Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening consumenten 360 euro hoger

2 reacties

Huishoudens gaan volgend jaar gemiddeld 360 euro meer betalen voor stroom en gas. Dat blijkt uit een becijfering van vergelijkingssite Gaslicht.

In 2018 stegen de kosten al met 190 euro, maar komend jaar komt daar nog eens een aanzienlijk bedrag bij. De prijzen stijgen vooral vanwege de hoge inkoopprijs van gas, duurdere CO2-emissierechten en de groeiende energievraag.

Ook de belasting op gas stijgt, omdat de overheid gasbesparende maatregelen, zoals aanschaf van goede isolatie of een warmtepomp, wil stimuleren

Energieleveranciers

Eneco verhoogt de tarieven voor stroom in 2019 met drie eurocent per kilowattuur. Gas wordt maar liefst 7 eurocent per kuub duurder. Een gezin, bestaande uit drie personen, is volgend jaar zo’n 200 euro meer kwijt aan energiekosten. Eneco spreekt zelf van een gemiddelde stijging van 13 euro per maand. Ook bij Essent en Nuon zijn er vergelijkbare prijsstijgingen geconstateerd.

Duurzame energie

Naast de stijging van de kale energieprijzen, zijn ook de belastingen fors hoger. Het zou gaan om 160 euro aan extra belasting per huishouden:

  • Gastaks: +54 euro
  • Opslag Duurzame Energie (ODE): +68 euro
  • Belastingvermindering: -61 euro (dus minder korting dan nu)
  • Stroombelasting: -30 euro (dus klein voordeel)

Verder gaan ook de netbeheerkosten volgend jaar met zo’n 7 euro per huishouden omhoog. Een bescheiden toename.

Bezorgdheid

Roy van Wensen van Energievergelijk.nl is bezorgd over de snelgroeiende belastingen op gas:

“Het is verstandig dat er maatregelen worden genomen om het gasverbruik van huishoudens terug te dringen. Maar nu gaat dit vooral ten koste van veel huishoudens die het financieel niet breed genoeg hebben om hun eigen gasverbruik te verlagen, bijvoorbeeld door betere isolatie of een warmtepomp.”

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

2 reacties

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.