Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Energiecontract als spaarpot: is dat verstandig?

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun energiecontract in te zetten als spaarpotje. Het recept is simpel: verhoog je termijnbedrag met een extra bedrag, en na een jaar krijg je een aanzienlijke som geld terug van het energiebedrijf.

In dit artikel bespreek ik of sparen met je energiecontract een verstandige keuze is. Hierbij ga ik dieper in op de verschillende voor- en nadelen.

Voordelen

Het ruimschoots verhogen van je termijnbedrag als spaarstrategie, heeft een aantal voordelen:

 1. Je loopt geen risico op bijbetalen, aangezien je een vast hoog bedrag betaalt en weet dat je dan safe zit.
 2. Je maakt sparen gemakkelijker, omdat het bedrag iedere maand automatisch wordt afgeschreven en niet meer op je rekening staat voor onnodige uitgaven.
 3. Bij de jaarafrekening krijg je een hoop geld terug, wat je stiekem al een beetje vergeten was. Een leuke meevaller waar je iets leuks mee kunt doen.

Nadelen

Hoewel een jaarlijkse bonus bij je energierekening aantrekkelijk klinkt, zijn er ook nadelen verbonden aan deze manier van sparen.

We noemen de twee belangrijkste:

1. Energieleverancier kan failliet gaan

Het gebruik van je energiecontract als spaarpot brengt het risico met zich mee dat de energieleverancier failliet gaat. Als dit gebeurt, kun je fluiten naar je teveel betaalde voorschot.

In het verleden zijn er al heel wat energiebedrijven failliet gegaan. Denk aan Welkom Energie, Anode Energie, FENOR en Naked Energy.

2. Gemiste kans op rendement

Een ander nadeel is dat je geen rente ontvangt over het extra bedrag dat je maandelijks betaalt aan je energieleverancier.

Als je bijvoorbeeld jaarlijks 1.500 euro te veel betaalt, mis je bij een rente van 2 procent zo’n 30 euro op jaarbasis.

Onze aanbeveling

Natuurlijk is het vervelend als je onverwachts moet bijbetalen, vooral als het gaat om je energiekosten. Maar je termijnbedrag te hoog instellen, neemt ook bepaalde risico’s met zich mee.

Ons advies is daarom om het maandelijkse termijnbedrag zo goed mogelijk te matchen met je daadwerkelijke verbruik en daarbovenop een kleine buffer van 10 procent in te bouwen. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Voorbeeld

 • Je daadwerkelijke verbruikskosten komen neer op 200 euro per maand.
 • Stel je termijn bedrag dan in op 200 + (200 x 10%) = 220 euro
 • Na één jaar krijg je als het goed is 20 x 12 = 240 euro terug.
 • Mocht je verbruik hoger zijn dan verwacht, dan hoef je, als het goed is, niets bij te betalen

Je termijnbedrag nu direct verlagen?

Vergelijk dan je huidige energiecontract met de laagste tarieven van dit moment.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

18 reacties

 • VVissers Daniel

  Welke Bank geeft tegenwoordig 2% ? Intresten.

  Reageren
  • JJvS

   @Vissers Daniel

   BUNQ

   Reageren
 • LLisa

  Vorig jaar mn nwe TV gespaard. Vooral door verlaging van de energie belasting in 2022.
  Ik heb 3 jarig contract dus geen last van de energie crisis gehad.
  Mn oudje stond er al 10 jaar. Deze is zuiniger en groter en smart. Wat een heerlijkheid.
  (Aan huis gebonden ivm slechte mobiliteit)
  Was net een kadootje.
  En dat was t dan ook.
  🙂

  Reageren
 • YYvonne

  Ben een keer onaangenaam verrast ik veronderstelde zo’n €300-€400 terug te zullen krijgen maar moest bij de eindafrekening toch €170 na betalen.

  Heb inmiddels 6 zonnepanelen, contract bij Vattenfall tot 3e week september, niet de goedkoopste leverancier helaas.

  Zoals het er naar uitziet, nu wel rest bedrag over, verlagen voorschot blijf ik lastig vinden, met het prijs plafond hoeveel je per maand mag verbruiken. Natuurlijk proberen we bewust om te gaan met de energie, thermostaat niet hoger dan 18°C ipv 21°C, max 2x douchen per week ipv elke dag.

  Loop ik risico bij Vattenfall? Het door hen voorgestelde termijn bedrag is best laag.

