Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening 56 euro omhoog in 2017

Koen Kuijper

0 reacties

Energie besparenHuishoudens betalen 56 euro meer voor hun energierekening in 2017. Niet alleen de tarieven voor stroom en gas gaan omhoog, ook de energiebelasting en netbeheerkosten stijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Voor mensen met een variabel energiecontract stijgen de kosten het meest. Dat komt omdat er bij mensen met een vast contract alleen een stijging kan plaatsvinden in vaste kosten en niet in de variabele kosten.

Bij het berekenen van de gemiddelde kostenstijging voor energie heeft de VEH gebruik gemaakt van de volgende ijkgegevens per huishouden:

  • 3.500 kWh stroomverbruik
  • 1.500 m3 gasverbruik

Energiebelasting en netbeheerkosten

De kosten die de netbeheerder in rekening brengt voor onderhoud aan het stroom- en gasnetwerk stijgen volgend jaar met 13 euro per huishouden. De energiebelasting neemt met 23 euro toe in 2017. Dat komt omdat de overheid de Opslag Duurzame Energie (ODE) met 36% per kWh verhoogd. Deze ODE-belasting wordt gebruikt om het gebruik van duurzame energie in Nederland te stimuleren.

In totaal komen de hogere netbeheer- en belastingkosten dus uit op 36 euro gemiddeld per huishouden.

Variabele tarieven

De stroom- en gasprijzen voor mensen met een variabel energiecontract stijgen volgend jaar met gemiddeld 20 euro per huishouden. Dat houdt in dat mensen met een vast contract nog tot het einde van hun contract kunnen profiteren van de lagere tarieven.

Uiteindelijk verschillen de daadwerkelijke gas- en stroomtarieven ook per energieleverancier. Het kan zomaar zijn dat een energiemaatschappij scherp energie heeft ingekocht waardoor de prijsstijging voor de klant beperkt blijft, terwijl de tarieven bij een andere leverancier juist met meer dan 20 euro toeneemt.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.