Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energieprijs bereikt laagste niveau sinds liberalisering

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2001 is de prijs die consumenten betalen voor stroom en gas nog nooit zo laag geweest. Volgens een berekening van een vergelijkingssite zou het in het eerste kwartaal van 2020 gaan om een gemiddelde tariefdaling van zo’n 20 procent vergeleken met 2019.

Als gevolg van de coronacrisis en de relatief hoge temperaturen blijven de stroom- en gasprijzen maar dalen. In april gingen de tarieven met nog eens 5,5 procent omlaag ten opzichte van maart.

Oorzaken

Het is duidelijk dat de coronacrisis invloed heeft op de energieprijzen. Maar hoe komt dat?

Een overzicht van de drie belangrijkste redenen:

  1. Bedrijven en fabrieken sluiten hun deuren of verminderen hun capaciteit; er is minder stroom nodig.
  2. De transportsector (personenvervoer) ligt op zijn gat. Vliegtuigmaatschappijen en cruiseschiphouders houden hun vloot aan de grond of aan wal; er is minder vraag naar olie.
  3. De prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië zorgt dat er meer aanbod van olie is dan vraag; de olieprijs schiet daardoor omlaag.

Ook in andere landen is de vraag naar stroom en gas lager, wat gunstig is voor de prijsontwikkeling bij consumenten.

Overstappen nu extra interessant

Door de lage energieprijzen kan het extra interessant zijn om over te stappen van energieleverancier. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die al langere tijd een variabel contract hebben. Die kunnen het energietarief nu voor langere tijd vastleggen en zo fors besparen.

Energie vergelijken en overstappen kan je op dit moment maandelijks zo’n 10 tot 20 euro per maand opleveren”, beweert Bart Koenraadt van Energievergelijk.nl. “Gek genoeg zijn er echter nog steeds veel mensen die nog nooit zijn gewisseld van energie-aanbieder. Die spoelen iedere maand metaforische euro’s door de plee”, aldus Koenraadt.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.