Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energierekening 2016 ruim 96 euro lager

Koen Kuijper

0 reacties

EnergierekeningDe energierekening van Nederlandse huishoudens valt op basis van de nieuwe tarieven (per 1 juli 2016) gemiddeld bijna 100 euro lager uit dan vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van CBS op basis van het standaardverbruik van Nederlandse huishoudens. Vooral leveringskosten en energiebelasting voor stroom zijn gedaald. Huishoudens die relatief veel stroom gebruiken zijn dan ook het voordeligste uit met de prijsverlagingen.

Lees ook: energiekosten uitgelegd

Standaardverbruik

Bij een standaard verbruik, gebaseerd op het gemiddelde energieverbruik van alle Nederlandse huishoudens, bedraagt de energierekening 1672,19 euro in 2016, ofwel een besparing van 96,37 euro ten opzichte van vorig jaar.

Elektriciteit

Begin juli 2016 werden de nieuwe energietarieven bekend. Daaruit bleek dat elektriciteit 31 euro goedkoper werd. Door de verlaagde energiebelasting van begin januari bespaart men jaarlijks nog eens 67 euro (gemiddelde per huishouden).

Gas

Hoewel de leverings- en transportkosten voor gas omlaag zijn gegaan is de energiebelasting juist sterk gestegen. Netto is een standaard huishouden voor gas twee euro per jaar duurder uit.

Afgelopen 10 jaar

In de afgelopen 10 jaar zijn we gemiddeld 2,4 procent meer gaan betalen voor energie. Dat komt vooral omdat de gasprijs met 18 procent steeg. De prijs voor elektriciteit is met 19 procent juist sterk omlaag gegaan.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.