Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energieleveranciers met dynamische prijzen in opkomst

Er zijn steeds meer energiebedrijven die dynamische stroom- en gasprijzen leveren. Voor de meeste huishoudens is dit nog een onbekend begrip, maar inmiddels zijn er al zeven bedrijven in Nederland die op deze manier te werk gaan.

En de consument heeft interesse, merkt Koen Kuijper van Energievergelijk.nl op.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij een contract met dynamische energieprijzen betaal je voor stroom en gas tegen de inkoopprijs op de handelsmarkt. Het tarief per kWh stroom kan letterlijk per uur verschillen. De prijs per kuub gas verschilt per dag.

Het is allemaal afhankelijk van vraag en aanbod.

Onderstaande partijen werken met dynamische energiecontracten:

 1. Frank Energie
 2. Next Energy
 3. Tibber (alleen stroom)
 4. Easy Energy
 5. Zonneplan
 6. Energy Zero (via ANWB)
 7. Nieuwe Stroom (alleen zakelijk)

In de uren dat er veel stroom en gas wordt afgenomen, bijvoorbeeld rond etenstijd, liggen de prijzen een stuk hoger. Maar rond het middaguur of ’s nachts liggen de prijzen juist beduidend lager. Voor stroom kan dit zo maar 30 eurocent per kWh verschillen.

Een leverancier met een dynamisch contract verdient verder niet aan jouw verbruik. Je betaalt alleen vaste kosten per stroom- en gasaansluiting.

Energienet overbelast

Volgens de energiebedrijven komt het regelmatig voor dat het energienet overbelast raakt, bijvoorbeeld als het hard waait én de zon schijnt. Er is dan tijdelijk een surplus aan stroom, waar je als consument van kunt profiteren.

Er zijn zelfs situaties waarin je als consument betaalt krijgt als je stroom afneemt van het net. Interessant als je precies tijdens die uren je elektrische auto oplaadt. De dynamische energiebedrijven bieden vaak een handige app waarin je jouw stroomverbruik kunt afstemmen met de laagste prijzen.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

Kans op faillissement kleiner

En er is nog een ander belangrijk voordeel van dynamische energieprijzen. De leverancier zelf hoeft namelijk veel minder risico te lopen, omdat stroom en gas worden ingekocht tegen de daadwerkelijke prijzen. De kans op faillissement is daarmee een stuk kleiner, waardoor veel ellende kan worden voorkomen.

Zo gingen er in 2021 maar liefst zeven energiebedrijven failliet. Klanten moesten noodgedwongen overstappen naar een veel duurder alternatief. Ook konden zij fluiten naar hun welkomstbonus.

Verschil met variabel contract

Het belangrijkste verschil met een variabel energiecontract is dat de energietarieven bij een variabel energiecontract meestal enkele maanden (meestal zes) vastliggen. De energieleverancier moet daarom prijsmarges inbouwen om prijsstijgingen het hoofd te bieden.

Enkele voorbeelden van leveranciers die variabele energiecontracten aanbieden:

 • Essent
 • Eneco
 • Vattenfall

Niet iedere dynamische leverancier werkt hetzelfde

Is dan iedere dynamische energieleverancier hetzelfde?

Nee, ook onderling zijn er verschillen. Zo betaal je bij Frank Energie iedere maand naar wat je die maand daadwerkelijk hebt gebruik. In de zomer betaal je waarschijnlijk heel erg weinig, omdat je geen gas hoeft te stoken. Zodra de herfst en winter aanbreken, betaal je echter weer een stuk meer, omdat de verwarming steeds vaker moet draaien.

Bij bedrijven als Next Energy en Easy Energy betaal je wel iedere maand hetzelfde termijnbedrag en wordt ieder jaar of bij het beëindigen van je contract de balans opgemaakt. Dat zorgt wel voor een bepaalde vastigheid wat veel consumenten kunnen waarderen.

Groeiende interesse

Energiecontracten met dynamische prijzen worden steeds vaker aangevraagd, blijkt uit data van deze site.

En dat heeft verschillende redenen, stelt Kuijper.

Enerzijds zien we dat huishoudens kansen zien om geld te besparen, bijvoorbeeld door de wasjes te draaien in de uren dat de dynamische stroomprijs het laagste ligt. Anderzijds is het voor velen ook een prettig idee om alleen te betalen voor het daadwerkelijke verbruik.