  Reageren
 • FFer

  Mijn advies is maak zelf een spaarrekening aan onder het kopje energie, en als je hoor dat er je leverancier in moeilijkheden is onmidelijk voor drie maanden je betalingen storneren, dan word je schuld met de eindafrekening gedaan.

  Reageren
 • PPieter

  Wij zaten bij Welkom Energie, de eigenaar ging voor de 2e keer op de fles! Geen geld terug ontvangen na faillissement. Die ACM is totaal ongeschikt als waakhond.

  Reageren
 • SSenne

  Ik was helaas “slachtoffer” van Fenor. Destijds stelde ik mijn maandbedrag ook hogen in dan nodig. Liever terugkrijgen dan betalen aan het einde van het jaar.

  Door het faillissement ben ik gelijk maar 180 euro kwijtgeraakt. Sindsdien stel ik mijn maandbedrag juist lager in en zet ik het restant op een aparte rekening. Zelfde effect, alleen nu altijd in beheer van het zogenaamde spaarpotje.

  Grote nadeel overigens van energiemaatschappijen is dat je altijd je maandbedrag kn verhogen, maar verlagen is heel moeilijk. Meestal stap ik over en geef ik een lager verbruik op dan ik daadwerkelijk heb.

  Reageren
  • FFer

   @Senne Ik weet dat mijn advies jou niet meer kan helpen, ik was ook klant bij Fenor .
   Maar bij de berichten dat het niet goed ging bij Fenor heb ik voor drie maanden mijn betalingen doen storneren , zodat ik een schuld had die toen met de afrekening verrekend werd. Dit is een weetje voor de lezers voor een volgende keer.

   Reageren
   • SSenne

    @Fer

    Ik heb 2 maanden gestorneerd, echter ging fenor direct over op dreigen met schuldeisers en werd ik ineens gebeld door de gemeente mbt hulp bij betalingsachterstand.

    Ik had geen zin in gezeur, dus de rekeningen maar weer betaald. Maand later waren ze failliet en heb ik gelukkig nog 1 maandtermijn kunnen storneren.

    Maar goeie tip inderdaad

    Reageren
 • AAnton

  Is prima voor gerekend. Maar ik heb zonpanelen en ik kan helaas niet van te voren instellen hoeveel zon er schijnt en…..hoelang de kachel aan moet. Vorig jaar maart brachten de panelen het meeste op dit jaar blijft het in maart ver achter. Het is dit voorjaar kouder. Dus om maandelijks je tarief bij te stellen schiet niet op. En sinds korte tijd speelt de rente pas een rol dus het voorbeeld per jaar is niet van belang. Betaal gewoon 25 euro per maand meer en neem daar de opbrengst van je platen extra per jaar bij. Dat is mijn mening.

  Reageren
 • RRekenaar

  Die 1500 staat maar gemiddeld 6 maanden uit.
  De laatste termijn helemaal niets en de 1e termijn 12 maanden.
  De misgelopen rente is dus 15 euro.

  Reageren
  • LLianne van es

   @Rekenaar

   Als de Rente 2 procent is heb je gelijk, helaas is die nog maar 1 procent knkoddels, dus hebben we het
   Nog over €7,50

   Reageren
 • UUrsula Adema

  Krijg ook al jaren geld terug en over al zitten voor en nadelen aan.

  Reageren
 • TTinus

  Idioten zijn het, sparen op een moment dat je geld met de dag minder waard wordt.

  Reageren
  • JJos

   @Tinus
   En heel dom als je geen spaargeld achter de hand te hebben, geld lenen is duur. We moeten niet het Amerikaanse doen alles lenen

   Reageren
 • Jjacq

  ik krijg al jaren geld terug. In mei dit jaar 593 euro…. heerlijk zo’n spaarpotje. Elke maand iets meer betalen en nooit bang voor jaarnota.

  Reageren
 • JJacob Talma

  De banken vinden dit best goed. Innen die per maand extra bankkosten. Conclusie: dus niet doen.

  Reageren
 • JJan Vink

  Je kan ook een eigen rekening energie maken. Stort daarop je bedrag. Laat het energiebedrijf het maandelijks bedrag daarvan afboeken. Het teveel betaalde staat op je eigen energierekening. Zo voorkom je dat het teveel betaalde verdwijnt bij een faillissement.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.