Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energiecontract met zonnepanelen steeds duurder: is het de investering nog waard?

Uit een recent onderzoek van deze site blijkt dat alle traditionele energiebedrijven maatregelen hebben genomen om energiecontracten voor zonnepaneelbezitters duurder of minder aantrekkelijk te maken.

De meest ingrijpende maatregel zijn de zogeheten terugleverkosten, die afhankelijk zijn van de totale hoeveelheid elektriciteit die je aan het net levert.

Met deze nieuwe kostenpost rest voor veel huishoudens de vraag dan ook of zonnepanelen nog wel een goede investering zijn. Dat zocht ik voor je uit aan de hand van een aantal vragen.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren sterk gedaald, terwijl het gemiddelde vermogen per paneel juist is toegenomen.

Wat ben je tegenwoordig kwijt voor zonnepanelen op je dak?

Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen (eind 2023).

AantalInvesteringVermogen
6 zonnepanelen€ 3.2002.400 Wattpiek
10 zonnepanelen€ 5.0004.000 Wattpiek
18 zonnepanelen€ 8.0007.200 Wattpiek
Bron: Milieucentraal | Investering inclusief omvormer en installatie

De totale investering is afhankelijk van het aantal panelen, het type panelen, de omvormer en je dak.

Wat bespaar je met zonnepanelen?

Wat leveren nieuwe zonnepanelen op qua opwek en wat betekent dit voor je energierekening?

Hieronder heb ik voor je uitgerekend wat de jaarlijkse besparing is bij een elektriciteitsverbruik van 3.000 kWh, een stroomprijs van 25 cent per kWh en een terugleververgoeding van 5 cent per kWh.

 AantalTotale opwekBesparing per jaar
6 zonnepanelen2.100 kWh€ 525,50
10 zonnepanelen3.500 kWh€ 775,00
18 zonnepanelen6.200 kWh€ 910,00

Bij 10 zonnepanelen bedraagt de netto-teruglevering 500 kWh, bij 18 panelen 3.200 kWh. Deze teruglevering mag je niet salderen. In plaats daarvan ontvang je hierover een terugleververgoeding van de leverancier.

Wat zijn de terugleverkosten?

Nu de kosten van zonnepanelen, want in veel energiecontracten betaal je tegenwoordig voor de stroom die je teruglevert.

Zijn zonnepanelen nog wel interessant als je deze kosten meeneemt?

In de tabel hieronder presenteer ik een overzicht van de jaarlijkse terugleverkosten voor huishoudens met 6, 10 of 18 zonnepanelen.

Voor deze berekening ga ik ervan uit dat 30 procent van de opgewekte stroom direct door het huishouden wordt verbruikt (cijfer: milieucentraal). Als referentiekader voor zowel de terugleverkosten als de terugleververgoeding heb ik gekozen voor Budget Energie.

AantalTerugleveringTerugleverkosten per jaar
6 zonnepanelen1.470 kWh€ 120
10 zonnepanelen2.450 kWh€ 240
18 zonnepanelen4.340 kWh€ 480
Gerekend met een terugleververgoeding van 5 cent per kWh en een totaal verbruik van 3.000 kWh

Wat is mijn netto besparing?

Als we nu de jaarlijkse kosten aftrekken van de jaarlijkse besparing komen we uit op de netto-besparing per jaar:

 • 6 panelen: 525,50 – 120 = € 405,50 per jaar
 • 10 panelen: 775,00 – 240 = € 535,00 per jaar
 • 18 panelen: 910,00 – 480 = € 430,0 per jaar

Wat is de terugverdientijd?

De terugverdientijd van de zonnepanelen is de totale investering gedeeld door de netto-besparing per jaar.

 • 6 panelen: € 3.200 / € 405,50 = 7,9 jaar
 • 10 panelen: € 5.000 / € 535,00 = 9,3 jaar
 • 18 panelen: € 8.000 / € 430,00 = 18,6 jaar

Bij een verbruik van 3.000 kWh en een leverancier die terugleverkosten hanteert, is het dus gunstiger om niet teveel panelen op je dak te leggen. De terugverdientijd ligt in dit geval het laagst bij slechts zes panelen, namelijk nog net geen 8 jaar.

De economische levensduur van zonnepanelen bedraag gemiddeld 25 jaar, claimt Essent. De garantie is meestal 10 jaar.

Waar is de terugverdientijd van afhankelijk?

Uiteindelijk is de terugverdientijd vooral afhankelijk van vijf zaken:

 1. Of de leverancier wel of geen terugleverkosten rekent (overzicht vind je hier)
 2. Welk deel van de stroom die je direct kunt gebruiken in je huishouden vanuit de panelen (en dus niet hoeft terug te leveren)
 3. Je totale verbruik, want hoe hoger je verbruik, hoe meer je kunt salderen.
 4. De elektriciteitsprijs: hoe hoger de stroomprijzen, hoe hoger je jaarlijkse besparing
 5. De terugleververgoeding: hoe hoger, hoe meer je krijgt voor je netto-teruglevering

Verder is het goed om te weten dat de waarde van jouw huis stijgt, zodra je zonnepanelen aanschaft. Het is dus dus een investering die na een x-aantal jaar nog een bepaalde restwaarde heeft. Soms kan het zelfs resulteren in een gunstigere rente op je hypotheek.

