Energiebelasting stijgt in 2018
Koen Kuijper
De energierekening stijgt naar verluid in 2018 met 70 euro per jaar. Dit is het gevolg van een besluit in het nieuwe regeerakkoord van Rutte III. Het kabinet verhoogt per 2018 de energiebelasting.
Tegelijkertijd wordt de belastingvermindering verlaagd. Dit heeft als gevolg dat een gemiddeld gezin in 2019 zo’n 200 euro meer betaald dan nu het geval is.
Wat is energiebelasting?
De overheid heft belasting over het energieverbruik. Deze belasting wordt geïnd op de energierekening. De afnemer betaalt dit bedrag dus in eerste instantie aan de energieleverancier. Deze hevelt het weer door aan de belastingdienst.
Per 2018 stijgt de energiebelasting. De overheid wil op deze manier consumenten stimuleren om minder energie te verbruiken. Helaas zijn tot op heden nog geen maatregelen aangekondigd om de consument te ondersteunen op het gebied van energiebesparing, door bijvoorbeeld subsidies op energiebesparende maatregelen.
Belastingvermindering energie
U betaalt dus belasting over het elektriciteit- en gasverbruik. Tegelijkertijd krijgt u ook een belastingvermindering. De gedachte achter de belastingvermindering is dat een deel van het energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte.
De Rijksoverheid stelt de hoogte van de belastingvermindering jaarlijks vast. Per 2018 daalt dit bedrag dus. Een gemiddeld gezin betaalt 200 euro meer voor energiegebruik tussen 2017 en 2019, zo berekende Vereniging Eigen Huis.
Compenseer de hogere belasting
Overstappen naar een goedkopere energieleverancier kan in veel gevallen helpen. Een slimme overstap kan een jaarlijkse besparing tot wel 450 euro opleveren. Hiermee compenseert u ruimschoots de hogere energiebelasting.
Wilt u zelf energie besparen? Lees hier makkelijke tips voor energiebesparing.