Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energiecrisis nog niet voorbij: ‘hoge prijzen dreigen deze winter’

Volgens de bestuurder van het Duitse E.ON, het moederbedrijf van Essent en Energiedirect is de energiecrisis nog niet voorbij. Sterker nog, de prijzen zouden bij een koude winter weer snel kunnen oplopen, waarschuwt Leonhard Birnbaum van E.ON.

Hoewel de stroom– en gasprijs op de handelsbeurzen TTF en EPEX een stuk lager liggen dan begin dit jaar, blijft er druk op de energieprijzen. “Een klein incident kan de gasprijs doen opdrijven”, waarschuwt energie-expert Martien Visser. En dat heeft op zijn beurt ook weer effect op de stroomprijs.

Hoge winst E.ON

E.ON, een van de vooraanstaande energiebedrijven in Europa, heeft geprofiteerd van de daling van de energieprijzen die we begin van dit jaar (2023) hebben waargenomen.

In de eerste helft van 2022 bedroeg de winst 4,1 miljard euro, maar deze is opgelopen tot een indrukwekkende 5,7 miljard euro in de eerste helft van 2023. Een stijging van bijna 40 procent. De energieonderneming zag de winst omhoog gaan vanwege de lagere inkoopprijzen voor energie.

Volgens topman Birnhaum kunnen de miljoenen klanten van het bedrijf profiteren, maar in de praktijk lijkt dat nog niet echt te gebeuren bij de dochterbedrijven in Nederland: Essent en Energiedirect.

Althans, als we de vergelijking maken met andere energie-aanbieders.

Tarieven nog relatief hoog

Als klant met een variabel contract bij Essent betaal je op dit moment nog een relatief hoog tarief:

 • € 0,394 per kWh stroom
 • € 1,415 per m3 gas

Er zijn inmiddels al meerdere variabele en vaste energiecontracten die een stuk onder dit prijsniveau worden aangeboden.

Vast contract wijsheid?

Voor veel mensen die zich nu oriënteren op een energiecontract is de vraag of een vast contract wijsheid is voor komende winter?

Energie-aanbieders en vergelijkingssites merken in elk geval al een flinke toename in de verkoop van vaste contracten. Ook bij energievergelijk.nl is het vaste contract het meest in trek, waarbij er het vaakst voor vaste jaartarieven wordt gekozen.

Met het wegvallen van het prijsplafond en de hoge variabele prijzen van vorig jaar in het achterhoofd zoeken veel huishoudens toch een stukje zekerheid voor komende winter.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Of een vast contract voor energie nu wijsheid is, moet blijken, want bij een milde winter zal een dynamisch of variabel contract juist weer goedkoper zijn.

Meest voordelige jaarcontract

Het jaarcontract van Vattenfall is op dit moment (9 augustus) het meest gunstig qua tarief:

 • € 0,274 per kWh stroom
 • € 1,323 per m3 gas

Daarnaast zijn er verschillende energiemaatschappijen die wat hogere jaartarieven hanteren, maar wel een hoge welkomstbonus aanbieden voor nieuwe klanten:

 • Vandebron: € 300
 • Oxxio: tot € 250
 • Energiedirect: tot € 230

De tip is om de bonus mee te nemen in de berekening van je totale maandelijkse kosten.

Gebruik daarvoor deze energievergelijkingstool.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

5 reacties

 • LL. Bosman

  Essent: “wat vliegt de tijd, hè?”.
  En wat vliegt mijn geld eruit, hè! Januari 2024 kost ons met een paar koude dagen bijna €500. 15-2-2023 jaarafrekening EEN HEEL JAAR €561,66. Inderdaad het vliegt! Tja als we met velen voor kapitalen in zonnepanelen investeren, waarbij het geld eruit vliegt, dan komt er minder in het laatje bij Essent enzo. Het gaat uit de lengte of uit de breedte. Je zou haast willen dat klimaatverandering als positief uitgelegd gaat worden. Bizar welke woekerbedragen je voor een paar kuub gas neer moet tellen.
  En dat prijsplafond? Eén grote flauwekul om de prijzen flink op te drijven! Het is gelukt hoor!

  Reageren
 • KKees

  Laat je niet gek maken, gas straks ook gratis!File van vloeibaar gas boten uit Amerika!!!!!

  Reageren
 • LLeon

  Erg actueel bent u niet, op de Dutch TTF explodeert de prijs van 30 naar 41 Euro, en dat op het moment dat China met deflatie heeft te maken. Die Chinese motor zou al het liquid natural gas binnenharken was de angst. Ik zie geen andere reden voor een dergelijke forse stijging dan dat hier sprake is van criminele praktijken door onrust te creëren op een heel stabiele markt. Geen mens kan herleiden wat de oorzaak precies is en daarom is dit in mijn ogen weer een voorbeeld van manipulatie. Mensen bang maken en zorgen dat ze snel voor drie jaar een contract afsluiten… wie hebben hier nu een belang bij? Ik weet het antwoord niet maar zie dit nu voor een tweede keer in korte tijd gebeuren.

  Reageren
  • LLeon

   Ik zie nu waardoor het komt:

   Workers at Chevron Corp. and Woodside Energy Group Ltd. facilities in Australia voted to strike, which has the potential to affect liquefied natural gas exports from the country, tightening the global market for the fuel. The exact timing of the industrial action — if it goes ahead — wasn’t immediately clear.

   Wedden dat over een paar dagen die prijs weer terugzakt naar rond de 30?

   Reageren
   • AAOW

    @Leon

    Hebben we nog geluk dat de kamelen niet aan de dunne zijn!

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.