Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energieleveranciers met dynamische prijzen in opkomst

Bart Koenraadt

1 reactie

Er zijn steeds meer energiebedrijven die dynamische stroom- en gasprijzen leveren. Voor de meeste huishoudens is dit nog een onbekend begrip, maar inmiddels zijn er al zeven bedrijven in Nederland die op deze manier te werk gaan.

En de consument heeft interesse, merkt Koen Kuijper van Energievergelijk.nl op.

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij een contract met dynamische energieprijzen betaal je voor stroom en gas tegen de inkoopprijs op de handelsmarkt. Het tarief per kWh stroom kan letterlijk per uur verschillen. De prijs per kuub gas verschilt per dag.

Het is allemaal afhankelijk van vraag en aanbod.

Onderstaande partijen werken met dynamische energiecontracten:

 1. Frank Energie
 2. Next Energy
 3. Tibber (alleen stroom)
 4. Easy Energy
 5. Zonneplan
 6. Energy Zero (via ANWB)
 7. Nieuwe Stroom (alleen zakelijk)

In de uren dat er veel stroom en gas wordt afgenomen, bijvoorbeeld rond etenstijd, liggen de prijzen een stuk hoger. Maar rond het middaguur of ‘s nachts liggen de prijzen juist beduidend lager. Voor stroom kan dit zo maar 30 eurocent per kWh verschillen.

Een leverancier met een dynamisch contract verdient verder niet aan jouw verbruik. Je betaalt alleen vaste kosten per stroom- en gasaansluiting.

Energienet overbelast

Volgens de energiebedrijven komt het regelmatig voor dat het energienet overbelast raakt, bijvoorbeeld als het hard waait én de zon schijnt. Er is dan tijdelijk een surplus aan stroom, waar je als consument van kunt profiteren.

Er zijn zelfs situaties waarin je als consument betaalt krijgt als je stroom afneemt van het net. Interessant als je precies tijdens die uren je elektrische auto oplaadt. De dynamische energiebedrijven bieden vaak een handige app waarin je jouw stroomverbruik kunt afstemmen met de laagste prijzen.

Koen Kuijper

Kans op faillissement kleiner

En er is nog een ander belangrijk voordeel van dynamische energieprijzen. De leverancier zelf hoeft namelijk veel minder risico te lopen, omdat stroom en gas worden ingekocht tegen de daadwerkelijke prijzen. De kans op faillissement is daarmee een stuk kleiner, waardoor veel ellende kan worden voorkomen.

Zo gingen er in 2021 maar liefst zeven energiebedrijven failliet. Klanten moesten noodgedwongen overstappen naar een veel duurder alternatief. Ook konden zij fluiten naar hun welkomstbonus.

Verschil met variabel contract

Het belangrijkste verschil met een variabel energiecontract is dat de energietarieven bij een variabel energiecontract meestal enkele maanden (meestal zes) vastliggen. De energieleverancier moet daarom prijsmarges inbouwen om prijsstijgingen het hoofd te bieden.

Enkele voorbeelden van leveranciers die variabele energiecontracten aanbieden:

 • Essent
 • Eneco
 • Vattenfall

Niet iedere dynamische leverancier werkt hetzelfde

Is dan iedere dynamische energieleverancier hetzelfde?

Nee, ook onderling zijn er verschillen. Zo betaal je bij Frank Energie iedere maand naar wat je die maand daadwerkelijk hebt gebruik. In de zomer betaal je waarschijnlijk heel erg weinig, omdat je geen gas hoeft te stoken. Zodra de herfst en winter aanbreken, betaal je echter weer een stuk meer, omdat de verwarming steeds vaker moet draaien.

Bij bedrijven als Next Energy en Easy Energy betaal je wel iedere maand hetzelfde termijnbedrag en wordt ieder jaar of bij het beëindigen van je contract de balans opgemaakt. Dat zorgt wel voor een bepaalde vastigheid wat veel consumenten kunnen waarderen.

Groeiende interesse

Energiecontracten met dynamische prijzen worden steeds vaker aangevraagd, blijkt uit data van deze site.

En dat heeft verschillende redenen, stelt Kuijper.

Enerzijds zien we dat huishoudens kansen zien om geld te besparen, bijvoorbeeld door de wasjes te draaien in de uren dat de dynamische stroomprijs het laagste ligt. Anderzijds is het voor velen ook een prettig idee om alleen te betalen voor het daadwerkelijke verbruik.

Koen Kuijper

1 reactie

 • BBram Holland

  Ik heb voor gas een dynamisch cotract bij anwb. Prima Voor stroom was dat absoluut geen optie, omdat ik ook zonnepanelen heb. Juist de eigen geproduceerde energie leverde erg weinig op omdat als de zon schijnt de stroomprijs laag is. Daarvoor heb ik een vast eenjarig contract bij een ander bedrijf. Bevalt goed!

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.