Klant met zonnepanelen kost honderden euro’s

Klanten met zonnepanelen kosten de energiebedrijven een paar honderd euro per jaar. Dat blijkt uit een voorlopig onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De stijgende kosten zitten hem met name in sterke groei van teruglevering van stroom aan het net op zonnige dagen, waardoor de stroomprijs soms zelfs negatief uitvalt. Ook tijdens deze momenten zijn de leveranciers contractueel verplicht om je hetzelfde te betalen als in de winter, wanneer de inkooptarieven juist beduidend hoger liggen.

Kosten doorberekend aan zonnepaneelhouder

Deze extra kosten werden voorheen altijd betaald door alle klanten, maar energiebedrijven trekken dit nu gelijk. Om die reden worden zonnepaneelbezitters op grote schaal geconfronteerd met extra kosten, zoals terugleverkosten, een hoger vastrecht, hogere tarieven of het ontbreken van kortingen.

Uit een recent onderzoek van deze site blijkt dat alle energiebedrijven hieraan meedoen, met uitzondering van de dynamische energiebedrijven.

Beste energieleveranciers bij zonnepanelen

Je kunt je terugverdientijd verkleinen door te kiezen door een energiebedrijf waarbij je niet te maken hebt met terugleverkosten.

Je betaalt geen terugleverkosten voor een:

 1. Dynamische energiecontract, bijvoorbeeld bij Tibber, Zonneplan of Budget Energie
 2. Vast contract bij Essent, Vattenfal, Energiedirect, Delta of Pure Energie
 3. Modelcontract met variabele tarieven

Peildatum: 20-03-24

Mijn advies

Maar welke van de deze drie opties kies je?

 • Een dynamisch energiecontract is vaak een goede keuze voor zonnepaneleneigenaren die een stuk meer verbruiken dan dat ze opwekken en andersom.
 • Een vast energiecontract is vaak de betere keuze zijn voor zonnepaneelbezitters waarbij het verbruik en de opbrengst meer in evenwicht zijn.

Een modelcontract is vaak een stuk duurder qua stroom- en gastarief en daardoor minder interessant. Uitzondering hierop is als je geen gasaansluiting hebt en je nettoverbruik 0 of lager is.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

115 reacties

 • BBas

  Het was weer een dwaas weekend op 23 en 24 maart. De stroomprijzen waren beide dagen overdag weer bijzonder laag. Het regende en het waaide in het binnenland redelijk. Zon hebben we nauwelijks gezien. De energiebedrijven blijven de zonnepanelen bij particulieren de schuld geven van deze situatie. Ik stel vast dat er gewoon iets geheel anders de oorzaak is. Er moeten heel snel alternatieven gebouwd worden waar stroom op de een of andere manier opgeslagen wordt. Zoals het produceren van waterstof.

  Reageren
  • GGoel

   @Bas

   Je vergeet één vd grootste factoren in de prijsvorming: handel met het buitenland.

   Het kan hier schijnen, waaien, en gebruik nihil, en toch geen lage of negatieve prijzen, omdat veel stroom aan het buitenland wordt verkocht/geleverd.

   Reageren
 • DDaanX

  Wat ik hier lees is schrikbarend. Waar zijn de mensen die puur voor de milieubescherming zonnepanelen nemen? Zodra het geld kost is het voor hen voorbij. Een dikke schande!

  Reageren
  • DDe Jong

   @DaanX
   Dikke schande? Dat is nogal overdreven. Ik heb zelf zonnepanelen, maar wel primair vanwege het geld. Indien er milieuvoordelen bijkomen is dat mooi meegenomen.

   Reageren
 • EEric

  Neem aan dat iedereen die alle reakties heeft gezien en nu goed geinformeerd kan rekenen afziet van zonnepanelen, thuisbatterij en warmtepompen.
  Het enige wat nog een goede investering is, is een lucht lucht warmtepomp scop 6.
  Natuurlijk krijg je daar nu net geen subsidie op???

  Reageren
  • GGoel

   @Eric

   Dat heb je dan verkeerd begrepen. Overal kan je lezen – en zoals jij zegt: geïnformeerd rekenen – dat zonnepanelen zich binnen enkele jaren terug verdienen. Daarna decennialang gratis stroom. Zelfs zonder de salderingssubsidie.

   Reageren
  • DDe Jong

   @Eric
   Ik heb een warmtepomp met SCOP5.5 in een huis uit 2021 met een totaal jaarlijks verbruik van 13000kWh. Daar komt binnenkort nog een electrische auto bij. Zonder zonnepanelen en salderingsregeling had ik liever een CV op gas gehad.

   Reageren
   • GGoel

    @De Jong

    Salderingssubsidie is allang niet meer nodig hoor. TNO heeft voorgerekend dat ook zonder salderingssubsidie de terugverdientijd binnen 7 jaar is (de gewenste terugverdientijd).
    Tegelijkertijd kelderen de prijzen van zonnepanelen dit jaar en volgend jaar weer enorm hard.

