Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energieprijzen dalen hard: groen soms goedkoper

De energieprijzen hebben een dieptepunt bereikt. Vooral als het gaat om elektriciteit. De afgelopen tijd duikt de stroomprijs regelmatig onder de nul, wat betekent dat de producent de leverancier moet betalen voor het afnemen van stroom. Een scheve situatie.

Ook consumenten in Nederland kunnen profiteren van de sterk gedaalde stroomprijs, namelijk door over te stappen van aanbieder.

Maar hoe kan het eigenlijk dat de energieprijs negatief wordt?

Geen match tussen vraag en aanbod

Het aanbod en de vraag naar elektriciteit moeten altijd met elkaar in balans zijn. Het is namelijk heel duur en lastig een overschot aan elektriciteit op te slaan en bij een tekort gaat het licht uit. Daarom wordt er altijd gekeken om vraag en aanbod goed met elkaar af te stemmen.

Bij traditionele elektriciteitscentrales, zoals gas- en kolencentrales bestaat de mogelijkheid om het aanbod relatief eenvoudig te beperken of op te schalen. Er wordt dan tijdelijk minder gestookt. Maar bij duurzame energiebronnen, zoals windenergie gaat dat niet. Die werken als de natuur dat toelaat. Het enige wat mogelijk is, is om de ‘stekker eruit te trekken’, maar omdat de operationele kosten laag staan, blijven de windmolens gewoon draaien.

Het stroomaanbod blijft dus min of meer gelijk, terwijl de vraag vanwege de coronacrisis afneemt. Het aanbod is veel groter dan de vraag en daarom dalen de energieprijzen voor elektriciteit. De stroomprijs schiet regelmatig onder de nul. Ook bij fossiele brandstoffen speelt dit fenomeen soms als de vraag sterk afneemt.  

Groen soms goedkoper

Door het ‘overschot’ aan groene stroom op de markt is het nu ook soms goedkoper om als consument groene stroom af te nemen in plaats van grijze stroom. Zo blijkt uit een analyse van Independer.

Sterker nog, de gemiddelde energieprijzen voor duurzame energie van Nederlandse bodem daalde 10 procent meer dan die van Europese aanbieders van groene én grijze stroom. Het is dan ook geen verrassing dat sommige energieleveranciers die stroom van Nederlandse bodem leveren nu goedkoper zijn dan ooit. Denk aan energiemaatschappij Vandebron, die nu een van de goedkopere partijen in Nederland is.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.