4 reacties

Energieprijzen: wie betaalt het meest in Europa?

Update 20 februari 2019: Nederlandse stroom- en gasprijs behoort tot hoogste Europa 

Sinds 2010 stijgen de gas- en elektriciteitsprijzen. Dit is mede te danken aan stijgende olie- en gasprijzen en stijging van de groothandelprijzen. Ook het herstellen van de wereldeconomie na de recessie in 2009 speelt een belangrijke rol, hierdoor stijgt de vraag naar energie gestaag.

Elektriciteitsprijzen Europa

De elektriciteitsprijzen zijn onderhevig aan de brandstofprijzen van olie, kolen en gas. Ook de kosten voor het transport van stroom is een belangrijk component dat de prijs van elektriciteit beïnvloedt. Het aanleggen en onderhouden van centrales en transportnetten kost nu eenmaal veel geld. Ook de energiebelasting en eventuele subsidies bepalen voor een groot deel wat u betaalt per kWh.

In de grafiek hieronder ziet u hoe de elektriciteitsprijzen in Europa verschillen van per hoofdstad. De gemiddelde energieprijs in het land zal daar niet veel van verschillen.

(klik op de grafiek voor een vergroting)Elektriciteitsprijzen EuropaNB: prijspeil (2013) is gebaseerd op koopkrachtpariteit en dus vrij van wisselkoersen

Helsinki (Finland) is het goedkoopste als het gaat om elektriciteitsprijzen. De Finnen betalen slechts 11,4 eurocent per kWh. Huishoudens in Berlijn zijn het meeste geld kwijt, maar liefst 28,5 eurocent per kWh. Het verschil met de Finnen is dus aanzienlijk: factor 2,5. Reden hiervoor zijn de hoge energiebelastingen en subsidies die Duitsers betalen om duurzame energie in het land te stimuleren. Om precies te zijn bestaat een derde deel (33 procent) van de elektriciteitsrekening bij de Duitsers uit belastingen en subsidies. Goed nieuws voor de Nederlanders, de energieprijs in ons land ligt namelijk onder het gemiddelde van 20,34 eurocent.

Gasprijzen Europa

De gasprijzen in Europa worden deels gedreven door de olieprijzen en ingrijpende gebeurtenissen. Zo steeg de gasprijs in 2011 na de aardbeving en tsunami in Japan. Hieronder ziet u hoe de gasprijzen van land tot land verschillen.

(klik op de grafiek voor een vergroting)Gasprijzen EuropaNB: prijspeil (2013) is gebaseerd op koopkrachtpariteit en dus vrij van wisselkoersen

Zoals u kunt zien betalen de Zweden in Stockholm het meeste voor gas, bijna 1,50 euro per m3. Dat is bijna drie keer zoveel als de Engelsen betalen. Dit komt vooral omdat de gasmarkt vrij smal is in Zweden. Voor het verwarmen van huishoudens en bereiden van eten wordt veelal gebruik gemaakt van de stroomvoorziening.  In London is de gasprijs het laagst in vergelijking met de andere steden. Opvallend genoeg zit Nederland ook hier onder de gemiddelde gasprijs (0,782 euro per m3).

Betaalbaarheid energieprijzen

Uiteraard moet men niet alleen kijken naar de energieprijs, maar ook naar het gemiddelde inkomen van het land. Als men dan gaat kijken naar wat men relatief betaalt in Europa, blijkt dat Bulgaren, Grieken, Portugezen en zelfs Italianen relatief veel geld betalen voor energie. Niet gek dat minder welvarende gezinnen in deze landen vaak onvoldoende hun huis kunnen verwarmen.

Bronnen: HEPI door Energie-Control Austria, MEKH, VaasaETT (data grafieken: 2013)


Reageren?

Reageren?

4 reacties

Schrijf reactie

Reageren?