    Reageren
    • DDe Jong

     @Goel
     Daar ben ik het niet mee eens, zie ook: wnl.tv/2024/03/27/terugverdientijd-zonnepanelen-vele-jaren-langer-dan-voorspeld/

     Ik verbruik op een koude winterdag 90kWh per dag, dit kan ik middels salderen vereffenen door de stroom die ik opwek in de zomer. Zonder salderen gaat mijn energierekening significant omhoog.

     Reageren
     • GGoel

      @De Jong

      Even afgezien van jouw nogal extreme situatie qua verbruik, zeggen die cijfers natuurlijk niks over de terugverdientijd van je zonnepanelen zonder salderingssubsidie. Kort gezegd: dat je in de winter veel stroom gebruikt terwijl er een lage stroomopbrengst is van je zonnepanelen, doet niet teniet dat je in de lente en herfst wél veel van dit verbruik kan opvangen. Net zoals je ondanks dat je dan niet hoeft te verwarmen, in de zomer natuurlijk ook stroom gebruikt.

      Het is al vele malen uitgerekend en de terugverdientijd van zonnepanelen zonder salderingssubsidie is binnen 7 jaar.

      Reageren
     • DDe Jong

      @Goel
      Tuurlijk verbruik ik ook stroom op andere tijden in het jaar. Er wordt echter een aanname gedaan dat het mij om de terugverdientijd te doen zou zijn. Dat is niet zo. Ik heb de zonnepanelen in minder dan 4 jaar terugverdiend. De salderingsregeling draagt er alleen zorg voor dat de energierekening significant lager wordt/is. Vergeet ook niet dat energiemaatschappijen geld verdienen aan de teruggeleverde energie door zonnepaneelbezitters. Veel energiemaatschappijen maken miljarden winst.

      Reageren
   • WWRM

    @De Jong Wat een verbruik

    Ik koos zelf voor een airco en de beneden verdieping verwarmen en in de winter doe ik een half uurtje boven de verwarming op gas

    Het gas verbruik is minimalistisch met maximaal een 200 kub en de airco een 2100 kw per jaar

    Vanaf mei rond 43 euro per maand met een bonus van energiedirect van 300 euro

    Reageren
 • WWim B

  Ik heb gelukkig nog een oud contract dat nog zeker 1 jaar doorloopt. Ik krijg 7ct voor mijn geleverde kWh, maar heb 1,5 jaar geleden een elektrische auto gekocht. Nu ben ik (over het jaar gezien) van 500 kWh over naar 500 kWh te kort gegaan met 12 panelen. Eerst kreeg ik 140,- voor mijn resterende niet te salderen energie. Nu moet ik 230,- over het hele jaar bij betalen, maar betaal geen dure benzine meer.

  Kwa terug verdienen, klopt die 6-8 jaar volgens mij wel. Alleen als straks salderen toch wordt afgeschaft of ik aan een andere contract moet waarbij ik extra moet betalen voor mijn panelen dan zal mijn tvt flink oplopen.

  Een accu aanschaffen klinkt leuk en voor veel mensen als de oplossing van het probleem. Maar een accu groot genoeg dat je ’s avonds je auto er mee kan laden is heel duur. En werkt waarschijnlijk alleen in de zomer en dan krijg je op sommige dagen waarschijnlijk de accu niet eens voldoende leeg om de energie van die dag in kwijt te kunnen. Terwijl in de winter doet die accu (bijna) niets.

  Ik vind het ook erg flauw om de burgers van alles de schuld te geven. De overheid stimuleert het plaatsen van panelen op je huis. Eerst de rijken graaien uit de pot om hun dak vol te leggen. Dan worden de prijzen ook voor normale personen aantrekkelijk en dan komen er allemaal regels om je tvt van je panelen te verlengen tot ongeveer de economische levensduur. En het salderen is nu niet afgeschaft, maar we weten allemaal dat bij het volgende kabinet dit wel gaat gebeuren.

  Ik heb dan koop en bij de bouw gelijk extra panelen er bij laten plaatsen, relatief goedkoop om te doen. Maar huurders zijn dus nu pas aan de beurt voor de zonnepanelen. Ze moeten straks extra huur betalen (want hun huis is meer waard) en moeten van de energie Maatschappij extra betalen en als ze niet hun wasmachine kunnen programmeren om tijdens de zonuren te draaien hebben ze er straks ook nog geen eens voordeel van. Die zijn dus straks 3dubbel genaaid. Ik snap wel dat er veel weerstand is.

  De hierboven berekende tvt is een moment opname die kan over 1 jaar al weer veel ongunstiger zijn.

  Ik heb ze, ben er blij mee ook met mijn auto. Maar ik ben wel bang dat ik straks financieel geen goede keuze heb gemaakt ookal is het wel een goede keuze voor het klimaat/ energie transitie.

  Reageren
 • JJB

  Deze berekening is gemaakt in een Mickey mouse wereld waar alleen uitgegaan wordt dat alles meezit, dus na 10 jaar heb je ze er uit dan gaat je omvormer er ook ongeveer aan dus dat is nog 2 jaar erbij optellen en dan maar hopen dat je dak nooit gaat lekken dan verdien je ze echt nooit meer terug, ik ben spijt dat ik ze vorig jaar heb laten plaatsen. Ik loop dan ook niet warm voor meer duurzame maatregelen als een warmtepomp, als het elektriciteitsnetwerk het nu allemaal al niet aankan hoe gaat dat dan met miljoenen warmtepompen en elektrische autos aan het netwerk.

