Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening 2020 zo’n 170 euro lager

Consumenten gaan in 2020 gemiddeld zo’n 170 euro minder betalen voor stroom en gas. Het gaat om een daling van bijna 10 procent ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In januari 2019 steeg de energierekening nog met bijna 20 procent ten opzichte van 2018. De daling van dit jaar is dus opvallend.

Het CBS rekende uit wat de verwachte kosten zijn voor een gezin met een verbruik van:

  • 2.450 kWh stroom
  • 1197 m3 gas

De uitkomsten:

Heffingskorting fors hoger

De lagere energierekening is vooral te danken aan de heffingskorting. Die schiet in 2020 omhoog met maar liefst 216 euro. Deze korting bedraagt nu 527 euro en wordt afgetrokken van je energierekening, ongeacht de kosten.

Leveringskosten omlaag

De leveringskosten betaal je voor aan de energieleverancier en zijn grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte stroom. Voor zowel stroom als gas vallen de leveringskosten in 2020 lager uit:

  • Elektriciteit: 16 euro omlaag
  • Gas: 65 euro omlaag

Transportkosten omhoog

De transportkosten betaal je aan de energieleverancier, maar worden afgedragen aan de netbeheerder in jouw regio. De gelden worden gebruikt voor onderhoud en verbetering van het stroom- en gasnetwerk.

In 2020 stijgen de transportkosten iets:

  • Elektriciteit: 3 euro omhoog
  • Gas: 7 euro omhoog

Energiebelasting en ODE omhoog

De energiebelasting wordt betaalt door de consument en geïnd door de overheid. Die gebruikt de inkomsten om te investeren in duurzame energie, bijvoorbeeld via subsidies.

In 2020 gaat de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) flink omhoog, vooral voor gas:

  • Elektriciteit: 22 euro extra
  • Gas: 94 euro extra belasting

Uiteindelijk zijn bovenstaande cijfers slechts een inschatting op basis van een gelijkblijvend gebruik in een gemiddelde situatie. De daadwerkelijke energiekosten kunnen dus hoger of lager uitvallen, afhankelijk van je verbruik.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.