Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Energielabel is nutteloos en moet weg’

0 reacties

“Het huidige energielabel zegt niets over de duurzaamheid van een woning.” Dat stelt de directeur van branchevereniging VBO Makelaar, Hans van der Ploeg. Volgens hem is het label nutteloos en heb je er als woningeigenaar niets aan. Dat geldt nu helemaal, aangezien alle huizen van het gas af moeten.

Een woning kan op dit moment energielabel A hebben vanwege zonnepanelen, maar dat betekent niet dat het huis klaar is voor de toekomst. Dat vraagt om goede isolatie van vloeren, muren, ramen en het dak. Het kan daardoor voorkomen dat iemand met energielabel A meer moet investeren dan iemand met energielabel B of C. Dat werkt verwarrend.

1 euro

Via het internet kan men voor 1 euro een energielabel aanvragen. Daar wordt een schatting gemaakt van de energiezuinigheid van de woning. Maar vaak klopt daar niet veel. Een definitief energielabel kan worden aangevraagd na een inspectie van een expert. Deze is wel vaak accuraat.

‘Duurzaamheidslabel’

Van der ploeg pleit voor een duurzaamheidslabel waarop duidelijk staat in hoeverre een huis aardgasvrij-ready is. “Het begint bij de bewustwording”, vindt van der Ploeg. Het wordt volgens hem pas interessant voor kopers op de huizenmarkt als zij weten wat er (qua kosten) nodig is om een woning energieneutraal te maken.

Woning aardgasvrij maken

Op Energievergelijk staat een uitgebreid dossier met stappenplan om je huidige woning aardgasvrij te maken, bijvoorbeeld door goede isolatie, elektrisch koken en duurzame verwarming. Daarbij wordt per maatregel ook genoemd welke investeringen hiervoor nodig zijn en voor welke subsidies en regelingen je in aanmerking komt.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.