  Reageren
  • HHereIsTom

   @JB Precies, de berekeningen zijn wel heel rooskleurig gemaakt.
   Ook vorig jaar panelen laten leggen, flinke investering waar we voor gespaard hadden, die we normaal met salderen in zo’n 10 jaar terug zouden kunnen verdienen.
   Maar met deze teruglever heffingen komen we nu op een terugverdiend tijd van ruim 16 jaar en dan moet er niks stuk gaan!
   Voorlopig investeren we niet meer in verduurzaming als we niet zeker weten dat het ons geen extra geld gaat kosten.

   Reageren
   • GGoel

    @HereIsTom

    Rekensom of het is onzin.

    Reageren
 • DDe gewone man

  Ik heb 12 jaar zonnepanelen.
  Omvormer al 2 keer stuk .
  Zeker veel pech .
  Wordt mooi in alle berekeningen niet meegenomen .
  Voor mij geen nieuwe zonnepanelen.

  Reageren
  • WWRM

   @De gewone man Ik gaf meer argumenten waarom de berekening niet klopt

   Geen mens reageerde en ook niet deze site om 2 redenen

   Mensen zijn gehersenspoeld geïndoctrineerd en het past niet in de main stream media

   Reageren
  • GGoel

   @De gewone man

   Dat is dan een verkeerd geplaatste enof slechte omvormer.

   Reageren
 • AAlex

  Wat ik steeds lees in de terug verdien tijd is de verwachte levensduur van de zonnepanelen (25 jaar), maar niet de levensduur van de omvormer. Afhankelijk van het type omvormer string of parallel en welke fabrikant lees ik een verwachte levensduur van 8-12 of 15 -20 jaar. Als de omvormer op een goede plaats geïnstalleerd is waar het niet te warm wordt. Tevens als de spanning tijdens productie weg valt gaat de levensduur ook achteruit. Los van spanningspieken en andere schade die aan de panelen en omvormer kunnen ontstaan. Dan is het ook nog de vraag als je je panelen er tussen de 8-20 jaar op heb liggen ga je dan nog op deze (oude) panelen weer een nieuwe omvormer plaatsen. Met hoe snel alle technische ontwikkelingen gaan er nog een bestaand die op je oude panelen werkt.
  Wat ook nog al eens vergeten wordt is dat er wel gezegd wordt dat de zonnepanelen wel 25 jaar mee gaan. Maar als je deze op een platdak geplaatst zijn moet er wel rekening mee gehouden worden dat de dakbedekking in die 25 jaar een keer vervangen moet worden. Panelen loskoppelen dak vervangen en weer terug plaatsen.
  Daarnaast is het ook maar afwachten wat de overheid en de energiebedrijven met de spelregels gaan doen.
  Er zijn volgens mij een heleboel meer dingen waar je rekening mee moet houden met de terugverdientijd.
  Los daarvan gaat alle onzekerheid er waarschijnlijk voorzorgen dat weinig mensen nog zonnepanelen op hun dak gaan laten leggen.
  Heb zelf al een paar jaar zonnepanelen op mijn dak liggen en eind vorig jaar een vast voor drie jaar afgesloten bij Vattenfall. Nog met alle oude regels. Ik verwacht dat zolang we niet een betere manier van opslaan/ omzetten van energie komen zullen we deze problemen houden. Thuis batterij zie ik momenteel ook nog niet echt als een oplossing. Vooral door dat de meeste energie in de zomer wordt op gewekt. De beste maanden 13% van de jaar opbrengst en de slechte maanden 2% dec en jan 3%. Zomermaanden veel meer productie als je opkan slaan in de batterij en in de winter niet genoeg productie om op te laden en eigen gebruik.
  Vooral regelgeving staat de energie transitie in de weg denk ik. Thuisbatterij of ev auto opladen vanaf het net en ontladen naar het net. Dat klinkt mooi om het net te ontlasten maar dan wordt er weer belasting betaalt tijdens opladen en ontladen. Las vorige week ook dat het overgrote deel van de ev rijders als volgende auto geen ev wil kopen. Door dat de wegenbelasting hoger is in verband met gewicht van de auto is de ev duurder als verbrandingsmotor.
  We gaan zien wat de toekomst gaat brengen maar een beetje meer zekerheid zou fijn zijn.

