Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening 2024 hoger door stijgende netbeheerkosten

De energierekening van huishoudens valt in 2024 waarschijnlijk weer hoger uit. Een huishouden met een gemiddeld stroomverbruik gaat volgend jaar ongeveer 5 euro per maand meer betalen.

De landelijke netbeheerder verwacht dat de tarieven voor de transport van elektriciteit in 2024 circa twee keer zo hoog worden, als gevolg van hogere elektriciteitsprijzen en nieuwe investeringen van het hoogspanningsnet op land en zee.

80 tot 135 procent hoger

Op de website van TenneT valt te lezen wat de netbeheerder in 2024 verwacht aan prijsstijgingen in het hoogspannings- en extrahoogspanningsnet:

 • Hoogspanningstarieven (HS): 80 tot 90 procent hoger
 • Extrahoogspanningstarieven (EHS) : 120 tot 135 procent hoger

De regionale netbeheerders, zoals Liander, Enexis en Stedin zullen de prijsverhogingen moeten doorrekenen aan huishoudens en bedrijven.

5 tot 31 euro per maand erbij

Huishoudens met een gemiddeld verbruik zijn volgend jaar naar verwachting 62 euro extra kwijt aan netwerkkosten. Voor een mkb’er is dit zelfs 376 euro op jaarbasis.

Uiteindelijk is het overigens niet TenneT die beslist over de netbeheertarieven. Dit doet toezichthouder Autoriteit Consument en Markt in overleg met de netbeheerders.

Netbeheerkosten 2023 en 2024

Een overzicht van de netbeheerkosten in 2023 en de verwachte tarieven in 2024:

20232024*
Enexis€ 325,89€ 387,89
Liander€ 346,39€ 408,39
Stedin€ 354,52€ 416,52
*Voorspelling

De alle overige netbeheerders (+ de actuele netwerkkosten voor stroom en gas) vind je terug op deze pagina.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

3 reacties

 • MMartin van Nieuwenhoven

  Jarenlang hebben de netbeheersers hun overschotten van 100en miljoenen euros, die toen al op voorschot van de consument werd geind, naar de belastingkas van de overheid overgemaakt, zonder dat dit voor de toen al verwachte noodzakelijke uitbreiding van het elektriciteitsnet werd ingezet. Ik begrijp dan ook niet waarom de consument opnieuw voor deze uitbreiding moet gaan opdraaien, terwijl de rijksoverheid jarenlang dit geld hebben geind maar verzuimd hebben dit voor de uitbreiding van het netwerk in te zetten. Je kunt toch niet bij de consument twee keer geld voor hetzelfde doel innen.

  Reageren
 • JJan

  De burger wordt gedwongen om van het gas af te gaan, gaat dus automatisch en noodgedwongen meer elektriciteit gebruiken, moet dus een zwaardere aansluiting hebben en dan wordt men gepakt op netwerkkosten, hier is geen concurrentie omdat je gewoon vast zit aan een beheerder. Het is dieptriest!!!!

  Reageren
 • SSijbrands

  Jammer dat jullie de tarieven van de netbeheerder voor gas niet opgeven. Op deze pagina, al is het maar een ongeveer prijs.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.