terug naar de nut bedrijven, en belasting betalen we verdorie al genoeg!!

  Reageren
 • AAddie Hugens

  Ik heb tot 2025 een vast contract bij essent. Toch betaal ik 20 euro per maand meer als vorig jaar. Snap ik niet.

  Reageren
  • PPiet

   @Addie Hugens

   Belastingen

   Reageren
  • MMarcel

   @Addie Hugens

   Alleen de tarieven van uw leverancier staan vast.

   Wijzigingen in accijns worden gewoon doorberekend. Hetzelfde geldt voor de tarieven die uw netbeheerder (Bijvoorbeeld Enexis of Liander) in rekening brengt.

   Reageren
  • AAlexandra

   @Addie alle redenen daarvoor zijn net opgenoemd, o.a. doordat de belasting weer is verhoogd.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.