  Reageren
  • WWRM

   @Alex
   Ik laat mij niet gek maken met een electrische auto mede door de aanschafprijs

   Ik heb een kleine Dagobert spaar diesel

   In casu een Fabia diesel die 1 op 24 rijdt op de lange afstanden in de zomer naar het strand

   De wegenbelasting is fors maar als ik dat afzet tegen een electrische auto laag omdat het gewicht lager is en de wegenbelasting extreem zal stijgen van elektrische auto door het extreme gewicht

   Ik heb wat gedaan aan de energie transitie in de vorm van een airco extra beglazing wat electrische dekens

   Als ik eerlijk ben ben er klaar mee

   Reageren
  • GGoel

   @Alex

   Je pessimisme is deels omdat je geen rekening houdt met de ontwikkelingen. Dat omvormers nu nog eerder kapot gaan zal natuurlijk verbeteren, net als de prijs vanwege massaproductie.
   Ook opslag gaat exponentieel qua opslag capaciteit en (omgekeerd) prijs. Net als de prijs EV. en van zonnepanelen. Ook zal de overheid natuurlijk bijsturen zodat het gunstiger wordt.

   Maar we zijn nu aangekomen dat (salderings)subsidies kunnen worden afgeschaft en eigenlijk juist moet worden gegeven op opslag zodat dat ook op gang komt. Tijdelijk natuurlijk voordat de subsidieverslaafden weer moord en brand gaan gillen.

   Het moment dat de gemiddelde woning zijn eigen energie geheel zelf opwekt komt naderbij, alleen duurt het nog even.

   Reageren
   • GGoel

    @Goel

    Toevallig vandaag stuk over rendabelheid thuisbatterij in Trouw.
    Google op: “Trouw Prijs thuisbatterij keldert, dus nu toeslaan?”

    Reageren
 • JJoaWah

  De eerste set van 3 panelen (720 Wp) in 2012 gemonteerd, hadden we in 3,5 jaar terug verdiend.
  In 2018 een set van 12 panelen (3850 Wp) aangeschaft, zyid-oost ligging, opbrengst gemiddeld jaarrendement 98,2%. Deze was na 4,5 jaar volledig terug verdiend.
  Met de winst hiervan en doordat we de set van 3 panelen net verkocht hebben. Kopen we nu nog een set van 12 panelen (5220 Wp), 90% zuid ligging. Rendement van de 3 panelen op dezelfde plek was over alle jaren 101,2%. Deze set kost in in aanschaf nog €1500 de rest komt uit winst en verkoop.

  We hebben nog 2 jaar een gunstig contract met 9 cent terugleververgoeding.
  Onze cv installatie staat nu al 2,5 jaar niets te doen. Die is nog even aangehouden om op ijzige momenten bij te verwarmen. Maar is dus niet meer echt nodig geweest. Af en toe gaat ie nog een uurtje aan zodat hij niet kapot gaat.
  Verwarmen doen we met 2 airco’s en infrarood vloerverwarming onder de laminaat en enkele infrarood panelen. Ook deze investeringen zijn bijna terug verdiend doordat we nauwelijks nog gas verbruiken (50m3).

  We hebben een huis uit 1954, het is nageïsoleerd en nieuwe kozijnen met HR+++ glas.
  Ik houd investeringen en energiekosten sinds 2008 bij. En weet hierdoor dat alle investeringen zich hebben terug betaald door energie- en dus geld besparing.
  Onze energie kosten per jaar liggen de laatste 3 jaar rond €200,-!! VOOR EEN HEEL JAAR!

  Het kan dus ook wel allemaal goed gaan.
  In mijn Excelsheets die ik ervoor heb geschreven houd ik het al 16 jaar wekelijks bij.
  Dit is dus evidence based research.

  Reageren
  • WWRM

   @JoaWah Hoe ligt de rekensom investeren afschrijving en wegvallen salderingsregeling en hoe bent u dan de pineut

   Reageren
  • MManu

   @JoaWah
   Knap. Het komt vaak neer op goed je huiswerk maken wat u duidelijk goed gedaan heeft. Niet enkel afgaan op wat verkopers vertellen, er staan voldoende voorbeelden op YouTube om de juiste beslissing te nemen op basis van ervaringen van anderen.

   Reageren
  • HHereIsTom

   @JoaWah Ja als je al jaren zonnepanelen hebt heb je ze al terugverdiend, maar als je pas zonnepanelen hebt laten leggen dan is de terugverdientijd met alle heffingen nu minstens 16 jaar als er niks stuk gaat!

   Reageren
   • WWRM

    @HereIsTom Daarom is het beter nu helemaal niets doen en niet investeren in zonnepanelen

    De energie maatschappijen geven flinke bonussen als u geen zonnepanelen heeft en het leuke u hoeft er helemaal niets voor te doen en met terug lever heffingen heeft u niets van doen en wellicht betere tarieven

    Uiteraard heeft u ook geen service kosten van een eventuele verhuurder

    Reageren
   • GGoel

    @HereIsTom

    Onzin. De prijs van zonnepanelen is ondertussen extreem gekelderd en dat maakt de terugleverheffing grotendeels goed.

    Zelfs zonder salderingssubsidie zijn zonnepanelen enorm rendabel en verdienen zich binnen enkele jaren terug.

    Reageren
 • HHenk

  De berekeningen zijn gemaakt met iets te makkelijke aannames voor wat betreft eigen gebruik.
  Bij 10 panelen zit ik op zo’n 30% eigen gebruik. Dat kan wat meer worden als je af je verbruik afstemt door bv. te wassen of laden als de zon schijnt. Bij minder panelen, 6 in het voorbeeld, is het eigen verbruik veel hoger, misschien wel 50% omdat dat deels al opgaat aan het standby verbruik in je huis. Denk hierbij aan ventilatie, Internet routers, verwarmingspomp en de vele kleinere verbruikers die 7*24 in het stopcontact zitten.

