Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energieleveranciers minder duurzaam

Energieleveranciers in NederlandNederlandse energiebedrijven zijn in het afgelopen jaar meer ‘grijze’ stroom gaan produceren, wat bepaald niet heeft bijgedragen aan de verduurzaming van de energiesector in Nederland. Door de prijsdaling van kolen werd het voor producenten veel aantrekkelijker om meer kolenenergie te produceren. Dat aandeel steeg dan ook fors van 24 procent in 2013 naar 29 procent in 2014. Veel energieleveranciers scoren daarom lager op de ranglijst van duurzame energieleveranciers dan voorheen het geval was. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Consumentenbond, Greenpeace en andere milieuorganisaties.

In het onderzoek waarbij 37 Nederlandse stroomleveranciers onder de loep zijn genomen, wordt geconcludeerd dat het gemiddelde cijfer voor duurzaamheid het afgelopen jaar daalde van een 5,7 naar een 5,5.

Essent en Nuon minst duurzaam

De twee grootste leveranciers in Nederland, Essent en Nuon, scoren gemiddeld het minst op als het gaat om de productie van groene stroom. Nuon (onderdeel van Vattenfall) moet het doen met een 3,9 terwijl Essent helemaal onderaan bungelt met een 3,0. Ook Eneco, één van de grotere energieleveranciers en voorloper op het gebied van duurzame energie, zag haar score op de ranglijst dalen van een 6,8 naar een 6,2.

Een aantal kleinere energiebedrijven, DE Unie, Qurrent en Pure Energie, scoren met een eindcijfer 10 juist heel goed op het gebied van verduurzaming. Alle drie de bedrijven werken dan ook enkel met windstroom.

Hieronder een overzicht van de Nederlandse energieleveranciers en hun rapportcijfer als het gaat om duurzame energie.

Energieleveranciers en hun duurzaamheid

Bron: consumentenbond

Kritiek Essent

Essent zelf verwerpt de resultaten van het onderzoek. Volgens het energiebedrijf worden er al een tijdje geen gegevens meer geleverd voor onderzoek van milieuorganisaties. Ook andere bedrijven, zoals GDF Suez, EON en, Budget Energie en de Nederlandse Energiemaatschappij (NLE) werkten er niet aan mee. De conclusies die worden getrokken, zouden volgens Essent daarom weinig  gefundeerd zijn.

De onderzoekers stellen juist dat medewerking van de deze bedrijven niet nodig is geweest, omdat al de benodigde informatie uit openbare bronnen kon worden vergaard.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • WW. de Graaf

    Essent gaat het alleen om het geld. Zoals alle grote bedrijven. Of de wereld naar de klote gaat interesseert ze niets. Ziende blinde oplichters.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.