Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energiegegevens miljoenen Nederlanders op straat

Koen Kuijper

0 reacties

Bekende energieleveranciersDoor een lek bij een Nederlandse energieverkoper zijn energiegegevens van miljoenen huishoudens op straat komen te liggen. Een medewerker van het bedrijf Eregio kon vrij gemakkelijk gevoelige data uit het register van de netbeheerder halen en doorspelen naar derden. De medewerker is inmiddels ontslagen en er is aangifte gedaan.

Geplunderde data

In de geplunderde data staat allerlei privacygevoelige informatie, zoals bankgegevens, betaalgegevens, telefoonnummers en e-mail adressen. Ook staat er informatie over de klant met betrekking tot zijn/haar energieleverancier, het soort energiecontract, wanneer het contract afloopt en hoeveel de klant verbruikt aan stroom en gas.

Binnen de energiesector wordt er enigszins boos gereageerd op het nieuws en houden de directie verantwoordelijk voor de acties van de medewerker van Eregio.

Netbeheerders

De netbeheerders zijn echter verantwoordelijk voor het beveiligen van de energiedata. Die krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens al veel langer kritiek op de ‘zwakke’ beveiliging van het register met energiegegevens. Er zijn zelfs al diverse waarschuwingen gegeven. De Autoriteit kan nu overgaan tot sancties, waarbij een boete tot 820.000 euro mogelijk is.

Gevolgen

Wat de dief met de data kan doen, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk kunnen de e-mail adressen en telefoonnummers gebruikt worden voor marketingdoeleinden, zoals post en telefoontjes. De Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar het datalek, maar kan nog niet aangeven van welke energieleverancier er gegevens zijn ontfermd.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.