  Dus de terugverdientijd met 6 panelen is sneller gemaakt. Ook zijn er goedkopere installaties te vinden, een A klasse paneel kost tegenwoordig maar 90 euro!

  En zonder panelen ben je nog veeeéel voordeliger uit met een dynamisch contract bij bv anwb, zonneplan, easy energy of net energy

  Reageren
 • HHerman

  Met (*) 8 RFusion RPower Solar panelen in combinatie met Lead Crystal Battery systeem kan ik 9.600 kWh jaar produceren.
  RFusion maakt gebruik van licht, van zonsopgang tot zonsondergang, om elektriciteit produceren. Ook in de winter kunnen ruim 7 uren stroom maken.
  Als ik kijk naar mijn huidige kosten betaal ik totaal 39 cent per kWh. Door (**) de helft van mijn stroom aan het net te leveren kost het mij €768. De energieleverancier betaald mij 6 cent als ik ga leveren en als ik het terug haal kost het me 16 cent.
  Door de aankoop van RFusion RPower Zonnepanelen bespaar ik deze kosten, zo verdien ik mijn systeem terug in 5,53 jaar.
  Ik wil graag een dynamisch contrast nemen om mogelijk nog meer inkomsten te genereren. Het zou mij weer enkele honderden euro’s extra inkomen zijn of verkort mijn terugverdienttijd.

  Overzicht :
  Energie verbruik kWh jaar. 9.600
  Totaal kosten (*) 24.943,50
  8 Carbon Credit 0,00
  Terugleveringskosten(**) 768,00
  8 Energie opwekking 0,39 3.744,00
  Totaal inkomsten (kosten) 4.512,00
  Terug verdientijd 5,53

  Reageren
  • GGoel

   @Herman

   Klik op Dynamisch Energiecontract onderaan de pagina en vul dan je gegevens in.

   Reageren
 • GGerrit

  Betalen die windmolenparken, zonneparken en eigenaren van windmolens ook een terugleverboete of terugleveringskosten. Denk het niet hè, alleen Jan met de pet durven ze weer te pakken..

  Reageren
  • GGoel

   @Gerrit

   Eerst stel je een vraag. Dan neem je aan wat je vroeg.

   Reageren
   • JJan F

    @Goel
    Ja en? Wat hij schrijft is vrij logisch

    Reageren
    • GGoel

     @Jan F

     Nee niet logisch. En ook niet waar.

     Zonneparken zijn aan dezelfde regelingen onderhevig als alle andere leveranciers. Lees dat zelf op sites van zakelijke energieleveranciers.

     Reageren
     • WWRM

      @Goel flauwekul zonnepanelen parken worden zelfs betaald om af te schakelen bij piekbelasting

      Reageren
     • GGoel

      @WRM

      En bij sommige gewone leveranciers ook, zoals bij Zonneplan Powerplay.

      Reageren
  • PPetra

   @Gerrit
   U hebt gelijk de gewone man word altijd gepakt snap niet dat er nog zonneparken bij komen je ziet ze overal verrijzen

   Reageren
   • GGoel

    @Petra

    Er komen nog zonneparken bij omdat dat rendabel is. Net zoals dat voor particulieren het geval is, zoals het artikel aantoont. Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat zelfs zonder salderingssubsidie de terugverdientijd van zonnepanelen 9 jaar is. Daarna dus decennialang gratis stroom.

    Reageren
  • BB. Hodes

   @Gerrit
   Beter heb je het niet kunnen verwoorden het zijn helaas weer eens de veiten

   Reageren
 • RRik

  Dikke zever het is helemaal niet rendabel om panelen te plaatsen. Enkel de energie maatschappij en de overheid hebben er winsten aan. De mensen worden bestolen de met valse beloftes. Kijk maar naar de slimme meter

  Reageren
  • GGoel

   @Rik

   Er is in dit artikel uitgerekend dat je in 7,9 jaar je zonnepanelen hebt terugverdiend. Als je het beter weet reken dat dan voor.

   Reageren
 • EEppo

  Slaat u eigen energie toch op in een Thuisbatterij.

  Reageren
  • GGoel

   @Eppo

   Daar moet het inderdaad heen gaan. Salderingssubsidie afschaffen, nieuwe subsidie op thuisbatterij.

   Reageren
   • NNH

    @Goel Thuisbatterijen zijn niet rendabel. Hooguit om met de energie te handelen op de onbalans markt.

    De thuisbatterij kunnen we het best compleet los zien van de PV installatie

    Reageren
    • GGoel

     @NH

     De verwachting is dat het met de prijsdalingen en capaciteitstoename thuisbatterijen nog dit jaar of komend jaar rendabel worden.

     Reageren
 • OOlaf

  Grappig. Hele zonnepaneelvelden worden aangelegd door commerciële bedrijven en daar hoor je ze niet over. Nee, wel de consument, die wordt aangepakt.

