Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energieleveranciers Eneco en Delta gaan splitsen

Koen Kuijper

0 reacties

Bekende energieleveranciersDe kans is groot dat de energieleveranciers Eneco en Delta toch moeten gaan splitsen in een commerciële energieleverancier en een publiek netwerkbedrijf. PvdA en VVD willen, ondanks protesten van beide energiebedrijven, niet terugkomen op de in 2008 aangenomen wet. Veel energiebedrijven, zoals Nuon en Essent zijn al opgesplitst. Toch vinden de opposositiepartijen CDA, SP en ChristenUnie het niet verstandig dat de Delta en Eneco nu gedwongen moeten splitsen. De splitsing zou pas moeten plaatsvinden als dat ook in de rest van Europa gebeurt.

Volgens de directeur van Eneco zal de splitsing 800 banen kunnen kosten en is er bovendien minder geld beschikbaar om te investeren in duurzame energie. Een sector waar Eneco nu het meeste geld aan uitgeeft van alle energieleveranciers. Ook de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de werkgelegenheid bij de leveranciers na de splitsing. Kamerlid Jan Vos (PvdA) wil daarom onderzoeken welke impact de splitsing kan hebben. ‘Gewone werknemers mogen niet de dupe worden van verkeerd beleid’, zegt Vos.

Voorlopig steunen zowel VVD als PvdAminister Kamp van Economische zaken. Ook de Hoge Raad oordeelde eerder dat de minister de bedrijven mag verplichten tot splitsing.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.