Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Energiekosten rijzen de pan uit onder Rutte III’

Veel huishoudens gaan er onder het nieuwe kabinet op achteruit als het gaat om de energierekening. Sommige groepen lopen zelfs het risico dat ze hun rekeningen straks niet meer kunnen betalen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis, die vindt dat de duurzaamheidstoeslag en energiebelasting veel te hoog wordt.

De nieuwe coalitie wil snijden in de korting die huishoudens en bedrijven krijgen op de energiebelasting. Van de 393 miljoen euro die wordt gekort, zijn de huishoudens het kind van de rekening. Zij betalen maar liefst 337 miljoen euro van dit bedrag. Daardoor gaat de korting per huishouden omlaag met 51 euro. Dit komt nog bovenop de verhoging van de energiebelasting op aardgas en de stijgende ODE-belasting (Opslag Duurzame Energie).

Groene energie

De Vereniging Eigen Huis geeft verder aan dat het nog volstrekt onduidelijk is hoe Rutte III de consument gaat stimuleren om meer te doen aan energiebesparing en CO2-reductie.

Ook de Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, ziet dat de koopkracht erop achteruit gaat en de betaalbaarheid van stroom en gas steeds minder wordt.

Ten slotte wordt er al per 2020 gesleuteld aan de salderingsregeling voor mensen die zelf zonne-energie opwekken. Eerst werd nog belooft dat dit pas per 2023 zou gebeuren. ’Onbetrouwbaar’, oordeelt Eigen Huis. ”Dit vergroot de onzekerheid voor mensen die willen bijdragen in de energietransitie en die investeren in zonnepanelen, of overwegen om dat te gaan doen.”

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

4 reacties

 • Rreint scheers

  ze moeten die rutte heel snel opruimen, pim fortuin had gelijk. nu hebben vele mensen te lijden onder het regime rutte. ik heb er geen goed woord voor over, die laffe regering die alleen eigen zakken vullen , en brussel helpen, weg met de eu.

  Reageren
 • JJ.C. Akke

  Oplichterij en woordbreuk alleen om Europa en de zuidelijke landen meer geld toe te kunnen spelen. Last de Nderlanders maar verrotten.

  Reageren
 • JJacqueline

  Dat zal betekenen dat o.a. ik de cv. niet aan kan zetten om het ontdooit te houden, m.a.w. zo vroeg mogelijk naar bed, geen warme maaltijd etc. want ik kan de gas en electra niet betalen, een houtkachel heb ik niet, want we hebben geen schoorsteen meer voor de rook afvoer,(van de kachel) dus dat word kou en honger lijden, en BDEDANKT PRUTSER van een MARK (P)RUTTE

  Reageren
 • AAngeline Stuffers

  Deze verhogingen mogen beslist niet doorgaan. Wij moeten er alles aan doen om een en ander terug te draaien.
  Het lijkt wel of deze nieuwe regering helemaal doorgedraaid is…..

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.