  Reageren
  • GGoel

   @Olaf

   Zonnepaneelvelden worden aangelegd omdat het rendabel is. Het rekenvoorbeeld laat zien dat ook particulieren binnen 7,9 jaar alles hebben terugverdiend. Daarna nog decennialang gratis stroom.

   Reageren
 • HHarry

  Leuke berekening, deze gaat er echter vanuit dat de panelen 100% effectief zijn. In de praktijk valt dit vies tegen, bijvoorbeeld door een niet perfecte ligging t.o.v. de zon. De berekende besparing en terugverdientijd klopt dan totaal niet. Zelf 12 panelen 8 jaar geleden aangeschaft en nog lang niet terugverdient, we zijn net over de helft. Wees reëel en eerlijk: zonnepanelen voor particulieren lonen niet meer!

  Reageren
  • GGoel

   @Harry

   In het rekenvoorbeeld is rekening gehouden met de gemiddelde werkelijke opbrengst.

   Zonnepanelen verdienen zich zelfs met terugleverheffing binnen 7,9 jaar terug.

   Reageren
  • RRonald

   @Harry vraag ii mij toch af hoe u dit betekent heeft? Zeker door de gestegen stroom prijzen is de terug verdien tijd afgenomen. Ik hou bij wat ik per maand opwek, gelijk verbruik, en terug lever tegen de actuele ” kale” stroom prijs. Ze liggen er nu bij 4 jaar op en deze zomer heb ik de kosten er toch echt wel uit .

   Men moet niet kijken wat je betaald aan de energie maatschappij en dat vergelijken met 8 jaar geleden. Ook hier is alles duurder geworden

   Reageren
 • WWilfred

  Leuk verhaal, maar dit voorbeeld huizen met een alleen een warmtepomp gebruiken echt meer dat 3000 kwh. Maak hier eens een berekening voor, want iedereen moet van gas af.

  Reageren
  • RRik

   @Wilfred

   Gaat niet! In de winter is er te weinig zon voor de warmtepomp. Dus duurde energie kopen, in de zomer gratis schenken aan de energie maatschappij

   Reageren
   • GGoel

    @Rik

    Er is ook windenergie. Ook opslag maakt zeer grote vorderingen.

    Reageren
 • SSjeng

  Haal ze volgend jaar weer van het dak af als mijn contract verloopt ..

  Reageren
  • GGoel

   @Sjeng

   De gratis stroom van je dak halen? Sjengeledoedelebieb!

   Reageren
   • Aalfen

    @Goel

    Nee Joh, gewoon lekker met z’n allen aan de airco in de zomer, dan kom je tenminste van je terugleververgoeding af. Tenminste als je zo stom geweest bent als ik om teveel zonnepanelen te nemen.
    Het milieu Ach voor de energie Maatschappijen gaat het om de centjes. Nou voor mij dan ook maar

    Reageren
    • GGoel

     @alfen

     Zonneplan heeft geen terugleververgoeding. Tibber ook niet.

     Reageren
 • WWim

  Modelcontract alleen electra nemen, volledig terugleveren en salderen dus. Dan maakt prijs niet uit. Gas neem je ergens anders.

  Reageren
 • LLeendert Bouwens

  Kunnen we nu eindelijk eens stoppen met die flauwekul! Wanneer gaan we inzien dat commercie en de energie transitie niet samen gaan? Even kijken hoor, wat was het idee? Oh ja, zelfvoorzienend worden. Of zelf stroom opwekken en het gasverbruik naar beneden…. En de energieleveranciers willen hun verdien model behouden…. Hoe dan?!
  Terug naar de staatsbedrijven. Soms moet je een stukje verlies accepteren om er uiteindelijk beter van te worden. Een warmte net koppelen aan de gasprijs…. Voelen ze zich wel lekker! Laten we dat warmte net gebruiken om onze overtollige stroom in om re slaan in de vorm van warmte. Kunnen we er ’s winters gebruik van maken.
  Maar ja, super geïsoleerde tanks, en verdien modellen…. Het zal elkaar wel in de weg staan.

  Reageren
  • GGoel

   @Leendert Bouwens

   Het rekenvoorbeeld laat zien dat zonnepanelen zeer rendabel zijn.

   En staatsbedrijven kan je zelf bekijken in Noord-Korea.

   Reageren
 • JJustin

  Goed en duidelijk verhaal, gewoon alleen investeren in zonnepanelen wat doorgaans zelf gebruik per dag, en lekker bij Tibber een dynamische contact afsluiten, althans wij overdenken om de ander kant te kiezen en stoom op te slaan als de prijzen op de dag laag zijn en zo altijd voor laag tarief de energie behoefte in te vullen…
  Wij hebben een slim huis met warmtepomp en all electric maar zonnepanelen, wij wachten even af met investeren in accu of een paar zonnepanelen , al denk ik op dit moment niet doen doen even de grootste besparing is.

  Reageren
  • GGoel

   @Justin

   Eindelijk een reële reactie.

   Klik op Dynamische Energiecontract onderaan de pagina om te zien welke dynamische energieleverancier voor jou eventueel het gunstigst is.

   Reageren
 • EEric

  Mijn vorige reaktie mocht schijnbaar niet. Maar zonder saldering is het goedkoper om geen zonnepanelen te hebben.