Koen Kuijper

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

13 reacties

 • JJoost Draayer

  Onze panelen (20) liggen op het oosten en het westen. Dat resulteert al maanden in extra kWh opbrengsten omdat de ligging van de panelen ervoor zorgt dat ook in de vroege en late uurtjes nog stroom wordt opgewekt. Juist op die uren dat de stroom duur is. Dus teruglevering zorgt voor extra opbrengst in geld. Vervolgens gebruiken we overdag de opgewekte KWh’s zoveel mogelijk voor eigen gebruik. Gevolg is dat wij met gemiddeld 250 kWh méér teruglevering dan gebruik per maand ongeveer 75 euro per maand terug ontvangen voor die terug geleverde kWh’s. Hadden de panelen op het zuiden gelegen, dan lever je de meeste kWh’s terug tegen goedkope uurtarieven, oost-west is in dit geval gunstig voor teruglevering.

  Reageren
  • RRudi

   @Joost Draayer
   Interessante info. Ik zal mijn huis eens een kwartslag draaien dan.

   Reageren
 • EEddy

  Ik heb sinds een half jaar een dynamisch energiecontract en dat bevalt me prima. Ik merk ook dat er steeds meer aanbieders bijkomen en dat er toch wel onderlinge verschillen zijn in de kosten. Bijvoorbeeld verschillen in de maandelijkse vaste kosten voor leverantie (“abonnement”), maar ook in de opslag / handling fee / of welke naam een leverancier hier ook aan geeft BOVENOP de kale inkoopsprijs per kWh stroom of m3 gas. Ik zou het daarom erg nuttig en vooral ook logisch vinden wanneer jullie als energievergelijking site de exacte kosten per aanbieder zouden vergelijken. Dit moet voor jullie toch relatief eenvoudig zijn en een consument heeft hier baat bij. Bij voorbaat mijn hartelijke dank!

  Reageren
  • DDirk-Jan

   @Eddyheb enkele maanden geleden een contract bij de Shell energy afgesloten ,misschien komt daar ook goeds uit, hopelijk wel, gebruik geen gas .alleen stroom, zien wel.

   Reageren
  • BBabette

   @Eddy
   Helemaal mee eens! Ik zou ook graag die vergelijking willen zien.

   Reageren
  • RRens

   @Eddy heb je zelf de vergelijking gedaan? Zo ja, bij welke leverancier zit je nu?

   Reageren
  • SSjoerd

   @Eddy

   Deze mis ik ook!! Ik heb Frank Energy. Frank heeft (helaas) zijn prijzen moeten verhogen door de hoge vraag. Hierdoor betaal ik 2,5ct per kWu meer dan de inkoopprijs.

   Het zou mogelijk interessant kunnen zijn te switchen naar een dynamische die hogere vaste maandbedrag heeft maar lagere inkoopvergoeding.

   Ook een overzicht waar de verschillende dynamische bedragen vandaan komen..
   (eigenlijk oer simpel.. ik snap ook niet dat dit lijstje nergens staat)

   1) Vaste maandvergoeding
   2) inkoopvergoeding
   3) plek van groothandelprijs

   Reageren
 • BBram Holland

  Ik heb voor gas een dynamisch cotract bij anwb. Prima Voor stroom was dat absoluut geen optie, omdat ik ook zonnepanelen heb. Juist de eigen geproduceerde energie leverde erg weinig op omdat als de zon schijnt de stroomprijs laag is. Daarvoor heb ik een vast eenjarig contract bij een ander bedrijf. Bevalt goed!

  Reageren
  • JJoep van leersum

   @Bram Holland koop batterijen.. laadt in dal, ontlaadt in piek.. opbrengst je kwh maal een spread bijna iedere dag van 50c€. Dus bij 30kwh, €15 iedere dag is €450 in de maand.. betaal je batterijen binnentwee jaar mee terug. Kun je ook je panelen je batterij laten vullen, behalve in weekend, dan prijzen rond middag vaak negatief dus zonomvormer uitzetten. En geld krijgen om je batterij te laden…

   Reageren
   • JJohan

    @Joep van leersum, dan moet het tarief wel zo negatief zijn dat het de ode en andere overheidsheffingen en btw volledig compenseert. Anders beter op die momenten de accu met zonnepanelen opladen en niet terug leveren. Je zit ook nog met verlies door omzetting AC->DC en terug.

    Reageren
   • SSjoerd

    @Joep van leersum
    misschien wat voor m’n pa. Die heeft “teveel” zonnepanelen. 🙂
    heb je een plek voor info? want dit wil natuurlijk niet met elke batterij/omvormer. Moet toch slim aangestuurd worden.

    Reageren
  • WWillem Schouw

   @Bram Holland
   Interessante constructie. Wij zitten met hetzelfde, in de zomer voor een habbekrats terugleveren en dan s´winters duur inkopen. Mag ik vragen waar jullie je stroom vandaan halen?

   Reageren
  • LLumiga

   @Bram Holland

   Zolang we nog 100% mogen salderen maakt het niet uit of je met stroom ook bij ANWB zit.
   Of zie ik iets over het hoofd?

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.