Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energieprijzen 2022 torenhoog: wanneer wordt de daling ingezet?

De energieprijzen liggen nog steeds op een torenhoog niveau. Het variabele kale tarief voor gas ligt rondom 1,85 euro per kubieke meter en circa 0,48 euro per kWh stroom.

Veel mensen vragen zich af wanneer de prijzen eindelijk eens gaan dalen. Maar de verwachtingen zien er niet zo goed uit. Experts verwachten dat de prijzen waarschijnlijk nog tot in 2023 hoog zullen blijven. Als is veel afhankelijk van de stabiliteit in Oost-Europa.

Onzekerheid

Wanneer en in hoeverre de energieprijzen gaan dalen, hangt sterk af van de situatie in Oekraïne. Als de oorlog langer aanhoudt, zullen de prijzen langer hoog blijven. Dat geldt zeker als Rusland de gaskraan (deels) dichtdraait.

Verder is de energietransitie van belang op de energieprijzen. Als we kolen- en gascentrales gaan sluiten om onze CO2-uitstoot te verlagen, neemt het aanbod af en de prijs toe.

Ten slotte speelt ook het klimaat een rol. Zachte winters zijn gunstig voor de opbouw van gasreserves en zorgen voor een (tijdelijke) daling van de gastarieven.

Straks geen vaste contracten

Ook al dalen de energieprijzen straks, de kans is groot dat er in de toekomst minder vaste contracten worden aangeboden.

Met name contracten waaraan je meerdere jaren vastzit, zullen zeldzaam worden. Dat komt omdat de leverancier voor langere periode een prijs moet vastleggen bij de producent, wat een groot beslag legt op liquiditeit. Als de prijzen fors dalen, kan de consumenten zijn contract afkopen en overstappen naar een goedkopere partij, terwijl het energiebedrijf nog vastzit aan het dure contract.

Bij kortere contracten en variabele contracten zijn de risico’s zoveel mogelijk ingecalculeerd.

Buiten schot

Iedereen die nu nog een vast contract heeft, blijft voorlopig buiten schot. Maar zodra het contract afloopt, gaan er klappen vallen. Dat geldt zeker voor de mensen die een meerjarig contract hebben. Zij ervaren met gemak een verdriedubbeling van hun maandelijkse energiekosten.

Besparen op je energierekening?

Lees onze tips voor aardgasvrij wonen.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

1 reactie

 • MMaes Etienne

  beste,
  als klant aangesloten bij eneco aardgas variabel gas actueel
  had ik graag de oorspronkelijke toeleverancier voor aardgas van deze groep geweten
  of de bron van oorsprong
  met vriendelijke groeten,
  E.Maes
  9220 Moerzeke

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.