  Reageren
  • GGoel

   @Eric

   Ook zonder saldering zijn zonnepanelen zeer rendabel en verdienen die zich binnen enkele jaren terug. Daarna decennialang gratis stroom.

   Reageren
   • AAbJo

    @Goel
    “decennia gratis stroom??”
    Dacht het niet. Ik heb 16 panelen uit 2015 en 2017. Mijn contract bij Eneco loopt juni 2024 af. Ik probeer zoveel mogelijk thuis te doen als de zon schijnt. Maar een mens is niet altijd thuis en moet ook werken. Dus wordt er stroom in de zomer teruggeleverd. Thuisaccu is schreeuwend duur en nog niet veilig. Elektrische auto heb ik niet. Wel inmiddels een hybride warmtepomp. Wel heb ik van Eneco een brief gehad dat ik moet gaan betalen voor terug geleverde stroom en dat ik geen langdurig energiecontract meer kan afsluiten. Ik ben al vanaf 1978 klant bij Eneco en ik vind dit diefstal. Bekijk liever hoe het voor iedereen eerlijker kan en breidt snel het stroomnet uit.

    Reageren
    • GGoel

     @AbJo

     Ik zeg niet alle stroom, maar de stroom die je verbruikt als je panelen leveren zijn gratis. Dat vergeten mensen vaak in hun rekensom mee te nemen.

     Ondertussen heb je ook door de salderingssubsidie je panelen al 2x terugverdiend!

     Zie trouwens de andere artikelen hier om te zien welke energieleverancier je het beste kan gebruiken. Gebruik daarvoor de Energievergelijker.

     Reageren
 • KKoos

  Gelukkig geen last van. Heb 50 panelen en zag de bui afgelopen december al hangen. Kreeg een aanbod om met 4 jaar te verlengen en direct getekend. Nu tot juni 2028 vast en nog een aardige terugleververgoeding (7ct.)

  Reageren
  • GGoel

   @Koos

   Netjes gedaan 🙂

   Reageren
 • EErwin

  Essent rekent voor zonnepaneel houders een hogere prijs per kw dan de buurman zonder. Verkapte teruglever kosten. Essent is 1 vd duurste partijen.

  Reageren
  • WWRM

   @Erwin Hoe komen ze daarachter

   Het is allemaal niet transparant

   Reageren
   • GGoel

    @WRM

    Het is wel transparant maar te ingewikkeld voor de gemiddelde burger.
    Alle regelingen moeten worden afgeschaft, vaste en variabele contracten niet meer aangeboden, en wel een subsidie op de thuisbatterij invoeren.

    Reageren
 • WWRM

  Mensen ga allemaal leven en heb een beetje respect voor wat anderen doen of wellicht niet doen al dan niet aan energie besparing of wellicht voor diegenen die menen dat het hele klimaatbeleid wellicht beter door de shredder gaat

  Ik wens u allen een fijne avond

  Reageren
  • JJa Toch

   @WRM

   Wellicht te veel van het goede?

   Reageren
   • WWRM

    @Ja Toch Nee hoor ik gun iedereen het goede LOL

    Wellicht de een wat meer dan de ander Grapje

    Reageren
 • EEric

  Zonder saldering kosten zonnepanelen je dus geld.
  lever 2000 a 5ct krijg je 100 euro.
  240 kosten.
  En iedereen vergeet de servicekosten, verzekering, extra woz kosten en de rente die je zou krijgen als je de investering 5 jaar vastzet, ook 250 per jaar.

  Reageren
  • GGoel

   @Eric

   Je gaat uit van slechts levering aan het net en vergeet eigen gebruik.

   Ook zonder salderingssubsidie verdienen zonnepanelen zich snel terug. Die regeling kan dus worden afgeschaft. Wel is er nu een subsidieregeling nodig voor de thuisbatterij.

   Reageren
   • EEric

    @Goel
    Ik zet dit jaar al mijn zonnepanelen 1 maand uit om slechts 120 boete te krijgen.
    Ik lever totaal dan 2600 kwh per jaar.
    2000 × 0.25 is 500 saldering
    600 eigen gebruik 150
    Opbrengst zonnepanelen 650 p.j.
    Investering 7000.
    Ok. Dan de kosten per jaar.
    120 budget boete
    250 gederfde renteinkomsten
    35 servicekosten
    Extra woz 100
    Verzekering 36
    505 p.j totaal
    Het levert me met saldering dus 145 p.j. op. Terugverdientijd 48 jaar……
    Dat is met saldering dus, en de 1000 euro omvormer die 10 jaar meegaat even niet meegerekend.
    Zonder saldering betaal ik straks 500 per jaar omdat ik zonnepanelen heb.

    Reageren
    • WWRM

     @Eric Prima dat iemand rekenen kan

     De rekensom wordt nog slechter als u de zonnepanelen zou moeten huren samen met servicekosten op een huurwoning en de eventuele verhoogde woz waarde en verhoogde huur

     Overigens in het meest gunstige geval op een koopwoning zijn de rendementen zo slecht dan kan u wellicht beter iets anders gaan doen

     Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.